Zbavenie nároku otca na nenarodené dieťa
Dobrý den. Mam taký problém. Čakám dieťa s človekom s ktorým byt nechcem lenže som si 100% istá ze po narodení si bude nárokovať na dieťa a spraví s neho pokusneho králika (testy otcovstva). On to dieťa strašne chce, no nám vzťah skroskotal a ja s nim nechcem mat nic spoločne a aby ani on nemal s mojim dieťaťom. Dá sa este teraz napísať nejaký papier o tom ze si nemôže po narodení nárokovať naň? Alebo ako to spraviť ? Prosim vás je to velmi dôležité...
@jasomja1234 nemáš šancu spraviť nič... resp. môžeš sa presťahovať do tramtárie, prerušiť všetky kontakty a zmeniť si identitu, aby ťa nenašiel... ale inak akurát tak na začiatok ho nezapísať do rodného listu... ak zistí, že dieťa sa narodilo, má potom možnosť požiadať na súde o určenie otcovstva - predvolajú ťa a buď teda odsúhlasíš, že dieťa je jeho a bude zapísaný do rodného listu a mať všetky rodičovské práva a povinnosti z toho vyplývajúce, alebo budeš tvrdiť, že nie je biologickým otcom a vtedy súd nariadi testy... pokiaľ výsledok potvrdí jeho otcovstvo, nemáš žiadnu legálnu možnosť to ovplyvniť a otcovstvo mu "zrušiť"...
podotýkam, že dna testy neznamenajú, že z dieťaťa niekto spraví pokusného králika - spravia sa len stery slín z ústnej dutiny, čiže dieťaťu ani nikomu inému ublížené nebude a ani nevzniká žiadna trauma...
@jasomja1234 postav sa pred zrkadlo a poriadne sa prefackaj za to, co si prave napisala. Otcovi prajem, aby cim skor dostal dieta do starostlivosti on, pretoze pre teba zjavne sluzi len ako trofej a hracka a to sa este chuda ani nenarodilo. Z tvojho prispevku priam vyzaruje chybajuci respekt voci svojmu vlastnemu dietatu aj jeho otcovi. S jeho otcom MAS SPOLOCNE prave to dieta a ked uz mas problem prekusnut pravo otca voci svojmu dietatu, tak skus respektovat aspon pravo SVOJHO DIETATA poznat a mat dobry vztah so SVOJIM OTCOM!
ak je ozaj otcom ty ho nemozes zbavit otcovstva, nieje to ani fer voci tomu dietatu, ono ma tak isto pravo na otca ako otec nanho.. nechapem ako si myslela to s tym pokusnym kralikom-testy dna nie su pre dieta nijak stresujuce, a ak nebudes robit problemy so zapieranim otcovstva tak nebudu ani nutne, ci? ak to naozaj chces takto jedina moznost je odstahovat sa niekam daleko kde ta nenajde a nevypatra, inak vzdy bude moct poziadat sud o urcenie otcovstva. Nepises preco je to tak dolezite.. je to nasilnik? nebezpecny pre teba alebo babo? v tom pripade mozes poziadat sud o zakaz styku, aj ked bude zapisany ako otec a bude musiet aj platit vyzivne. Ale ak to nieje taky vazny problem, mala by si rozmyslat aj nad tym ci sa zvladnes sama postarat a sama uzivit dieta
Nechcem byt zla, ale ano vas vztah stroskotal, ale to dieta ma pravo mat otca. Nie je nikde napisane, ze ak bol na nic partner, znamena to automaticky, ze bude na nic otec. Treba tomu dat sancu a hlavne pokoj, este kopa mesiacov tehotenstva pred tebou, ono je to teraz urcite psychicky narocne, ale nerob rozhodnutia a vyjadrenia, ktore raz budes lutovat! Ja si to bez otca deti neviem predstavit, aj keby sme spolu nezili - tak financna, psychicka a logisticka podpora je obcas nevyhnutna, dnes sa ti to zda daleko, ale popri praci nikdy nepokryjes vsetky OCR-ky, prazdniny, nikdy sa nedostanes poriadne k lekarovi, lebo nebudes mat koho nechat s dietatom... dnes sa ti zda, ze ano kamosky, babky... ale babky starnu, stat sa moze kadeco....dieta nie je dietatom len ako babatko, ale najblizsich 25 rokov v zodpovednosti vas oboch! Rovnako pracu na plny uvazok pri malom dietati nezozenies len tak, aby si stihala vozit, vyberat. Mozes byt nastvata, zhrdena, urazena a vsetko okolo toho, ale najneskor, ked prijdu otazky - kde mam ocka? Budes musiet vymyslat riadne pribehy, ze preco nie je ziaden. A budu to klamstva no, kedze otec zaujem ma. Pre dieta budu dovody vasho rozchodu irelevantne, bude sa pytat len na vztah s rodicom. Proste nic neries, kym je kasa este horuca.
@jasomja1234 Vydaj sa za ineho pred porodom. Tak budes mat klud. Popros nejakeho bratranca nevh sa s Tebou ozeni. A no contact s biootcom.
@charity.... To si už tupsiu odpoveď nemohla dať.To jej nepomôže.
1. To by bol incest
2. Keby sa aj vydala a nový partner by si dieťa chcel osvojiť tak s tým by bio otec musel súhlasiť.....ale v tomto prípade by manželstvo mohlo byť usudene ako účelové a nedosiahli by nič.Takže najprv rozmýšľaj a potom pis.
