icon

Musím vydediť manžela, ak nechcem, aby dedil?

6. máj 2026

Ahojte ... Prosím píšte len tí ktorí viete k veci poradiť. Som bezdetná mám zlého muža roky rokúce sa liečim na depresiu mám hrozný život a preto som pevne rozhodnutá ukončiť ho. Neviem kedy ani ako ale urobím to. Nechcem ale musím lebo sa už nebudem ďalej trápiť. Mám však otázku že keď nemám deti ani iných príbuzných okrem neho musím pred smrťou ísť k notárovi a vydedit ho aj keď sme v rozvodom konaní teraz? Lebo do rozvodu ja to určite nevydržím ... Vopred ďakujem

Strana
z2
strelkyna1
6. máj 2026

A preco ten majetok nerozflakas? Pozvi priatelov/rodinu na poslednu dovolenku, all inclusive. Mozno Ta aj depka prejde po takej paradnej party.

anonym_babd83
6. máj 2026

A manžel si bude užívať 2 roky bude dostávať vdovský dôchodok.

anonym_d2f920
Včera o 04:01

Niekto to tu už dobre napísal predo mnou. Telo síce nájde pokoj, ale duša nie. A čo je na tom najhoršie, že je to naveky. Tu máš možnosť zmeniť to. Naozaj. Tiež som bola roky depresívna, nie raz som mala chuť skončiť tento život. Táto kniha mi pomohla, pochopila som, prečo som mala takéto stavy: https://www.martinus.sk/1141479-jezis-uzdravuje...

anonym_d73ac9
Včera o 05:49
@anonym_48e13c

Nezacinajte u psychiatrov, to su fakt lekari, nieco ako chemici. Zacnite u psychologa nazivo alebo na linke dovery, ta je nonstop, v googli je hned prvy odkaz linka ligy pre dusevne zdravie. Clovek so sebou vlecie cely batoh svojich starosti a niekedy ani nevie, ze to potrebuje niekomu povedať aby citil ulavu a nebol na to konecne sam. A presne na to su psychologovia, to nie su lekari, nepredpisuju lieky az ked posudia, ze by vam pomohli, tak vam odporučia psychiatra.
Ak natrafis na dobreho pravnika v ramci rozvodu, aj ti vedia podrzat cloveka, zajednak platis mu za jeho cas, zadruhak vacsinou radi komunikuju, povie co-to o pripadoch z praxe, odrazu zistis, ze nie si jedina.
Drzim ti palce aby si este nasla chut zit a mat radost.

@anonym_84f643
@anonym_48e13c prosim vas nezavadzajte a neskodte tazko chorym ludom. Takito ludia s velmi tazkou depresiou a samovrazednymi sklonmi potrebuju lieky a nie vykecavat sa. Neradte, ked neviete. Psycholog sa riesi popri tom. Toto je iny a vazny stav. Tak nemudrujte o chemii. Ta vhemia zachranuje zdravie a zivoty.

anonym_48e13c
Včera o 06:02
@anonym_d73ac9

@anonym_84f643
@anonym_48e13c prosim vas nezavadzajte a neskodte tazko chorym ludom. Takito ludia s velmi tazkou depresiou a samovrazednymi sklonmi potrebuju lieky a nie vykecavat sa. Neradte, ked neviete. Psycholog sa riesi popri tom. Toto je iny a vazny stav. Tak nemudrujte o chemii. Ta vhemia zachranuje zdravie a zivoty.

@anonym_d73ac9 pokojne mi tykaj. A pisem vseobecne, tu sa ohadzujete liekmi akoby to boli cukriky, kazda druha je na antidepresivach. Mozno keby vyliezli z virtualneho konika do reality, pomohlo by im aj to.

petracandle
Včera o 06:09

Je mi až zle z tých zľahčujúcich komentárov - to ťa aj tá depka prejde, druhí sa majú horšie...kedy Slováci konečne pochopia čo je to depresia??!

Ale v každom prípade - vždy je nejaké riešenie. Iný odborník, iná terapia, iné lieky...

anonym_d73ac9
Včera o 06:47
@anonym_48e13c

@anonym_d73ac9 pokojne mi tykaj. A pisem vseobecne, tu sa ohadzujete liekmi akoby to boli cukriky, kazda druha je na antidepresivach. Mozno keby vyliezli z virtualneho konika do reality, pomohlo by im aj to.

