icon

Hypotéka po rozvode: Ako postupovať s nehnuteľnosťou?

Dnes o 10:24

Dobrý deň, môžte mi prosim poradiť? Je možné že sa budeme rozvádzať.. smeruje to k tomu. Deti mám už dospelé.. no a ja začínam uvažovať ak by sa to vyhrotilo k rozvodu čo by bolo ďalej... máme hypoteku na polovicu splatenu.Ak by sa teda dom predaval, kupujúci by vyplatil zostatok hypoteky minus cenu za dom ktorú by sme si rozdelili na polovicu. Mohla by som si zobrať hypotéku na byt na seba , kde vklad by boli moje peniaze z domu a založiť tú novú nehnuteľnosť ? Mám 46 rokov... zaujímalo by ma, či je to možné, či by mi hypotéku schválili. Vsetky splátky za hypo boli riadne platené a v práci pracujem na trvaly pracovny pomer .už niekoľko rokov .. má niekto s týmto skúsenosti? Ďakujem.

Strana
z2
la_dolce_vita
Dnes o 10:30

Vyska hypoteky je umerna vyske prijmu, cize tazko radit. Su na to kalkulacky na nete. Princip je ale ako pises, riesit to az po rozvode samozrejme.

catherin4
Dnes o 10:34

V tvojom veku si este mozes zobrat hypoteku, najlepsie poradit sa s nejakym financnym poradcom

belllinka
Dnes o 10:45

@anonym_autor nemáme vešteckú guľu, aby sme vedeli, koľko dostaneš za barak, aký drahý byt si budeš kupovať a koľko zarábaš

autor
Dnes o 11:03
@belllinka

@anonym_autor nemáme vešteckú guľu, aby sme vedeli, koľko dostaneš za barak, aký drahý byt si budeš kupovať a koľko zarábaš

@belllinka ja sa ale nepýtam na konkrétne sumy... 💁‍♀️.. pytala som sa všeobecne 😉

autor
Dnes o 11:04
@la_dolce_vita

Vyska hypoteky je umerna vyske prijmu, cize tazko radit. Su na to kalkulacky na nete. Princip je ale ako pises, riesit to az po rozvode samozrejme.

@la_dolce_vita @catherin ďakujem za odpoveď 🙂

mogaa
Dnes o 11:05
@anonym_autor

@belllinka ja sa ale nepýtam na konkrétne sumy... 💁‍♀️.. pytala som sa všeobecne 😉

@anonym_autor tu sa ale všeobecne odpovedať nedá....ty môžeš dostať hypotéku aj v 50tke ak máš dobrý príjem....všetko sa jednoducho odvíja od príjmu, z neho sa vyrátava či si schopná splácať alebo nie....zábezpeka je iná vec....

belllinka
Dnes o 11:11
@anonym_autor

@anonym_autor lenže bez konkrétnych súm ti nikto neodpovie

autor
Dnes o 11:17
@mogaa

@anonym_autor tu sa ale všeobecne odpovedať nedá....ty môžeš dostať hypotéku aj v 50tke ak máš dobrý príjem....všetko sa jednoducho odvíja od príjmu, z neho sa vyrátava či si schopná splácať alebo nie....zábezpeka je iná vec....

@mogaa ja som myslela hlavne na to, či v mojom veku by mi schvalili hypoteku a či môžem založiť novú nehnuteľnosť. Plat mám 1100 eur

autor
Dnes o 11:19
@mogaa

@mogaa takže zábezpeka by tak ľahko nešla? Či ako to myslíš? Ďakujem

belllinka
Dnes o 11:23
@anonym_autor

@mogaa ja som myslela hlavne na to, či v mojom veku by mi schvalili hypoteku a či môžem založiť novú nehnuteľnosť. Plat mám 1100 eur

@anonym_autor áno, v tvojom veku ti v pohode schvália hypotéku, síce nie na 30 rokov, ale na menej. Ak ti bude stačiť plat

anonym_c2c411
Dnes o 11:30

@anonym_autor baby ti tu dobre radia, skús napísať cifry, koľko ešte treba splatiť v pôvodnom dome, za koľko by ste ho cca predali a v akej sume sa pohybujú byty, ktorý by si chcela kúpiť. Veď nikto tu od teba nechce fotku občianskeho a rodné číslo🤦‍♀️ ja si myslím, že ak zarábaš 1100 a hypo ti vyjde 600 tak ti ju nemusia dať. Nevieme koľko cca budeš mať cash a zvyšok hypo. To by sa lepšie radilo

autor
Dnes o 11:40
@anonym_c2c411

@anonym_autor baby ti tu dobre radia, skús napísať cifry, koľko ešte treba splatiť v pôvodnom dome, za koľko by ste ho cca predali a v akej sume sa pohybujú byty, ktorý by si chcela kúpiť. Veď nikto tu od teba nechce fotku občianskeho a rodné číslo🤦‍♀️ ja si myslím, že ak zarábaš 1100 a hypo ti vyjde 600 tak ti ju nemusia dať. Nevieme koľko cca budeš mať cash a zvyšok hypo. To by sa lepšie radilo

