icon

Ekonomicky týraná žena s deťmi. Ako vysúdiť výživné na seba a deti?

ariadna22
24. jan 2014

Dobrý deň, toto je problém mojej kamarátky.
Manžel drží kasu a nedáva jej žiadne peniaze, napríklad benzín do auta rieši tak, že keď už svieti červená, tak si doma vymení auto, v mužovom je natankované. On natankuje, keď vidí, že autu sieti červená. On kupuje potraviny, aj veci pre deti. Kamoška si našla nejaké privyrobenie, tak z toho musí platiť deťom krúžky, lebo veď teraz zarába. Majú 4 deti a ona je v jednom kole, najmladšie má 3 roky a najstaršie je už v puberte, ale ešte nie je samostatné.
On deti neberie do školy, normálne ich nechá doma. Už to takto riešia roky. Vadia sa okolo toho. Dohodnú sa, že ráno zoberie dve deti on, a on ich nechá doma. Ona sa vráti domov z rozvozu a nájde dve deti doma. Tak ich hodí do auta a odvezie do školy. Skrátka s ním sa nedá komunikovať a nesplní čo sľúbi.
bývajú v rodinnom dome aj s deckami, a ona potrebuje nejaké peniaze na ruku. Ešte aj potraviny kupuje sám (zo svojho!), jej nedá nič. Pomáhajú jej rodičia, bez nich by bola už na dne.
Týra ju aj psychicky, uráža ju pred deťmi, že je neschopná, nemožná a podone. Fyzicky ju zatiaľ neudrel, ako ju poznám, tak si to nevymýšľa. Riešia sa u psychológa, už boli aj v manželskej poradni. Ona hovorí, že ju nepodváza, a myslím si, že ona jeho tiež nie. Ona je v takom kolobehu okolo štyroch detí.
Čo si myslíte, čo sa stane,keď si vysúdi baba to výživné na seba a deti? Má ona vôbec nejaký nárok na dávky v hmotnej núdzi? Veď žije ako otrok.
Kto poberá rodičovské prídavky (cca80eur)neviem.

mima4
24. jan 2014

@klincek čooo vystihla?
Podla mna aj tento pripad tejto pani len hovori o tom, ako moze zena dopadnut, ked si sama seba nevazi a neuvedomuje si svoju hodnotu.

awalancha3
24. jan 2014

@zrka ..... preco by jej mal dat niekto cez usta, ved hovori pravdu.. to tu ma kazdy len natierat med okolo ust? @tova hovori dobre, tak to nezriedka je.. vzdy ked nejaka zenska pofoti satnik, ze taka znacka a hentaka znacka tak sa v duchu pytam, z coho je frustrovana, ked sa potrebuje prezentovat..... to len ako priklad.... mam rada, ked sa aj neprijemne veci povedia narovinu.. tu nie sme v reale, kde treba byt taktnym a diplomatickym, aspon na takychto forach si este clovek moze dovolit ten prepych hovorit co si mysli.....

tova
24. jan 2014

@zrka ja rozmyslam trocha. Si nevies dat 2+2 dokopy aby si videla o co sa jedna? Ja niesom feministka ktora drzi s kazdou zenou ktora sa stazuje, treba najprv predtym pouvazovat ci je problem s nou.

klincek
24. jan 2014

@mima4 to, ze moze ist o zenu, ktora sa hrnula do manzelstva a deti, a pritom zabudla mysliet na to, ze moze skoncit tam, kde je teraz..bez prace, zavisla, zatlacena v kute (aspon tak som tovu pochopila ja). aj ty mas pravdu, lebo toto vsetko uzko suvisi s uvedomenim si hodnoty samej seba (a tovin príspevok bol reakciou na tvoj)

ariadna22
autor
24. jan 2014

@mima4 no rodičia majú malý byt, tam asi nie, už ich riešil aj starosta mesta,lebo mali obdobie,že sa bola pýtať na byty v hmotnej núdzi alebo nájomný byt - to si presne nepamätám, ale potom sa trošku upokojili, najhorší je zhruba od jari 2013,ked prestala poberať rodičovský a ostala na ňom ekonomicky závislá, odvtedy ju vydeluje, deti si naučila tak, že ráno má problém ich dostať do auta, autobus skúšala, ale to nevzládli, ona to fyzicky nezvládla. on robí z domu, prečo jej nepomôže z deťmi? teraz po x hodinách so psychologičkou ich aj on bráva do školy, ale len občas, väčšinou ich nechá doma.

