Vyrovnanie sa s výčitkami pri odchode z manželstva kvôli deťom
Zvazujem odchod od manzela. Mame 3,5 rocne a 1,5 rocne dieta.
Vycitali ste si to pri takych malych detoch ze vlastne nikdy nezaziju/nebudu si pamatat kompletnu rodinu? Ze uz to bude navzdy len raz s mamou, raz s tatom, mozno casom nejaka nevlastna mama/tato.
Co vam pomohlo sa s tym vyrovnat? Divam sa na ne ako tu maju svoje zazemie, svoju izbu, hracky… a ze ich vytrhnem z ich znameho prostredia a presuniem do zivota v mini byte, malo priestoru, mensi komfort, mensia financna istota.
Je to odo mna hnusne ze vlastne uvazujem ze “vydrzim” kym trosku nevyrastu? Citim sa ako totalny slaboch ze neviem vykrocit vpred a spravit hrubu ciaru. Je lepsie to ukoncit kym su male alebo pockat?
Rodina by mi pomohla ale pre moju chybu vo vybere partnera maju na to doplacat moji rodicia? Do roboty nepojdem urcite este najblizsi rok.
Muz ma nebije, nie je zavisly na nicom…ale ja mam pocit akoby mi ubera zivotnu energiu. Ja sa chcem smiat a on chce na vsetko hundrat. Ja vo vsetkom hladam pozitiva a on len ako sa nic neda, nic nefunguje.
A teraz mi ide v hlave len ze moje deti nikdy nezaziju rodinnu dovolenku, nikdy nebudu komplet s rodinou pri vianocnom stromceku, uz len striedanie sa raz mama, raz tato.tolko situacii ktore si hovorim ze budu pre ne uplne nezname. A co moj zivot? Budem sama na vsetko? Nejaka perspektiva na novy vztah? Kto chce zenu s dvomi malymi detmi. Najblizsich kolko rokov mozem vlastne zabudnut na nejaku blizkost ineho cloveka? Tolko ludi je rozvedenych, ako ste to zvladli, ako dokazete fungovat a bojovat kazdy den…? Ja som hlavne velky introvert, velmi mi trva niekomu zacat verit, malokoho si k sebe pustim.
@anonym_autor Skús si tú situáciu otočiť: predstav si, že chodíš do práce, si tam už roky, možno si spadla do stereotypu, možno ťa dostatočne šéf neohodnotí a možno uprednostňuje iného kolegu. Máš toho plné zuby, ale musíš platiť hypotéku a účty a si na to sama, pretože manžel je na materskej doma s dieťaťom. Možno máš krízu stredného veku, možno ťa nič nebaví, možno máš takú menšiu depku. Prídeš konečne domov, manžel vysmiaty, čo je síce super, ale zároveň od teba očakáva skvelú náladu, hoci ty sa cítiš mizerne. Navyše sa s tebou chce rozviesť, lebo si ušomraná, nemáš koníčky a netešíš sa zo života. Hm?
@anonym_739053 ma moznost zmenit robotu, ale nie lebo jeho robota je zla a kazda ina robota je zla. Ma moznost zostat doma na podpore, mame uspory takze uplne vklude by sme fungovali aj keby si chce uplne oddychnut.
Aj co sa tyka deti tak on vlastne ani nepostrehol zvysene vydavky…ja som vzdy setrila aj z vyplaty aj tehotensly prispevok aj matersku. Vzdy sme to mali rozdelene ze on plati najom a ja stravu a teraz platim veci pre deti.
A ja tiez nie som vzdy vecne usmiata plna energie. Ale pri nom v lete je prilis teplo, v zime je prilis zima, kolac je prilis sladky, chipsy prilis slane. Vzdy si hlada to zle.
Ja ani nepotrebujem aby mal ze stale dobru naladu..vadi by ta extremna nerovnovaha ze on vidi LEN to zle.
