icon

Zníženie výživného z dôvodu dobrovoľnej výpovede

1. mar 2026

Čo robiť s otcom, ktorý si riadne neplatí výživné na dieťa? Každý mesiac má meškanie 3-4 dni, tento mesiac neposlal nič, až včera 50€ (má určené 200€).
Ďalej čo v prípade že dá výpoveď, tak ako hovorí, účelovo aby neplatil? To je dokázateľne ťažko, viem to z jeho slov..
ako súd postupuje? Zníži výživné keď bude plakať na súde že je bez roboty a nemá z čoho platiť?

Strana
z2
anonym_464aa4
2. mar 2026
@cacianka

@mamaaja82 áno, exekútor v okolí prevezme podanie, posúva to do BB a tento exekútorský súd pridelí prípad exekútorovi.
Napísala som veľmi dobry príspevok, komplet postup a možnosti, bohužiaľ spojenie zlyhalo a text zmizol.
Už veľa x som v tejto veci písala tu na koni rady a postupy , stačí pohľadať.. obsah som písala tak viac prakticky, hovorovo ale je tu aj skupina Právne poradenstvo a aj tam sa nájde veľa právnych rád, v odbornom štýle.
Môj názor - nič by som gerojovi nedarovala, aj keby zaplatil iba o 1deň neskôr, o 1 € menej ! Obrazne.
Aby mi taký hajzel sral na hlavu, deti oberal o to čo im patrí ?!?
A ešte 1 poznámka - keď foter neplatí, bez podania na exekúciu nedostane matka ani náhradné výživné

@cacianka a netýka si exekútor na čelo, keď tam niekto príde s dvojdňovom meškajúcim výživným? Tiež mám občas podobný problém, nakoniec zaplatil doteraz vždy, ale trvalo to aj týždeň vypisovania exovi

tiezjedna
2. mar 2026
@minenkaa

@anonym_autor nestresuj ,chod hneď zajtra za exekútorom alebo dohodni termín a on poriesi
To že dá výpoveď ho neochráni pred výživným ,bude musieť platiť tak či tak a ani mu ho neznížia
Ty nemusis nič dokazovať keď dal výpoveď,dal ju nemá robotu ,jeho problém

@anonym_autor na takéto typy asi najlepšie funguje šoková terapia bez varovania - podala by som návrh na striedavú starostlivosť😎 By sa osypal...

cacianka
2. mar 2026
@simca06022011

no povedala by osm, ze na jeho strasenie by som povedala: ok, posuvam to exekutorovi ak nemam do 1-2dni zvysok vyzivneho, bude ho to potom stat este viac. Ale neviem aky je velmi sisi ten ex... ci by ho to viac nezatalo...

@simca06022011 aj taký krok odporúčam - vyzvať povinného, aby splnil rozhodnutie súdu, doplatil do 3 dni všetko, aby platil včas. A na druhý deň by som išla naozaj k exekútorovi a tvrdo, bez pardônu.

cacianka
2. mar 2026
@anonym_464aa4

@cacianka a netýka si exekútor na čelo, keď tam niekto príde s dvojdňovom meškajúcim výživným? Tiež mám občas podobný problém, nakoniec zaplatil doteraz vždy, ale trvalo to aj týždeň vypisovania exovi

@anonym_464aa4 niektory možno, ale on je súdny úradník, máš v ruke rozsudok, tak ma konať profesionálne. Ak to biotatko robí opakovane, len ťa chce nasierat, ty opakovane píšeš za každé omeškanie - doprosuješ sa pre dobro detí, tak ja už by som išla. Za tých 20€ poplatok by mi to stálo, aby ex zažil šok teraz on, strhnuté z výplaty, alebo zablokovaný účet, výživné + honorár pre exekútora mu strhne.
A pripomenula by som tam aj zadržanie vodičského preukazu, aj to môže niekedy ujo exekútor urobiť !
Hajzli na deti nemajú moju sympatiu

cacianka
2. mar 2026
@tiezjedna

@anonym_autor na takéto typy asi najlepšie funguje šoková terapia bez varovania - podala by som návrh na striedavú starostlivosť😎 By sa osypal...