@anonym_c2c411 na vypočítanie môžem použiť kalkulačky na hypo to nepotrebujem vedieť .. mňa zaujímalo či: v mojom veku môžem dostať hypo @bellllinka mi písala že áno , ďalej som sa pýtala či môžem založiť nový byt ako zabezpeku pri vybavovaní hypo. Ja za rady ďakujem ale skus čítať čo sa pýtam... vďaka

la_dolce_vita
Dnes o 11:46

Vek mas v pohode, hoci splatnost 30 rokov to uz samozrejme nebude. Zalozis byt, ktory budes kupovat. Z predaja domu dolozis cast ceny a cast dofinancujes hypotekou. Predbezne takto, blizsie potom. Ak nemas ine fin.zavazky ani vyzivovane deti, malo by ti to postacovat.

autor
Dnes o 11:48
@la_dolce_vita

Vek mas v pohode, hoci splatnost 30 rokov to uz samozrejme nebude. Zalozis byt, ktory budes kupovat. Z predaja domu dolozis cast ceny a cast dofinancujes hypotekou. Predbezne takto, blizsie potom. Ak nemas ine fin.zavazky ani vyzivovane deti, malo by ti to postacovat.

@la_dolce_vita veľmi pekne ďakujem toto som chcela vedieť 🙏🙂

lauruska_sumienka
Dnes o 11:59

minuly rok jeden moj znamy 44r si bral hypoteku a dali mu ju, splatnost 20r a s vyskou okolo 650e. ale ten plat mal ovela vyssi a 1dieta

anonym_be7b56
Dnes o 11:59
@anonym_autor

@anonym_c2c411 na vypočítanie môžem použiť kalkulačky na hypo to nepotrebujem vedieť .. mňa zaujímalo či: v mojom veku môžem dostať hypo @bellllinka mi písala že áno , ďalej som sa pýtala či môžem založiť nový byt ako zabezpeku pri vybavovaní hypo. Ja za rady ďakujem ale skus čítať čo sa pýtam... vďaka

@anonym_autor lenze toto v tych kalkulackach je tiez... zadas vek a ono ti ukaze, na kolko rokov dostanes hypo (do 65-70)...
Suvislost je taka, ze cim dlhsia splatnost (30 rokov), tym "nizsia splatka" (lebo roztahane na viac rokov)... v tvojom / vyssom veku uz nemozes mat az 30 rokov splatnost, takze menej, tym padom aj hocaka splatka je vyssia. Tu vstupuje do vypoctu tvoj prijem... ze mozno normalne by si platila 700, teraz musis 1200 a zvladnes to? To je to...
Ze v 25 by si mesacnu splatku mala nizsiu, tak aj plat mozes mat nizsi... Ak zarobis 3000, tak kludne mozes splacat aj 1500 mesacne... pri plate 1100 asi nie... takze preto ti baby pisali, co ti pisali...

huxy
Dnes o 12:01
@anonym_autor

@anonym_autor hypo kľudne dostaneš aj v tvojom veku. A zaloziť kľudne nehnuteľnosť, ktorú budeš kupovať, veď v podstate sa to tak bežne robí.
Napísala si že máš príjem 1100€. V banke pri overovaní ti od tohto odpočítajú život.minimum na teba, všetky ostatné záväzky či splátky, plus odpočítavajú nejakú rezervu (voľakedy to bolo asi 30% z príjmu). Následne vyjde suma, ktorá by ti mala teoreticky vyjsť na max.mesačnú splátku hypotéky. A z toho vieš zistiť, akú max.hypo by si mohla dostať.

autor
Dnes o 12:10
@anonym_be7b56

@anonym_autor lenze toto v tych kalkulackach je tiez... zadas vek a ono ti ukaze, na kolko rokov dostanes hypo (do 65-70)...
Suvislost je taka, ze cim dlhsia splatnost (30 rokov), tym "nizsia splatka" (lebo roztahane na viac rokov)... v tvojom / vyssom veku uz nemozes mat az 30 rokov splatnost, takze menej, tym padom aj hocaka splatka je vyssia. Tu vstupuje do vypoctu tvoj prijem... ze mozno normalne by si platila 700, teraz musis 1200 a zvladnes to? To je to...
Ze v 25 by si mesacnu splatku mala nizsiu, tak aj plat mozes mat nizsi... Ak zarobis 3000, tak kludne mozes splacat aj 1500 mesacne... pri plate 1100 asi nie... takze preto ti baby pisali, co ti pisali...

