icon

Exmanželka žiada neprimerané výživné

dl1
23. jan 2019

Mam taky problem,pred par rokmi sme sme odisli pracovat do zahranicia,lebo sme mali na Slovensku velke dlhy.Stale ich splacame,ked vsetko poplatim a aj vyzivne 200 eur na dve deti nam ostava 170 eur!Ex chce teraz 400 eur!Ponukol som jej rodinne pridavky zo zahranicia takze by dostavala 560 eur mesacne.Nesuhlasi ona chce 400 odo mna.Je to normalne?Ja viem,ze vyzivne je na prvom mieste,ale ked mne vazne nic neostane.Co mam robit?

fokuska
23. jan 2019

@robodracica Akoze nehovorim... urcite sa da minut na dieta aj 500eur mesacne. Ale nerozumiem potom ako prezivaju vsetky tie rodiny co zarabaju minimalku alebo kde je este zena na rodicaku. Dieta sa ma podielat n azivotnej urovni svojich rodicov a ak na to nemam, tak sa nemozem hrat na milionara, ze vycislim na dieta sukromne skoly, drahe luxusne oblecenie a neviem co este a otec nech plati.

ujaju
23. jan 2019

To by akože súd dovolil aby si jej mal platiť 400 eur keď ti zostane po vyplatení všektého 170 eur? Tiež musia brať ohľad aj na to aby si tam z čoho žiť

dl1
autor
23. jan 2019

@renirv pridavky nevybavim,pokial nemam jej pisomny suhlas....

dl1
autor
23. jan 2019

@pavucikvet tak byvala ex je jedna rida,ktora nevie ani dievcatu spravit vrkoc.Ked boli deti u mna tak som im vyzul topanky a bol som tie topanky zaniest na socialne nech sa hanbi ked si ich pride zobrat.Keby si vedela ako sa mi nane tazko pozera,vsetko co sa da im kupim,maju vsetko a mozno viac ako deti v uplnych rodinach.Ex je extremne sporliva deti maju na ucte peniaze a aj ona a deti chodia ako cigani.to je na dlhe pisanie aby som ti to vsetko vysvetlil

marce63
23. jan 2019

Najskôr ti odporučím, zaregistruj sa na MK ako muž a nie ako žena. Ak pracuješ dlhšiu dobu v zahraničí máš nárok poberať prídavky na deti v krajine, v ktorej si zamestnaný. Neviem z akého dôvodu tak nie je, ale usudzujem že komunikácia medzi bývalou manželkou a tebou je veľmi biedna, pretože pri dokladovaní určite budeš potrebovať jej spoluprácu a dodanie dokladov.
Vyzdvihni si všetky formuláre, zisti aké doklady z SK potrebuješ a oznám to mailom a najlepšie aj doporučeným listom býv. manželke. Tu vlastne nejde o to čo chce ona, ale o práva detí, ktoré majú na prídavky nárok zo zákona a to je na prvom mieste. To vybavovanie prídavkov a následné vyplácanie je zdĺhavé, ale spätne deťom všetko doplatia. Prečítaj si tu na MK diskusie na tieto témy a skúsenosti zainteresovaných v rôznych krajinách EU.A k máš snahu zabezpečiť slušne svoje deti, určite sa nevzdáš a budeš hľadať riešenia. Na súde sa môžeš zaviazať, že po platení dlhov budeš prispievať vyššou čiastkou. Súd berie do úvahy nielen výšku zárobku, ale aj predpokladaný zárobok, aký môže daná osoba dosiahnuť. Na súde zdokumentuj všetky kroky čo podnikneš ohľadom prídavkov a samozrejme býv. manželka vyčísli náklady na bývanie stravu, ošatenie, školu, proste všetky náklady na deti. Ostatné v budúcnosti závisí od tvojho svedomia, keď splatíš dlhy, aby si prispieval deťom v rámci svojich možností. Keď budú študovať budú určite potrebovať zakúpiť nejaké dôležité pomôcky, literatúru a vtedy sa prejaví, ako dbáš na svoje deti a čo im poskytneš nad rámec výživného. Snaž sa a splať dlhy čo najskôr.

pribinak
23. jan 2019

@dl1 hypoteka sa urcite berie v uvahu, samozrejme za normalne byvanie, standartne, nie ze ty si splacas honosnu vilu na hradnom kopci, ale vilu na spanielskom pobrezi. v uvahu sa beru normalne vyydavky na zabezpecenie byvania, stravy, dopravy do prace ci nieco co potrebujes k vykonu povolania

pribinak
23. jan 2019

@sissy27 mam kamosku, ktora robi v jednom kriz. centre a podla toho co mi rozprava sa naklady na byvanie beru v uvahu. ale normalne naklady, nie ze budem si splacat vilu vedla prezidenta a nebudem mat na vyzivne pre deti. ak si plati standartne naklady na byvanie tak to v uvahu beru.

pavucikvet
23. jan 2019

@marce63 nema narok poberat automaticky pridavky, lebo tie ma narok poberat rodic, ktory s detmi zije, teda nie sú rozvedení.Ona by mohla súhlasit, ale tym padom jej zoberu pridavky, ktore pobera na SK.

