icon

Rozvod a bývanie: Ako zvládnuť prechod do nájomného bytu s deťmi?

lucia201020
13. aug 2026

Dobrý deň, rozvádzam sa z mužom, avšak byt je mužov, ja nemám inej voľný len ísť do nájomného bytu s deťmi, avšak sa cítim veľmi zlé, keď im neviem zabezpečiť vlastný byt. V banke mi dajú hypotéku len na jednoizbový byt, čo je málo pre mňa a dve deti. Žijete prosím vas aj vy v nájomnom byte? Veľmi mi je ťažko za takúto situáciu.

patrike
13. aug 2026
@anonym_4ab327

@patrike Však sám si to tu vypočítal, že nájomné stojí 200€ a byt vieš prenajať za 700 tak si to spočítaj :D

@anonym_4ab327 Mna zaujima tvoj vypocet, lebo ty tu prezentujes nejake bytove perpetum mobile, podla ktoreho by sme o 3 roky byvali vsetci v 8 izbovom mezonete.
Pani nema peniaze, podla teba to ma riesit niecim ako investovanie do bytu na paku.
Mne to znie ako pyramida, akurat s bytmi, preto ziadam vypocet od teba.

anonym_4ab327
13. aug 2026
@patrike

@anonym_4ab327 Mna zaujima tvoj vypocet, lebo ty tu prezentujes nejake bytove perpetum mobile, podla ktoreho by sme o 3 roky byvali vsetci v 8 izbovom mezonete.
Pani nema peniaze, podla teba to ma riesit niecim ako investovanie do bytu na paku.
Mne to znie ako pyramida, akurat s bytmi, preto ziadam vypocet od teba.

@patrike Z čoho ti vyplynulo, že pani nemá penízky? 😀 Má v profile zakliknutú Žilinu, čiže dajme tomu že 1i byt, 140 000€ , čiže potrebuješ dajme tomu 40 000 a aby ti požičali 100 000 potrebuješ pri dvoch deťoch ako samoživiteľka približne 1500 eur v čistom. Nemyslím si, žeby bola teda autorka nejaká miziňáčka.

patrike
13. aug 2026
@anonym_4ab327

@patrike Z čoho ti vyplynulo, že pani nemá penízky? 😀 Má v profile zakliknutú Žilinu, čiže dajme tomu že 1i byt, 140 000€ , čiže potrebuješ dajme tomu 40 000 a aby ti požičali 100 000 potrebuješ pri dvoch deťoch ako samoživiteľka približne 1500 eur v čistom. Nemyslím si, žeby bola teda autorka nejaká miziňáčka.

@anonym_4ab327 Mna stale zaujima tvoj napad, ako byt A kupi na hypo, prenajme, a sama pojde byvat do podnajmu do B. To ma zaujima prepocitane. Vratane platenia dani a nutnej udrzby bytu A. So zohladnenim nie 100% obsadenosti a moznych problemov ako neplatici.

anonym_4ab327
13. aug 2026
@patrike

@anonym_4ab327 Mna stale zaujima tvoj napad, ako byt A kupi na hypo, prenajme, a sama pojde byvat do podnajmu do B. To ma zaujima prepocitane. Vratane platenia dani a nutnej udrzby bytu A. So zohladnenim nie 100% obsadenosti a moznych problemov ako neplatici.

@patrike No očividne to vyjde tak isto ako milión dalším. Či si myslíš, že ostatní prenajímajú tie byty lebo sú dobrodinci? :D
Ja nehovorím ani, že je to zárobková činnosť, ale jednoducho keď jej banka ponúkne tie prachy, prečo si nezobrať proste vlastnú nehnuteľnosť... bežne ľudia kúpia kdesi byt a potom sa odpinkajú inde a tam si prenajmu byt, nie je to nič špecialne.

