Ekonomicky týraná žena s deťmi. Ako vysúdiť výživné na seba a deti?
Dobrý deň, toto je problém mojej kamarátky.
Manžel drží kasu a nedáva jej žiadne peniaze, napríklad benzín do auta rieši tak, že keď už svieti červená, tak si doma vymení auto, v mužovom je natankované. On natankuje, keď vidí, že autu sieti červená. On kupuje potraviny, aj veci pre deti. Kamoška si našla nejaké privyrobenie, tak z toho musí platiť deťom krúžky, lebo veď teraz zarába. Majú 4 deti a ona je v jednom kole, najmladšie má 3 roky a najstaršie je už v puberte, ale ešte nie je samostatné.
On deti neberie do školy, normálne ich nechá doma. Už to takto riešia roky. Vadia sa okolo toho. Dohodnú sa, že ráno zoberie dve deti on, a on ich nechá doma. Ona sa vráti domov z rozvozu a nájde dve deti doma. Tak ich hodí do auta a odvezie do školy. Skrátka s ním sa nedá komunikovať a nesplní čo sľúbi.
bývajú v rodinnom dome aj s deckami, a ona potrebuje nejaké peniaze na ruku. Ešte aj potraviny kupuje sám (zo svojho!), jej nedá nič. Pomáhajú jej rodičia, bez nich by bola už na dne.
Týra ju aj psychicky, uráža ju pred deťmi, že je neschopná, nemožná a podone. Fyzicky ju zatiaľ neudrel, ako ju poznám, tak si to nevymýšľa. Riešia sa u psychológa, už boli aj v manželskej poradni. Ona hovorí, že ju nepodváza, a myslím si, že ona jeho tiež nie. Ona je v takom kolobehu okolo štyroch detí.
Čo si myslíte, čo sa stane,keď si vysúdi baba to výživné na seba a deti? Má ona vôbec nejaký nárok na dávky v hmotnej núdzi? Veď žije ako otrok.
Kto poberá rodičovské prídavky (cca80eur)neviem.
@hradnapani neviem asi išlo o ten vzťah, lebo chodili aj do manželskej poradne pred tým a to je 0bodov, takto to opísala, to s ním ani nehlo. deti ráno hrajú videohry a ona má problém ich dostať do auta ale dostane ich do auta, aby prišli do školy načas. teraz ma napadlo, že on možno len reaguje na to, aké sú tie deti navoľno. A ráno ich proste nechá hrať videohry a do školy ich nezoberie, lebo ho nepočúvajú... no neviem,neviem
@zrka to je možné, ona je úplne skromná, ani vlasy si nefarbí, jej jediný luxus je asi ten nevyhnutý rozvoz detí do školy autom a na krúžky, a to ju teda stojí veľmi veľa peňazí, vypadá úplne obyčajne, vôbec by si nepovedal, že je baba ekonomicky týraná takto na prvý pohľad, nosí stále tie isté veci, lebo nemá na nové, on jej peniaze nedá a ani jej nič nekúpi, či kúpi sebe to som sa nepýtala, ked chcú niečo deti musia si to od otecka vyžobrať
@ariadna22 jedno mi z toho vychadza: ta zena je svojou mierou priamo zodpovedna za to, ako to u nich doma vyzera. A takisto aj to, ze su typy ludi, ktorym nepomoze ani svatena voda. Proste budu do nekonecna opakovat svoje omyly, nepripustat si zlyhanie, nevedia vyvodit dosledky a ty sa mozes aj pretrhnut a ona ta nepochopi, co jej chces povedat, naznacit, lebo toho nie je schopna. Je to smutne ale je to tak. Pokial sa ona sama nebude angazovat, aby sa nieco zmenilo (a vyzivne nie je riesenie, to je to najmenej, lebo problem je inde), tak sa bude takto rutit do zahuby - dobrovolne a ty sa mozes len pozerat...
