icon

Dokedy platiť výživné, ak štúdium pokračuje?

Včera o 07:52

Dobrý deň,chcel by som sa spýtať niekoho,kto sa tomu rozumie. Dcéra bude mať 25 rokov a teraz končila vysokú školu ako Mgr. Rozhodla sa ale v štúdiu ešte pokračovať,tam na tej škole ako študovala,ale zároveň tam bude aj pracovať. Je zdravá,nemá žiadne obmedzenie ani nič podobné. Mám povinnosť ďalej platiť výživné?

Strana
z2
sisamisaaa
Včera o 07:53

Myslím že je to do 18 pokiaľ neštuduje, do 25 ak študuje. Takto to bolo pár rokov dozadu, neviem či aj dnes

minenkaa
Včera o 07:54

@anonym_autor ak ma denne štúdium ,platíš do konca štúdia

anonym_ab6bed

Ak bude zamestnana, potom uz platit vyzivne nemusis.

minenkaa
@sisamisaaa

Myslím že je to do 18 pokiaľ neštuduje, do 25 ak študuje. Takto to bolo pár rokov dozadu, neviem či aj dnes

@sisamisaaa žiadne roky nikde niesu určené

anonym_ab6bed
Včera o 07:55
@minenkaa

@sisamisaaa žiadne roky nikde niesu určené

@minenkaa su, nemusi platit do konca studia, max do 25 rokov veku dietata.

minenkaa
Včera o 07:57
@anonym_ab6bed

@anonym_ab6bed nepravda

sisa_s
Včera o 07:58

Vyživovacia povinnosť rodičov sa spravidla končí absolvovaním vysokoškolského štúdia druhého stupňa (získaním titulu Mgr. alebo Ing.). Doktorandské štúdium (tretí stupeň) sa už na Slovensku nepovažuje za sústavnú prípravu na povolanie. Nárok na výživné preto počas doktorandátu zaniká a rodičia ho nemusia platiť.

Podaj navrh na sud na zrusenie vyzivneho.

minenkaa
Včera o 07:59
@anonym_ab6bed

@anonym_ab6bed prídavky sa vyplácajú do 25 rokov a nie výživné

anonym_f9e069
Včera o 07:59

@anonym_autor Keď už bude pracovať, nemáš povinnosť platiť výživné. Musíš o zrušenie požiadať na súde

anonym_ab6bed
Včera o 08:00
@minenkaa

@anonym_ab6bed prídavky sa vyplácajú do 25 rokov a nie výživné

@minenkaa zvycajne kazdy normalne studujuci ukonci studium 2.stupna do 25 rokov. Takze aj ked je to orientacne, je to v podstate takto urcene.

minenkaa
Včera o 08:08
@anonym_ab6bed

@minenkaa zvycajne kazdy normalne studujuci ukonci studium 2.stupna do 25 rokov. Takze aj ked je to orientacne, je to v podstate takto urcene.

@anonym_ab6bed to je jedno kto kedy konci štúdium,vek do kedy sa platí vyzivne nie je pevne určený
Niekto študuje dve vysoké školy ,keď druhu začne študovať v priebehu už prvej,už tým sa vek posúva,potom mu zle roky vychádzajú,ma odklad hneď na zakladnej,ma pauzu pred vysokou školou
Takže nie ,nie je to zvyčajne končiť v 25

anonym_c901ec
Včera o 08:15

Vyživovacia povinnosť nie je viazaná na dosiahnutie žiadneho konkrétneho veku.
Vaša vyživovacia povinnosť trvá až do času, kým dieťa nie je schopné samé sa živiť.

Uvedené sa posudzuje z rôznych hľadísk, najmä či dieťa študuje denné štúdium, alebo či študuje diaľkovo. Napríklad ak má denné štúdium a popri tomto štúdiu pracuje (ako brigádnik alebo ako podnikateľ ) a na štúdium si privyrába tak Vaša vyživovacia povinnosť bude trvať dovtedy, kým neskončí vysokú školu, lebo sa pripravuje na svoje budúce povolanie.
Ak však riadne pracuje (podniká) a študuje popri práci napríklad diaľkové štúdium, alebo doplnkové štúdium - doplnenie vzdelania, tak už výživné platiť nemusíte, nakoľko dieťa splnilo podmienku, že sa dokáže samé živiť.
https://rodinne-pravo.sk/dokedy-musim-platit-vy...
https://www.akmv.sk/vyzivne-pre-plnolete-dieta/

anonym_4ed51b
Včera o 08:15
@minenkaa

@anonym_autor ak ma denne štúdium ,platíš do konca štúdia

@minenkaa lenze doktorandske studium je ako normalne zamestnanie co sa tyka platu - navyse na vacsine skol aj s velmi peknym platom.