@jasomja1234... Ako ti písali vyššie.Ak ho neuvedies do rl a on sa do toho obuje tak tak či tak tam skončí.
@lyzzy Incest to nie je, svadba medzi bratrancom a sesternicou je normálne povolená.
@charity
@lyzzy v prípade, žeby sa stihla pred pôrodom vydať za iného a ten by bol samozrejme automaticky uvedený v rodnom liste ako otec, ešte stále nie je prekážkou na to, aby si biologický otec podal žiadosť na súd o určenie otcovstva 🙂
@maslenka47 neviem ako ty, ale ja naozaj netuším, čo ju viedlo k tomuto rozhodnutiu, takže zas až tak rýchlo a intenzívne by som ju na samofackovací proces neodsudzovala 🙂 to, že chlap má záujem, môže byť tiež spôsobené len tým, že chce svojej ex narobiť zle a v skutočnosti mu o dieťa ako také vôbec nejde...
@lyzzy 1. Incest je len medzi súrodencami. 2. Za otca by sa považoval manžel matky nie biologicky otec. Žiadne osvojenie neprebieha. Tak pozor na invektívy ked sa tomu nie celkom rozumiete.
@janickacrazy... Ak dobre viem,na Slovensku to platí až od bratrancov z druhého kolena?.... Ci sa mýlim?
@lyzzy podla nasho pravneho poriadku - otec je manzel v prvom rade Takze sud by to zmietol zo stola. A nemusi sa vydat za bratranca z prveho kolena.
@majka99999... No ked myslíš....Tak už len zohnať nejakého ochotneho,odvážneho jedinca
@lyzzy no hej, je to trošku šialené, no ale ked si spomeniem, že moja babka mi chcela dohodiť mojho bratranca, bo sa jej páčil veľmi, tak až také šialené to nie je 😀
Myslite, ze kazdy bratranec "ochotne skoci" do financneho zavazku voci cudziemu dietatu na 25 rokov od ktoreho ho nikdy ziaden sud neodbremeni? V style lebo sme si rodina? Lebo slecne sa partner, s ktorym pred 4 mesiacmi este pravidelne spavala odrazu nieco nevonia? Ach jaj no. Pokial to nie je tyran, ozran, gambler, tak na toto nie je ziaden dovod.
@sissy27 "to, že chlap má záujem, môže byť tiež spôsobené len tým, že chce svojej ex narobiť zle a v skutočnosti mu o dieťa ako také vôbec nejde..."
A jej ide o co? 🙂 On ma na svoje dieta pravo rovnako ako aj ona, neviem preco to ma znamenat, ze jej chce robit zle, to nevies a evidentne nie je. To co je evidentne je ze zakladatelka chce robit zle byvalemu a tym padom aj svojmu dietatu. Velmi, velmi egotisticke a hlupe z jej strany.
@anjelicek26 tak nikde nie je napísané, že to musí byť bratranec, može to byť hocijaký chlap, kamarát, s ktorým sa dohodne, aj ked asi nebude ľahké niekoho takého nájsť, ale to už nie je náš problém
ak ti záleží na dieťati a nie na sebe, zmier sa s tým, že dieťa má otca a má na neho nárok. ak spolu nechcete byť, správajte sa k sebe férovo hned od začiatko. ak je otcom dieťaťa on, hned od začiatku podporuj tento vzťah a nedopusť, aby bolo dieťa vystavené stresom určovania otcovstva a pod. si dospelá a za svoje správanie nesieš zodpovednosť. hold - to dieťa nie je iba tvoje, tobôž tvoj majetok, aby si mu brala druhého rodiča.
@janickacrazy ano samozrejme to moze byt aj niekto iny. Ale liezt do takeho zavazku by som neodporucala absolutne nikomu :( Hlavne pre nejake detinske dovody, ze pohadali sme sa a ja si dupnem nozkou a to dieta je MOJ MAJETOK a ty zmizni z nasho zivota.
@anjelicek26 Mozu sa neoficialne dohodnut, ze nebude platit vyzivne. A ak by ho predsalen narokovala, moze si dat bratranec spravit testy DNA a otcovstva sa zbavi kedykolvek.
Poznam podobne pripady. Ked ma clovek na krku psychopatickeho ex, pomahaju takto nielen bratranci ale aj kamarati...
@charity nie kedykolvek, po troch rokoch veku dietata je to uz irelevantne. Ani testy otcovstva, kde dokazes, ze otec nie si, ta uz nikto zavazu nezbavi.
@anjelicek26 Zase sa mylis. V novom zakone je to tri roky odkedy sa preukazatelne dozvedel ze nie je otcom. Cize kedykolvek.
Zeny co jej tu radite vydat sa za bratranca/kamarate, vy ste normalne? Predstavte si, ze muz zem pise, ze byvala je tehota, on je otec, ale nechce mat s tym nic, ako by ste reagovali? To naozaj nie je normalne planovat alebo radit take nieco, to je vyspelost, zodpovednost, ludskost a IQ na bode mrazu.

@jasomja1234 Tak to sa veru nedá. Jediné, čo možeš urobiť je to, že ho neuvedieš ako otca do rodného listu. No v tom prípade on ťa može dať na súd a budú sa robiť testy otcovstva a ked sa zistí, že je otcom, tak bude mať nárok sa s dieťaťom stretávať a bude ti musieť aj platiť výživné na dieťa. Týmto to vlastne celé len trochu oddiališ, ak teda ozaj má o dieťa záujem, tak ťa na ten súd poženie.