čiže baby hovoríte:
1 deti autobusom - čo tie krúžky? (deti rozváža po meste hore dole)
2 nájsť si prácu
3 deti osamostatniť
4 nežiadať o výživné, lebo narobí s ním oveľa väčší problém
@ariadna22 necitala som to vsetko, neviem teda co tu uz bolo vsetko spomenute. Poznam rodinku, kde manzel je sice velmi obetavy, ale maju 5 deti, v rozmedzi 3,5-12 rokov. Mamina pracovala vzdy ked sa dalo, niekedy na 4 hodiny, teraz pracuje na 6 hodinovy uväzok. Je pravda, ze jej vysli v praci v ustrety, ale ide to. deti tiez chodia do skoly, do skôlky, na kruzky. Myslim ze ta zena co ju spominas, by sa mala v prvom rade nastartovat a mozno nechovat deti ako v bavlnke. Ak by si nasla pracu, tak predsa ak by nebyvala doma, tak asi by bol manzel nuteny sa nejakym spôsom o deti postarat, nie? v tych bodoch si to dobre napisala. Deti treba viest k samostatnosti a zodpovednosti, co dokazu zvladnut vo svojom veku, aby to aj zvladli. musi to vsak matka chciet a usporiadat si nejako ten cas.
@ariadna22 to po meste mas na mysli po BA ako ze z Dubravky do Ruzinova a pod.... tak nech najde kruzky blizsie ....
ako to co je ze videohry a tak ... ako ja fakt ziram a nechapem ale teda co si vychovala tak to ma a prepac ale ja byt jej manzel tak ju zeniem svinskym krokom ....
take velke deti uz davno maju chodit same, ziadne ze rozvoz a pod ... sak maju nohy predsa
ju tyraju v prvom rade jej vlastne deti a moze si za to sama lebo si ich tak vychovala ... s tymi nech urobi poriadok a mozno aj manzel sa potom zacne chovat inak ked uvidi ze ich vedie k zodpovednosti a aj k tomu aby posluchali aj jeho ...
lebo ako si pisala deti ho nepocuvaju ona ma v prvom rade povinnost podporit jeho autoritu a jake ze ich nedostal do auta na rozvoz do skoly lebo hrali videohry... nie otcovi by som znadala ale detom ... a videohry by leteli do kosa
@ariadna22, podla toho, co pises je ta pani hlavne LENIVA cokolvek riesit. Evidentne nic neriesi s muzom (co je este najlahsie zo vsetkeho. Muz by mi dieta "zabudol" vziat len raz), neriesi pracu, deti radsej nechava "rozvijat osobnost" ako by ich mala navigovat - no, skvostna to osobka, fakt. A prachy nech navali, kto ma, muz, obec, stat, fuk kto, hlavne nech nemusim pracovat. Co neznamena, ze jej muz nemoze byt lakomy pako 🙄 Takze pani nech zacne pracovat, nauci deti chodi autobusom (aj na kruzky, rychlo sa najdu nejake aj blizsie nez na opacnom konci mesta) a pomahat v domacnosti a ked sa muz neznormalizuje, moze potom porobit poriadky aj s nim.
@ariadna22 hlavne mám pocit, že tu úplne zbytočne vypisuješ, pretože sa ti s tým nič nepodarí spraviť. Evidentne nie si jej blízka priateľka, keď nevieš koľko rokov majú deti a do akých krúžkov chodia...
- robila pani niekedy už vôbec???
- do koľkých škôl a škôlok chodia deti? Dá sa to zosúladiť,,,
- keďže evidentne majú dosť peňazí - majú dve autá, decká chodia po krúžkoch... nie je jediný problém to, že muž odmieta vydávať žene peniaze, pretože VŠETKO platí on a ju sa týmto snaží "dokopať" do práce?
- podľa mňa je totálne zlyhanie výchovy ak "nevie dostať deti od videohier do auta" ...kriste čo je toto za rodinu???
@sue
skôr som získala určitý pohľad do toho ich problému, lebo som mala len útržkovité informácie od nej. Od neho nemám žiadne. Tieto kecy ma dostali nad to ako to vníma ona a ako mi to prezentuje. Lebo mám na to neutrálny pohľad, ja liečim energiami a nesúdim ľudí. Ja riešim viacero ľudí naraz a môžete si všimnúť, že ja si to vyslovene spomínam, je to tu ako rozhovor s ľudmi, ktorí majú názor na túto vec.
