icon

Má zmysel žiadať výživné od zadĺženého otca?

lorrainet
19. aug 2026

Ahojte, prosím o radu. Plánujem podať návrh na súd o výživné od otca dieťaťa plus doplatok za celých 20 mesiacov čo malý žije a otec na neho neprispel ničím. Situácia ale je, že má všade dlhy a exekúcie, pravdepodobne nemá ani žiadne bývanie (nikto netuší kde by mohol žiť) a pracuje síce na tpp ale na zmluve ma minimalku, zvyšok samozrejme na ruku. Na RL je len pár týždňov, doteraz som sa tomu vyhýbala a všetky výdavky riešila sama ale zmenila sa mi situácia a nemôžem ďalej všetko sama pokrývať z rodičovského príspevku. Dohodli sme sa, že mi bude prispievať sumou 300€ z toho 100€ je splátka za 20 mesiacov. K tomu nedošlo, nedal opäť ani cent. Moja otázka je či sa mi vôbec oplatí prejsť celým súdnym kolotočom ak mu určia pár € a ani to od neho nedostanem, maximálne dostanem náhradné výživné po ďalšom súdnom kolotoči. Viem na čo nárok mám a nemám, skôr ma zaujímajú reálne skúsenosti či to vôbec ma zmysel celé riešiť. Zároveň sa bojím, aby sa neriešila nejaká úprava styku, zatiaľ sme nemali žiaden súd ohľadom toho. Malý je od narodenia somnou, jeho videl pár x na hodinku, teraz ho videl po roku a vôbec ho nepozna, nechcem ani aby mal malý v živote takéhoto otca. Ešte dodám že má epilepsiu ale nemá žiaden ID. Otázky typu "Načo ste si s takým robili dieťa" sú mi na dve veci.

Strana
z2
anonym_83241f
19. aug 2026

Zalezi ci peniaze potrebujes alebo nie ja z vlastnych skusenosti ale aj z pravnej praxe viem povedat, ze niekedy je zbytocne sa natahovat kvoli par euram. Ja tiez nedostavam na dieta ani cent ale financne mi to vychadza, nedostavam pretoze otec dietata je jednak v zahranici a o to narocnejsie by to bolo a po vyhrazkach ake daval nemam potrebu sa s nim na sude natahovat. Tiez teoriu ovladam, som pravnicka ale pre moje psychicke zdravie a pohodu to nestoji. Takze v tomto sa musis sama rozhodnut, ak potrebujes peniaze tak urcite zabojuj, ak nie tak si zhodnot kolko mentalnych sil by ta to stalo a natahovaciek. Navyse podat o vyzivne mozes kedykolvek pokial dieta nato bude mat narok.

anonym_4703d5
19. aug 2026

Žiadať ! Tie peniaze sú určené pre výživu dieťaťa a na jeho potreby
Ak aktuálne peniaze nepotrebuješ, daj ich na účet

anonym_4703d5
19. aug 2026

Ak si otec nebude plniť svoju vyživovaciu povinnosť, tak si vybavis náhradné výživné

anonym_7b62f9
19. aug 2026

Jasné, že sa to oplatí
Aj keby to bolo 30€ za rok je to 360€ a za pár rokov koľko?
Určite by som išla do toho na tvojom mieste, zas ten kolotoč nieje až taký hrozný

januska12323
19. aug 2026

@lorrainet samozrejme žiadať, sú to peniaze pre dieťa a má na ne nárok bez ohľadu na to ako sa ocinko zamestnal. Dlhy aj peniaze na ruku sú jeho problém.

anonym_4703d5
19. aug 2026
@anonym_7b62f9

Jasné, že sa to oplatí
Aj keby to bolo 30€ za rok je to 360€ a za pár rokov koľko?
Určite by som išla do toho na tvojom mieste, zas ten kolotoč nieje až taký hrozný

@anonym_7b62f9 najnižšia suma je 50 eur

anonym_e604f8
19. aug 2026

Nie, nechapem na čo si takého človeka vôbec dala zapísať do RL a priznala mu otcovske práva. Alebo si myslíš, že nebude žiadať styk s dieťaťom ako protihodnotu? Ja som sa výživného vzdala pre psychické zdravie môjho dieťaťa a seba. A neutesuj sa, že ak nebude platiť, nebude chodiť. Tie 2 veci spolu nesúvisia.