Kúpiš jednoizbák, hypo 300, najom 200. Prenajmeš za 600. Čiže si na nule a pomaly sa ti spláca vlastné bývanie, bez toho aby si pohol prstom. Nechápem prečo by to mal byť rýchlokvasený a neviem aký skvelý biznis. Netreba zbohatnúť do roka a do dňa

anonym_a1b76c
13. aug 2026

Ako clovek, ktory byty prenajima, som len rada, ze su ludia ako @patrike. Vdaka nim sa vzdy najdu ludia, co radsej zaplatia najomne mne, akoby si mali zvysovat vlastny majetok a platit hypo banke.

anonym_cc88d1
13. aug 2026
@anonym_ed2dc6

@tiezjedna byt patrí IM po splatení poslednej splátky.Skus ho ísť predať bez toho, aby banka s tým súhlasila, alebo niečo iné.
@patrike ty píšeš akokeby tých nájomných a sociálnych bytov bolo veľa.Vies aký tam je nájom?skoro ako v podnajme

@anonym_ed2dc6 byt s hypotekou predáš úplne v pohode komukoľvek, jedine musi byť kúpna cena vyššia ako je zostatok hypotéky a v kúpnej zmluve presne napísané, sa hypotéka vyplatí. Po jej vyplatení banka zruši záložné právo (a ešte predtým môže mať byt nového vlastníka). Je to úplne štandardná záležitosť a takto sa bežne kupujú a predávajú byty...
Byt je tvoj, nie banky.

patrike
13. aug 2026
@anonym_a1b76c

Ako clovek, ktory byty prenajima, som len rada, ze su ludia ako @patrike. Vdaka nim sa vzdy najdu ludia, co radsej zaplatia najomne mne, akoby si mali zvysovat vlastny majetok a platit hypo banke.

@anonym_a1b76c Neviem, preco ma vidis ako fanusika najomneho byvania. Svoje mam vyriesene, v osobnom vlastnictve, nikdy som nemal pozicku. Len razim teoriu, ze pre nizkoprijmove skupiny ma stat podporovat startovacie najomne byvanie, aby nepchali peniaze sukromnikom.
Denne riesim veci suvisiace s byvanim, prenajmy su zlo a od starousadlikov vlastniacich byty nepocujem na najomnikov a bytovych spekulantov dobreho slova.
Z hladiska investovania a zhodnocovania majetku nepovazujem reality za zaujimave, je z tym privela problemov oproti akciovemu trhu.

anonym_ff32d6
13. aug 2026
@patrike

@anonym_a1b76c Neviem, preco ma vidis ako fanusika najomneho byvania. Svoje mam vyriesene, v osobnom vlastnictve, nikdy som nemal pozicku. Len razim teoriu, ze pre nizkoprijmove skupiny ma stat podporovat startovacie najomne byvanie, aby nepchali peniaze sukromnikom.
Denne riesim veci suvisiace s byvanim, prenajmy su zlo a od starousadlikov vlastniacich byty nepocujem na najomnikov a bytovych spekulantov dobreho slova.
Z hladiska investovania a zhodnocovania majetku nepovazujem reality za zaujimave, je z tym privela problemov oproti akciovemu trhu.

@patrike pises, ze investovanie do akcii je vyhodnejsie ako do nehnutelnosti. Ako by si dokazal zhodnotit 2000 eur rocne za 10 rokov? Cize dokopy 20 tis. Mne to na nehnutelnosti vychadza pri pesimistickom scenari tak na cca 70 tis.
Napisem konkretne: v r.2022 som kupila na hypo 1izb byt za 120 tis. ako investiciu pre dieta na 10 rokov. Vtedy bude mat vek na osamostatnenie, cize bud prevezme zostatok hypo a ostane tam, alebo sa byt preda, splati sa zostatok hypo a dostane cash.
Mesacne platim splatku 550 eur, zalohove platby 150 eur, rocna poiska a dane tak 800 eur. Prenajimam za 600 eur/mes. Cize moje naklady su cca 2000 eur rocne. V r. 2032 bude zostatok hypo cca 80 tis. Hodnota nehnutelnosti uz teraz stupla asi o 20 tis., predpokladam, ze v tom roku 2032 to bude okolo 150 tis. Byt bol v stave pri kupe, ze 10 rokov vydrzi bez nejakej velkej investicie do rekonstrukcie, len nejake malovanie, hypo bola 100%, cize ziadne moje zdroje (rucim inou nehnutelnostou).

anonym_cea00e
13. aug 2026
@patrike

@tiezjedna To je take "patri im", ked nepovies B : zo zaloznym pravom pre banku a banka moze zosplatnit cely uver a byt predat v drazbe.

