Má zmysel žiadať výživné od zadĺženého otca?
Ahojte, prosím o radu. Plánujem podať návrh na súd o výživné od otca dieťaťa plus doplatok za celých 20 mesiacov čo malý žije a otec na neho neprispel ničím. Situácia ale je, že má všade dlhy a exekúcie, pravdepodobne nemá ani žiadne bývanie (nikto netuší kde by mohol žiť) a pracuje síce na tpp ale na zmluve ma minimalku, zvyšok samozrejme na ruku. Na RL je len pár týždňov, doteraz som sa tomu vyhýbala a všetky výdavky riešila sama ale zmenila sa mi situácia a nemôžem ďalej všetko sama pokrývať z rodičovského príspevku. Dohodli sme sa, že mi bude prispievať sumou 300€ z toho 100€ je splátka za 20 mesiacov. K tomu nedošlo, nedal opäť ani cent. Moja otázka je či sa mi vôbec oplatí prejsť celým súdnym kolotočom ak mu určia pár € a ani to od neho nedostanem, maximálne dostanem náhradné výživné po ďalšom súdnom kolotoči. Viem na čo nárok mám a nemám, skôr ma zaujímajú reálne skúsenosti či to vôbec ma zmysel celé riešiť. Zároveň sa bojím, aby sa neriešila nejaká úprava styku, zatiaľ sme nemali žiaden súd ohľadom toho. Malý je od narodenia somnou, jeho videl pár x na hodinku, teraz ho videl po roku a vôbec ho nepozna, nechcem ani aby mal malý v živote takéhoto otca. Ešte dodám že má epilepsiu ale nemá žiaden ID. Otázky typu "Načo ste si s takým robili dieťa" sú mi na dve veci.
Len mu pomozes,ak nebude platit vyzivne pojde do basy a tym mu velmi pomozes,tam mu pomozu vybavit in.dochodok,daju ho tam do pucu.Ak ma aj zdravotne tazkosti aj tie mu pomozu vyriesit.
Neboj sa,jemu basa naozaj neuskodi.
Len mu pomozes,ak nebude platit vyzivne pojde do basy a tym mu velmi pomozes,tam mu pomozu vybavit in.dochodok,daju ho tam do pucu.Ak ma aj zdravotne tazkosti aj tie mu pomozu vyriesit.
Neboj sa,jemu basa naozaj neuskodi.
@anonym_ed326d tiež si myslím lebo on by mal mať aj psychiatrické vyšetrenie, on to odmieta ale všetci z okolia už sme sa na tom zhodli, že nie je v poriadku. Len čo viem zo skúseností iných nie je to úplne automatické, že kto neplatí ide sedieť. Skôr mám v poslednej dobe pocit, že súdy viac chránia takýchto otcov než matky a deti
@anonym_ed326d tiež si myslím lebo on by mal mať aj psychiatrické vyšetrenie, on to odmieta ale všetci z okolia už sme sa na tom zhodli, že nie je v poriadku. Len čo viem zo skúseností iných nie je to úplne automatické, že kto neplatí ide sedieť. Skôr mám v poslednej dobe pocit, že súdy viac chránia takýchto otcov než matky a deti
@lorrainet nuz moja matka to docielila,a ver tomu,ze jemu to pomohlo.Vybavili mu dochodok,dali mu doporiadku nohu a fungoval normalne.Mal 30eur vtedy ako dlzne vyzivne,potom vyzivne a aj takto dlhy po 30eur splacal.
@lorrainet Ja som bola v podobnej situácii, nezvládla som sama uživiť dieťa a seba z rodicaku, tak som zapísala otca do RL. Dieťa malo vtedy 2 roky. Tiež nemal prácu na TPP iba občasné brigády. Súd mu určil výživné 25 eur platiť mesačne plus 10 eur zameškané od narodenia dieťaťa. Keby som bola vedela koľko mu uzná súd platiť, radšej by som sa na to vykašľala. Aj tak neplatil pravidelne každý mesiac.
