icon

Finančná situácia a rozvod

20. apr 2022

S manželom máme už dlhšiu dobu nezhody, poslednú dobu zvažujem rozvod. V podstate jediné, čo má pri ňom drží je strach z toho ako to finančne utiahnem pri súčasnom zdražovaní :( . Máme spolu 3,5 ročné dieťa, mám stabilnú prácu, aj s výživným, stravnými lístkami a prídavkami by som mala príjem cca 900€. Dá sa z toho normálne vyžiť keď budem slobodná mamina v byte bez finančnej pomoci rodiny? Nejakú rezervu mám, ale nie je to nejaká horibilná suma. Našla som si pomerne lacný nájom 300€ aj s energiami, takže moje mesačné povinné výdavky ( škôlka, obedy v praci, energie, net, nájom ) by boli cca 500€, zbytok by bol na jedlo, oblečenie, drogeriu, benzín a pod. Myslíte, ža sa to bude dať utiahnuť? Alebo radšej ostať v nie úplne funkčnom vzťahu v ktorom vyprchala láska a hlavne vzájomná úcta? Zaujímali by ma najmä skúsenosti slobodných mamičiek. Ako to máte finančne? Zvládate to?

zmrzlinka2021
20. apr 2022

Mozno riesenim je pracovat na vztahu, aby z neho nevyprchavala laska a vzajomna ucta. Pokial tam nie su vazne veci ako nasilie, alkoholizmus, drogy, a pod. - urobit vsetko pre rodinu, pre dieta.
Manzelstvo je praca na cely zivot, netreba to vzdavat

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
tenerifka
20. apr 2022

Urcite to na zaciatku nebude lahke, ale uvidis, ako sa ti ulavi, ked odides. Ty a dieta toho tolko neprejete, budes mat aj minimalne starosti okolo domacnosti, polovicne varenie, upratovanie aj pranie. Postupne mozes skusit hladat lepsie platenu pracu, nemusis zostat navzdy tam, kde teraz. Urcite by som nezostavala v nefunkcnom manzelstve, hovorim z vlastnej skusenosti, pre mña bol rozvod jedno z najlepsich rozhodnuti v zivote

tarvika
20. apr 2022

podla mna to je dost mala suma na vyzitie, moze sa stat ze ti neposle vyzivne, ze budes pn, atd, treba mat nejaku rezervu. samozrejme, v nefunkcnom manzelstve netreba zostavat, len mozno si najprv urobit financnu rezervu.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
modry1985
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
modry1985
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
ursula22
20. apr 2022

ahoj, určite to zvládneš aj bez výživného, nájdeš si ešte inú prácu na brigádu...

dadis
24. apr 2022

@modry1985 Otec je povinny na dieta prispievat aj pred rozhodnutim sudu a plati sa vyzivne aj v spolocnej domacnosti. Nastuduj si.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
dadis
24. apr 2022

@modry1985 Bohuzial stava sa, ze i ked ziju v spolocnej domacnosti i manzelstve, muz neprispieva na vyzivu. Je mozne poziadat sud, aby urcil vyzivne. Napr. https://ficek.sk/vyzivne-na-dieta-pocas-manzels...

modry1985
Autor odpoveď zmazal
dadis
24. apr 2022

@modry1985 Ved ja viem, aky je tento pripad. Som podobny. Odstahovala som sa a teraz su deti v mojej starostlivosti a muz vyzivne musi platit. Samozrejme, platil 96 eur na dve deti. Sudca mu povedal, ci je normalny, ma posielat slusne peniaze. Teraz posiela 200 eur. Je to dost? Nie je, ale nemoze si dovolit, aby neposielal nic.. Mne to nestoji za to, aby som kvoli vyzivnemu davala neodkladne. A nedaval mi peniaze ani v manzelstve. Mala som pravo od neho ziadat vyzivne, aj ked sme spolu byvali. Ale ja nie som ten typ, co zenie ludi pred sud. Ale bola moznost dat ho na sud.

miasmall
21. apr 2026

Pozri film Farmár hľadá ženu....bol šikovný, mal majetok...len nebol fešák a bol trošku širší...prišla žena, tvrdila že je jeho láska. Uveril.vzali sa. O mesiac prišli hádky a ona sa s ním rozišla. Bol koniec lásky. Hranej vzala mu polovicu farmy!!! Za 1mesiac spoločného života. Dodnes sa z toho chudák spamätáva... Prišiel o polovicu svojho majetku pre nejakú zlatokopku. Poucenie- predmanželský zmluva. Teraz- poradiť sa rýchlo s právnikom! Aby Vás nezobral o všetko. Asi sa to volá zrušenie spoločného majetku, ja neviem nie som právnik....nech Vás o všetko neosklbe. Pozrite rýchlo ako Bitcan Andrej obral svoju manželku o všetko a vyhodil ju na ulicu, vzal jej jej firmu a prachy a zdrhol za mladou....rôzne príbehy sú na internete...

