icon

Rozvod a bývanie: Ako zvládnuť prechod do nájomného bytu s deťmi?

lucia201020
Včera o 07:33

Dobrý deň, rozvádzam sa z mužom, avšak byt je mužov, ja nemám inej voľný len ísť do nájomného bytu s deťmi, avšak sa cítim veľmi zlé, keď im neviem zabezpečiť vlastný byt. V banke mi dajú hypotéku len na jednoizbový byt, čo je málo pre mňa a dve deti. Žijete prosím vas aj vy v nájomnom byte? Veľmi mi je ťažko za takúto situáciu.

patrike
Včera o 09:44
@anonym_8d96e1

@anonym_d48dae Toto je nepochopiteľné a hlúpe. Raz im budú deti vďačné, ked nielenže po rodičoch nic nezdedia, ale ešte budú musieť doopatrovať dvoch bezdomovcov. Ale hlavne, že rodičia sa nezadĺžili na celý život.

@anonym_8d96e1 Potom je vo Viedni 75% hlupakov, kedze tolko ludi nebyva vo vlastnom. Pri tzv. obecnom byte aj u nas plati, ze pravo najmu prechadza na potomkov, ak byvaju v tom istom byte. Ziadne opatrovanie bezdomovcov sa nekona, pretoze obec je zo zakona povinna (u nas a teraz) poskytnut socialnu sluzbu starym a nevladnym.
Vies, co sa stane, ak bude kazdy trvat u nas na vlastnom byvani ? Ceny vzrastu este viac a rychlejsie, ako teraz.

beata_k
Včera o 09:45

@lucia201020 Chod do najmu a kasli na male prditko aj ked "vlastne" ( veeeela rokov aj to prditko tvoje nebude) Trochu si uprac v zivote a potom ber hypo. Co tam v jednej izbe traja???

patrike
Včera o 09:52
@beata_k

@lucia201020 Chod do najmu a kasli na male prditko aj ked "vlastne" ( veeeela rokov aj to prditko tvoje nebude) Trochu si uprac v zivote a potom ber hypo. Co tam v jednej izbe traja???

@beata_k Ani jedno riesenie nie dobre, pretoze cakanim na kupu dojde k vacsiemu rastu ceny byvania, nez narastu platy - a tlak presne na toto vznika prave kupovanim vlastneho byvania. Zacarovany kruh.

tiezjedna
Včera o 09:56
@beata_k

@beata_k keď sa ľudia naučia, že byt s hypotékou patrí IM a nie banke, bude svet krajší..🙄

patrike
Včera o 10:01
@tiezjedna

@beata_k keď sa ľudia naučia, že byt s hypotékou patrí IM a nie banke, bude svet krajší..🙄

@tiezjedna To je take "patri im", ked nepovies B : zo zaloznym pravom pre banku a banka moze zosplatnit cely uver a byt predat v drazbe.

anonym_a1b76c
Včera o 10:05
@patrike

@tiezjedna To je take "patri im", ked nepovies B : zo zaloznym pravom pre banku a banka moze zosplatnit cely uver a byt predat v drazbe.

@patrike to moze, ale tiez nie hocikedy. Aj tu chyba povedat B. Clovek musi prestat uver splacat a banka ma povinnost ho pred zosplatnenim pisomne upozornit. Dalsia vec je ta, ze aj byt zatazeny hypotekou mozes neskor predat, ak by sa tvoja situacia zmenila a stále mozes ist do podnajmu alebo vytazok pouzit pri dalsej hypo, ked chces vymenit byt za vacsi. Cena bytu medzicasom stupa.

anonym_8d96e1
Včera o 10:05
@tiezjedna

@tiezjedna To niktošom, ktorí za celý život nedokážu zarobiť, prípadne splatiť ani jeden byt, nikdy nevysvetlíš. Radšej budú chodiť z podnájmu do podnájmu, nenávidieť tých, čo sú schopnejší a nadávať, že byty sú predražené , systém je zlý a štát sa má postarať o nejaké lacné bývanie.

tiezjedna
Včera o 10:07
@patrike

@patrike nemôže to urobiť len tak. O tom snáď nebudeme diskutovať. Banka je len veriteľ. Majiteľ som ja. Bodka. A keď nemám v hlavne nas*até, čo sa predpokladá, keď si beriem hypotéku, tak si vždy viem spočítať, na čo mám a nemám. Ak sa situácia zvrtne a už si nemôžem dovoliť splácať, vždy môžem dom/byt predať a banku vyplatiť. A keďže vieme, že ako ceny nehnuteľností rastú, tak s veľkou pravdepodobnosťou to predám so ziskom.

tiezjedna
Včera o 10:17
@anonym_8d96e1

@tiezjedna To niktošom, ktorí za celý život nedokážu zarobiť, prípadne splatiť ani jeden byt, nikdy nevysvetlíš. Radšej budú chodiť z podnájmu do podnájmu, nenávidieť tých, čo sú schopnejší a nadávať, že byty sú predražené , systém je zlý a štát sa má postarať o nejaké lacné bývanie.