viestta
19. aug 2026

Ano, treba prejst celym sudnym kolotocom, pretoze len tak budes mat pravoplatny rozsudok v ruke a dozadovat sa jeho plnenia. Na rozdiel od nejakej ustnej dohody, ktoru moze ale aj nemusi plnit. Su to peniaze pre dieta, nie pre teba, tvoje dieta ma na nich narok

anonym_2a2bb7
19. aug 2026

Určite by som žiadala. Dieťa má na ne nárok. Bude sa ti ľahšie dýchať.

anonym_a91555
19. aug 2026

@lorrainet tiež nechápem načo si ho dávala do RL. Takého skrachovanca.

lorrainet
autor
19. aug 2026
@anonym_e604f8

Nie, nechapem na čo si takého človeka vôbec dala zapísať do RL a priznala mu otcovske práva. Alebo si myslíš, že nebude žiadať styk s dieťaťom ako protihodnotu? Ja som sa výživného vzdala pre psychické zdravie môjho dieťaťa a seba. A neutesuj sa, že ak nebude platiť, nebude chodiť. Tie 2 veci spolu nesúvisia.

@anonym_e604f8 nebude žiadať lebo oň nemá záujem, má aj druhé dieťa kde je v RL od narodenia, neplatí a to dieťa ani netuší že nejaký otec existuje. Toto som ja zistila ale už neskoro, aj pri 4 ročnom spolužití som toto netušila keďže žiadne dieťa v jeho živote nevystupovalo

ipsa646
19. aug 2026

Tu sú tri otázky. Vzťah Vás ako rodičov. Ak je to absolútny koniec, nie je čo riešiť. Druhá je vzťah otca a syna teraz a v budúcnosti. Tretia a pre teba najdôležitejšia, ako to finančne utiahnuť. Voľakedy bolo neplatenie výživného trestný čin. Ak sa bude chcieť vyhýbať, bude sa mu to dlho dariť! Ak je len trošku chlap, skús mu dohovoriť, ale asi to nepomôže. Ešte otázka: "Akých má rodičov?" Niekedy tí sú rozumnejší ako ich syn. Daj im poslednú šancu, len nie príliš dlho a potom buď tvrdá. Všetko rieš písomne, aby si raz synovi ukázala papiere a vysvetlila že prečo to bolo! Teraz je mu to jedno, ale možno keď bude dospievať sa bude pýtať.
Keďže ti neostáva nič iní, tak bojuj! Pre takých chlapov by som navrhoval chirulgickú kastráciu, lebo to nie sú chlapi, ale ......!
Prajem Vám obom hodne zdravia a šťastia v živote.

victory1
19. aug 2026
@lorrainet

@anonym_e604f8 nebude žiadať lebo oň nemá záujem, má aj druhé dieťa kde je v RL od narodenia, neplatí a to dieťa ani netuší že nejaký otec existuje. Toto som ja zistila ale už neskoro, aj pri 4 ročnom spolužití som toto netušila keďže žiadne dieťa v jeho živote nevystupovalo

@lorrainet su to peniaze dietata, urcite ziadaj, nevies,mozno sa v buducnosti zamestna,bude poberat ID alebo nieco zdedi...

victory1
19. aug 2026
@ipsa646

Tu sú tri otázky. Vzťah Vás ako rodičov. Ak je to absolútny koniec, nie je čo riešiť. Druhá je vzťah otca a syna teraz a v budúcnosti. Tretia a pre teba najdôležitejšia, ako to finančne utiahnuť. Voľakedy bolo neplatenie výživného trestný čin. Ak sa bude chcieť vyhýbať, bude sa mu to dlho dariť! Ak je len trošku chlap, skús mu dohovoriť, ale asi to nepomôže. Ešte otázka: "Akých má rodičov?" Niekedy tí sú rozumnejší ako ich syn. Daj im poslednú šancu, len nie príliš dlho a potom buď tvrdá. Všetko rieš písomne, aby si raz synovi ukázala papiere a vysvetlila že prečo to bolo! Teraz je mu to jedno, ale možno keď bude dospievať sa bude pýtať.
Keďže ti neostáva nič iní, tak bojuj! Pre takých chlapov by som navrhoval chirulgickú kastráciu, lebo to nie sú chlapi, ale ......!