@dl1 ak im teda nakupujes oblecenie, predpokladam, ze vsetko vies vydokladovat. Nemas sa teda coho obavat. Nie je problem dokazat, ze chodia zanedbane, ak tak chodia. Takisto aj socialna pracovnicka sa vie k tomu vyjadrit (zvlast, ked tam opatruje topanky). Dokonca vie spravit setrenie v rodine. Vsetko je o preukazani. Druha vec, pises, ze "splacate", t.zn. ze si v zahranici s priatelkou? Koho su to dlhy, ktore mas? Byvas s niekym, kto sa tiez podiela na vydavkov na byvanie a stravu, nie? Moj ex napr. predal polovicu bytu svojej vtedy este priatelke, ktora prevzala hypoteku na seba (a nadobudla 1/2 bytu) a on veselo uvadza na sude vydavky na hypoteku, hoci sa zbavil polovice nehnutelnosti...tiez nonsens.

sissy27
23. jan 2019

@pribinak náklady na bývanie áno, ale dlhy nie. A on píše o dlhoch na SK, kvôli ktorý odišiel pracovať do zahraničia - tu sa zrejme nejedná o dlh v podobe hypotéky.

pavucikvet
23. jan 2019

@fokuska zalezi v akej casti Slovenska zijes. Matka zabezpečuje osobnu starostlivost, de facto nemusi prispievat financne na deti nic. A aj keby, tak 300 eur napr. na BA je malo. Tiez ale matka musi preukazat na co peniaze na deti mina. Ak nekupuje oblecenie, neplati kruzky (ale zabezpečuje to otec), tak 300 eur moze byt vela.

sissy27
23. jan 2019

@pribinak ale na druhej strane - naše súdy sú nevyspytateľné. Takže s nejakou určitosťou povedať čo súd bude alebo nebude brať v úvahu, sa povedať nedá. Z mojej skúsenosti - nezamestnanému vysekali výživné 200€ s doporučením sa čo najskôr zamestnať, nech mu dlh zbytočne nerastie 🙂

sarinka2012
23. jan 2019

@dl1
@mogaa Ano toto je veľmi dobrá rada, smsky, socialne siete, emaily...posielaj jej všetky návrhy poprípade dohody či prosby ale kludne aj sťažnosti napr nedala ti deti, alebo čokolvek tak nevolaj ale napiš, je to dôkazový materiál ktorý súd uzná za platný a bude ho brať do úvahy v rámci rozsudku.

fokuska
23. jan 2019

@pavucikvet No to som nevedela, ze kedze matka zabezpecuje starostlivost, tak nemusi sa uz podielat financne. Vedela som, ze sa to berie do uvahy, ale ze az tak, ze otec by mal pokryvat komplet vsetky vydavky, tak to je pre mna novinka.

pribinak
23. jan 2019

@sissy27 ano, taky pripad poznam aj ja vo svojom okoli, bol to clovek dlhodobo dobrovolne nezamestnany, ktory nie ze si nemohol najst pracu, jednoducho sa mu nechcelo. Tam sa tiez sud riadil tym, ze ake ma vzdelanie a aky je priemerny zarobok v tejto oblasti a urcil vyzivne dost vysoke.

deti95060810
23. jan 2019

@dl1 prečo by mal ex priateľ dávať peniaze na tvoje deti? a ešte na súde sa berie do úvahy aj nehnuteľný majetok...😉

deti95060810
23. jan 2019

asi som to zle napísala, ale prečo by mal priateĺ tvojej ex dávať peniaze na tvoje deti? prečo by ich on mal dotovať? ak to tak robí, je to len jeho dobrá vôľa...dnes dá, ale o mesiac už nemusí dať ani cent...

alexandra523
23. jan 2019

@fokuska nemôže si vybaviť prídavky on, keďže sú rozvedení a deti žijú s ex. Musí si ich vybaviť len ex, on jej len môže pomôcť ich vybaviť. Úrady by jemu ani prídavky nepriznali. Takže skôr ako ho tu začnete osočovať, treba vedieť fakty.

mondolina
23. jan 2019

@alexandra523
Prídavky sú jedna vec a výživné vec druhá.
On sa odsťahoval ona sa stará o deti.

alexandra523
23. jan 2019

@mondolina to áno, ale ženy začali riešiť prečo si nevybaví prídavky on, keď nemá na výživné. Tak som to len vysvetlila, že on nemá nárok, jeho ex áno.

