icon

Bývanie po rozvode: Ako riešiť spoločný byt?

21. aug 2026

ahojte, prosím o názor.
v exmanzelom sme sa rozviedli v marci. pocas manzelstva sme nadobudli iba dve auta. byt sme kupili pred manzelstvom, ale je v mojom vyhradnom vlastnictve t.j. ex nie je na liste vlastnictva iba ja. on sice splacal uver na co ma pravny narok na vyplatenie splatok. to je ok. ide o to, ze aj po skoro pol roku nemam pocit zeby nieco riesil a stale byvame v byte spolu. uz mi to lezie na nervy kedze se rozvedený rada by som mala aj svoje sukromie, ale ked sa ho pytam co s tym spravime tak to obrati proti mne ze ho nahanam. jedine co od neho chcem je, aby mi dal na papier co resp. kolko odo mna ziada a nech sa vyrovname a dovidenia. doteraz nemam odpoved a vedel uz pol roka pred rozvodom ze sa ideme rozvadzat a neriesil tuto zasadnu vec byvania. podla mna je to dost podstatna vec ked sa dvaja rozvedu. on sa ohana ze ma 3 roky, ako to je v poriadku, ale teraz si mysli ze budeme 3 roky zit spolu? ako by ste to riesili? mna to uz unavuje, som z toho v strese ze nemam vlastne sukromie.

Strana
z2
anonym_0a7fba
25. aug 2026
@draik

Čo znamená "byt sme kúpili"? Prečo ste iba Vy na LV, keď ste ho kupovali obaja?
Formálne nemôžte len tak vymeniť zámky, ale je potrebné zvoliť správny postup pri tzv. vysťahovaní, konkrétne mu predložiť ponuku na nájom nejakého podobného voľného bytu (napr. v spolupráci s RK).

@anonym_autor ty si majiteľka bytu ty určis koľko mu máš vyplatiť.Jedna návšteva právnika jeden list koľko dostane a dokedy má odísť.
@draik to znamená, že mu musí nájsť náhradné ubytovanie?

draik
27. aug 2026

@anonym_0a7fba
V podstate áno, teda umožniť napr. uzatvorenie nájomnej zmluvy na voľný byt.

anonym_13e579
27. aug 2026
@draik

@anonym_0a7fba
V podstate áno, teda umožniť napr. uzatvorenie nájomnej zmluvy na voľný byt.

@draik A ked on odmietne?

Strana
z2