icon

Bývanie po rozvode: Ako riešiť spoločný byt?

21. aug 2026

ahojte, prosím o názor.
v exmanzelom sme sa rozviedli v marci. pocas manzelstva sme nadobudli iba dve auta. byt sme kupili pred manzelstvom, ale je v mojom vyhradnom vlastnictve t.j. ex nie je na liste vlastnictva iba ja. on sice splacal uver na co ma pravny narok na vyplatenie splatok. to je ok. ide o to, ze aj po skoro pol roku nemam pocit zeby nieco riesil a stale byvame v byte spolu. uz mi to lezie na nervy kedze se rozvedený rada by som mala aj svoje sukromie, ale ked sa ho pytam co s tym spravime tak to obrati proti mne ze ho nahanam. jedine co od neho chcem je, aby mi dal na papier co resp. kolko odo mna ziada a nech sa vyrovname a dovidenia. doteraz nemam odpoved a vedel uz pol roka pred rozvodom ze sa ideme rozvadzat a neriesil tuto zasadnu vec byvania. podla mna je to dost podstatna vec ked sa dvaja rozvedu. on sa ohana ze ma 3 roky, ako to je v poriadku, ale teraz si mysli ze budeme 3 roky zit spolu? ako by ste to riesili? mna to uz unavuje, som z toho v strese ze nemam vlastne sukromie.

Strana
z2
anonym_e196bd
21. aug 2026

@anonym_autor Aké 3 roky má? Na čo?

anonym_13e579
21. aug 2026
@anonym_e196bd

@anonym_e196bd Si typek vymyslel nejaku kravinu a autorka mu to zhltla.

minenkaa
21. aug 2026

@anonym_autor si vlastník bytu ste rozvedeni ,oznam mu ,že do konca týždňa sa ma vysťahovať,nemá žiadny nárok dalejbtam bývať
Splátky úveru sú uolne ina záležitosť a nemá ti nič spoločne s bývaním v tvojim byte

anjelok
21. aug 2026

3 roky su max.lehota na vysporiadanie bsm, inak rozhodne sud. Byt ale v bsm nie je, ked uz ste rozvedeni, nema ziadny narok tam byvat. Daj mu pisomne lehotu, dokedy sa ma vystahovat, inak volas policiu.

anonym_81283f
21. aug 2026
@anonym_e196bd

@anonym_e196bd rozdelenie BSM

anonym_eefedc
21. aug 2026

Žiadne 3 roky
Nájdi mu ubytovňu, výplat na 1 mesiac a vystahuj
Však si z teba robí prdel

anonym_3dc489
21. aug 2026
@anonym_81283f

@anonym_e196bd rozdelenie BSM

@anonym_81283f byt nie je v bsm, napísala to jasne, nie?

anonym_7254c0
21. aug 2026

Takže splácal hypotéku/ pôžičku. Takže zobrať kalkulačku, výpis z banky a vyrátat, koľko toho splatil. A to mu dať. A potom vysťahovať.

anonym_81283f
21. aug 2026
@anonym_3dc489

@anonym_81283f byt nie je v bsm, napísala to jasne, nie?

@anonym_3dc489 ale splatky za hypo sa nedoriesili. Mala mu to vyplatit aj davno

terezia74
21. aug 2026

Prečo to má riešiť on, keď ty si majiteľka? Problém vyrátať počet splátok za hypotéku, vydelit dvomi a poslať mu peniaze na účet? Najlepšie zájsť k notárovi a podpísať obidvaja, aby si to mala na papieri. Budúci týždeň už môže byť preč a vymenila by som zamok

anonym_b14a78
21. aug 2026

no ja som si hned pri rieseni starostlivosti o deti dala podpisat ze u nas byvat nesmie, ofucany je nato doteraz ze vsak v tom ma peniaze a dava mi to riadne pocitit ale lehsie sa mi dycha

beata_k
21. aug 2026
@anonym_81283f

@anonym_81283f Ale to neznamena, ze tam ma pravo byvat. Vyplatit ho moze aj ked bude byvat na inej adrese.

anonym_c5062e
21. aug 2026

dat ultimatum a vyhodit ho - zrusit trvale a vymenit zamku ... ak chce peniaze zo splatok nech si poda navrh olko a mozete sa mimosudne dohodnut al dat to na sud ...

terina25
21. aug 2026

1.dat mu pisomne doporucene zaslane,ze do xy dna sa ma odstahovat
2. Zrusit okamzite trvaly pobyt na urade- Okamzite
3.ak do 30 dni sa neodstahuje,vymenit zamok,volat policiu.
Byt je tvoj,nema tam co robit

anonym_81283f
21. aug 2026
@beata_k

@anonym_81283f Ale to neznamena, ze tam ma pravo byvat. Vyplatit ho moze aj ked bude byvat na inej adrese.