@anonym_8d96e1 vieš čo, mňa neprekvapuje, že si to niekto myslí. Mňa prekvapuje, že bludy podsúva aj nick, ktorý sa tu profiluje ako úspešný investičný guru, a teda by som predpokladala, že financiám, vrátane mechanizmu hypoték, rozumie...🙄

patrike
Včera o 10:18
@tiezjedna

@patrike nemôže to urobiť len tak. O tom snáď nebudeme diskutovať. Banka je len veriteľ. Majiteľ som ja. Bodka. A keď nemám v hlavne nas*até, čo sa predpokladá, keď si beriem hypotéku, tak si vždy viem spočítať, na čo mám a nemám. Ak sa situácia zvrtne a už si nemôžem dovoliť splácať, vždy môžem dom/byt predať a banku vyplatiť. A keďže vieme, že ako ceny nehnuteľností rastú, tak s veľkou pravdepodobnosťou to predám so ziskom.

@tiezjedna So zaloznym pravom na liste vlastnictva je tvoj manevrovaci priestor maly a mozes urobit len to, s cim bude banka suhlasit. Aky byt sa preda lepsie a skor ? Bez tarchy alebo s tarchou ?
Prave ten bod "nemam v hlave nasrate" je problematicky, ludia s oblubou uvazuju nadmerne optimisticky a idu s hypotekou na hranu. Potom pride uraz / choroba / prepustanie v praci a vznikne velky problem.

tiezjedna
Včera o 10:23
@patrike

@tiezjedna So zaloznym pravom na liste vlastnictva je tvoj manevrovaci priestor maly a mozes urobit len to, s cim bude banka suhlasit. Aky byt sa preda lepsie a skor ? Bez tarchy alebo s tarchou ?
Prave ten bod "nemam v hlave nasrate" je problematicky, ludia s oblubou uvazuju nadmerne optimisticky a idu s hypotekou na hranu. Potom pride uraz / choroba / prepustanie v praci a vznikne velky problem.

@patrike prosím ťa, ešte raz a pomaly. Nehnuteľnosť zaťažená hypotékou je moja. To je tá hlavná myšlienka. Nie banky. Moja. Ťarcha nie je pre predaj vôbec zásadná. Je to formalita, s ktorou realiťáci pracujú každý deň a rozhodne im na tom predaje nestroskotávajú. A ešte jedno tajomstvo ti poviem - banka absolútne nemá dôvod nesúhlasiť s akýmkoľvek prevodom, pokiaľ bude jej nárok uspokojený. A ani to nerobí.

patrike
Včera o 10:23
@anonym_8d96e1

@anonym_8d96e1 Toto budem hlasat dalej, stat ma podporovat vystavbu statnych najomnych bytov. Pomoze to aj tym bohatsim, ktori dosiahnu na vlastne byvanie, lebo sa znizi dopyt.
Jedneho spekulanta poznam, vlastni 3 byty, od najomnikov berie len hotovost a spravcovi bytovky dlhuje za niekolko mesiacov za kazdy z tych bytov. Naklady na byt iduce spravcovi su okolo 250, karpatsky podvodnik berie 700 na ruku ...

patrike
Včera o 10:24
@tiezjedna

@patrike prosím ťa, ešte raz a pomaly. Nehnuteľnosť zaťažená hypotékou je moja. To je tá hlavná myšlienka. Nie banky. Moja. Ťarcha nie je pre predaj vôbec zásadná. Je to formalita, s ktorou realiťáci pracujú každý deň a rozhodne im na tom predaje nestroskotávajú. A ešte jedno tajomstvo ti poviem - banka absolútne nemá dôvod nesúhlasiť s akýmkoľvek prevodom, pokiaľ bude jej nárok uspokojený. A ani to nerobí.

@tiezjedna Ved v tom sa zhodneme, je to tvoje a je tam zalozne pravo.

anonym_77ccd0
Včera o 10:31
@anonym_5d16f9

@lucia201020
To len na Slovensku je fobia z najomnych bytov, vo Svajciarsku 70% ludi zije v najomnych bytoch a tu este klamu ze maju vsetci kontrolovane najomne ano maju ale tak 30 %.