@anonym_48e13c ja som vam pisala dvom. Asi netusis co je to tazka depresia. To nie je z nudy.

anonym_48e13c
Včera o 08:18
@anonym_d73ac9

@anonym_48e13c ja som vam pisala dvom. Asi netusis co je to tazka depresia. To nie je z nudy.

@anonym_d73ac9 ja to viac ako tusim.

anonym_d73ac9
Včera o 08:26
@anonym_48e13c

@anonym_d73ac9 ja to viac ako tusim.

@anonym_48e13c tak ako to môžeš potom zľahčovať? Alebo si myslíš,že všetky depresie na svete majú rovnaký stav, hĺbku,prezivanie,príčinu? To, že ty si to zvládla bez liekov neznamená, že aj ostatní to zvládnu. Nezabudni, že lieky majú ľuďom pomáhať, neviem prečo ľudia z toho robia strašiaka. Mala si takéto samovražedné sklony? Ak áno, určite ti nepomohlo maľovanie na textil.

anonym_33aa40
Včera o 08:27

@anonym_autor daj sa hospitalizovať zbavis sa mužského bremena určite máš kamarátku, niekoho...určite je dôvod pre ktorý žiť.Kazdy má zle a dobre obdobia.Ked si dokázala nájsť silu sa rozviesť si silnejšia ako si myslíš.Posielam ti aspoň silu a nádej na lepšie dni

liv1
Včera o 08:32

Vsetkym mudrlantom ohladne depresie chcem povedat jednu vec. Depresia nie je vymysel, je to choroba. Problemom je chemia v mozgu. Nikto si ju nevybral. Je sposobena aj vonkajsimi okolnostami, ale aj stastny spokojny clovek ktory ma inak vsetko v poriadku a usporiadane, moze trpiet depresiou. Nie je to vymysel, nalada, nieco co dokazete jednoducho lusknutim prsta zmenit. Autorka sa lieci, takze posielat k psychiatrovi je zbytocne, ale mozno vyskusat aj ineho psychiatra, to ano. Aj hovorit ze ked sa rozvedie depka ju prejde a podobne. Depresia nie je depka. ALE! Da sa s nou pracovat. Da sa z nej vyliecit. Clovek ked sa vzchopi, ked najde v sebe tu silu, alebo dostane intenzivnu podporu od okolia, niekedy staci od jedneho cloveka, moze s tym zacat nieco robit. Velakrat je psychiatricka liecba doslova zachranujuca zivot, ale dolezita je velmi aj pravidelna psychologicka terapia, dobra strava, pohyb, a tak dalej a tak dalej. Je toho viac.

Predstavte si to ako zlomeninu. Ked si niekto zlomi nohu, ma sadru. Vsetci ludia naokolo vedia a vidia, ze ten nebude behat, ani skakat, vidia ze sa nema dobre a telo potrebuje rekonvalescenciu a na zaciatku hlavne oddych. Ale clovek s depresiou nema obviazanu hlavu. Clovek s depresiou sa moze aj vela smiat a vy si to nemusite vobec vsimnut, ze niecim takym prechadza. Tym, ktori ste to nezazili chcem povedat, nezlahcujte to. Skor sa snazte toho cloveka podporit, poradit, dat pomocnu ruku, ale hlavne nemudrovat.

Autorka naozaj ver mi, da sa s tym nieco robit, da sa z depresie vyliecit, da sa zahojit si dusu. Co ak ta v tomto zivote caka nieco dolezite. Co ak aj ty mozes niekomu velmi pomoct a niekto na tu pomoc od teba caka? Co ak ta tam vonku caka spriaznena dusa?
Ked je clovek v hlbokej depresii prestane vidiet tie moznosti. Ale su tu. Hovori sa, ze ti co chceli ukoncit svoj zivot, ale sa im to nepodarilo, drtiva vacsina si to v tom procese rozmyslela. V tych stotinach sekundy, ked uz nebolo cesty spat. Prosim, ozvi sa na niektore z tych liniek co ti tu vyssie pisali a skus s tym nieco robit. ❤️