@beata_k no nemyslim.si ze je to take jednoduche. Podla toho ci on pracuje a ma nejaky prijem. Toto je otazka na pravnika. Staci si zaplatit jedno sedenie

anonym_3d83d7
21. aug 2026

vsak mu dsj pisomne lehotu dokedy sa ma vystahovsz ked sa nevystshuje vymen zamky a neotvsraj, maximalne mu vrat jeho osobne veci ked pride a to je vsetko. Ziadne tri roky nema, ziaden spolocny byt neexistuje neviem ci pri tom uavadzajucom nazve diskusie sa zase cinili admini alebo ty si dala taky.

anonym_3d83d7
21. aug 2026
@anonym_81283f

@anonym_81283f splatky na hypoteke je jedna vec, vlastnictvo bytu druha. Solatky mu vie vratit aj ked bude byvat povedzme v na Novom Zelande. Ona je vlastnickku bytou, ona ma pravo urcit kto bude byvat v jej nehnutelnisti a kto nie a to aj v pripade, keby tie splatky stali miliony eur (nadnesene) ziadne pravo na byvanie byvaly manzel nema

draik
21. aug 2026

Čo znamená "byt sme kúpili"? Prečo ste iba Vy na LV, keď ste ho kupovali obaja?
Formálne nemôžte len tak vymeniť zámky, ale je potrebné zvoliť správny postup pri tzv. vysťahovaní, konkrétne mu predložiť ponuku na nájom nejakého podobného voľného bytu (napr. v spolupráci s RK).

cyberk
22. aug 2026

Hypo ste brali spolu, ale na LV si len ty?

anonym_81283f
22. aug 2026
@anonym_3d83d7

@anonym_81283f splatky na hypoteke je jedna vec, vlastnictvo bytu druha. Solatky mu vie vratit aj ked bude byvat povedzme v na Novom Zelande. Ona je vlastnickku bytou, ona ma pravo urcit kto bude byvat v jej nehnutelnisti a kto nie a to aj v pripade, keby tie splatky stali miliony eur (nadnesene) ziadne pravo na byvanie byvaly manzel nema

@anonym_3d83d7 urcite mal uz davno odist. Nech si autorka zaplati sedenie u pravnika a poriesi to. Takto sa zda ze pred tym zakryvaju oci obaja. My sme po rozvode predali byt / kupa noveho zaberie cas/ a kedze som nevedela najst ziadny najom lebo prenajimatelia mali plne gate ubytovat matku s dietatom, mala som pravny narok / ano citas dobre mala som narok/ nastahovat sa do staromladeneckeho bytu exmanzela spolu s nim nakolko som tam mala trvaly pobyt a nemala som ist kam. Ano este raz exmanzel to musel strpiet, nehnutelnost bola ciste jeho. Tuto moznost som nevyuzila lebo som nasla byvanie u kolegyni, o dva mesiace sme uz byvali v novom svojom byte. Myslim ze zuadny policajti autorkineho manzela nevyvedu. Je to otazka na pravnika a nie nazory a dojmy ludi co to nikdy neriedili iba si nieco myslia.

anonym_3d83d7
22. aug 2026
@anonym_81283f

@anonym_3d83d7 urcite mal uz davno odist. Nech si autorka zaplati sedenie u pravnika a poriesi to. Takto sa zda ze pred tym zakryvaju oci obaja. My sme po rozvode predali byt / kupa noveho zaberie cas/ a kedze som nevedela najst ziadny najom lebo prenajimatelia mali plne gate ubytovat matku s dietatom, mala som pravny narok / ano citas dobre mala som narok/ nastahovat sa do staromladeneckeho bytu exmanzela spolu s nim nakolko som tam mala trvaly pobyt a nemala som ist kam. Ano este raz exmanzel to musel strpiet, nehnutelnost bola ciste jeho. Tuto moznost som nevyuzila lebo som nasla byvanie u kolegyni, o dva mesiace sme uz byvali v novom svojom byte. Myslim ze zuadny policajti autorkineho manzela nevyvedu. Je to otazka na pravnika a nie nazory a dojmy ludi co to nikdy neriedili iba si nieco myslia.

@anonym_81283f ale autotrka tam nic nepise ze v jeho starostlivosti su nejake deti takze podmienky su uplne rozdelielne to co pises ty a co opisuje autorka. On aspon z toho co uviedla je sam. A ja som pravnicka takze viem, ze v jej pripade ziaden narok nema.

anonym_b38284
22. aug 2026

Ma narok na rovnaku zivotnu uroven ako ona do 3 rokov od rozvodu, to je jedna vec a su manzelia a byt je len na nu? Ako pardon, ale neraz tu pise zena, ze su s muzom manzelia a byvaju v byte/dome, ktory je pisany len na muza, lebo ho kupil pred manzelstvom a vsetky vlakna su o tom, aky je to hajzel ze 1/2 na nu neprepisal a co bude robit, ked sa rozvedu a nastane presne tu popisovana situacia...skus si to autorka otocit.

anonym_81283f
22. aug 2026
@anonym_3d83d7

@anonym_81283f ale autotrka tam nic nepise ze v jeho starostlivosti su nejake deti takze podmienky su uplne rozdelielne to co pises ty a co opisuje autorka. On aspon z toho co uviedla je sam. A ja som pravnicka takze viem, ze v jej pripade ziaden narok nema.