@patrike samozrejme ak neplatia,tak je jasne,ze im banka dom/byt zoberie.Ci ty nechas niekoho u seba zadarmo byvat??Podpisal hypo,tym ma urcite zavesky,ktore ma plnit a mysliet na to dopredu ak sa nieco stane a nie potom velmi vyplakavat,ked im exekutor blokne ucty.

bjnr
13. aug 2026

To, čo opisujete, nie je iba strach z nájomného bytu. Z vášho textu presakuje jeden silný a nebezpečný vzorec, zmiešavanie hmotného zabezpečenia s pocitom vlastnej hodnoty a materskej dostatočnosti. Podvedome ste prevzali naratív, že ak deťom nedokážete vrátiť presne taký istý fyzický štandard, vlastné steny a rovnaký počet izieb, zlyhávate ako mama. Pravda je však taká, že to, čo vás momentálne drží v paralyzujúcom pocite viny, nie je samotný nájom. Je to smútok za stratenou istotou, ktorý ste preprojektovali do štyroch stien. Deti vo veku rozvodu nepotrebujú v prvom rade list vlastníctva ku trojizbovému bytu. Potrebujú dospelú, emociálne stabilnú a čitateľnú mamu, u ktorej sa cítia v bezpečí. Pokoj a vnútorný domov sú pre deti premenné, ktoré sa odvíjajú od vašej nervovej sústavy, nie od toho, komu posielate mesačný nájom. Prenájom dnes nie je zlyhaním. Je to dočasný nástroj slobody. Je to cena za to, že odchádzate zo vzťahu, ktorý už nefungoval, a vytvárate pre seba aj deti priestor bez napätia. Predstava, že vlastný byt je jediná garancia šťastného detstva, je mýtus, ktorý vás teraz zbytočne oberá o posledné zvyšky energie. Deti potrebujú stabilitu, bezpečie, predvídateľnosť a rodiča, ktorý nemusí každý deň žiť v pocite, že zlyhal. Nájomný byt nemusí byť konečná stanica. Keby vaše deti raz boli v rovnakej situácii ako vy, považovali by ste ich za menej schopných rodičov len preto, že bývajú v nájme? Pozrite sa na ten prenájom nie ako na svoj osobné zlyhanie, ale ako na dočasný most k vašej nezávislosti.

patrike
13. aug 2026
@anonym_ff32d6

@patrike pises, ze investovanie do akcii je vyhodnejsie ako do nehnutelnosti. Ako by si dokazal zhodnotit 2000 eur rocne za 10 rokov? Cize dokopy 20 tis. Mne to na nehnutelnosti vychadza pri pesimistickom scenari tak na cca 70 tis.
Napisem konkretne: v r.2022 som kupila na hypo 1izb byt za 120 tis. ako investiciu pre dieta na 10 rokov. Vtedy bude mat vek na osamostatnenie, cize bud prevezme zostatok hypo a ostane tam, alebo sa byt preda, splati sa zostatok hypo a dostane cash.
Mesacne platim splatku 550 eur, zalohove platby 150 eur, rocna poiska a dane tak 800 eur. Prenajimam za 600 eur/mes. Cize moje naklady su cca 2000 eur rocne. V r. 2032 bude zostatok hypo cca 80 tis. Hodnota nehnutelnosti uz teraz stupla asi o 20 tis., predpokladam, ze v tom roku 2032 to bude okolo 150 tis. Byt bol v stave pri kupe, ze 10 rokov vydrzi bez nejakej velkej investicie do rekonstrukcie, len nejake malovanie, hypo bola 100%, cize ziadne moje zdroje (rucim inou nehnutelnostou).

@anonym_ff32d6 Pozrel som jednu skupinu obchodov, od roku 2023 asi 5 nakupov zbrojarskych fondov za 4 000, dnesna hodnota 8 800.
Uplna klasika americky SP500, nakupy od roku 2021 za 11 000, dnes 17 500.
Dan a zdravotne odvody po roku drzby nula, likvidita par klikmi do 24 hodin mozem mat na beznom ucte naspat.

anonym_ff32d6
13. aug 2026
@patrike

@anonym_ff32d6 Pozrel som jednu skupinu obchodov, od roku 2023 asi 5 nakupov zbrojarskych fondov za 4 000, dnesna hodnota 8 800.
Uplna klasika americky SP500, nakupy od roku 2021 za 11 000, dnes 17 500.
Dan a zdravotne odvody po roku drzby nula, likvidita par klikmi do 24 hodin mozem mat na beznom ucte naspat.