On ma moznosti a priestor veci zmenit ale on bude len rozpravat a rozpravat ale ciny ziadne.
@anonym_cad00d vyčerpala si všetky možnosti na komunikáciu, o nápravu u manžela? Boli ste v poradni? Ak nevidíš svetlo na konci tunela, tak si treba robiť plan B. Daj si predsavzatie, že nasledujúce dva-tri roky si budeš odkladať peniaze a budeš plánovať čo urobíš so svojím životom. Podľa veku tvojich detí si veľmi mladá. Naozaj už nikdy nechceš zažiť pocit lásky, toho že si ťa niekto váži a má ta rád? Ale to je jedno... aj keby si takého muža už nikdy nenašla. Budeš sama spokojná bez gule na nohe, ktorá ťa ťahá dolu psychicky aj fyzicky. Vzdy mozes byt stastna. Treba si zvazit pre a proti.
@katkazatka ďakujem za odpoveď ❤️ poradňu sme ešte neskúsili popravde, u nás sa to už vlečie dlho , raz super, potom na hovno úplne. Sme ako na horskej drahé a mna takýto život unavuje 😢 že vraj muž chodil do poradne sám ale zmenu nevidím. On keď má nervy tak vykričí všetko a to bolí riadne. A slova sa už nedajú vrátiť späť. Dakujem za radu
V manzelstve prídu vždy nejake fázy, ktoré su ťažšie a komplikovanejšie ale spoločne to ide vyriešiť. Nemyslím si že toto je neprekonateĺna prekazka v spoločnom zivote. Normalne to mužovi povec, ako si to tu nepísala, ako to cítiš a vnímaš a spýtaj sa ho, či je ochotný popracovať na vzťahu.
@anonym_739053 ma moznost zmenit robotu, ale nie lebo jeho robota je zla a kazda ina robota je zla. Ma moznost zostat doma na podpore, mame uspory takze uplne vklude by sme fungovali aj keby si chce uplne oddychnut.
Aj co sa tyka deti tak on vlastne ani nepostrehol zvysene vydavky…ja som vzdy setrila aj z vyplaty aj tehotensly prispevok aj matersku. Vzdy sme to mali rozdelene ze on plati najom a ja stravu a teraz platim veci pre deti.
A ja tiez nie som vzdy vecne usmiata plna energie. Ale pri nom v lete je prilis teplo, v zime je prilis zima, kolac je prilis sladky, chipsy prilis slane. Vzdy si hlada to zle.
Ja ani nepotrebujem aby mal ze stale dobru naladu..vadi by ta extremna nerovnovaha ze on vidi LEN to zle.
On ma moznosti a priestor veci zmenit ale on bude len rozpravat a rozpravat ale ciny ziadne.
@anonym_autor Tu chyba vypoved manzela. Mozno je len vycerpany, mozno vyhoreny a mozno ma iny psychicky problem. Mal by zajst k odbornikovi aby on posudil co je za tym. Kazdopadne nekomunikujete resp. malo. Mala by si ho podrzat a pomoct mu a nie sa rozviest a zobrat mu deti. Velmi jednoduche od teba.
Ak to v rodine nefunguje, je tam napätie pre čokoľvek, veľmi zle to vplýva na psychický vývoj detí. Oni sú veľmi citlivý barometer a napätie medzi rodičmi hneď vycítia. V tom prípade je lepšie pre ich zdravý vývoj žiť v neúplnej rodine. Hračky, prostredie, dovolenky nenahradia pokoj pre deti. Len skutočne matka, ktorá nie je schopná sa postarať o deti uvažuje o tom, že potrebujú otca i keď to nie je v prospech ich vývoja. Napätie v rodine sa ukáže u nich po rokoch, no vtedy je už neskoro.
