icon

Rozdelenie majetku existujúceho manželstva

evelinq
29. sep 2013

Hľadám informácie ako sa majetkovo vyrovnať, ale manželstvo zotrvá kôli náboženským zvykom. Jedná sa predovšetkým o byt, že by sa vyplatili a kúpili si svoje a aby v buducne sa nestalo, že sa jedna strana zadĺži a druhá by musela platiť, ešte pridám deti sú už dospelé ide iba o samostatné bývanie,ďakujem za každý príspevok a radu

aga2011
29. sep 2013

Podla mna to je o dohode, ale väčšinou sa asi nedohodnú takže rozhoduje súd.

luci78p
29. sep 2013

trochu zložito napísané ... ak som pochopila, ste v manželstve len oficiálne,inak spolu nežijete??? máte byt,ktorý chcete predať a kúpiť si dva do osobného vlastníctva ty a tvoj manžel osobitne???
čo mám ja info, tak všetko čo si zakúpi počas trvania jeden z manželov,ide automaticky do BSM, dá sa to rozdeliť jedine v prípade,že jeden z manželov ide do podnikania , tak sa majetok rozdelí a v pripade krachu je majetok druheho manžela nedotknutelny, neviem či sa to dá aj takto pred kupou rozdeliť, ale s vlastnictvom spoločneho bytu sa nedá už nič robiť, pretože BSM sa vysporiadava až po rozvode. Tu pomôže jedine dohoda a dobrý advokát,ktorý vám pomôže so všetkým

havana_frost
29. sep 2013

BSM nemožno počas trvania manželstva vylúčiť úplne. Zaniknúť môže len zánikom manželstva. Možno uzavrieť dohodu o zúžení BSM kde manželia vylúčia z neho napr. príjmy a úspory z pracovného alebo iného na jeho roveň postaveného pomeru, z podnikateľskej činnosti, príjmy zo sociálneho poistenia, či výhry z lotérií a tieto veci nebudú patriť do BSM napriek tomu, že podľa Občianskeho zákonníka by do neho patriť mali. K zúženiu rozsahu bezpodielového spoluvlastníctva však nesmie dôjsť do takej miery, že by toto spoluvlastníctvo prestalo vôbec existovať.

kaktusik007
29. sep 2013

@evelinq zrusit BSM vie jedine sud... ak sa vies s manzelom dohodnut na majetku, idealnym riesenim je aby si jeden z vas otvoril zivnost a zaroven aby ste podali navrh na sud na zrusenie BSM z tohto dovodu - sud by nemal preco vas nutit byt v BSM... zaroven aby ste sa dohodli, co komu ako patri - sud vam aj vyrovna majetok, co teraz do BSM spada...
no a potom, aj ked budete manzelia, budete mat kazdy vlastne financie a vlastny majetok.

teta to tak ma s ujom - on ako podnikatel sa bal aby neprisli o byvanie, tak mali sud, vsetko napisali na tetu a funguju v pohode dalej... aj ked teda oni spolu normalne ziju, akurat oficialne ma kazdy vlastny majetok, v skutocnosti maju vsetko spolocne....
u vas by to bolo aj v skutocnosti tak, ze kazdy by mal to svoje

ultra
29. sep 2013

@evelinq viem ze sa na to nepytas ale idem na to z inej strany. Preco sa nerozvediete????? Aky to ma vyznam??? Osobne si myslim ze mam dost dobry prehlad o roznych nabozenstvach ale nepopznam ani jedno ktore by hlasalo ze manzelstvo je spoluzitie dvoch ludi ktory sa nelubia, ktory spolu neziju, resp. spoluzitie ktore prestalo plnit ucel.

Myslim ze to nema s pravou vierou nic spolocne - ide tu iba o to co povedia ostatny . Riad sa tvojim srdcom a nie dogmou. Drzim ti palce.