Rozvod a vplyv na deti: Ako to zvládnuť?
Ahojte , mam 40 , muž 50 a deti vo veku 14,12 . Veľmi citlivý vek a obe deti sú citlivejšie . So staršou som už dávnejšie keď mala 5 rokov chodila 2 roky k psychologicke - adaptačna porucha .s manželom to už pár rokov neklape. S deťmi mi nepomáha , s domácnostou tiež , finančne zarába minimálnu takže ťahákom skoro všetko ja , auto odkedy sme spolu ani raz neumýval , v podstate ani natankoval ak neberiem raz za uhorský rok za 20 EUR keď som mu neschvál nechala prázdnu nádrž . Všetko v domácnosti riešim ja aj okolo deti , Nespime spolu už cca 5 rokov . Keď sa ho opýtam čo budeme robiť aký ma plán tak nereaguje a akonáhle ho urobím ja tak sa rozhodne že on by šiel inam . Veľakrát kvôli tomu ani s nami nejde lebo ja keď sa s niekým dohodnem tak to už nemením. Ja mam doma 1 skriňu deti tiež ale on 3.lebo on potrebuje skriňu na cyklistické veci , akvaristiku , beh a neviem načo ešte . V nedeľu sa veľakrát rozhodne že ide bicyklovať rovno na obed alebo vôbec neobeduje bo nieje hladný, šoférujem všade ja , variť vie len parky a čaj ….. svokra je ďalšia kapitola … chceli sne už dávnejšie kupovať dom už bolo dohodnuté a po jednej návšteve u nej to všetko padlo , prišiel s takými argumentami…. Dcére kázala aby si vybrala iný cudzí jazyk no ona si vybrala aký chcela …je toho veľa .ja už k nemu ozaj nič necítim. Ja by som najradšej odišla aj mam kde aj by som to utiahla ale deti by to riadne poznačilo si myslím . Sú na neho naviazané .bojim sa čo by s nimi urobil rozvod .
Mam husiu kozu, len to citam. Nieto este zit😵💫
Ty si myslis, ze tvoje deti nevidia co sa u vas deje? Ze nevnimaju, ze u vas to nie je v poriadku? Asi by sa im aj ulavilo ak by odisli z toho toxickeho prostredia. A otec by sa o nich nezaujimal rovnako ako sa o nich nezaujima teraz, takze tam by ziaden problem nevnimali. Su velke, treba sa s nimi porozpravat, vyloztit karty na stol a pripravit ich na to, ze budes riesit situaciu.
Deti už poznačené dávno sú. Len rodičia si stále myslia, že keď budú spolu "kvôli deťom", tak je to akože ok.
My sa nehádame pred nimi ani nič podobne. Snažím sa im venovať … chodím s nimi na túry , lyžovať , korčuľovať , na prechádzky , do cukrárne … ale vždy vnímajú to že keď prídu domov otec tu je . Raz sme odišli asi tak 4 roky dozadu ale to som im povedala že ukážeme tatovi čo všetko obnáša domácnosť . A to chodili hore dole a bolo to krátke . Zvažovala som či vtedy neostaneme u našich v podkroví kde mam 3 izbový byt . Ale staršia mala také stavy že som ju našla v kúte , prestala rozprávať , bola smutná a chýbal je tato . Vrátili sme sa keď mi muž po nočnej povedal že ju našiel sused o polnoci ako námesačnú pred bytovkou bosu ….
Tie deti vnimaju nefunkcny vztah aj ked sa nehadate. Urcite by som na tvojom mieste odisla. Vsetkym sa vam ulavi. A otca deti predsa mozu navstevovat ako budu chciet. Nemusia tam byt len kazdy druhy vikend.
@anonym_autor moja kamoska mala veľmi podobne manželstvo ako ty… síce svokra bola chápava, ale očakávala od nej, že ako správna manželka bude ticho trpieť a tváriť sa, že všetko je ok. 20 rokov stratila s tým človekom! Potom konečne odišla a teraz je to jedna šťastná žena, čo si užíva každý moment. Deti boli vtedy tiež teenageri, oni videli, čo je otec za kvietok.. keď im povedala, že odchádzajú od otca, na jej prekvapenie jej sami povedali, že už dávno to mala urobiť. Skús sa s deťmi porozprávať… možno oni už dávno tušia, kam vaše manželstvo smeruje… a je lepšie hovoriť s deťmi o všetkom, primerane veku, ako nechať ich v nevedomosti a potom to na ne vybaliť.