@anonym_5d16f9 fóbiu by som mala z toho keby som celý život žila v podnájme a zrazu príde staroba, dôchodok a ako sa dá nájomné utiahnuť z dôchodku keď ti treba ešte aj z niečoho žiť plus určite aj lieky a podobne. Ja sa nečudujem nikomu kto chce radšej svoje než ísť do podnájmu presne z toho dôvodu že si neviem predstaviť platiť nájomné z dôchodku.

beata_k
Včera o 10:44
@patrike

@beata_k Ani jedno riesenie nie dobre, pretoze cakanim na kupu dojde k vacsiemu rastu ceny byvania, nez narastu platy - a tlak presne na toto vznika prave kupovanim vlastneho byvania. Zacarovany kruh.

@patrike Ano, je to zacarovany kruh. Ale kupa 1 izby pre troch je od prveho momentu blbost jak vrata. Od prveho dna to bude male.

anonym_9908c9
Včera o 10:58
@patrike

@anonym_5d16f9 Lenze u nas je "specificky" trh karpatsko - balkanskeho typu. Spekulant si nechava najomnikom platit este aj za vlastnu hypo, ktoru na to zobral. Najomny byt je ok, ak je mestsky a prevadzkovany ako socialny, nie sukromnikom na kseft.

@anonym_f5fea7 to, ze hypotéka je tvoj náklad, nie nájomníkov. Prečo by ti ju mal platiť?
@patrike ešte "specifickejsie" je si nechávať platit najom+ hypo, aj keď reálne žiadnu hypo na tom byte nemám. Len sa "schovavam" za trh. Ale prečo si nevypytat len tak 300-400-500 eur navyše, ze?

patrike
Včera o 11:06
@anonym_9908c9

@anonym_f5fea7 to, ze hypotéka je tvoj náklad, nie nájomníkov. Prečo by ti ju mal platiť?
@patrike ešte "specifickejsie" je si nechávať platit najom+ hypo, aj keď reálne žiadnu hypo na tom byte nemám. Len sa "schovavam" za trh. Ale prečo si nevypytat len tak 300-400-500 eur navyše, ze?

@anonym_9908c9 Suhlas, uplne najviac lubim spekulantov, ktori maju svoje byvanie, byt zdedia a nechaju v povodnom stave, pricom od ludi pytaju cenu, ktora inde zahrna hypo. Zase ked je taka trhova cena, boli by hlupi pytat menej.
S mnozstvom obecnych bytov by museli aj oni ist s cenou dole.

123profil321
Včera o 11:24

@lucia201020 muž kúpil byť ešte pred manželstvom? Ale ak hypo splácal ešte počas manželstva, patrí ti polovica zaplatených splátok 🤔

A nájomný byt je vždy lepší ako podnájom...

zalka
Včera o 11:27

@lucia201020 mam dosť kamošiek, co žili alebo žijú v jednoizbakoch z 2 deťmi.
Jedna rozdelila izbu na polovicu s oknom nechala deťom, bez okna sebe.
Ďalšia spravila kuchyňu v izbe a z kuchyne mali deti detskú izbu. A ona v tej izbe mala kuchyňo obyvacku, kde správala ona. Keď predávala byt tak predala okamžite, lebo pôsobil veľko, vzdušné svetlo. V podstate z jednoizbaku urobila ako to Česi hovoria 2KK.
Ja by som šla do kúpy bytu... A ďalej pri sporiť a časom sa bude iste dat predať 1 izb. A kúpiť väčší. Pri cenách podnajmov asi moc neprisporis.

anonym_4ab327
Včera o 11:28

Kúp jednoizbák, ten daj do prenájmu a ty choď kludne do prenájmu tiež, keď potrebuješ väčšie.

mischy00
Včera o 11:30

Rozvod je tvoj nápad, ci manzelov? Lebo píšeš, ze byt je jeho, ale predsa len, mate 2 deti, jemu nieje ľúto ze s nimi máš ist preč a žiť niekde v jednoizbaku ( co si ja predstavujem mala kuchyňa s obývačkou, 1 izba, kde sa zmestí tak max skrina a veľká posteľ).

Podnajom s deťmi nieje ziadna hanba ale popravde, s 2 malými deťmi to bude ťažšie. Hypotéka na krku na malý prdinec, tiez ziadna výhra. Ak treba este byt zariadiť, tak dovi dopo. Jedine, ze vytrieskas vysoké výživné a samozrejme mat 100% zdravie.
Veľa ľudí na začiatok skusi aspoň ten podnájom, pokym sa nejako financne ale aj psychicky zastabilizuje, zisti kolko co kde minie, koľko zostava a podobne a potom pomýšľa na hypotéku. Aj kde si byt kúpi, ci tam plánuje zostať atď.

patrike
Včera o 11:38
@anonym_4ab327

Kúp jednoizbák, ten daj do prenájmu a ty choď kludne do prenájmu tiež, keď potrebuješ väčšie.

