icon

Dokedy platiť výživné, ak štúdium pokračuje?

Včera o 07:52

Dobrý deň,chcel by som sa spýtať niekoho,kto sa tomu rozumie. Dcéra bude mať 25 rokov a teraz končila vysokú školu ako Mgr. Rozhodla sa ale v štúdiu ešte pokračovať,tam na tej škole ako študovala,ale zároveň tam bude aj pracovať. Je zdravá,nemá žiadne obmedzenie ani nič podobné. Mám povinnosť ďalej platiť výživné?

Strana
z2
anonym_dfd9e1
Včera o 10:11
@anonym_autor

Dobre,ďakujem ženy za každú odpoveď a nemusíte sa ti hneď kôli tomu hádať..😅
Áno pravdepodobne to je doktorandské štúdium,ja sa tomu moc nerozumiem,ale tam kde študovala,tak tam by chcela ostať aj učiť. Len popri práci si musí urobiť ešte nejakú nadstavbu.
Ešte sa spýtam na to požiadanie súdu o zrušenie,to treba ísť normálne na súd,ako to bolo napr pri rozvode? Keby som len tak prestal platiť,tak čo mi hrozí,aj keď na to dieťa už nemalo nárok?
Ešte pripomeniem,že nie som nejaký čo sa vykrúca,na dieťa kašle a nechce platiť. Na dieťa som platil 330€ a celý život mala od matky vtlkané do hlavy ako a na čo má nárok, čo nemusí keď nechce,na čo má právo a podobne. Samozrejme aj teraz by bola najradšej aby som jej to platil hádam do konca života,lebo aj teraz mi jej matka odkázala,že som povinný platiť dovtedy,dokedy nie je schopné sa dieťa samo o seba postarať.

@anonym_autor všetko tu máš podrobne popísané, už podrobnejšie to nejde:
https://www.hurtaj.sk/zrusenie-vyzivneho-na-die...

anonym_c875c9
Včera o 13:52

zase tu poniektoré trepú tri na štyri. Stqačí si prečítať Zákon o rodine, aspoň jeden paragraf. nikde tento zákon neuvádza vekový limit, iba že rodič je povinný vyživovať svoje dieťa pokiaľ sa nedokáže živiť samé ( čo môže byť aj do smrti, ak je dieťa s ťažkým hendikepom napr).
takže buď sa vedia rodič /dieťa rozumne dohodnúť, možno aj písomne, alebo podaním návrhu na súd, vo veci ukončenie platenia výživného.
takže autor môže dcéru požiadať, aby mu predložila potvrdenie o dennom štúdiu alebo o ukončení štúdia. prípadne mu napísala vyhlásenie, že už štúdium ukončila a ruší výživné. SŠ vzdelávanie sa končí 31.8., nie maturitou, VŠ dňom štátnej skúšky.
Otec môže prestať platiť - ale dcéra može výživné vymáhať - súd rouhodne či oprávnene. alebo nesúhlasí, otec musí platiť do rozsudku ale zase si môže nárokovať vrátenie výživného, ktoré dcéra poberala neoprávnene. Opakujem - slušní ľudia sa dohodnú, prípadne dajú na súd potvrdiť rodičovskú dohodu o ukončení. ak niekto robí problémy, tak jedine návrh na súd a súd rozhodne.

anonym_4fbf1d
Včera o 14:15

Daj si ziadost o zrusenie. Neries jej matku. Ries svoje dieta.
Mozes napr jej prispievat 200€. Ze ok na to "dostudovanie". Ale prispievaj priamo dietatu 😉

anonym_2aa07d
Dnes o 14:28

@anonym_autor pokial pracuje, na vyzivne narok nema, lebo ma prijem. Pokial študuje, tak do 26tky, resp.do ukoncenia denného doktorandského štúdia. Snáď nechce vyzivne poberat do 40tky, lebo sa bude hrať na večnú študentku.

anonym_2aa07d
Dnes o 14:35
@anonym_autor

Dobre,ďakujem ženy za každú odpoveď a nemusíte sa ti hneď kôli tomu hádať..😅
Áno pravdepodobne to je doktorandské štúdium,ja sa tomu moc nerozumiem,ale tam kde študovala,tak tam by chcela ostať aj učiť. Len popri práci si musí urobiť ešte nejakú nadstavbu.
Ešte sa spýtam na to požiadanie súdu o zrušenie,to treba ísť normálne na súd,ako to bolo napr pri rozvode? Keby som len tak prestal platiť,tak čo mi hrozí,aj keď na to dieťa už nemalo nárok?
Ešte pripomeniem,že nie som nejaký čo sa vykrúca,na dieťa kašle a nechce platiť. Na dieťa som platil 330€ a celý život mala od matky vtlkané do hlavy ako a na čo má nárok, čo nemusí keď nechce,na čo má právo a podobne. Samozrejme aj teraz by bola najradšej aby som jej to platil hádam do konca života,lebo aj teraz mi jej matka odkázala,že som povinný platiť dovtedy,dokedy nie je schopné sa dieťa samo o seba postarať.

@anonym_autor nie si povinný platiť odo dňa statnic. Len figel je v tom, ze nemôžeš prestať platit len tak. Bud sa s nou dohodneš (ideálne písomne, cez mail, aby si to mal pisomne) , ze uz je to platit nebudeš alebo musíš podať návrh na sud, s tým ze zatiaľ vyzivne musíš platit aj naďalej. S tým, ze by som ju upozornila, že ho potom budeš požadovať naspäť, takže je to v jej záujme sa dohodnúť.

anonym_c875c9
Dnes o 16:08
@anonym_2aa07d

@anonym_autor pokial pracuje, na vyzivne narok nema, lebo ma prijem. Pokial študuje, tak do 26tky, resp.do ukoncenia denného doktorandského štúdia. Snáď nechce vyzivne poberat do 40tky, lebo sa bude hrať na večnú študentku.

@anonym_2aa07d doktorandske je platené, čiže má príjem

Strana
z2