@lorrainet Ja som bola v podobnej situácii, nezvládla som sama uživiť dieťa a seba z rodicaku, tak som zapísala otca do RL. Dieťa malo vtedy 2 roky. Tiež nemal prácu na TPP iba občasné brigády. Súd mu určil výživné 25 eur platiť mesačne plus 10 eur zameškané od narodenia dieťaťa. Keby som bola vedela koľko mu uzná súd platiť, radšej by som sa na to vykašľala. Aj tak neplatil pravidelne každý mesiac.
@anonym_fde969 preboha, to bolo kedy? Veď to je výsmech že 25€
@lorrainet ...a ty takéhoto vola zapíšeš do RL kvôli pár €, ktoré aj tak nedostaneš alebo sa k nim v lepšom prípade budeš prebojovávať roky??? To vážne?🙄
@anonym_fde969 preboha, to bolo kedy? Veď to je výsmech že 25€
@lorrainet 8 rokov dozadu
@lorrainet ano oplatí a prešla aom si tým nedávno a moj ex robil všetko preto aby nemusel platiť ale auskiňa mu slovne riadne naložila....nebojsa toho...a neapoliehaj sa na jeho slovo
Tak moj stryko neplatil vyzivne, potom uhradil vacsiu sumu (zdedil),lenze medzitym ho byvala dala na sud a aj išiel sediet na niekolko mesiacov... Takze aj take sa stava..
nuž ty sama si si urobila dieťa s takýmto "otcom".....za mňa mať račej pokoj a oželieť pár eur a nebude si nárokovať ani na dieťa,....lebo ďaľšia možnosť je, že výživné bude možno 100 eur ale celé nasledujúce roky budeš riešiť že chce vidieť dieťa alebo má mať styk s dieťaťom a ty mu ho nechceš dať lebo......lebo ak bude na dieťa platiť, bude žiadať aj o styk s dieťaťom.....
Určite žiadať a to aj spiatočné. Dôležité je, aby si mala prisúdené výživné v určitej výške a rozsudok o tom. Ak nebude platiť, máš nárok požiadať úrad práce o náhradné výživné. To ti bude ÚP pravidelne posielať a otec dieťaťa bude dlžný úradu práce. ÚP ho potom bude vymáhať, nemusíš ty. Dôležité je mať rozsudok o výške výživného a potvrdenie polície. Ak ti nebude platiť po rozsudku, musíš dať TO na polícii. Tie dva dokumenty stačia na vyplácanie náhradného výživného.
Jedna kolegyňa mala dieťa s mužom, ktorý sa oženil s inou. Na jej dieťa neplatil a presne takými hlúpymi argumentami kolegyňa odmietla žiadať výživné. Otec dieťaťa sa stal časom veľmi bohatým podnikateľom, o dieťa nejavil záujem tak, ako to chcela matka. Ako 48 - ročný dostal infarkt a zomrel. V dedičskom konaní dostala manželka svoj zákonný podiel a každé z jeho 2 detí s manželkou po 6 mil. Eur. Pre to, na ktoré neplatil, neexistoval rozsudok, ktorý by potvrdil aj otcovstvo, nedostalo nič. Ak by existoval rozsudok, dostalo by nielen to, čo dlhoval na výživnom, ale tých 12 mil Eur by sa rozdelilo medzi 3 deti a aj to nemanželské by okrem zaostalého výživného dostalo 4 mil. Eur. Mohlo by sa mať v budúcnosti dobre, nebyť tvrdohlavosti jeho matky, ktorá myslela len na seba, svoju hrdosť a nepomyslela na dieťa.
@ipsa646 jeho mama je žiaľ presne ten istý typ ako on, nežije na SK, nekontaktuje sa s ním už od puberty , vychovala ho babka, ktorá má už cez 80 a ani jej nezavolá ako sa vôbec má. Otec mu zomrel v detstve. Čiže rodina tiež veľká šanca nič. Čo sa týka môjho vzťahu s ním samozrejme, že pre mňa je toto skončené, najradšej by som ho vzivote nevidela. Skôr ma štve, že ja som sama s malým dieťaťom , nemôžem poriadne pracovať lebo mi ho nemá kto strážiť , žijeme z rodicaku a z úspor , ktoré dochádzajú a on si chodí na drahé výlety s novou partnerkou, ktorej tiež čoskoro spraví ďalšie dieťa. Mali sme doteraz dohodu, nesplnil ju ani v prvý mesiac, skôr sa smeje čo akože chcem od neho, ja som ho nechala, mám si poradiť.
