icon

Zníženie výživného z dôvodu dobrovoľnej výpovede

1. mar 2026

Čo robiť s otcom, ktorý si riadne neplatí výživné na dieťa? Každý mesiac má meškanie 3-4 dni, tento mesiac neposlal nič, až včera 50€ (má určené 200€).
Ďalej čo v prípade že dá výpoveď, tak ako hovorí, účelovo aby neplatil? To je dokázateľne ťažko, viem to z jeho slov..
ako súd postupuje? Zníži výživné keď bude plakať na súde že je bez roboty a nemá z čoho platiť?

Strana
z2
anonym_464aa4
2. mar 2026
@cacianka

@mamaaja82 áno, exekútor v okolí prevezme podanie, posúva to do BB a tento exekútorský súd pridelí prípad exekútorovi.
Napísala som veľmi dobry príspevok, komplet postup a možnosti, bohužiaľ spojenie zlyhalo a text zmizol.
Už veľa x som v tejto veci písala tu na koni rady a postupy , stačí pohľadať.. obsah som písala tak viac prakticky, hovorovo ale je tu aj skupina Právne poradenstvo a aj tam sa nájde veľa právnych rád, v odbornom štýle.
Môj názor - nič by som gerojovi nedarovala, aj keby zaplatil iba o 1deň neskôr, o 1 € menej ! Obrazne.
Aby mi taký hajzel sral na hlavu, deti oberal o to čo im patrí ?!?
A ešte 1 poznámka - keď foter neplatí, bez podania na exekúciu nedostane matka ani náhradné výživné

@cacianka a netýka si exekútor na čelo, keď tam niekto príde s dvojdňovom meškajúcim výživným? Tiež mám občas podobný problém, nakoniec zaplatil doteraz vždy, ale trvalo to aj týždeň vypisovania exovi

tiezjedna
2. mar 2026
@minenkaa

@anonym_autor nestresuj ,chod hneď zajtra za exekútorom alebo dohodni termín a on poriesi
To že dá výpoveď ho neochráni pred výživným ,bude musieť platiť tak či tak a ani mu ho neznížia
Ty nemusis nič dokazovať keď dal výpoveď,dal ju nemá robotu ,jeho problém

@anonym_autor na takéto typy asi najlepšie funguje šoková terapia bez varovania - podala by som návrh na striedavú starostlivosť😎 By sa osypal...

cacianka
2. mar 2026
@simca06022011

no povedala by osm, ze na jeho strasenie by som povedala: ok, posuvam to exekutorovi ak nemam do 1-2dni zvysok vyzivneho, bude ho to potom stat este viac. Ale neviem aky je velmi sisi ten ex... ci by ho to viac nezatalo...

@simca06022011 aj taký krok odporúčam - vyzvať povinného, aby splnil rozhodnutie súdu, doplatil do 3 dni všetko, aby platil včas. A na druhý deň by som išla naozaj k exekútorovi a tvrdo, bez pardônu.

cacianka
2. mar 2026
@anonym_464aa4

@cacianka a netýka si exekútor na čelo, keď tam niekto príde s dvojdňovom meškajúcim výživným? Tiež mám občas podobný problém, nakoniec zaplatil doteraz vždy, ale trvalo to aj týždeň vypisovania exovi

@anonym_464aa4 niektory možno, ale on je súdny úradník, máš v ruke rozsudok, tak ma konať profesionálne. Ak to biotatko robí opakovane, len ťa chce nasierat, ty opakovane píšeš za každé omeškanie - doprosuješ sa pre dobro detí, tak ja už by som išla. Za tých 20€ poplatok by mi to stálo, aby ex zažil šok teraz on, strhnuté z výplaty, alebo zablokovaný účet, výživné + honorár pre exekútora mu strhne.
A pripomenula by som tam aj zadržanie vodičského preukazu, aj to môže niekedy ujo exekútor urobiť !
Hajzli na deti nemajú moju sympatiu

cacianka
2. mar 2026
@tiezjedna

@anonym_autor na takéto typy asi najlepšie funguje šoková terapia bez varovania - podala by som návrh na striedavú starostlivosť😎 By sa osypal...