autor
Včera o 15:23

Dakujem všetkým za čo už konštruktívne, povzbudivé a empaticke reakcie. Ja však nemám depresie z manžela. Ani strach či neschopnosť byť bez neho. Mám hrozný život a nakoľko to môže vyvolať v niektorých mylný dojem, uvádzam, že som nielen psychiatrická (chemická) pacientka, ale aj bohužiaľ chemoterapeuticka. Mám rakovinu. Otázka znie (a tiež má kedysi zaujímala odpoveď) si z depresie alebo depresiu mám z rakoviny (?) alebo z čoho no skrátka ... Mám hrozný život a to som nepísala ako zlomené srdce mladej ženy (i keď aj to bolo priznávam) ale ako človek, ktorý trpí fyzicky (bolesťami), psychicky (viď vyššie) aj sociálne (verte mi, s mojím vzhľadom na majú na verejnosti pri každom nákupe či pohľade na ulici skôr za užívateľku drog - zničený vzhľad, modriny, plesate plochy na hlave, prepadnutá tvár ...). Nuž, čo iného narobím, len vravím, že to je hrozne (ten môj život) a bez ohľadu na chlapa, ja nevládzem. Nič menej nerada by som bola, keby po všetkom ešte mal z mojej choroby "profitovať" formou dedičstva. A to je ten dôvod, prečo som sa tu pýtala.
Ďakujem

anonym_c9991f
Včera o 16:43
@anonym_autor

Dakujem všetkým za čo už konštruktívne, povzbudivé a empaticke reakcie. Ja však nemám depresie z manžela. Ani strach či neschopnosť byť bez neho. Mám hrozný život a nakoľko to môže vyvolať v niektorých mylný dojem, uvádzam, že som nielen psychiatrická (chemická) pacientka, ale aj bohužiaľ chemoterapeuticka. Mám rakovinu. Otázka znie (a tiež má kedysi zaujímala odpoveď) si z depresie alebo depresiu mám z rakoviny (?) alebo z čoho no skrátka ... Mám hrozný život a to som nepísala ako zlomené srdce mladej ženy (i keď aj to bolo priznávam) ale ako človek, ktorý trpí fyzicky (bolesťami), psychicky (viď vyššie) aj sociálne (verte mi, s mojím vzhľadom na majú na verejnosti pri každom nákupe či pohľade na ulici skôr za užívateľku drog - zničený vzhľad, modriny, plesate plochy na hlave, prepadnutá tvár ...). Nuž, čo iného narobím, len vravím, že to je hrozne (ten môj život) a bez ohľadu na chlapa, ja nevládzem. Nič menej nerada by som bola, keby po všetkom ešte mal z mojej choroby "profitovať" formou dedičstva. A to je ten dôvod, prečo som sa tu pýtala.
Ďakujem

@anonym_autor Je mi to velmi luto. Ze trpis a zivot sa s tebou kruto zahrava. Nemam radu, chcela by som ta velmi odhovarat od planovaneho cinu. Aj ta prosim, aby si to nerobila. Ale neviem sa vzit do tvojej koze. Malo kto vie. Preto ti pisem len ze ti zelam vela sil v tvojom zivote, svetlo nadeje, pozehnanie a uzdravenie duse, prijatie samej seba. Odprosujem ta za vsetkych ludi, co na teba pokukuju v obchode ci na ulici, prepac za ich pohlady, myslienky, slova. Prepac, ze ti okolie nemoze pomoct, alebo nechce, ze to nevidi, alebo nechce vidiet. Odprosujem ta za bezohladny svet, necitlive vztahy, zleho manzela, absenciu rodiny a tepla domova. Odprosujem ta za vsetko trapenie, za ktore nemozes.

liv1
Včera o 21:04

Autorka, je mi to velmi luto co prezivas 😔. Naozaj ma to uprimne mrzi. Presne takto pred rokom a 20 minutami, 7.5. zomrela moja maminka. Bol to nesmierne tazky boj, tazka 1,5rocna cesta. Najtazsia v mojom zivote a myslim, ze aj jej. Na onkologii sme boli niekolkokrat tyzdenne a preto viem, alebo viem si predstavit co prezivas, hoc ja osobne som to (zatial) nezazila. Bojovala do poslednej chvile ako tiger. Nie je mozne, ze sa z toho vyliecis? Ludia boli naozaj v hroznom stave a mnohi sa z toho dostali, poznam ich osobne. Nemali vlasy, boli extremne vychudnuti, v tazkych stavoch, ale dostali sa z toho. A nie je to na nich vobec poznat. Medicina ide tak dopredu.. A keby som vtedy vedela to co teraz, mozno… Kazdopadne moja ponuka plati. Zelam ti vsetko dobre, hlavne co najmenej bolesti ❤️

Strana
z2