@ipsa646 nieze volakedy, stale je to trestny cin...ak 3 mesiace nezaplati, moze podat trestne oznamenie

lorrainet
autor
19. aug 2026
@ipsa646

@ipsa646 jeho mama je žiaľ presne ten istý typ ako on, nežije na SK, nekontaktuje sa s ním už od puberty , vychovala ho babka, ktorá má už cez 80 a ani jej nezavolá ako sa vôbec má. Otec mu zomrel v detstve. Čiže rodina tiež veľká šanca nič. Čo sa týka môjho vzťahu s ním samozrejme, že pre mňa je toto skončené, najradšej by som ho vzivote nevidela. Skôr ma štve, že ja som sama s malým dieťaťom , nemôžem poriadne pracovať lebo mi ho nemá kto strážiť , žijeme z rodicaku a z úspor , ktoré dochádzajú a on si chodí na drahé výlety s novou partnerkou, ktorej tiež čoskoro spraví ďalšie dieťa. Mali sme doteraz dohodu, nesplnil ju ani v prvý mesiac, skôr sa smeje čo akože chcem od neho, ja som ho nechala, mám si poradiť.

lorrainet
autor
19. aug 2026
@victory1

@ipsa646 nieze volakedy, stale je to trestny cin...ak 3 mesiace nezaplati, moze podat trestne oznamenie

@victory1 toto zatiaľ viem zo skúseností známej , že áno, zákon to hovorí ale prax je iná. Jej ex neplatí súdom uložené výživné 9 rokov. Raz za rok pošle po 20€ a to im stačí ako "snaží sa". Pravidelne to rieši ale zbytočne

anonym_4703d5
19. aug 2026
@lorrainet

@ipsa646 jeho mama je žiaľ presne ten istý typ ako on, nežije na SK, nekontaktuje sa s ním už od puberty , vychovala ho babka, ktorá má už cez 80 a ani jej nezavolá ako sa vôbec má. Otec mu zomrel v detstve. Čiže rodina tiež veľká šanca nič. Čo sa týka môjho vzťahu s ním samozrejme, že pre mňa je toto skončené, najradšej by som ho vzivote nevidela. Skôr ma štve, že ja som sama s malým dieťaťom , nemôžem poriadne pracovať lebo mi ho nemá kto strážiť , žijeme z rodicaku a z úspor , ktoré dochádzajú a on si chodí na drahé výlety s novou partnerkou, ktorej tiež čoskoro spraví ďalšie dieťa. Mali sme doteraz dohodu, nesplnil ju ani v prvý mesiac, skôr sa smeje čo akože chcem od neho, ja som ho nechala, mám si poradiť.

@lorrainet nárok na výživné do 2 rokov dieťaťa máš aj ty ako nevydata matka

anonym_4703d5
19. aug 2026
@ipsa646

@ipsa646 stále je to trestný cin

draik
19. aug 2026

Zatiaľ ste neuviedli žiadny relevantný dôvod, prečo ste o výživné nežiadali skôr. Ten je predpokladom pre to, aby súd určil výživné aj za dobu pred podaním návrhu, nielen od jeho podania.

ipsa646
19. aug 2026
@lorrainet

@lorrainet Videl som nejaký film, že sa takéto matky spolčili a riadne mu to osladili. Neskúsiš to?

lorrainet
autor
19. aug 2026
@draik

Zatiaľ ste neuviedli žiadny relevantný dôvod, prečo ste o výživné nežiadali skôr. Ten je predpokladom pre to, aby súd určil výživné aj za dobu pred podaním návrhu, nielen od jeho podania.

@draik písala som, že som to doteraz zvládala, nebol doteraz ani na RL lebo som chcela mať svätý pokoj radšej. Lenže situácia sa mi zmenila , nestarám sa len o dieťa ale už aj o mamu , nemôžem chodiť do práce ako doteraz a potrebujem aspoň výživné na pokrytie základných potrieb maleho

lorrainet
autor
19. aug 2026
@ipsa646

@lorrainet Videl som nejaký film, že sa takéto matky spolčili a riadne mu to osladili. Neskúsiš to?

@ipsa646 som s jeho ex v kontakte ale jej dieťa už je väčšie, ona má prácu, manžela, nepotrebuje od neho ani korunu čiže je rada, že nemusí nič riešiť. Ona ale mala od začiatku podporu rodiny, zdedila byt plus väčšiu čiastku peňazí, mňa nič takéto nečaká žiaľ 😀

draik
19. aug 2026

@lorrainet
To, žiaľ, nie je dôvod, aby Vám súd priznal výživné aj za obdobie pred podaním návrhu.

lorrainet
autor
19. aug 2026
@draik

@lorrainet
To, žiaľ, nie je dôvod, aby Vám súd priznal výživné aj za obdobie pred podaním návrhu.

