Môže odísť matka po rozvode s dieťaťom do zahraničia?
chcela by som sa spýtať, môj syn má 1 a pol, môžem s ním opustiť po rozvode SR?
@natali821 závisí od toho ako sa dohodneš s otcom dieťaťa, aby ťa neobvinil z unosu a zamedzeniu styku s otcom. sesternica odyšla na nový zeland a jej ex bol v kontakte s jej dcerami cez skype, výživné jej neplatil dohodli sa že bude dávať dievčatám na knižku. vtom čase mali 12 a 6 rokov bolo to pred 6 rokmi.
súd ešte nebol, otec žije tu na SR, pýtam sa lebo človek sa musí pripraviť na všetko ☹
keď sa rozvediem, ak áno, nechcem tu žiť, asi tak, sama neviem
natali821 skús sa dohodnúť s exom ale aj ked viem že je to ťažké stanovte si pravidlá že napríklad odcestuješ do zahraničia trebárs raz do roka ked prídeš tak strávi s malým určitý čas a výživné by dával na knižku alebo na poistku malému poprípade cez ten skype by ho mohol vidieť alebo by pricestoval za vami.ale všetko je vec komunikácie a dohody možno ti pomôže sociálna pracovníčka ona bude zastupovať vaše dieťa pred sudom a bude sudu odporučať čo by bolo najvhodnejšie možno ona pomôže🙂
tato otazka bola nedavno polozena v novinach co byva na joj alebo markize : ako to nespackat. odpoved bola ze nie nemoze sa odstahovat. musi to byt sudom vyriesene iba ak bude otec suhlasit.
http://krimi.noviny.sk/ako-to-nespackat/31-07-2... nasla som to. je to ako tretia otazka
fyzicky nie, to by bolo to posledné!!! sme už 11 rokov spolu a skoro 2 roky manželia, hmm odskákala som si svoje, ale už sa to nedá vydržať, bývame so svokrovcami, ale ďalej už nemusím asi ani pokračovať!
veľmi sa zmenil!
@natali821 bohuzial ani ja ta nepotesim a je mi luto v akej si situacii. ☹ ja som prednedavnom zistovala, ci by som mohla s mojou dcerkou odist na dlhsie z miesta nasho sucasneho bydliska (co je Anglicko) na Slovensko a podla zakonov nemozem bez suhlasu otca vycestovat na dlhsie ako 1 mesiac. on je ale cudzinec (brit), takze tam je to trosku ine, ale narazila som pri tom aj na info, ktore by sa tykali vas. je jedno ci su rodicia zosobaseni alebo nie, alebo rozvedeni, vzdy potrebujes suhlas druheho rodica na odchod s dietatom do zahranicia, inak mozes byt obvinena z unosu. ☹ ak on nesuhlasi, mozes sa obratit na sud, aby rozhodol.
nasla som o tom aj zmienku v jednom clanku, kde sa riesi unos dietata Slovenkou zo Spanielska, dam ti sem len tu cast, ktora by sa tykala teba:
O únose hovoríme len v prípade, ak je jeden z rodičov cudzinec a na dieťa sa vzťahujú medzinárodné dohody?
V tomto kontexte áno. Ale aj slovenský zákon o rodine pri výkone rodičovských práv a povinností upravuje zastupovanie dieťaťa v tzv. bežných veciach, ktoré môže vykonávať každý z rodičov bez potreby súhlasu druhého rodiča. V iných než bežných veciach je potrebné, aby sa rodičia dohodli, aj keď bolo dieťa zverené napríklad do výlučnej osobnej starostlivosti jedného z nich. Ak sa o takýchto tzv. podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv rodičia dohodnúť nevedia, môže na návrh jedného z nich rozhodnúť súd. Mnohí nevedia, že keď chce odísť jeden rodič s dieťaťom do zahraničia a druhý nedá súhlas s jeho vycestovaním, tak by mal o náhradný súhlas požiadať príslušný súd.

no neviem-len som o tom čítala. otec žije na Slovensku? a ako by bol potom styk z jeho strany s dieťaťom? alebo ako to určil súd? lebo viem,že za také niečo už muži aj napadli svoje ex partnerky za únos svojho dieťaťa.takže nepíšeš,ako je to s jeho otcom....skús presnejšie,ako ste sa dohodli 😉