Kamoska mala nieco podobne, ze tiez sa rozviedla lebo muz uhundrany, negativny, nic z neho. Ona bola z tych co cakala kym deti vyrastu a teraz nadava, ze mala odist skor. Detom je to tak na salame od urciteho veku, hlavne deti tiez tu negativitu vnimali, vravela, ze ked sa tato vratil z prace tak deti zaliezli do izieb. No ale ona uz taha na 50 pomaly a teraz problem vsetko. Problem najst partnera lebo je starsia a uz neni taka liga, problem peniaze, lebo predali nehutelnost a samozrejme splatili hypo, este to na polku, este on si zaratal podla blockov co on dal do toho a ona odisla z par tisickami. S tym nekupi v ba ani garsonku a samozrejme hypo vybavovat v tomto veku - vela stastia. Deti odisli hned do zahranicia a ona nema nikoho a nic. Keby odisla skor, mohla sa zariadit inac
Rozumiem ti, ale tiež si nemyslím, že toto si hneď vyžaduje hrubú čiaru a rozvod. A muž je takýto negatívny stále? Či napríklad vie aj posrandovať, len doma je zdutý? Či on vôbec nechce rozprávať čo by mu zlepšilo náladu? Môj to má napríklad na fázy, keď to naňho príde, tak už ráno vstane a je naštvaný ako keby na život celkovo. Tiež sa veľa rozprávame a niekedy pomôže humor, ja už si z neho robím srandu a on sa občas spamätá. Tiež som mu hovorila, ako chce aby si ho pamätali deti z mladosti. Prípadne že život máme len jeden a ja si ho nebudem otravovať rozčuľovaním nad tým, že niekto zle položil koreničku na miesto napríklad.
Skús si prípadne toto vypočuť a posunúť mužovi, je to prepis podcastu Otcovia v plienkach. Každopádne ako pri všetkom, musí ten druhý chcieť.
https://dennikn.sk/4857850/filip-struharik-viac...
Ja ti napíšem za seba. Presne kvôli tomu som sa nerozviedla. Pozerala som na deti, hoci boli oveľa väčšie, ako tvoje. Ako dospelé to vôbec neocenili. Dnes ľutujem.
.
@anonym_63987b rovnako ako ty ľutujem.
Mas cas na seba s muzom? Bez deti? Ist na rande? Na veceru. Kino. Divadlo....
manzelstvo musi fungovat aj s prichodom deti. Ist len sami dvaja kde sa ozaj v klude porozpravate. Ozivite to preco ste sa dali dokopy. Preco ste sa vzali.
@maryetta ona ten čas má
Aj záujem. Len on na to nereaguje. Veď to píše dookola..
Dala by som tomu este trochu casu, ale neostavala cely zivot s clovekom, s ktorym som nestastna. Skus ho poslat na vysetrenie, mozno sa mu nic nechce zo zdravotnych dovodov (unava-anemia, rozhodene hormony,...). Ked nema zdravotny problem, tak nech chodi pravidelne do fitka - bude lepsie vyzerat a pri sporte sa mozno uvolnia nejake endorfiny a bude viac ,,v pohode" (a nech chodi fakt pravidelne, nebude mat tolko casu liezt Ti na nervy :D ) . Skusila by som aj toho psychologa ci manzelskeho poradcu a ked nic nepomoze, tak az potom by som to ,,zabalila".
@anonym_819c32
@reanda
Tak to je snad si myslim uplne prirodzene? Skoncil skolu v 18 a siel do roboty. To robi kazdy normalny vyspely clovek ze sa nejde zapisat na rok na urad prace.
Nie je povalac, lenivy, ale nie je ani makac..proste normalne pracujuci clovek.