mima4
24. jan 2014

@awalancha3 prečo si myslis ze pofoteny satnik prezradza u zeny frustraciu?

zrka
24. jan 2014

@awalancha3 no ano, to mas pravdu, ale co ked sa jedna o nejaku obycajnu, jednoduchu zenu, ktora si proste nevie dat rady? Poznam aj ja jednu osobu, zije s muzom, maju spolu dieta. On dokaze minut vsetko co ma, uvazovala o tom, ze si poda na sud o vyzivne, ale rozvod este nechcela. A ta zena je skromna, a zije naozaj velmi skromne. Ja som sa zase na to pozrela takym pohladom.

mima4
24. jan 2014

@ariadna22
asi najlepsi by bol rozvod, vysporiadat majetok, asi maju dom - takze ho predat a ona nech si kupi nejaky bytik. Tie deti si zasluzia pokojnejsi zivot.

klincek
24. jan 2014

@ariadna22 no a teda ako to vlastne kamoska ma so vzdelanim a praxou? ci sa rovno po skole vydala a je 15ty rok na RD? 😖 pripadne ako dlho pracovala a kolko uz nepracuje? a co robila predtým? ma sa kam vratit?

awalancha3
24. jan 2014

@zrka .....súhlasim, su rozne typy zien, ale ja som skor myslela na to, ze diskutujuce maju pravo pisat aj rozhorcene aj vyjadrit tvrdo nazor, pricom ich nazor moze aj nemusi byt pravdivy...ale vyjadrit sa mozu ako uznaju za vhodne (aj s rizikom, ze ich prispevok bude vymazany, nick bloknuty, podane trestne oznamenie.....) 😉

hradnapani
24. jan 2014

@ariadna22 tak ale toto je uz vazne dost. Ze ich nevie rano dostat do auta? ta zena ma fakt problem, a evidentne nie jeden 😠
najprv nech si poriesi razne deti, proste budu chodit autobusom a hotovo. Ked sa jej ulavi s tymto bremenom, tak moze riesit dalsie problemy. Ona sa jednoducho musi nastartovat a vydolovat v sebe kus nejake sebaucty a hodnoty. Lebo teraz je problemom manzel a casom bude mat o styri problemy navyse, lebo deti ju zacnu vyciciavat. Je nacase s tym zacat nieco robit.
Spominala si psychologicku. Co tam riesili? jeho ekonomicke vydelovanie alebo jej sebavedomie? lebo podstatne je to druhe pre nu...

tova
24. jan 2014

@klincek ved pisala ze prax ziadna a vzdelanie zakladne ci ake.

mima4
24. jan 2014

@hradnapani su rodicia, ktori nechcu deti pustat same MHD, na bus... lebo sa o ne boja. Ci je to zvysena kriminalita, drogy, fetaci... a ako mne povedala kolegyna, dnes je taka doba...ze budu ta kopat na ulici do brucha a radsej vsetci od toho odvratia tvar.

hradnapani
24. jan 2014

@mima4 predpokladam, ze by chodili aspon vo dvojici, zavisi od veku tych najstarsich. Jedneho dna ich pustit musia, inak to nejde, Rodic nemoze robit taxikara detom do dospelosti, a zvlast nie, pokial je to takto ako v tomto pripade. Pubertalne dieta uz zvlada cestu busom, a ak idu dvaja spolu, tak nie je o com.
Doba bola zla aj predtym, to si nenahovarajme... a prave tymto strachom to vsetko este komplikujeme 😒

ariadna22
autor
24. jan 2014

@tova to je dobrá otázka, ako môže odísť od detí, ked sa jej muž,ktorý robí z domu o deti nepostará? nijako. nezoberie ich do školy, neuvarí,nedá im jesť...

