Komu bude patriť dieťa?
Dobrý deň,
Volám sa Jelena, a som Slovenka žijúca v zahraniči, žila som v Srbsku, na Slovensko som pršla v máji 2016. Som tehotná, v 19. týžni, a za ten čas som si uvedomila, že určite nechcem mať manžela ani prijateľa akým je otec mojho dietaťa. Veľmi je zlý človek aj proste by sme nikdy nemohli fungovať dobre spolu, aj ked ho poznám 7 rokov, toto som asi nevedela. Hlavna vec ktorá ma zaujíma, lebo nepoznám zákony na Slovensku, je ta, či mi môže zobrať dieťa. Ja žijem so svojimi rodičmi a on so svojimi, pretože ja viem že jeho rodičia ma nemajú radi a tiež ani túto situáciu, lebo ja mam len 21 rok, on 22, a študujeme. Aj nesprávaju sa pekne voči mne, a chcu aby on žil s nimi a potom musím aj ja. Povedala som že to nechcem tak mi povedal, že kym s nimi nežijem že ani euro viac nebude troviť na kontrolu u doktora, že proste nema záujem o to. Mojí rodičia maju spolu plat asi 1000 EUR, mám nárok na rodičovský príspevok, 200 EUR mesačne, žijeme v celkom normálnych podmienkach za život dieťata, ja niesom ani alkocholik ani nič také, starala by som sa riadne o dieťa. Povedal mi, že ak nebudeme spolu, to dieťa mi zobere. Jeho rodičia sú finančne ovela lepšie ako mojí, tak ma zaujíma, ak by si našli veľmi dobrého právnika, či by on mohol urobiť niečo na základe čoho by mi dieťa zobrali.
Dakujem vopred za rady a názory.
Sud vzdy prihliada na to co je najlepsie pre dieta. Ak mate vhodne podmienky na vychovu dietata a vy ste tiez "v poriadku" tak nevidim dovod preco by mal byt novorodenec prideleny otcovi. Aj keby neviem akeho pravnika maju tak nie. Dieta a hlavne take male.ma byt pri matke.
@aklimka81 a nemoze to otec dietata napadnut a ziadat o geneticke testy, ktore dokazu jeho otcovstvo?
@alexandraalexandrova aj ja si myslím, a potom by to mohol využiť, tak že napísala som ze otec je naznámy a vlastne som vedela kto je. Určite sa o to bude starať, nedovoli si to. Zaujima ma hlave to, či legálne mi môže zobrat to dieťa aj ked jej môžem zapezpečit vhodné podmienky a všetko potrebné.
@jelenag_ zase nie som si ista ci netreba suhlas oboch rodicov ku genetickym testom...mne sa zda ze treba, ze keby si ty nesuhlasila on by s tym nic urobit nemohol...ale mozem sa mylit. Skus sa spytat tu v skupine pravna poradna, tam asi budu baby lepsie vediet. Ale v kazdom pripade do rodneho listu ho neuvedzaj!!! v Zidnom pripade, lebo ak to urobis, tak mu das volnu ruku aby vam robil problemy cely zivot. Nechci vediet coho vsetkeho su otcovia schopni ked sa chcu pomstit expratnerke, je ta aj taka skupina ze "skusenosti s exparterom s ktorym mam dieta", tam by som sa isla tiez poradit. A on predsa nemoze mat istou ze je otec. Jedine ze by ta drzal pod zamkom 24 hodi denne a mal by prehlad o kazdom tvojom kroku co dufam nema. Inak nema ako vediet ze si nespala s nikym inym a dieta je urcite jeho.
@jelenag_ priezvisko môžeš nechať svoje zvlášť aj prizná on až keď sa bude dieťatko volať ako ty.. zatiaľ nič nerieš podľa mňa, do RL ho nezapisuj, neber od neho peniaze a ak neskôr aj on bude žiadať testy a tak, tak nech ho zapíšu do RL, ale na dieťatko by si stále mala mať nárok ty a meno by sa tiež nemalo zmeniť.. môj syn sa volá ako ja aj po zapísaní otca do RL, ale otec je francúz, tak to mohlo byť iné.. myslím si ale aj tak, že priezvisko mu nezmenia..
@jelenag_ áno môžete dať svoje priezvisko , aj keď bude zapísaný v rodnom liste, nie ste manželia ... nezapísať ho môžete, je to vaše právo.... on môže potom žiadať až súdnou cestou o testy dna.. tam ak sa potvrdí, že je otec tak si ďalej môže nárokovať napríklad návštevy , starostlivosť , ale vyplynie mu aj povinnosť platiť výživné... To sú také silácke reči toto odoberanie detí. Pokiaľ je matka bezúhonná a dieťa má všetko zabezpečné nie je možné odobratie , to len tak psychicky strašia tí partneri... a maličkým deťom ani striedavku nepovoľujú pokiaľ ja viem..
každopádne odkladať všetky účtenky týkajúce sa výdavkov na dieťa.... netreba na neho ustrašene reagovať ... potom bude len pridávať a každopádne sa poradiť aj v krízových centrách , veľa je tu aj tém podobných a tu aj skvelé ženy ,č o pracujú v tejto oblasti dobre radili
Kým nie si alkoholička, feťáčka a pod dieťa dostaneš. Na sk patrí dieťa matke - normálnej. ak je matka asociál - tak vtedy dieťa dávajú otcovi. jeho rodina môže vyskakovať koľko chce, nedaj sa zastrašiť....