@anonym_autor z toho, co o nom pises, je tazko vobec zistit, aky je to clovek.. na jednej strane napises, ze cely jeho zivot je len do roboty a z roboty - ale makac nie je.. no dobre, tak aky teda je? alebo aky bol, ked si si ho zobrala? vesely a vtipny, aha.. a z coho bol vesely, ked teraz len na vsetko hundre? kde a preco sa stala ta zmena? ak by si to teda chcela este nejak riesit a nad rozvodom iba uvazujes..
moj bol napriklad hundros vzdy.. on mal ale zivot na hovno a prejavoval sa, ze tuzi po zmene.. a ja som si teda myslela, ze so zmenou pride spokojnost.. ale neprisla..
a k tym reciam, ako je samozivitelstvo tazke - je to tazke hlavne psychicky.. presne ten tlak a strach, ze co vsetko by sa mohlo stat a ty si na vsetko sama.. lenze ono sa aj nic zle stat nemusi.. naopak sa moze stat vela dobreho.. ak si pozitivne naladena a nemas uz vo svojej blizkosti negativitu, ktora dobre veci odpudzuje
@anonym_e8d6ec lutujem, ze som odisla. Ten rozvod lutujem. Dnes uz som starsia a vnimam veci inak, ale uz je neskoro ☹
@anonym_c9e354 Aha. Rozumiem. Ono mam kolegynu, ma uz tretieho partnera s ktorym tiez neplanuje zostarnut, ma ho plne zuby, lezie jej na nervy, skratka vobec to nie je ten idealny muz. Do toho riesi v kuse 3 deti ktore mala s druhym muzom. A s prvym sa rozisla, lebo mal nizke libido. Teraz ma kolegyna 48r. a minule mi vravela, ze vlastne teraz by jej vlastne ten prvy muz vyhovoval najviac, ked jej uz tiez ten sex az tak nechyba. 😁 Lebo on bol inak uplne perfektny, "len" ten sex chybal. Ale vtedy to pre nu nebolo "len", tak sa rozviedli. Proste v kazdej etape zivota mame trosku inak nastavene niektore veci, tak ono s odstupom casu sa uz inak clovek pozera na to vsetko.
Raz daavno som este v starej Eve citala clanok o zene, ktorej strasne vadilo, ze jej manzel/partner fajci. Nemohla sa cez to preniest, on nechcel s fajcenim prestat, tak sa rozisli. Neskor si nasla ineho partnera nefajciara, ale tam skripalo zase nieco ine...a vies ako to skoncilo? Zacala fajcit ona. Ci uz to bolo naozaj alebo nie, roky rokuce si na to ako na vynikajucu metaforu spomeniem..
Rozisli sme sa, ked mali deti 4 a skoro 3. Nepamatuju si nás ako rodinu. Rozvod, ked su deti malé, ich poznamená menej, ako puberťákov. Máme striedavku, deti ostali doma, striedame sa my dvaja u nich.
ALE mali sme za sebou rok parovej terapie, intimne sme niekolko rokov predtym nežili. S muzovej strany tam bola agresivita voci mne. Toho svedkom boli aj deti. Už som ho nemala rada, on bol na mna vyslovene alergický, nechcel so mnou trávit čas. Nebol mi oporou v ničom, zhadzoval ma, bola som hromozvodom vsetkych jeho traum a frustracii. Velku cast svojho volného času trávil mimo rodiny.
A PREDSA je rozvod moja najvacsia životna prehra a velmi lutujem, ze som nebola schopna dopriat detom úplnu rodinu. Nikdy by som moje zaujmy nepovysila nad ich zaujmy.
Pripajam sa k tým, ktorí si myslia, ze tvoja situacia sa ani zdaleka nemusí riesit rozvodom. Nerob to.
@barka1 ja som ten opačný prípad, píšem vyššie. Napíš, koľko rokov majú deti teraz a či ti vyčítajú rozvod.
@maialeo tak lebo keď sa rozvedie a všetko bude na jej pleciach, či už finančne alebo behanie okolo detí, tak bude šťastná a vysmiata.
@belllinka a co ze to bude na nej? Ak sa vedela zvedomit ze jej v tom vztahu nie je ok tak sa onseba vie evidentne postarat. Sama pise, ze v tomto problem nevidi. Nie kazda potrebuje byt zavesena na muzovi lebo sa o seba nevie postarat a radsej ten zivot pretrpi. Toto evidentne nie je jej pripad. Ak uz ma v hlave myslienku ze odide, uz ten zivot s tym chlapom len pretrpi.