V skratke: na získanie vhľadu do skutočnosti mi toto dalo veľa.
A dúfam, že maminy ešte niečo objektívne napadne, ja som jej na túto tému poslala link, ak si to chce prečítať si to prečíta a myslím si, že si to prečíta. Lebo chce to riešiť - to je tvár, ktorú mi ukazuje a ktorej verím.
@vroni to je ale pravda, že dieťa na druhom stupni je schopné postrážiť súrodencov, zaujímavá je tá rola otca, ktorý pracuje z domu a vôbec sa o deti nezaujíma. To sa dá?Ja si to neviem prestaviť. Keď robím doma tak to dieťa automaticky sledujem, veď je za to dieťa zodpovedný, predsa.
@ariadna22 hmm, "nezaujimat sa" - no moj nazor je taky (po mojich skusenostiach, ked som chcela niekomu v dobrom pomoct), ze zaujimat sa, ale len do tej miery, aby som ja zbytocne neplytvala mojou energiou a aby ma to neoslabovalo. Cize, ak si druha strana nechce dat pomoct (lebo jej v tom nieco brani a je uplne jedno, co to je), tak sa proste stiahnut. Cize, najprv skusit a ked to nema odozvu, viac sa tym netrapit. Kazdy mame svoju cestu, svoju ulohu, ktoru mame vyriesit a pre danu osobu je to asi takto spravne. Aj ked sa mi na to moze tazko pozerat. Ale to neznamena, ze ju mam lutovat. Nie, zachovat sa neutralne a priat jej vsetko dobre.
@hradnapani presne, neutralita, mne to moc pomohlo táto debata, lebo som vždy bola zo spoločného stretnutia ako obarená, lebo ekonomické týranie je v mojom živote úplne nové.
@ariadna22, nuz, rola otca... Nevieme, aka je. Nevieme, ci si naozaj nevsima alebo do manzelkinej vychovy "nemoze" (nechce) zasahovat. (poviem priklad - nase dieta sa tiez po ranu suchce a keby bolo po jej, pride do skoly az poobede - ak vobec, Nahaname ju obidvaja - aj jej otec aj ja, ale keby som ju popohanala sama a muz mi do toho povie napriklad "co ju stresujes? Vidis, ze robi co moze!", tak si skor ci neskor vylozim nohy a necham ho "vyzrat" si dosledky svojej "vychovy") Moze by, ze je to naozaj mizerny otec i manzel (a ani dobri otcovia nezvyknu sledovat deti orlim zrakom ako matky), moze byt lakomec ci nemat sposoby. A moze to byt aj muz, ktory sa pokusa "zatriast" manzelkou, aby bola samostatnejsia a nie len neschopny kamen na krku.... Len fakt, ze jej muz nedava "vreckove" na ekonomicke tyranie nestaci....
@ariadna22 skocila som tu v piatok a vidim, ze dost pribudlo..a smeruje to k jednoznacnemu zaveru. vacsina prispievateliek sa v podstate zhodla na tom, ze tvoja kamoska si musi spravit doma (aj v zivote) poriadok.
urcite dobry zaklad je psychoterapia, treba v nej pokracovat. podla mna by na jej konci mala byt zena, ktora si vazi samu seba a nie je manzelovi za handru, ktora bez problemov rano vychysta deti na MHD a vysvetli im, ze kruzky su za odmenu a pripadne ich zredukuje tak, aby boli spokojne deti aj rodicia, ktora zakaze videohry a nastoli disciplinu a autoritu voci sebe u deti, ktora rozdeli zoznam domácich povinnosti a bude ho aj sama dodrziavat (aby si ostatni nemysleli, ze je len pre srandu), atd..proste pochopi, ze jej zivot je v jej vlastnych rukach, a ze vlastna rodina sa k nej bude spravat tak, ako si to ona sama zariadi. nebude to asi lahke, ale cim dlhsie to necha tak, ako to je, tym horsie pre vsetkych.

@klincek to neviem, vrátiť do práce sa nemá do akej, lebo si chce vybaviť to výživné a nájsť si robotu