@tiezjedna veru by som mu poslala taký návrh, len akože, rodičovskú dohodu aby podpísal , ušetríme čas na súde 🥰
Alebo dala do ruky- Vidieť ten ksicht, ako mu zabehne slina v krku 😇

anonym_464aa4
2. mar 2026
@cacianka

@anonym_464aa4 niektory možno, ale on je súdny úradník, máš v ruke rozsudok, tak ma konať profesionálne. Ak to biotatko robí opakovane, len ťa chce nasierat, ty opakovane píšeš za každé omeškanie - doprosuješ sa pre dobro detí, tak ja už by som išla. Za tých 20€ poplatok by mi to stálo, aby ex zažil šok teraz on, strhnuté z výplaty, alebo zablokovaný účet, výživné + honorár pre exekútora mu strhne.
A pripomenula by som tam aj zadržanie vodičského preukazu, aj to môže niekedy ujo exekútor urobiť !
Hajzli na deti nemajú moju sympatiu

@cacianka prosím ťa a to môžem ísť za exekuturom a čo keď just na druhy-treti deň pošle to výživné? Asi potom budem musieť platiť exekútora... A o mesiac zas, bude meškať, pôjdem exekuturom a kým ten začne konať, tak zas napr do týždňa zaplatí výživné... Ako sa toto rieši, nevieš?

cacianka
2. mar 2026
@anonym_464aa4

@cacianka prosím ťa a to môžem ísť za exekuturom a čo keď just na druhy-treti deň pošle to výživné? Asi potom budem musieť platiť exekútora... A o mesiac zas, bude meškať, pôjdem exekuturom a kým ten začne konať, tak zas napr do týždňa zaplatí výživné... Ako sa toto rieši, nevieš?

@anonym_464aa4 neviem ako zareaguje , asi závisí chlp o povahe. Ale ak sa oneskorené platenie za posledný rok opakovalo viac x, bez príčiny nejakej vážnej, ty si ho otca zakaždým niekoľko x urgovala - máš odložené správy, tzn. dôkaz o jeho opakovanom meškaní ( napr aj výpisy z účtu), dôkazy o tvojej snahe, mám za to že by to mal exekútor zobrať. Ale ja nie som odborník, skôr praktík, tak neviem zaručiť ako ti exekútor odpovie a čo ti odporučí.
Otec si vie zadať platby z účtu, nastaviť dátumy odchádzajúcich platieb tak, aby ti € prišli na tvoj účet najneskôr v deň ako rozhodol súd .
Poznám chlapa, ktorý mal vyplatny deň 15., výživné tiež do 15. Frflala som mu pár mesiacov, aby si nastavil 10- 12. Zduval sa , že ex nebude nič navyše. Raz banka previedla oneskorene, ex ho urgovala. Tak som mu echt vynadala, až sa mu hlava točila a dunelo mu v nej 3 dni, že sú to € pre jeho dieťa. Konečne mu to doplo a hneď nastavil dátum 10. a ešte zvýšil sumu. ( A veru mu to o pár rokov na pojednávaní pomohli k dobru)

petulda333
2. mar 2026

Neboj sa. Moj svagor schvalne nerobil a ked,tak na cierno,lebo si myslel,ze nebude musit platit. Sudkyna mu povedala,ze je mlady,ma zdrave ruky a prace je dost. Dostal 300€ na dve deti (150+150)

cacianka
2. mar 2026
@petulda333

Neboj sa. Moj svagor schvalne nerobil a ked,tak na cierno,lebo si myslel,ze nebude musit platit. Sudkyna mu povedala,ze je mlady,ma zdrave ruky a prace je dost. Dostal 300€ na dve deti (150+150)

@petulda333 to je príklad tej potencionality príjmu.
Vzdelanie, profesia, prax. Inzeráty ponúk práce, musia byť v nich uvedené ponúkané platy, a z toho vyrátať.

Strana
z2