ariadna22
autor
24. jan 2014

@mima4 no prax nemá, lebo je roky na materskej, najstaršie má tuším šiestačku či siedmačku

ariadna22
autor
24. jan 2014

@nivi
no psychologička jej naznačila, že ked videla aký je, mala skončiť pri druhom dieťati

ariadna22
autor
24. jan 2014

@tova
ono mi to nejako prišlo do života, a chcem jej pomôcť tým spôsobom aby si uvedomila,že nie len on je na vine. ja si myslím,že sa ju snaží prinútiť k tomu aby si našla prácu, aby nejakým spôsobom osamostatnila deti, bez toho aby sa to jeho týkalo, alebo sa ich komplet všetkých snaží zbaviť, ja neviem,mne je to hlavne ľúto, ja som jej poslala v emaili aj link, aby si v tom trošku urobila poriadok, lebo sto ľudí má sto názorov a možno aj dúfam, že sa sa z tej situácie dostane. Uvedomujem si aj to, že mi len niečo nejako vykresľuej, je to jej úhol pohľadu a mám informácie len od nej, tak ich sem vkladám a dúfam, že jej to pomôže a možno aj iným babám, ktoré majú podobný život, dve autá, muž im platí výdavky ale musia ich žobrať z nejakého dôvodu, možno je ten dôvod medzi nimi alebo tak...

ariadna22
autor
24. jan 2014

@nivi
to trvá roky a stupnuje sa to, najprv ju len ponižoval pred detmi a vysmieval sa jej, a odkedy skončila rodičovský na jar 2013 pritvrdil

ariadna22
autor
24. jan 2014

@mima4 myslela som rozvoz do školy, zo školy, na krúžky a tak

ariadna22
autor
24. jan 2014

@maznacik007 staršie deti sa hrajú videohry a nepomôžuf

ariadna22
autor
24. jan 2014

@hradnapani rozváža ich do školy, na krúžky a tak, majú dve autá, ona aj muž, autobusom ich učila, ale to nezvládali, tak to opísala, že boli dva krát a je to strašné a ju boleli kríže, skrátka to vzdala z fleku a ďalej ich vozila autom

ariadna22
autor
24. jan 2014

@klincek lebo on jej s deťmi nepomôže

ariadna22
autor
24. jan 2014

deti má 3 roky, a potom prvý a druhý stupeň

ariadna22
autor
24. jan 2014

@maznacik007
to nejde, lebo malú v školke na opačnom konci mesta kam chodí do školy jej dcéra, a zase krúžky majú cez celé mesto a tak ich musí rozvážať zo školy na krúžky a čakať...

ariadna22
autor
24. jan 2014

@tova Potom sa nu najde par sliepok ktore ich podporia a husky idu na lov.
túto vetu som nepochopila, 15:49,ale inak tvoj názor chápem

ariadna22
autor
24. jan 2014

@tova to chápem, ona nie je taká ona to dusí v sebe, nedokáže ho dokopať k tomu aby sa jej postaral o deti, to je jej hlavný problém si myslím. Vieš ja tu čítam vaše názory a trošku sa do toho psychologicky dostávam, lebo tiež by ma zaujímalo, prečo jej nechce pomáhať s deťmi, to nepochopím...

ariadna22
autor
24. jan 2014

@zrka asi je tova len znechutená

ariadna22
autor
24. jan 2014

@awalancha3 dochádza z časti mesta do mesta. je tam určite prímestská, autobusom nejazdia, nezvládajú to

ariadna22
autor
24. jan 2014

@mima4 myslíte si, že baba si sama seba neváži? ja nechápem,prečo ich nenaučila samostatnosti? Prečo im fúka práškový cukor do riti? (deťom) Oni nepôjdu autobusom, každý chodí na krúžok (najlepšie cez celé mesto) prečo im to dovolí? Prečo ten jej muž sa k tomu stavia, akoby tam ani nežili (deti()?