@draik toto ma zaujíma, máte s tým skúsenosť? Aké dôvody sú na to potrebné ?

proste_zuza
19. aug 2026

Urcite ziadat. Ak nebude platit, to uz moze mat pre neho trestnopravne nasledky. Takze mu nebude stacit len neplatit, ale realne moze si ist sadnut. Takze bude mat motivaciu platit

ipsa646
19. aug 2026
@lorrainet

@draik písala som, že som to doteraz zvládala, nebol doteraz ani na RL lebo som chcela mať svätý pokoj radšej. Lenže situácia sa mi zmenila , nestarám sa len o dieťa ale už aj o mamu , nemôžem chodiť do práce ako doteraz a potrebujem aspoň výživné na pokrytie základných potrieb maleho

@lorrainet Na mamu môžeš dostať príspevok na opatrovanie. Vybavuje sa to cez úrad práce a doktorov. Všetko závisí od stupňa odkázanosti. Toto by ti mohlo trochu pomôcť. Ja som mal matku po mozgovej mŕtvici a skoro som ju doopatroval. Mňa brala RZP prvého a možno v ten deň aj matku, ktorá už nežije a ani som jej nebol na pohrebe, lebo som nevedel, či by som cestu cez pol Slovenska zvládol ležiac v sanitke. Ona bola na paliatrii a ja na onkológii. Ponúkali mi aj operáciu chrbtice, to som odmietol. Nakoniec mi ju ožarovali a je to skoro dobré. Sedím, chodím v ortéze a bol som sám na Kráľovej Holi behom mesiaca štyri razy sám, ak nerátam tú ortézu. Pozri si moje fotografie na:
https://www.modrykonik.sk/blog/ipsa646/album/brodil-som-hron-fcjm9n/
a ak budeš mať čas, niečo prečítaj. Možno Ťa to trochu povzbudí do boja.
Teraz potrebuješ dobrú radu a povzbudenie, tak sa držte!

dorizzz
19. aug 2026

@lorrainet no keď si ho už dala do RL tak určite žiadať. Veď preto si to tam dávala nie? Aby si mohla žiadať. To si snáď naozaj nespoliehala na to, že Ti bufe platiť po ústnej dohode, len preto, že je zapísaný v rodnom liste. Teraz už žiadaj, nech máš čo najskôr rozhodnutie súdu o výživnom. Keď si ho do RL zapisovala, tak si na to musela myslieť, že bude možno chcieť styk s dieťaťom. Aby to ešte nevypálilo tak, že nebudeš mať roky žiadne výživné a on si povedzme o 5-10 rokov požiada o styk. Potom budeš ľutovať, že si nežiadala aspoň to minimálne výživné.

ipsa646
19. aug 2026
@lorrainet

@ipsa646 som s jeho ex v kontakte ale jej dieťa už je väčšie, ona má prácu, manžela, nepotrebuje od neho ani korunu čiže je rada, že nemusí nič riešiť. Ona ale mala od začiatku podporu rodiny, zdedila byt plus väčšiu čiastku peňazí, mňa nič takéto nečaká žiaľ 😀

@lorrainet Pracuje aj v zahraničí, alebo len SR? To je veľa sily a námahy dostať ho do kúta. Na jeho narodeniny zájdi do kostola, zapáľ sviečku a zaželaj si len spravodlivosť. Ak to bude zo srdca, možno sa to vyplní. Hovorím to, hoci som ateista.

lorrainet
autor
19. aug 2026
@ipsa646

@lorrainet Pracuje aj v zahraničí, alebo len SR? To je veľa sily a námahy dostať ho do kúta. Na jeho narodeniny zájdi do kostola, zapáľ sviečku a zaželaj si len spravodlivosť. Ak to bude zo srdca, možno sa to vyplní. Hovorím to, hoci som ateista.

@ipsa646 pracuje v SR, doteraz na čierno , teraz na tpp na minimálnu mzdu

anonym_7b62f9
19. aug 2026
@anonym_4703d5

@anonym_7b62f9 najnižšia suma je 50 eur

@anonym_4703d5 aha,tak sa to zmenilo
Ešte lepšie 🙂

Strana
z2