@anonym_4ab327 Poprosim tuto situaciu namodelovat, ako to financne vychadza, so zohladnenim platenia dani z prenajmu, vysky hypoteky a pod.

anonym_3309e1
Včera o 11:43

@lucia201020 Ja idem s 3mi detmi do 2izb. bytu, hypo do 70tky. Ani neviem ci to utiahnem, budeme asi na len na rozkoch. Aj 2 izbak pre 4roch je maly, ale tak co spravim. Najomne som platit niekomu nechcela, radsej svoje male splacat. Drzim prsty.

anonym_3309e1
Včera o 11:55
@tiezjedna

@tiezjedna Predas byt, vyplatis banku a zit budes kde ? Kam pojdes ? Si myslis ze to predas az tak vyhodne ze si kupis dalsi byt ? Mozno tak garzonecku ak vobec.

doux
Včera o 11:56

@lucia201020 ak by si kupovala predsa len vlastný byt, počkaj najprv na rozvod a správoplatnenie rozsudku, lebo budeš mať opletačky ešte aj s riešením majetku...

mischy00
Včera o 12:03
@anonym_3309e1

@tiezjedna Predas byt, vyplatis banku a zit budes kde ? Kam pojdes ? Si myslis ze to predas az tak vyhodne ze si kupis dalsi byt ? Mozno tak garzonecku ak vobec.

@anonym_3309e1 ved práve....aj ked ti niečo mozno máličko z toho kápne, furt je to strasne málo na nové bývanie. A hypotéku ti nikde nedajú, keďže si nezvládla platiť ani tu predtým.

anonym_2cd172
Včera o 12:06
@beata_k

@patrike Ano, je to zacarovany kruh. Ale kupa 1 izby pre troch je od prveho momentu blbost jak vrata. Od prveho dna to bude male.

@beata_k
Je ďalšia alternatíva: kúpiš nemožný byt v pôvodnom stave v dobrej lokalite, dáš ho prenajímať, nájom ti spláca hypotéku a pritom sama prenajímaš niečo normálnejšie. Znie to ako blbosť, ale super to funguje a nie je to žiadny výmysel.

anonym_4ab327
Včera o 12:08
@patrike

@anonym_4ab327 Poprosim tuto situaciu namodelovat, ako to financne vychadza, so zohladnenim platenia dani z prenajmu, vysky hypoteky a pod.

@patrike Však sám si to tu vypočítal, že nájomné stojí 200€ a byt vieš prenajať za 700 tak si to spočítaj :D

mischy00
Včera o 12:20
@anonym_4ab327

@patrike Však sám si to tu vypočítal, že nájomné stojí 200€ a byt vieš prenajať za 700 tak si to spočítaj :D

@anonym_4ab327 mozno by sem mohli napísať aj takí, co byty reálne prenajímajú. Ze nie vzdy je to terno a vela ľudí sa na to vykaslalo a byt predali ( ak bol ich). Niekedy neviete nájsť slušného podnajomnika aj rok, byt za ktorý niekto pyta 700 eur musi byt uz moderný a prerobený, nikto nebude platiť nekresťanské peniaze za nejaký chlievik. Nikdy neviete kedy podnajomnik bude chcieť odísť, cize znova hľadať, dat byt do čistého a obyvatelneho stavu, nedajbože získať peniaze za poškodené veci atd atď. Môžu chodit sťažnosti a vy nic iné nerobíte, len riešite. Ono vela vecí vyzera exkluzívne na pohľad ale realita je veľakrát úplne inde.
Asi ako ked si mestskí ľudia kúpia chalupu, ake to bude super, romantika, príroda a zistia, ze sa tam chodia kazdy víkend akurát tak narobiť 😀

anonym_ed2dc6
Včera o 12:55
@patrike

@anonym_9908c9 Suhlas, uplne najviac lubim spekulantov, ktori maju svoje byvanie, byt zdedia a nechaju v povodnom stave, pricom od ludi pytaju cenu, ktora inde zahrna hypo. Zase ked je taka trhova cena, boli by hlupi pytat menej.
S mnozstvom obecnych bytov by museli aj oni ist s cenou dole.

@tiezjedna byt patrí IM po splatení poslednej splátky.Skus ho ísť predať bez toho, aby banka s tým súhlasila, alebo niečo iné.
@patrike ty píšeš akokeby tých nájomných a sociálnych bytov bolo veľa.Vies aký tam je nájom?skoro ako v podnajme