icon

Môže súd schváliť “striedavku” ak som s dieťaťom (18m.) na rodičovskej dovolenke?

klaudi2801
29. nov 2019
mogaa
29. nov 2019

@klaudi2801 pri tak malých deťoch sa striedavka nedáva,museli by na to byť vážne dôvody....až pri väčších 3-4ročných....musel by preukázať ako sa chce o neho postarať alebo ako by bolo o neho postarané - teoreticky ho môže nechať u rodičov v čase keď je v práci alebo mu platiť opatrovateľku...na tvojom mieste súhlasím aby sa s ním stretával neobmedzene ale ostal v tvojej starostlivosti...ono o také 2roky by mu už striedavka mohla prejsť....

klaudi2801
autor
29. nov 2019

@mogaa a nieje to odveci ze ja som na rodicovskej dovolenke a mojou povinnostou je venovat sa 100 % dietatu a ono bude polovicu casu u starych rodicov?

mogaa
29. nov 2019

@klaudi2801 ono sú na to 2pohľady...keďže si na RD tak nemáš príjem aby si dokázala zabezpečiť starostlivosť o dieťa....na výchove dieťaťa sa majú finančne podielať obaja rodičia, nielen otec....takže záleží v akých podmienkach budeš potom vychovávať svoje dieťa....pokiaľ u rodičov - tak ej to ok, ale pokiaľ chceš fungovať s dieťaťom samostatne tak musíš preukázať že sa vieš aj finančne o vás postarať...tvoj príjem je cca 240eur a na tak malé dieťa ak dostaneš výživne cca 150eur tak môžeš byť rada(vychádza sa síce z príjmu oboch rodičov, no hlavne na reálne náklady na dieťa....

mogaa
29. nov 2019

@klaudi2801 povedzme si pravdu ako samoživiteľka s dieťaťom sa budeš musieť obracať a pochybujem že si budeš môcť dovoliť ostať na RD 3roky....ono stačí ak ti ex nezaplatí výživné 1-2x a účty budeš musieť stále platiť...

luccija
29. nov 2019

@klaudi2801 nie neschvália ju celkom určite😉

ukulela
29. nov 2019

@luccija celkom určite by som to v slovenských podmienkach netvrdila. Baby tu písali o prípadoch, keď striedavku schválili napríklad pri rodičoch ktorí bývajú aj viac ako 100 kilometrov od seba a dieťa navštevovať dve školy, čo mi ozaj rozum nepustí. Ale súhlasím, že v takom malom veku by dieťa nemalo pendlovať hore-dole. Malé deti sú ešte naviazané zvyčajne na jednu osobu. Súd by to mal zohľadniť.

miiceencoovaa
29. nov 2019

Baby teraz ste ma úplne na 100% ukludnili 🙂 tiež riešim to, že môj ex chce nášho syna do striedavej, videl ho “až” dvakrát a aj to naposledy, keď mal maly 4 mesiace, teraz má 11 😀 aj advokátka mi to vravela, že až od 3 rokov, ak sa bude zaujímať dovtedy, o čom pochybujem, keďže ako som písala ho videl naposledy pred 7mimi mesiacmi 🤷‍♀️

draik
29. nov 2019

@klaudi2801
To, že ste na RD, neznamená, že musí byť dieťa iba s Vami. Sú prípady striedavky u dieťaťa vo veku 2 rokov, štandardnejšie však od 3 a viac.

lenka0714
1. dec 2019

Ach jaj, striedavo starostlivosť, to je slovné spojenie, ktoré mi naháňa hrôzu :( tiež sme sa s ex rozviedli, kvôli jeho novej rodine, má ďalšie dieťa, určil si ako chce vídať malú(skoro 4 roky) aj pod nátlakmi som suhlasila, že ju má každé dva týždne na 4 dni, 3 noci. Povolila som mu aj jeden deň navyše na par hodín po škôlke, teraz ju chce na ďalší den/noc naviac, nesúhlasím, mala plače, že uňho spinkať vôbec nechce...A keďže nesúhlasím s ďalším dnom/nocou, vyhráža sa mi súdom, že mu branim aby s ňou bol, keď on ma záujem, ale keď som mu povedala, že ju môže odviesť na krúžok, tak vraj prečo by to robil, že to s nou tak čas nestravi...
Inak v čase, keď ju nemá, tak nenapíše, nezavola ako sa ma, neprispeje viac ako ma výživné, ani na krúžok, vraj ja som si to vymyslela, on to platiť nebude...vypisuje mi, aká som hrozna matka, že kašlem na dieťa, že ho odkladám k rodičom (bolo to cez prázdniny, keďže škôlka bola zatvorená)...
Bojím sa, že raz požiada o striedavu starostlivosť a ze súd mu to odobri :(

simuskaaa123
11. dec 2019

@klaudi2801 tiež sa bojím, mala ma 2mes a vyhraza sa mi ex s týmto, ale jemu ide. Len o tom aby mne robil zle 🙈