@lorrainet mala si si kupit kondom a mala by si sväty pokoj, toto nikdy pochopim, hned sex naostro a ked aj viem ze to nedam, na truc si to dieta necham a budeme rovno dvaja zivorit..., sice som zvitazila ja(!) ale zivot nemam ziadny, jasne este aj do RL ho dat zapisat, normalny clovek by uz davno riesil vec cez exekutora, lenze lenivym akoze mamam sa samozrejme nic nechce, existuje dokonca aj bezplatne pravne poradenstvo, samozrejme ty mas na vec len same vyhovorky, co si chcela to proste mas.
@lorrainet mala si si kupit kondom a mala by si sväty pokoj, toto nikdy pochopim, hned sex naostro a ked aj viem ze to nedam, na truc si to dieta necham a budeme rovno dvaja zivorit..., sice som zvitazila ja(!) ale zivot nemam ziadny, jasne este aj do RL ho dat zapisat, normalny clovek by uz davno riesil vec cez exekutora, lenze lenivym akoze mamam sa samozrejme nic nechce, existuje dokonca aj bezplatne pravne poradenstvo, samozrejme ty mas na vec len same vyhovorky, co si chcela to proste mas.
@anonym_1aec16 Je to síce pravda, ale mohla si byť trochu slušnejšia!
Ja mám toto uz dlhšie za sebou, a keby sa to vratilo, kaslala by som nato. Tiež ex bol jeden z tých, čo sa neunúval platiť, nikde oficiálne nepracoval, nič oficiálne nevlastnil. Doslova kaslal na alimenty, bol odsúdený na 2 roky, potom po roku domov, a počas väzenia deťom posielali 10 €!!! mesacne, lebo chudák, z objektívnych dôvodov nemohol viac. Tu sú také zákony, že sú skôr v prospech neplatičov ako detí. Ja som sa viac nachodila na políciu, súdy, exekútor ako on, milion papierov a bolo z toho veľké nič. Jedine náhradné výživné. Dlhoval mi 16 000€ ,potom chcipol a exekútor mi poslal jedine oznámenie o ukončení exekúcie z dôvodu smrti, majetok nevlastnil.

@ipsa646 pracuje v SR, doteraz na čierno , teraz na tpp na minimálnu mzdu
@lorrainet Radila Ti aj právnička. Možno by sa dalo predbežným opatrením zrážať mu z výplaty tých 200 €, pokiaľ súd právoplatne nerozhodne o výživnom. Je totižto rozdiel minimálna mzda a životné minimum. Ber toto ako neoverenú radu a opýtaj sa na to niekoho skúseného. Na súde by asi neuspel so striedavou starostlivosťou, ale je otázka, kto mu bude radiť. Je to už strašne dávno, čo som takých ľudí posielal do väzby. Neviem či si sa Ty pýtala, kam s malým dieťaťom na prechádzky v Bratislave? Tak: prezidentský palác, Medická záhrada, niektoré cintoríny. Po sezóne jazerá. Sú aj nejaké zašité parčíky, ale toho je málo. Ešte parky a hrádza za Dunajom. Závisí od toho, kde bývaš.
Ak budeš mať rozsudok, budeš môcť otravovať políciu či prokuratúru. Treba nejaký papier so štátnym znakom. Ako čítam čo si napísala, tak ten tvoj boj nebude ľahký a bude riadne dlho trvať. Tvoj syn asi po otcovi zdedí dlhy, ktorých sa okamžite zriekne. Aj taký je život. Tak sa drž a bojuj. Ešte niečo. Ak chceš nájsť dobré zamestnanie, tak sa musíš stále učiť a zdokonaľovať. Asi sa na mňa nahneváš, ale skús malému nájsť poriadneho nového otca. Takže je pred tebou riadny boj a plno starostí. Dávaj si pritom pozor na zdravie!
Ak budeš cítiť potrebu, môžeš mi napísať aj súkromne, len neviem ako dlho budem mať prestávku v tej mojej chorobe. Ak budú pribúdať fotografie, som dobre. Ak prestanú, je so mnou zle.