My sa nehádame pred nimi ani nič podobne. Snažím sa im venovať … chodím s nimi na túry , lyžovať , korčuľovať , na prechádzky , do cukrárne … ale vždy vnímajú to že keď prídu domov otec tu je . Raz sme odišli asi tak 4 roky dozadu ale to som im povedala že ukážeme tatovi čo všetko obnáša domácnosť . A to chodili hore dole a bolo to krátke . Zvažovala som či vtedy neostaneme u našich v podkroví kde mam 3 izbový byt . Ale staršia mala také stavy že som ju našla v kúte , prestala rozprávať , bola smutná a chýbal je tato . Vrátili sme sa keď mi muž po nočnej povedal že ju našiel sused o polnoci ako námesačnú pred bytovkou bosu ….
@anonym_autor Dcera bude trosku "samorost" po oteckovi, ze? No ja by som sa vydierat nenechala. Vsak sa neodstahujes na druhy koniec sveta. Otca mozu vidat kedykolvek. Deti aj tak raz vyrastu a myslis, ze ti budu vdacne, ze si ostala nasilu s ich otcom? No-nie.
moji sa rozvádzali keď som mala 13, zabolelo ale som tu. To že je na hovno manžel neznamená, že si k deťom nenájde cestu po rozvode. Normálne podať žiadosť na rozvod. Deťom vysvetliť, že si s ockom nerozumiete, ale nijak to neovplyvní lásku k deťom.
Oni možno budú smutné, ale ver mi, že je lepšie do života dostať vzor nezávislej mami, ktorá sa o deti postará sama (dievčatá budú tiež samostatné a nebudú si vyberať takých chudákov čo nechajú všetko na ženu). On s minimálkou a sebestačnosťou ala parky a čaj môže pobaliť svoje 3 skrine a zložiť hlavu u matky
Mozno po rozvode by ste si rozumeli viac. A aj on by sa viac snazil fungovat ako otec. A neignorovat vas ako jeho rodinu.
Co z toho ze je niekde tam? Ked sa aktivne nezapaja do chodu rodiny? Ale zije si svoj samotarsky zivot?!
@anonym_autor Dcera bude trosku "samorost" po oteckovi, ze? No ja by som sa vydierat nenechala. Vsak sa neodstahujes na druhy koniec sveta. Otca mozu vidat kedykolvek. Deti aj tak raz vyrastu a myslis, ze ti budu vdacne, ze si ostala nasilu s ich otcom? No-nie.
@anonym_9d32c7 Nie , ona je jedno rozumne , šikovne , múdre dievča ktorá pomáha , dala by aj z posledného ale je až extrémne citlivá. Ma rada kľud , poriadok …. Vôbec ma psychicky nevydiera …. Od mala je taká ….. ona aj vidí . Sama mi ponúkne že dá zo svojich úspor polovicu na lieky pre psa , na žrádlo že to ona chcela psa , jasne že nevezme bo jej poviem netreba . Akoby sa snažila suplovať toho ocka. Minule mi pomáhala umývať auto ….
Veru,deti nie su hlupe a ked vidia,co sa doma deje tak to pochopia,alebo pockaj este 6r,kym nebudu mat 18st budu dospele,pochopia to este rychlejsie.Aj tak nemas na to,aby si ho opustila.To su len chvilkove myslienky ale skutek utek.Drzim ti palce pre to spravne rozhodnutie,uz vcera bolo neskoro.
@anonym_9d32c7 Nie , ona je jedno rozumne , šikovne , múdre dievča ktorá pomáha , dala by aj z posledného ale je až extrémne citlivá. Ma rada kľud , poriadok …. Vôbec ma psychicky nevydiera …. Od mala je taká ….. ona aj vidí . Sama mi ponúkne že dá zo svojich úspor polovicu na lieky pre psa , na žrádlo že to ona chcela psa , jasne že nevezme bo jej poviem netreba . Akoby sa snažila suplovať toho ocka. Minule mi pomáhala umývať auto ….
@anonym_autor To je sice pekne, ale trvam na tom, ze tvoje sebaobetovanie aj tak nikto neoceni.
@anonym_autor o deti sa staráš ty. Čo, by malo tým deťom chýbať, keď otec nejaví záujem o rodinu? Možno zmena prostredia ich trochu na začiatku prevalcuje, ale keď idú do známeho prostredia, ku starým rodičom, nič sa nedeje. Moji rodičia sa zvádzali, keď som mala 9. Mama povedala: budeme u babky, lebo otec sa k nám nespráva dobre. A poviem ti, bolo to super a uľavilo sa mi. Rodičia spolu nefungovali a ja som bola rada, že sme preč. Bars to analyzuješ. Dieťa je primárne na teba naviazané, OK otec je nejaký vzor , ale keď nefunguje ako otec, tak je zbytočný. Ber deti a choď preč, zbytočne predlžuješ agóniu hlavne pre deti. My sme boli na prázdniny u otca a cez sviatky a vôbec som to nepovažovala za nejakú hroznú vec, takéto striedanie. Keď sa pýtali Adama Levina ( spevák z Maroon 5) aké mal detstvo, tak povedal, že rodičia ho nútili chodiť k psychológovi, kvôli ich rozvodu, aby to spracoval. On povedal,že nemal čo spracovať, že bol s tým OK, nič sa nedeje. Za peniaze psychológovi sai vraj chcel radšej kúpiť gitaru. 🥹. Takže smelo do toho a séra bude taká precitlivela stále, nielen že kvôli rozvodu. Ďalšia vec je, že ty si zodpovedná za deti a deti nemajú 18, takže prečo ich necháš rozhodovať za seba? Kam chceš ísť a podobne, sa nepýtaj, tak male.diwta nemá čo rozhodovať za sospeleho. Som matka a ja rozhodujem a som zodpovedná za teba a hotovo.