@patrike tak to vieme celkom pekne porovnat k dnesnemu dnu za cca 4 roky. Ty si dal 15 tis. a mas 26,3 tis. Ja som dala 8 tis. a zostatok hypo mam 102,5 tis. aktualne a hodnota nehnutelnosti teraz je cca 140 tis. Rozdiel asi 37 tis.

anonym_cea00e
13. aug 2026

Ja ti velmi drzim palce,lepsie takto ako zit a trapit sa cele roky v nefunkcnom vztahu a este si privodit z toho stresu choroby,deti vsetko citia tak ci onak.
Vydrz to aj v podnajme,v robote sa snaz postupit vyssie ak sa da,z blbca dostan co najvyssie vyzivne.Niektore banky samizda aj vyzivne beru v uvahu tak ti to zlepsi vyhliadky k vyssej hypo aspon na 2izbovy byt.Drzim moc palce.

patrike
13. aug 2026
@anonym_ff32d6

@patrike tak to vieme celkom pekne porovnat k dnesnemu dnu za cca 4 roky. Ty si dal 15 tis. a mas 26,3 tis. Ja som dala 8 tis. a zostatok hypo mam 102,5 tis. aktualne a hodnota nehnutelnosti teraz je cca 140 tis. Rozdiel asi 37 tis.

@anonym_ff32d6 S tym rozdielom, ze ty mas dlhy a ja nie, co je velky rozdiel v celkovej bilancii. Mala by si to pocitat inak, porovnavaci priklad by bol pozicat si 120 000, rucit inou nehnutelnostou presne ako ty a tych 120 000 nechat pracovat na trhu.

anonym_ff32d6
13. aug 2026
@patrike

@anonym_ff32d6 S tym rozdielom, ze ty mas dlhy a ja nie, co je velky rozdiel v celkovej bilancii. Mala by si to pocitat inak, porovnavaci priklad by bol pozicat si 120 000, rucit inou nehnutelnostou presne ako ty a tych 120 000 nechat pracovat na trhu.

@patrike ano, mam dlh, ale mam aj byt, to je ta hodnota, ktora mi pracuje. Porovnavam vlozene svoje peniaze vs potencialny vynos. Ale nechcem tu spamovat temu autorke, to len reakcia na tvoje vyjadrenia, ako je lepsie investovat do akcii. Pekny vecer.

patrike
13. aug 2026
@anonym_ff32d6

@patrike ano, mam dlh, ale mam aj byt, to je ta hodnota, ktora mi pracuje. Porovnavam vlozene svoje peniaze vs potencialny vynos. Ale nechcem tu spamovat temu autorke, to len reakcia na tvoje vyjadrenia, ako je lepsie investovat do akcii. Pekny vecer.

@anonym_ff32d6 V tom sa zhodneme, navyse ak niekto byt potrebuje neskor pre deti ako ty, dava zmysel kupit ho. Moja kritka sa tyka vyslovenych spekulantov.

strelkyna1
Včera o 05:52

A nevyjde Ti vacsi byt ani z SFRB? I ked vybavit to by bolo asi dost komplikovane. Popripadne vyslo by Ti kupit garzonku, dat tam najomnika, ten by splacal vacsinu hypoteku, doplatit nejaku stovku dve, co by chybali a sama ist do vacsieho podnajmu?

tiezjedna
Včera o 06:15
@anonym_3309e1

@tiezjedna Predas byt, vyplatis banku a zit budes kde ? Kam pojdes ? Si myslis ze to predas az tak vyhodne ze si kupis dalsi byt ? Mozno tak garzonecku ak vobec.