miasmall
21. apr 2026

Môj otec bol alkoholik. Platil si kurvy.alkohol,cigarety...my sme s Mamičkou nemali čo jesť....ukázal sa až po mesiacoch, keď minul Mamičkou výplatu a jej peniaze, ktoré vybral z banky....Mamička sa starala o 2deti a nemali sme čo jesť a na bývanie.. vtedy, pred 45rokmi, mal muž právo vyberať peniaze svojej manželky z banky. Mamička bola v pôrodnici , on v jej byte sa ozieral s kamarátmi s ulice za Jej peniaze.. prišla z pôrodnice, na krku 2vdeti a muž ozran. A prázdna spajza- žiadne jedlo. Prázdne bankové účty mojej Mamičky. Aj on svoje už dávno minul....aby mali sme čo jesť, Mamička čakala na drobný peniaz na kočík a zato kúpila slíže....a plienky...môj otec bol lodný kapitán - najlepšie platený muž na lodi. Všetko minul na kurvy a chľastu... Mamička bola riaditeľkou na ekonomickom úseku. On žil z jej peňazí... Mamička podala o rozvod. Dnes je môj otec byť ožratý v krokoch alebo v krčme alebo skôr mŕtvy...on sa nezaujímal o nás mesiace, ja sa nezaujímal o neho...hanbím sa za neho...vzťah mojej Mamičky svtyto alkoholikom a suknickarom vyzeral spočiatku ako zábava na zahnatie nudy ...dneska prekonáme ho všetci..ostali jej len deti na krku, on mi nikdy nekúpil ani čokoládu, to pracoval na lodiach v Nemecku...o tričku ani nehovorím...ani len čokoládu sme mu neboli hodní...dávajte si pozor, akého muža k sebebpripustite...spýtajte sa jeho bývalých žien, ako dopadli, pomôže Vám to aby ste nedopadli zle

miasmall
21. apr 2026

Pri rozvode dobrého právnika...pýtať viacej, aj tak dá menej...sestra sa rozvadzala s manželom programátorom v banke. Ona bola mladá, on 50rokov...on nebol blbý. Nič jej nenechal. Požičiaval jej svoje auto, potom si ho vzal späť...ostalo jej zopár handriciek v skrini, 1maly snubný prsteň, z ktorého stratila vzácny kameň už pred rokmi, stratila 6 rokov života so starým mužom, celú mladosť, a možnosť študovať zadarmo na Slovensku výbornú vysokú školu...roky drhla hrnce v zahraničí, nemala na nič peniaze-jedlo a bývanie je tam luxus doslova...na vysoku školu programátorské, na ktorú sa chystala na Slovensku, o tom mohla iba spomínať...v zahraničí na vysokú školu nemala peniaze, tam Vám nikdo nedá zadarmo ani cent...čo robí teraz, neviem...ona už mala zdravotné problémy z roboty, tam sa inak máka, každý Slovák z tadiaľ po mesiaci utečie na Slovensko....čo na Slovensku robíme týždeň, tam majú urobené za 1den, viem to,bola som tam a ušla som na Slovensko celá šťastná...

anonym_548bc4
2. máj 2026
@miasmall

Môj otec bol alkoholik. Platil si kurvy.alkohol,cigarety...my sme s Mamičkou nemali čo jesť....ukázal sa až po mesiacoch, keď minul Mamičkou výplatu a jej peniaze, ktoré vybral z banky....Mamička sa starala o 2deti a nemali sme čo jesť a na bývanie.. vtedy, pred 45rokmi, mal muž právo vyberať peniaze svojej manželky z banky. Mamička bola v pôrodnici , on v jej byte sa ozieral s kamarátmi s ulice za Jej peniaze.. prišla z pôrodnice, na krku 2vdeti a muž ozran. A prázdna spajza- žiadne jedlo. Prázdne bankové účty mojej Mamičky. Aj on svoje už dávno minul....aby mali sme čo jesť, Mamička čakala na drobný peniaz na kočík a zato kúpila slíže....a plienky...môj otec bol lodný kapitán - najlepšie platený muž na lodi. Všetko minul na kurvy a chľastu... Mamička bola riaditeľkou na ekonomickom úseku. On žil z jej peňazí... Mamička podala o rozvod. Dnes je môj otec byť ožratý v krokoch alebo v krčme alebo skôr mŕtvy...on sa nezaujímal o nás mesiace, ja sa nezaujímal o neho...hanbím sa za neho...vzťah mojej Mamičky svtyto alkoholikom a suknickarom vyzeral spočiatku ako zábava na zahnatie nudy ...dneska prekonáme ho všetci..ostali jej len deti na krku, on mi nikdy nekúpil ani čokoládu, to pracoval na lodiach v Nemecku...o tričku ani nehovorím...ani len čokoládu sme mu neboli hodní...dávajte si pozor, akého muža k sebebpripustite...spýtajte sa jeho bývalých žien, ako dopadli, pomôže Vám to aby ste nedopadli zle

@miasmall v živote som nečítala text, kde by bolo toľkokrát spomenuté slovo mamička. Z celého tvojho príspevku som vydedukovala len to, že by si mala navštíviť odborníka.