Mimochodom autor, ak moje decko bude na doktorandskom a este pozaduje vyzivne tak je to fakt trapne - evidentne dobry vztah nemate. Pretoze niektori z toho uz normalne ziju, pripadne uz aj maju rodiny a je to ich normalny prijem.

anonym_72809d
Včera o 08:17

Normálne si daj návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti
Čo raz súd určil, musí súd aj zrušiť.

Jej doktorandské štúdium už sa nepovažuje za prípravu na povolanie/zamestanie

minenkaa
Včera o 08:21
@anonym_4ed51b

@minenkaa lenze doktorandske studium je ako normalne zamestnanie co sa tyka platu - navyse na vacsine skol aj s velmi peknym platom.

Mimochodom autor, ak moje decko bude na doktorandskom a este pozaduje vyzivne tak je to fakt trapne - evidentne dobry vztah nemate. Pretoze niektori z toho uz normalne ziju, pripadne uz aj maju rodiny a je to ich normalny prijem.

@anonym_4ed51b a kde píše ,že ide robiť doktorát

anonym_764d4c
Včera o 08:24
@minenkaa

@minenkaa Nepíše sa to tam presne, ale vyplýva to z tejto vety: "Rozhodla sa ale v štúdiu ešte pokračovať,tam na tej škole ako študovala,ale zároveň tam bude aj pracovať." A keby hneď aj nešlo o doktorandské štúdium a pracovať ostáva v meste, ale napríklad ako predavačka, tak už pôjde o prácu. Ak budeš špekulovať, že by šlo o brigádu, tak sa zasa ja opýtam, kde sa píše o brigáde. 😉

minenkaa
Včera o 08:26
@anonym_764d4c

@minenkaa Nepíše sa to tam presne, ale vyplýva to z tejto vety: "Rozhodla sa ale v štúdiu ešte pokračovať,tam na tej škole ako študovala,ale zároveň tam bude aj pracovať." A keby hneď aj nešlo o doktorandské štúdium a pracovať ostáva v meste, ale napríklad ako predavačka, tak už pôjde o prácu. Ak budeš špekulovať, že by šlo o brigádu, tak sa zasa ja opýtam, kde sa píše o brigáde. 😉

@anonym_764d4c ale ja nikde nepíšem o brigáde
Moje decko tiež normalne pracovalo na škole a ešte aj denne študovalo dva rozdielne odbory
Autor nič presne nepíše a preto som napisala ,čo som napisala

anonym_4ed51b
Včera o 08:27
@minenkaa

@minenkaa ak student skoncil v 25 magistra a zostava dalej studovat a pracovat na ROVNAKEJ vysokej skole, to znamena, ze pokracuje na doktorandske studium.

anonym_dfd9e1
Včera o 08:31

@anonym_autor tu to máš podrobne vysvetlené, píšem aj pre diskutujúce, ktoré radia hore-dole a píšu o svojich deckách:
https://www.hurtaj.sk/zrusenie-vyzivneho-na-die...

minenkaa
Včera o 08:31
@anonym_4ed51b

@minenkaa ak student skoncil v 25 magistra a zostava dalej studovat a pracovat na ROVNAKEJ vysokej skole, to znamena, ze pokracuje na doktorandske studium.

Sú aj iné možnosti

anonym_4ed51b
Včera o 08:36
@minenkaa

Sú aj iné možnosti

@minenkaa dobre, to su tak raritne situacie ze 0,01% ze by to bolo inak, akoze dievca pokracuje na doktorandske. Ale to je jedno, autor vie, a vie sa zariadit.

anonym_764d4c
Včera o 08:36
@minenkaa

@anonym_764d4c ale ja nikde nepíšem o brigáde
Moje decko tiež normalne pracovalo na škole a ešte aj denne študovalo dva rozdielne odbory
Autor nič presne nepíše a preto som napisala ,čo som napisala

@minenkaa Občas nezaškodí prečítať si niečo viackrát. Ani ja nepíšem, že ty píšeš o brigáde, ale dopredu ťa upozorňujem, že aj ty iba špekulujes, aj si myslíš, že nejde o doktorandské štúdium, ale o nejaké iné + brigádu. Z tvojho príspevku vyplýva, že iné obviňuješ, že si vymysleli doktorandské štúdium a ty sama si domýšľaš iné Bc. či Mgr. štúdium + brigádu. Takže ani tvoje reakcie nie sú k veci, keďže autorove vstupné informácie sú nepresné.