K otcovi môžu predsa chodiť kedykoľvek stačí keď sa dohodnete. Musíš len spraviť prvý krok a stáť si za svojim rozhodnutím.
Zena, ty mas neskutocne stastie, za ktore by ine zeny dali pol zivota-mas kam ist!!! A dokonca vies aj utiahnut domacnost. Vyzeras byt inteligentna a sikovna zena, co si neda donekonecna strat na hlavu.
CHOD DO TOHO!!!!
Deti si zvyknu a ty budes konecne stastna, spokojna a vyrovnana.
Co by mnohe ine dali za taku startovaciu ciaru. NEVAHAJ. Mne je smutno uz len z toho citania.
U manzela zmenu k lepsiemu necakaj.
Aj keď sa pred deťmi nehádate, deti nie sú hlúpe. Cítia, že doma nie je pohoda, ale napätie. Vidia, že všetko rieši mama a otec je radšej mimo rodinu. Aj my sme to tak mali, len moje dieťa v tom čase chodilo do škôlky a ex nepracoval. Takže ja som makala aj zaňho, zatiaľ čo on nedokázal ani uvariť večeru, či povešať prádlo. Odišla som od neho a jediné, čo ľutujem je, že som to neurobila skôr. Deti sa s ním môžu stretávať, záleží, či o to stoja obe strany. Moje dieťa po tom túžilo, otec veľakrát neprišiel a ja som si užívala následné výbuchy zlosti. Dnes je moje dieťa dospelé, učí sa na maturitu a na prijímačky na VŠ. Otec si zrejme myslel, že skončí školu a on bude mať konečne pokoj od platenia. Teraz zažil šok, nečakal, že by bola v hre univerzita. Moje dieťa sa ma včera opýtalo, prečo má za otca takého blbca 🙁 a mňa to naozaj zamrzelo. Rozprávali sme sa dlho a reč bola aj o tom, aké to vtedy u nás bolo. A to dieťa to všetko vnímalo a vedelo, že to nie je ok. Tvoji puberťáci to isto vedia tiež a možno budeš prekvapená, že im odľahne. Držím ti prsty, ľahké to nebude. Ale chceš takto žiť ďalších 20, 30, či 40 rokov? načo ti je taký chlap?
Viem že v tom mam výhodu . Mam kam ísť, dom je v podstate moj . Mam ho zdediť a hneď vedľa ma postavený dom sestra . Takže dievčatá tam majú sesternice v rovnakom veku . Finančne som na tom dobre ešte mam aj našetrené , plat dobrý takže tam tiež nieje problém . Auto je moje . Takže dochádzať by som vedela …. Len sa bojím o deti ako to zvládnu . Tým že na nich nikdy nekričí , niesu u nás hádky , boje, žiadny alkohol ,cigarety … chodíme spolu na dovolenky …. Vidia len že všetko ťaham ja ako nakúpy , varenie , upratovanie , šoférovanie … a vedia že tato nemá až tak rad aktivity ako korčuľovanie plavárne , prechádzok ,túr, lyžovania …. Zvykli si že tam chodíme skoro vždy len my 3. … že tato len leží na gauči alebo sa sprta v akváriu , poprípade ide behať alebo na bicykel ….len ja mam už občas pocit že nevládzem, že už mam všetkého dosť ….
No vtedy si poviem že niektoré sú ešte na tom horšie 😞.