@anonym_3d83d7 jasne ze jej ex odide sam a je to iba o tom sa mu nechce ak nepredpokladam ze je nezamestnany a na mizine...tak jej porad postup. Ja pisem zo svojej skusenosti lebo som to riesila a viem ze aj po rozvode su situacie kedy to nebude lahke.

anonym_3d83d7
22. aug 2026
@anonym_81283f

@anonym_3d83d7 jasne ze jej ex odide sam a je to iba o tom sa mu nechce ak nepredpokladam ze je nezamestnany a na mizine...tak jej porad postup. Ja pisem zo svojej skusenosti lebo som to riesila a viem ze aj po rozvode su situacie kedy to nebude lahke.

@anonym_81283f ved napisala som radu, snad nechces aby este mu ona zabezpecila ubytovanie. Dospely muz by si mal zariadit sam su ubytovne, k rodine, kamaratovi, do zdielaneho bytu, dokonca niektore internaty ponukaju ubytovanie aj pre nestudentov ak je nezamestnany praca v zahranici vela agentur poskytuje ubytovanie a bude mat 2 v 1, zarobi si a ked (ak) sa vrati na Slovensko tak nebude zacinat od nuly... Moznosti je vela ani jedna moznost okrem riadneho najmu, vlastnictva nie je idealna ale docasne akceptovatelna ak si po cely ten cas bude hladat vhodnejsie ubytovanie.

anonym_81283f
22. aug 2026
@anonym_3d83d7

@anonym_81283f ved napisala som radu, snad nechces aby este mu ona zabezpecila ubytovanie. Dospely muz by si mal zariadit sam su ubytovne, k rodine, kamaratovi, do zdielaneho bytu, dokonca niektore internaty ponukaju ubytovanie aj pre nestudentov ak je nezamestnany praca v zahranici vela agentur poskytuje ubytovanie a bude mat 2 v 1, zarobi si a ked (ak) sa vrati na Slovensko tak nebude zacinat od nuly... Moznosti je vela ani jedna moznost okrem riadneho najmu, vlastnictva nie je idealna ale docasne akceptovatelna ak si po cely ten cas bude hladat vhodnejsie ubytovanie.

@anonym_3d83d7 nechapem tvpju pasivnu agresiu v kazdom komente ako keby som ja bola jej exmanzel a mozem za to.

anonym_3d83d7
22. aug 2026
@anonym_81283f

@anonym_3d83d7 nechapem tvpju pasivnu agresiu v kazdom komente ako keby som ja bola jej exmanzel a mozem za to.

@anonym_81283f aku agresivitu?ved ty si napisa ze mam poradit postup co uz som urobila pred tvojim komentarom a ja som sa vyjadrila k tomu, ze aj keby bol nezamestnany a na mizine da sa nieco vymysliet napriklad praca v zahranici s ubytovanim, ist k rodine alebo za pol roka mal dost casu si najst nejaku pracu a ubytovanie na ktore bude mat. Nerozvoedli sa zo dna na den

anonym_43595c
22. aug 2026

@anonym_autor ked je byt tvoj, uz hned po rozvode mal byt na nom vymeneny zamok a jeho kufre pred dverami, vyrovnanie splatok mu vies urobit jednoducho cez ucet, ale ty nechces lebo sa ti SEX s EX paradne nadalej hodi😎...

anonym_410b02
23. aug 2026

@anonym_autor nema ziadne 3 roky, normalne ho vystahuj a bodka. Spocitaj si, koľko mu mas zaplatiť, zaplat a bye bye

anonym_410b02
23. aug 2026
@anonym_81283f

@anonym_81283f splátky za hypo sa riešia až v rámci BSM, nie rozvodu. Keby chcel, to rieši uz tersz a nečaká 3 roky. Nema kam ísť, ti je všetko.

anonym_81283f
23. aug 2026
@anonym_410b02

@anonym_81283f splátky za hypo sa riešia až v rámci BSM, nie rozvodu. Keby chcel, to rieši uz tersz a nečaká 3 roky. Nema kam ísť, ti je všetko.

@anonym_410b02 ano viem som rozvedena.On hlavne pre to nic nerobi...mozno by stacilo keby mu pravnicka kancelaria poslala doporuceny list ze ma vypadnut do nejakeho datumu, a ked nie tak dalsi postup, by sa zobudil...sam chlap ma milion moznosti kam ist....bude ho musiet fakt iba vyhodit

Strana
z2