@anonym_be7b56 ďakujem, tomuto rozumiem.. 700 mesačne by som určite nebrala ale vďaka za odpoveď

autor
Dnes o 12:15

Ďakujem Vám všetkým za odpovede 🙂

anonym_294954
Dnes o 12:19
@anonym_autor

@anonym_autor ako my máme vedieť či dostaneš hypo. Možno áno, možno nie. Nie sme riad. banky.
možno máte len krízu a žiadny rozvod nebude. Nepanikár.

autor
Dnes o 12:21
@anonym_294954

@anonym_autor ako my máme vedieť či dostaneš hypo. Možno áno, možno nie. Nie sme riad. banky.
možno máte len krízu a žiadny rozvod nebude. Nepanikár.

@anonym_294954 dobre vďaka aj za tento názor 🙂

muchotrafka298
Dnes o 13:35

S takymto nizkym prijmom Ti hypoteka urcite nevyjde. Lebo si zober aj to, ze musis platit este aj poplatky za byvaniem z niecoho zit. A ten prijem 1100 EUR je velmi nizky na pokrytie tohoto vsetkeho. Oslov poradcu, co by Ti vobec vyslo. Na tvojom mieste by som pocitala s alternativou, ze dom sa ihned nepreda, ze kam pojdes a z coho budes byvanie financovat.

autor
Dnes o 13:57
@muchotrafka298

S takymto nizkym prijmom Ti hypoteka urcite nevyjde. Lebo si zober aj to, ze musis platit este aj poplatky za byvaniem z niecoho zit. A ten prijem 1100 EUR je velmi nizky na pokrytie tohoto vsetkeho. Oslov poradcu, co by Ti vobec vyslo. Na tvojom mieste by som pocitala s alternativou, ze dom sa ihned nepreda, ze kam pojdes a z coho budes byvanie financovat.

@muchotrafka298 veď práveže dom by sa nepredal hneď .. a dáku hypo by mi snáď snáď dali nezamietli by to úplne. Len premýšľam aké sú možnosti

muchotrafka298
Dnes o 14:02
@anonym_autor

@muchotrafka298 veď práveže dom by sa nepredal hneď .. a dáku hypo by mi snáď snáď dali nezamietli by to úplne. Len premýšľam aké sú možnosti

@anonym_autor si predstavujes aku vysoku tu hypoteku? Lebo tebe nikto neda 80 % z ceny nehnutelnosti s tym, ze 20 % budes mat vlastne prostriedky. Nebudes mat moznost splacat 30 rokov ako mladi ludia.Byty su dnes drahe, z tvojho prijmu budes rada, ked dostanes par desiatok tisic.

natalka13
Dnes o 14:14

Mas 46rokov a mas hypoteku a pytas sa, ci by ti este dali hypoteku?🤷‍♀️
No dali, len zalezi kolko mas penazi teraz kedze
Dom hned nechces predat.
Kamoska tak predali fom, vyplatili hypo, zvydok si rozdelilli, vzala hypo 30.000 co jej chybalo ku kupe bytu.
Je rozdiel potrebovst 30.000 a 100.000

autor
Dnes o 14:21
@natalka13

Dom hned nechces predat.
Kamoska tak predali fom, vyplatili hypo, zvydok si rozdelilli, vzala hypo 30.000 co jej chybalo ku kupe bytu.

@natalka13 no áno máš pravdu .. 🙂

autor
Dnes o 14:27
@natalka13

Dom hned nechces predat.

@natalka13 a dom predať nieže nechcem , ale sa ešte nepredáva. Pytala som sa informačne.. a presne som premýšľala ako tvoja kamoška a to som aj písala.v príspevku

autor
Dnes o 14:29
@muchotrafka298

@anonym_autor si predstavujes aku vysoku tu hypoteku? Lebo tebe nikto neda 80 % z ceny nehnutelnosti s tym, ze 20 % budes mat vlastne prostriedky. Nebudes mat moznost splacat 30 rokov ako mladi ludia.Byty su dnes drahe, z tvojho prijmu budes rada, ked dostanes par desiatok tisic.

@muchotrafka298 v banke som sa pýtať nebola. Musim si najprv pozisťovať ( v banke ) a budem vedieť o tom viac ako by to celé a čo môžem reálnejšie očakávať.

muchotrafka298
Dnes o 15:28
@anonym_autor

@muchotrafka298 v banke som sa pýtať nebola. Musim si najprv pozisťovať ( v banke ) a budem vedieť o tom viac ako by to celé a čo môžem reálnejšie očakávať.

@anonym_autor tam zacni. Moj kamarat zaraba 2500 EUR cisteho, ma 42 rokov a v banke mu povedali, ze dostane 80 tisic maximalne pri splatke skoro 1000 EUR mesacne. Tak co myslis, kolko dostanes? A z coho to chces platit?

natalka13
Dnes o 15:42

Este musi pan manzel suhlasit s predajom domu.

Strana
z2