Ubohe, ze sa ti takto vyhraza. Nemas sa coho bat, ani keby mal najlepsieho pravnika zapisaneho, nastastie Slovensko nie je Hollywood a veci nebezia tak rychlo na sude ako v televizii........ Partnerovi povedz, ze zit tak, ako oni piskaju, nechces a pokial sa na tom nezhodnete, tak zit budete oddelene. Uvidis aj podla vystupov a reakcii, ako sa dalej zariadit. Nevykrikuj ale nic o otcovstve. Ak sa s nim nebude dat nic rozumne dohodnut da, do RL otca nezapis a daj mu svoje meno.
Pokial nezijes na ulici, dieta ti nevezmu a keby aj on zacal ziadat testy DNA, tiez ti to nik nenariadi zo dna na den, ale kym sud rozhodne, tak dieta aj dalsie dva roky dovrsi a keby sa to nejako nebodaj tahalo, tak mozno to uz tvojho excentrickeho bujaka prestane bavit, alebo sa bude prihliadat na to, ze dieta zije s tebou XY rokov a ze otca ani nevidelo a ze by to nebolo pren dobre, teraz ho z neviemakeho dovodu odobrat matke a zverit otcovi, ktory sa on dosial nestaral.
Uz len poznamenam, nedaj sa zastrasit, nechcem pausalizovat, ale take typicke pre ten narod...
Drzim palce, nech sa dieta zdrave narodi a nech mas pokojny zivot,
Pokial ho neuvedies ako otca, bude musiet podat on navrh na sud a ten bude musiet nariadit testy. Bude musiet on v podstate dokazovat, ze ste mali styk v case pocatia. To, ze ho neuvedies ako otca, neznamena pre teba pritazujucu okolnost. Len na sude by si uz nemala klamat. Priezvisko dietata narodeného mimo manzelstva, bez súhlasného prehlasenia o otcovstve je automaticky po matke, aj v pripade, ze je otec urceny (sudom, ci spolocnym vyhlasenim), neexistuje, ze by bez matkineho suhlasu malo otcove priezvisko.
Na Slovensku sa malicke deti nechavaju v opatere matky, pokial sa stara a ma na to vytvorene podmienky, netreba ziadny luxus. Ak vsak "oteckovi" nadsenie vydrzi a necha sudom urcit otcovstvo, pocitaj s tym, ze casom bude mat upravene navstevy a mozes mat problem vratit sa s malym napr. do Srbska. Ale to znamena pre neho aj vyzivne a pod. , tak neviem ci bude taky naramny...
Skor sa ti len vyhraza, aby si udrzal moc nad tebou. Neboj sa a ukladaj si dokazy o vsetkych jeho utokocha vyhrazkach, na sude sa ti mozu zist, ako dovod, preco si ho neuviedla ako otca.
Ak nie ste zobraty, tak sa mi zda, ze otca nezapisu do RL bez jeho potvrdenia otcovstva. My sme neboli s partnerom zobrati a v porodnici mi povedali ze musi mat mala moje priezvisko, pretoze som nemala z matriky papier o potvrdeni otcovstva. Az potom ked sme isli vybavovat RL podpisal potrebne papiere a tam sa nas aj pytali ake chceme dat priezvisko.
@jelenag_ to s neurcenim otcovstva je hlupost podla mna. Ak ma o dieta ten muz zaujem, tak sa akurat budete vlacit po sudoch.
To, ci si slovenka alebo cudzinka nema absolutny vyznam na to, ci bude dieta zverene tebe. Nema pravo ti ho zobrat. Vsetko bude v poriadku.
Pokial budes riesit podobne problemy, skus sa obratot na Urad prace, socialnych veci a rodiny, pripadne na Centrum pravnej pomoci.
Prajem pekne tehotenstvo a zdrave babatko 🙂
dieta ti nemoze zobrat, dieta patri matke, to sa rozhodne bat nemusis.:-}domahat sa moze jedine testov otcovstva.ak by sa dokazalo ze je otec, moze si narokovat sa stretavat s dietatom.
@bobulazelena Dakujem veľmi pekne za všetko, viem že bude mať záujem, preto som sa aj bála ale teraz je už lepšie, ked viem že mi bábetko zobrať nemôže. 🙂
Môžete ísť spolu na matriku ešte pred narodením dieťaťa spísať také tlačivo, kde on uzná otcovstvo, potom priezvisko je podľa dohody oboch, môže byť tvoje, ale aj jeho, obávam sa, že ak by tam šiel, by robil napriek a trval na svojom... Ale z toho vyplývajú predovšetkým povinnosti pre neho, platiť výživné a pod... A ak by chcel upraviť stretávanie sa s dieťaťom, by musel o to požiadať súd, a všetko chvíľu trvá, a malinké dieťa by nemohol vídať bez tvojej prítomnosti. Podľa mňa sú to len silné reči, držím ti palce, hlavne buď v kľude, to je pre dieťaťko teraz najdôležitejšie.

@jelenag_ Ahoj, ako prve, co by som urobila, je nezapisat otca dietata do rodneho listu, ale uviest "otec neznamy". Sice nebudes mat narok na vyzivne, ale aspon budes mat nazaciatok klud.