@anonym_3309e1 po prvé, môžeš to pokojne predať za trojnásobok, záleží hlavne na atraktivite lokality a stave nehnuteľnosti. Po druhé, logicky do nájmu, ak novú nehnuteľnosť nezostane...

tiezjedna
Včera o 06:18
@anonym_ed2dc6

@tiezjedna byt patrí IM po splatení poslednej splátky.Skus ho ísť predať bez toho, aby banka s tým súhlasila, alebo niečo iné.
@patrike ty píšeš akokeby tých nájomných a sociálnych bytov bolo veľa.Vies aký tam je nájom?skoro ako v podnajme

@anonym_ed2dc6 ty si ďalší nemlehet... Ty sa skús pozrieť na LV nehnuteľností zaťažených hypotékou a ukáž mi jediný, na ktorom je banka ako majiteľ! Škoda diskutovať fakt... 😖 A ešte raz a pomaly - banka bude súhlasiť, pretože ona dostane svoje peniaze aj s úrokmi.

sense
Včera o 06:32
@lukbe

@anonym_5d16f9 jasné, len vo Švajčiarsku sú iné platy.

@lukbe ale aj tie nsjmy su niekde Inde. Ale rozdiel je hlavne v tom, že tie byty patria hlavne velky firmam, nie sukromnym osobam ako tu. A niekto ti ne prenajme byt povedzme 4izb. za 2000chf ak tvoj prijem je 3500-4000 netto a k tomu mas dve deti. Plus byty si 90perc bez nabytku a ineho zariadenia. A takisto nikto ti nebude chodit na kontrolu ani ti davat povolene, ci si tam možeš alebo ne možeš nahlasit pobyt a dat meno na schranku. Takisto podla landesindexi ako moze prenajimatel ziadat zvysenie najmu, tak aj najomca moze ziadat znizenie najmu. Ono je zbytocne porovnavat SVK a Svajciarsku kedze tie podmienky su uplne ine. Pretoze ešte hypoteku su uplne na inom fungovani.

anonym_3309e1
Včera o 06:34
@tiezjedna

@anonym_3309e1 po prvé, môžeš to pokojne predať za trojnásobok, záleží hlavne na atraktivite lokality a stave nehnuteľnosti. Po druhé, logicky do nájmu, ak novú nehnuteľnosť nezostane...

@tiezjedna No to je fakt deal..predat svoju nehnutelnost lebo to nezvladam platit a potom ist do podnajmu a platit takmer rovnake najomne cudziemu. Za 3 nasobok ? A predat byt za 3nasobok ? Si sa s konom zrazila ? Teraz sme kupili 2izbak za 93tis. Si myslis ze o 5 rokov tak porastu ceny bytov a vsetkeho ze to na trhu bude predajne za 279tis ? Urcite nie. Mozno predsa o nieco drahsie, do toho ale zapocitaj inflaciu, cize ten zarobok na predaji nie je az taky velky.

tiezjedna
Včera o 06:42
@anonym_3309e1

@tiezjedna No to je fakt deal..predat svoju nehnutelnost lebo to nezvladam platit a potom ist do podnajmu a platit takmer rovnake najomne cudziemu. Za 3 nasobok ? A predat byt za 3nasobok ? Si sa s konom zrazila ? Teraz sme kupili 2izbak za 93tis. Si myslis ze o 5 rokov tak porastu ceny bytov a vsetkeho ze to na trhu bude predajne za 279tis ? Urcite nie. Mozno predsa o nieco drahsie, do toho ale zapocitaj inflaciu, cize ten zarobok na predaji nie je az taky velky.

@anonym_3309e1 tak bavíme sa snáď o mimoriadnej situácii, kedy človek z nejakých dôvodov neutiahne ďalej hypotéku, tých situácií môže nastať hneď niekoľko... Tam toho potom logicky asi moc nevymyslíš, ak na tom netrhneš aspoň trojnásobok pôvodonej ceny. A čo sa týka predaja, záleží predovšetkým na lokalite. My sme kupovali dom v ČR pred 14 rokmi za 4,5 mio Kč, malá dedinka kúsok od Prahy, priame vlakové spojenie na hlavní nádraží čo hodinu. Dnes lukratívna lokalita, pretože infraštruktúra a vybavenosť je niekde úplne inde než vtedy. A hlavne to spojenie. Dom by sme pokojne predali za 25 mio👍 Takže tak.