fokuska
23. jan 2019

@alexandra523 To asi nepatrilo mne, ja som nehovorila nic o vybavovani pridavkov. A autora som nijak neosocovala.

pavucikvet
23. jan 2019

@fokuska myslela som to tak, ze matka sa financne aj tak stale podiela viac ako otec. Pretoze tie deti niekto musi opatrit, strazit, chodit k lekarovi, dostava pri OCR nizsi prijem... to vsetko je vykompenzovane v takejto starostlivosti. Keby sme to naratali, tak jej prinos je vacsi.

horalka1986
23. jan 2019

@fokuska he to malo a luxusne si nezijeme . Deti chodia do statnej a skolne so stravou ma vychadza presne 100 eur mesacne, plus zrps 150 eur na obe, kazdu chvilu nejake divadlo v ramci skolky a podobne. A to este nepocitam stravu doma, skolske pomocky, oblecenie, ktore nakupujeme v beznych obchodoch a musi sa im aj prat,kupat sa, zuby umyvat. To uz som daleko cez 400€ a poviem ti uprimne, neviem ako to robia ludia co maju minimalku a rodicak. A dufam ze nikdy nebudem nutena to zistovat.

deti95060810
23. jan 2019

chlap tu napíše že platí veĺa, škoda že nenapíše jeho ex ako to vidí zas ona....ktovie koho by sme viac ľutovali... 😉

eryka03111978
23. jan 2019

@sissy27 presne

marce63
23. jan 2019

@pavucikvet Samozrejme, že keď bývalá manželka nebude chcieť komunikovať, darmo jej on prinesie tlačivá, rozpíše aké doklady ona musí dodať, aby jej zo zahraničia posielali prídavky na deti. Keď to všetko neskompletizuje, nemôže odovzdať žiadosť. Na Slovensku jej nemusia pozastaviť prídavky na deti, môžu jej k nim doplácať v zahraničí do plnej výšky. V každom prípade je vhodné aby otec detí poslal matke tlačivá, vybavil si doklady zo svojej strany a požiadal ju o vyplnenie žiadosti a doklady ktoré musí dodať ona. Na súde to všetko zdokladovať, sudca im obom určite dohovorí, že majú konať, deti majú na to nárok.

dl1
autor
23. jan 2019

@deti95060810 ja nehovorim,ze dava peniaze detom,alebo aby daval....ja hovorim,ze sa podiela na chode domacnosti.ona ho pred sudom zakryva,pri tom u nej byva 7 rokov.

mogaa
23. jan 2019

@dl1 ak zatĺka že u nej býva priateľ ktorý by sa mal aj finančne podielať na domácnosti, treba čestné prehlásenie alebo ako svedka zavolať "ochotného"suseda ktorý to dosvečí že u nej býva...alebo sa informovať u správcu či tam je prihlásený a platí smeti...ale k súdu to potrebujete preukázať čiže buď svedok alebo čestné prehlásnie potvrdené notárom,či advokát aby o tom vedel...

alexandra523
Autor odpoveď zmazal
alexandra523
23. jan 2019

@fokuska prepáč

mirica
24. jan 2019

@dl1 ....nikde si nepísal aká je výška splátok dlhov. Výživa detí je totiž naozaj prednostná . Takže je možné, že ak zdokladuješ že platíš dlhy napríklad 500 eur mesačne , súd zvýši výživné z 200 na 400 EUR na dve deti. Nie je to totiž neprimerané výživné . A je predsa blbosť určiť , že o deti sa má starať finančne matka lebo ty si chceš čo najskôr splatiť pôžičky . čo sa týka nákladov na bývanie, priateľovi tvojej ex by priznali maximálne 1/4 , kedže v byte sú 4.
A ak chceš príklad , tak ti dám môj ....môj Ex zdokladoval na súde príjem 650 EUR v čistom. Mal určené platiť na moje 3 deti - ešte ako na predškolákov 90 E na každého a na 2 dcery , čo mal ešte z predchádzajúcou ex po 100 na každú. Ja som požiadala o zýšenie, kedže deti nastúpili do školy ...on žiadal o zníženie, s tým , že ak mu zvýšia výživné chce deti do svojej starostlivosti. Súd zvýšil na 130 na každého a jemu žiadosť zamietli s tým, že aj pri platbe 130 EUR je vyššia miera finančnej starostlivosti na mne , takže aj súdy uznali , že náklady na dieťa sú vyššie než
260 EUR. určili mu aj splácať dlh vo výške 150 EUR mesačne(dlh na výživnom).....Takže teraz platí sumárne len výživné a dlh na výživnom vo výške 2x 100 na dcéry + 3x 130 na synov +150 -dlžné výživné..spolu je to 740 EUR mesačne....oficiálny príjem má 650 v čistom. Takže je možné, že ti súd výživné zvýši , aj ked ti zostáva po odčítaní všetkých nákladov a pôžičiek 170 EUR.