Viem že v tom mam výhodu . Mam kam ísť, dom je v podstate moj . Mam ho zdediť a hneď vedľa ma postavený dom sestra . Takže dievčatá tam majú sesternice v rovnakom veku . Finančne som na tom dobre ešte mam aj našetrené , plat dobrý takže tam tiež nieje problém . Auto je moje . Takže dochádzať by som vedela …. Len sa bojím o deti ako to zvládnu . Tým že na nich nikdy nekričí , niesu u nás hádky , boje, žiadny alkohol ,cigarety … chodíme spolu na dovolenky …. Vidia len že všetko ťaham ja ako nakúpy , varenie , upratovanie , šoférovanie … a vedia že tato nemá až tak rad aktivity ako korčuľovanie plavárne , prechádzok ,túr, lyžovania …. Zvykli si že tam chodíme skoro vždy len my 3. … že tato len leží na gauči alebo sa sprta v akváriu , poprípade ide behať alebo na bicykel ….len ja mam už občas pocit že nevládzem, že už mam všetkého dosť ….
@anonym_autor nie je nič horšie než byť vydatá osamelá matka.
radšej šťastne rozvedená, slobodná matka ☺
Deti to vnímajú. Snáď nechceš dať deťom do života manželský vzor ako máte vy. Matka trpiaca, robiaca všetko a otec nefunkčný. A matka trpí a nechá zo seba robiť chuderu. Ani nevieš ako veľmi rodičia dávajú deťom základ toho, ako má vyzerať manželstvo. Áno, možno sa v dospelosti uvedomia, že takto manželstvo vyzerať nemá ale momentálne dávate synovi základ, že doma robí všetko matka a nevadí ak je otec neprítomný a dcére dávaš základ toho, že si ako žena môže nechať so sebou zametať. To chceš? S takým chlapom si mala byť dávno rozvedená. Neexistuje mať takú neúctu k sebe samej ako máš ty. Keď nie pre seba, tak to urob pre tie deti. Sú vo veku kedy im vysvetlíš veľa. Môj manžel bol ešte menší keď sa jeho rodičia rozviedli. Spočiatku bol smutný ale postupne bol neskutočne rád, že si jeho mama dupla a nenechala sa ponižovať. Jeho otec bol presne ako tvoj muž. Po rozvode sa na deti vykašlal.
Budem sice len mudrovat,ale pointa v dcerinom živote je, že podvedome vníma prázdnotu, ktorá by zostala na tom mieste vo vnútri,kde je teraz otec.Sice mŕtvy chrobák,ale niečo tam je.
Skúsiť nájsť nejaký spôsob,ako dcére ukázať, že otca nestráca navždy.Je to celé ťažké, ťažko sa vysvetľuje dcére, že keď "medvedica" neprežije, neprežijú ani " mladé" .Nič tak nezabija vzťahy ako prázdnota....
@anonym_autor deti to poznačí hlavne, ak ostanete spolu... Toto im nič nedáva. Pseudomanžel, pseudootec, ktorý ťa akurát oberá o energiu. Jediné, čo si z toho deti možno vezmú je naprosto zlý vzorec fungovania rodiny. Preč.
@anonym_autor Prepac, nejako nevidim rozdiel v tom, ked budete od seba. Ak tak sa vsetko odohrava bez neho. On je len obcas pritomny v byte. Inak super vzor pre deti, mama sa ide roztrhnut od povinnosti a otecko si zoje svoj bezstatostny zivot. Ale hej, utesuj sa tym, ze ine to maju horsie😏
@anonym_autor možno vašim rozchodom zachraniš paradoxne aj svojho muža (potom ex). Lebo niekedy pomaha prebrať sa z tej letargie naozaj len rozvod. A neboj deti to prežiju. Len bud uprimna, otvorena, deti neklam a rozpravaj sa o všetkom s nimi primerane ich veku. Kde je voľa, tam je cesta 😉💪
@anonym_autor 5 rokov bez sexu? To myslíš vážne? 5 dní sa dá pochopiť, ale nie 5 rokov. Musíte sexovat každý inde
@anonym_autor deti su na neho naviazane? Cim prosim ta? Je to egoista, co vas ako rodinu v podstate ignoruje uz cele roky 🤷🏻♀️
Myslis, ze oni to nevidia? Ty si jednorodic uz dlhe roky

Pozri- vaše manželstvo absolútne nefunguje, ak muž nechce riešiť, tak načo je to dobré? Deti už nemáte najmenšie- a aj keď sú citlivé, ako sama píšeš, myslíš, že citlivo nevnímajú aj to, ako mama s otcom spolu žijú a (ne)fugujú? Aj keď sú na otca naviazané, dá sa to vyriešiť, dopredu pracovať s odborníkmi a pod- a ak máš kam ísť a finančne to utiahneš, nemáš nad čím rozmýšľat a trápiť sa v nefunkčnom vzťahu....ja som zo vzťahu, kde mama s otcom ostala "kvôli deťom"- dodnes im to neviem odpustiť, ich manželstvo bolo katastrofa, veľmi mi to ubližovalo a bola by som radšej, keby sa rozviedli, a to som veľmi citlivý človek tiež...takže držím palce, urob správne rozhodnutie pre seba aj svoje deti....