raszuz
Včera o 06:46

@lucia201020 radšej v nájomnom byte, ako na ulici ... a tiež by som zvažovala, či nekúpiť ten 1 izbový. Veľa žien s deťmi tak začínalo, a možno aj celé rodiny

anonym_81b09d
Včera o 07:02

moja sestra takto isla do 1iz.,ktory mal.vymeru 50m2. mala obyvacku spojenu s kuchynou, vecer rozostala a spala na gauci. deti mali velku izbu. ked podrastli, dala sa im urobit na mieru poschodova postel, hore velka postel, dole w samostatne plnohodnotne postele, vratane policiek atd. keby som mala foto,pripnem.radsej ist do 1iz., zalezi na vas.

patrike
Včera o 07:07
@tiezjedna

@anonym_ed2dc6 ty si ďalší nemlehet... Ty sa skús pozrieť na LV nehnuteľností zaťažených hypotékou a ukáž mi jediný, na ktorom je banka ako majiteľ! Škoda diskutovať fakt... 😖 A ešte raz a pomaly - banka bude súhlasiť, pretože ona dostane svoje peniaze aj s úrokmi.

@tiezjedna Kupoval som byt. Od znameho, nesiel cez realitku, ale najprv spomenul v okoli, ze predava. Doslo par ludi stylom "pockaj, musim si vybavit hypo, k tomu papiere o prijme" a podobne, pripadne mu skusali zrazit uz tak nizku cenu dole. Ja som povedal : do tyzdna mas na ucte pozadovanu sumu a bolo to moje.

tiezjedna
Včera o 07:11
@patrike

@tiezjedna Kupoval som byt. Od znameho, nesiel cez realitku, ale najprv spomenul v okoli, ze predava. Doslo par ludi stylom "pockaj, musim si vybavit hypo, k tomu papiere o prijme" a podobne, pripadne mu skusali zrazit uz tak nizku cenu dole. Ja som povedal : do tyzdna mas na ucte pozadovanu sumu a bolo to moje.

@patrike ďakujem za informáciu, len neviem, ako s ňou naložiť... Ako funguje predaj za "cash" vieme všetci. Debata je o inom.

anonym_ed2dc6
Včera o 08:40
@strelkyna1

A nevyjde Ti vacsi byt ani z SFRB? I ked vybavit to by bolo asi dost komplikovane. Popripadne vyslo by Ti kupit garzonku, dat tam najomnika, ten by splacal vacsinu hypoteku, doplatit nejaku stovku dve, co by chybali a sama ist do vacsieho podnajmu?

@strelkyna1 ak by náhodou nemala byt prenajatý z čoho bude platiť nájom tam kde bude bývať?pre ženu s 2 deťmi náhodou bude dlhodobo PN je to risk

patrike
Včera o 08:49
@strelkyna1

@strelkyna1 Ved hovorim, vynasli ste tu bytove perpetum mobile, v podstate pyramidu. Ktora vas dostane do sakra problemov, napriklad nedavno som riesil poziar bytu. Na kompletku, je nutna niekolko mesiacov trvajuca rekonstrukcia. Cize hypo splatku + naklady za byt ako fond oprav a odmena spravcu musis platit, lebo najomnik tam nie je. Ten dokonca moze este od teba ziadat bytovu nahradu. Pripadne ti najomnik nebude platit a ak to bude matka s dietatom, ani ich nevies jednoducho a rychlo vyhodit. Dostanes sa do obrovskych problemov, lebo fungovat stylom presuvania penazi z mesiaca na mesiac sa neda, krachne to pri prvom probleme.
Kto nema na banany, nech nekupuje opicu.

patrike
Včera o 08:50
@anonym_ed2dc6

@strelkyna1 ak by náhodou nemala byt prenajatý z čoho bude platiť nájom tam kde bude bývať?pre ženu s 2 deťmi náhodou bude dlhodobo PN je to risk

@anonym_ed2dc6 Uplne staci, ked na PN bude najomnik z garzonky a bude ju ziadat o zhovievavost a odlozene splatky ...

anonym_468f13
Včera o 08:50

Určite by som zobrala hypotéku na 1- izbový byt, ktorý by som dala do prenájmu ( splácania by sa mi hypoteka) a ja by som šla do podnájmu ale vacsieho bytu.
Neskor vies ten byt predať a kupit niečo väčšie.