sisamisaaa
Včera o 08:39

Ja neviem, mne otec platil výživné a vtedy sudkyňa povedala - keďže som študovala - že do 25 je povinný platiť a potom už nie. Prípadne ak si nájdem prácu skôr, tak nemusí. Ja som si našla prácu už popri škole, poslala som mu sms že už platiť nemusí, že si zarábam sama. Ešte rok mi dobrovoľne platil a potom si to dal zrušiť súdom.

minenkaa
Včera o 08:39
@anonym_764d4c

@minenkaa Občas nezaškodí prečítať si niečo viackrát. Ani ja nepíšem, že ty píšeš o brigáde, ale dopredu ťa upozorňujem, že aj ty iba špekulujes, aj si myslíš, že nejde o doktorandské štúdium, ale o nejaké iné + brigádu. Z tvojho príspevku vyplýva, že iné obviňuješ, že si vymysleli doktorandské štúdium a ty sama si domýšľaš iné Bc. či Mgr. štúdium + brigádu. Takže ani tvoje reakcie nie sú k veci, keďže autorove vstupné informácie sú nepresné.

@anonym_764d4c píšem zo skúsenosti
Napisala som ,, ak ma denne štúdium ,platíš do konca štúdia‘’práve preto,že nepíše nič viac

cacianka
Včera o 09:02
@sisamisaaa

@sisamisaaa nikdy to tak nebolo

autor
Včera o 09:42

Dobre,ďakujem ženy za každú odpoveď a nemusíte sa ti hneď kôli tomu hádať..😅
Áno pravdepodobne to je doktorandské štúdium,ja sa tomu moc nerozumiem,ale tam kde študovala,tak tam by chcela ostať aj učiť. Len popri práci si musí urobiť ešte nejakú nadstavbu.
Ešte sa spýtam na to požiadanie súdu o zrušenie,to treba ísť normálne na súd,ako to bolo napr pri rozvode? Keby som len tak prestal platiť,tak čo mi hrozí,aj keď na to dieťa už nemalo nárok?
Ešte pripomeniem,že nie som nejaký čo sa vykrúca,na dieťa kašle a nechce platiť. Na dieťa som platil 330€ a celý život mala od matky vtlkané do hlavy ako a na čo má nárok, čo nemusí keď nechce,na čo má právo a podobne. Samozrejme aj teraz by bola najradšej aby som jej to platil hádam do konca života,lebo aj teraz mi jej matka odkázala,že som povinný platiť dovtedy,dokedy nie je schopné sa dieťa samo o seba postarať.

vladislavtorok
Včera o 09:57

@anonym_autor ak zpromovala tak si voľný. Doktorantské štúdium je už prakticky zamestnanie za ktoré poberá mzdu.

sisa_s
Včera o 10:03

Narok na vyzivne ma dcera, kym to sud nezrusi, cize ak prestanes sam od seba platit, mozu vyzivne od teba vymahat, podaj co najskor ziadost na okresny sud (presny postup si urcite vygooglis)

minenkaa
Včera o 10:06
@anonym_autor

Dobre,ďakujem ženy za každú odpoveď a nemusíte sa ti hneď kôli tomu hádať..😅
Áno pravdepodobne to je doktorandské štúdium,ja sa tomu moc nerozumiem,ale tam kde študovala,tak tam by chcela ostať aj učiť. Len popri práci si musí urobiť ešte nejakú nadstavbu.
Ešte sa spýtam na to požiadanie súdu o zrušenie,to treba ísť normálne na súd,ako to bolo napr pri rozvode? Keby som len tak prestal platiť,tak čo mi hrozí,aj keď na to dieťa už nemalo nárok?
Ešte pripomeniem,že nie som nejaký čo sa vykrúca,na dieťa kašle a nechce platiť. Na dieťa som platil 330€ a celý život mala od matky vtlkané do hlavy ako a na čo má nárok, čo nemusí keď nechce,na čo má právo a podobne. Samozrejme aj teraz by bola najradšej aby som jej to platil hádam do konca života,lebo aj teraz mi jej matka odkázala,že som povinný platiť dovtedy,dokedy nie je schopné sa dieťa samo o seba postarať.

@anonym_autor normálne nápis na súd žiadosť o zrušenie výživného ,dcera bude vyzváňať na dokladovanie či zarába a príde ti vyrozumenie ,ako rozhodol súd,
Pozor plat ďalej ,až kým nebude zrušené vyzivne ,ak sú vzťahy takéto
Ak máš kontakt na dieta ,pytaj si potvrdenie o skončení školy a potvrdenie o dennom štúdiu ,potom to netreba riesit súdom,ak je dieta rozumne

minenkaa
Včera o 10:07

S matkou nič nerieš ,ta s tým nemá nič

Strana
z2