@anonym_autor ja ti tak rozumiem 😒 mám to doma podobné a u nás je bonus k to u že keď chytí nervy tak mi nadáva a je hrozný ku mne. Len my už mame väčšie detia tie prsia aby sme sa nerozvádzali. Tak asi počkám kým vyrastú alebo sa to vykryštalizuje samé a on odíde za inou( ako mi povedal) ale mám to ako ty, v jeho prítomnosti sa cítim zle, niesom to ja. Tak ak máš možnosť odísť, sprav to. Lebo sa to bude len zhoršovať. Držím palce
@anonym_cad00d takze ti pobedal, ze odide za inou a este ti aj nadava?
@reanda myslíš? Tento rok mám 50. Ale vyzerám super, o záujem núdzu nemám. Len už ani neviem, či to vlastne chcem. Zabil vo mne všetku radosť zo života.
@anonym_673042 ja som mala 35+, tiež som bola ako zbitá, a predsa som vykopla zo svojho života prisavnika a príživníka. Iba o pár rokov neskôr, pár dní pred 40 som stretla priateľa, kamarátka nás zoznámila a už sme spolu 20rokov. Úplne iný život. Nie €, ale medziľudské vzťahy a charakter.
@anonym_673042 ja som mala 35+, tiež som bola ako zbitá, a predsa som vykopla zo svojho života prisavnika a príživníka. Iba o pár rokov neskôr, pár dní pred 40 som stretla priateľa, kamarátka nás zoznámila a už sme spolu 20rokov. Úplne iný život. Nie €, ale medziľudské vzťahy a charakter.
@cacianka ďakujem za povzbudenie. Uvedomujem si, že aj samej by mi bolo lepšie. Vzťah už by som ani nehľadala.
@cacianka ďakujem za povzbudenie. Uvedomujem si, že aj samej by mi bolo lepšie. Vzťah už by som ani nehľadala.
@anonym_673042 vieš ako bolo dobre mne, po rozvode ? Boli tam nejaké trochu abstinenčné príznaky, ale tá úľava?! Aj mi kamošky občas povedali, či chcem zostať sama, prečo a prečo si nehľadám chlapa. Ja a že to mám chodiť s lampášom po okolí ? Alebo si mám dať čelovku a vymetať nočné bary ? V práci boli okolo mňa ľudia, pár kolegov ale viac klientov, to mi úplne stačilo na psychický stav. Doma ? Ten pocit kľudu, pohody, nikde oprdené trenky, ako dom vo položila, tak som našla. Chlapa som si nehľadala, ale náhoda sa stala ( aj keď niekedy by som aj tohoto prizabila, keď má "svoje dni" 🤪😁😉🤣 ).
@anonym_fc7786 lubim ale mam pocit ze si voci nemu zacinam robit nejaky blok. Lebo ja stale davam a on len berie.
@anonym_autor chodte do poradne , komunikujte

@katkazatka ja už vyžmýkaná som bohužiaľ 😞
@anonym_cad00d vyčerpala si všetky možnosti na komunikáciu, o nápravu u manžela? Boli ste v poradni? Ak nevidíš svetlo na konci tunela, tak si treba robiť plan B. Daj si predsavzatie, že nasledujúce dva-tri roky si budeš odkladať peniaze a budeš plánovať čo urobíš so svojím životom. Podľa veku tvojich detí si veľmi mladá. Naozaj už nikdy nechceš zažiť pocit lásky, toho že si ťa niekto váži a má ta rád? Ale to je jedno... aj keby si takého muža už nikdy nenašla. Budeš sama spokojná bez gule na nohe, ktorá ťa ťahá dolu psychicky aj fyzicky. Vzdy mozes byt stastna. Treba si zvazit pre a proti.