@tiezjedna veru by som mu poslala taký návrh, len akože, rodičovskú dohodu aby podpísal , ušetríme čas na súde 🥰
Alebo dala do ruky- Vidieť ten ksicht, ako mu zabehne slina v krku 😇

anonym_464aa4
2. mar 2026
@cacianka

@anonym_464aa4 niektory možno, ale on je súdny úradník, máš v ruke rozsudok, tak ma konať profesionálne. Ak to biotatko robí opakovane, len ťa chce nasierat, ty opakovane píšeš za každé omeškanie - doprosuješ sa pre dobro detí, tak ja už by som išla. Za tých 20€ poplatok by mi to stálo, aby ex zažil šok teraz on, strhnuté z výplaty, alebo zablokovaný účet, výživné + honorár pre exekútora mu strhne.
A pripomenula by som tam aj zadržanie vodičského preukazu, aj to môže niekedy ujo exekútor urobiť !
Hajzli na deti nemajú moju sympatiu

@cacianka prosím ťa a to môžem ísť za exekuturom a čo keď just na druhy-treti deň pošle to výživné? Asi potom budem musieť platiť exekútora... A o mesiac zas, bude meškať, pôjdem exekuturom a kým ten začne konať, tak zas napr do týždňa zaplatí výživné... Ako sa toto rieši, nevieš?

cacianka
2. mar 2026
@anonym_464aa4

@cacianka prosím ťa a to môžem ísť za exekuturom a čo keď just na druhy-treti deň pošle to výživné? Asi potom budem musieť platiť exekútora... A o mesiac zas, bude meškať, pôjdem exekuturom a kým ten začne konať, tak zas napr do týždňa zaplatí výživné... Ako sa toto rieši, nevieš?

@anonym_464aa4 neviem ako zareaguje , asi závisí chlp o povahe. Ale ak sa oneskorené platenie za posledný rok opakovalo viac x, bez príčiny nejakej vážnej, ty si ho otca zakaždým niekoľko x urgovala - máš odložené správy, tzn. dôkaz o jeho opakovanom meškaní ( napr aj výpisy z účtu), dôkazy o tvojej snahe, mám za to že by to mal exekútor zobrať. Ale ja nie som odborník, skôr praktík, tak neviem zaručiť ako ti exekútor odpovie a čo ti odporučí.
Otec si vie zadať platby z účtu, nastaviť dátumy odchádzajúcich platieb tak, aby ti € prišli na tvoj účet najneskôr v deň ako rozhodol súd .
Poznám chlapa, ktorý mal vyplatny deň 15., výživné tiež do 15. Frflala som mu pár mesiacov, aby si nastavil 10- 12. Zduval sa , že ex nebude nič navyše. Raz banka previedla oneskorene, ex ho urgovala. Tak som mu echt vynadala, až sa mu hlava točila a dunelo mu v nej 3 dni, že sú to € pre jeho dieťa. Konečne mu to doplo a hneď nastavil dátum 10. a ešte zvýšil sumu. ( A veru mu to o pár rokov na pojednávaní pomohli k dobru)

petulda333
2. mar 2026

Neboj sa. Moj svagor schvalne nerobil a ked,tak na cierno,lebo si myslel,ze nebude musit platit. Sudkyna mu povedala,ze je mlady,ma zdrave ruky a prace je dost. Dostal 300€ na dve deti (150+150)

cacianka
2. mar 2026
@petulda333

Neboj sa. Moj svagor schvalne nerobil a ked,tak na cierno,lebo si myslel,ze nebude musit platit. Sudkyna mu povedala,ze je mlady,ma zdrave ruky a prace je dost. Dostal 300€ na dve deti (150+150)

@petulda333 to je príklad tej potencionality príjmu.
Vzdelanie, profesia, prax. Inzeráty ponúk práce, musia byť v nich uvedené ponúkané platy, a z toho vyrátať.

autor
22. mar 2026

Dobrý deň. Tak situácia sa má tak že už nezaplatil 2 mesiace (respektíve posiela 50€ na detsky účet a 50€ mne - nie 15. ako má, ale 30-31. dňa v mesiaci). Už má nedoplatok cez 400€. Už tú výpoveď naozaj dal, od 1.4. s tým že pôjde na 3 mesiace vraj na podporu. Neplatí vraj preto lebo si šetri keďže bude vo finančnej strate keďže dal výpoveď. Extrém.
Chce dohodu u notára že počas jeho podpory bude platiť len 50+50€, a potom keď nastúpi do prace mi to doplatí a bude naďalej platievat tolko kolko mal 300.
Na neho treba iba súd, ale on to na súd nedá povedal. Neviem ci riešiť skor exekútora, alebo čakať kym mu to narastie na 700€ - od 700€ je to trestný čin. Na súde by mi pomohli ? Čo by ste odporučili? Ďakujem.

anonym_4c58c3
22. mar 2026
@anonym_autor

Dobrý deň. Tak situácia sa má tak že už nezaplatil 2 mesiace (respektíve posiela 50€ na detsky účet a 50€ mne - nie 15. ako má, ale 30-31. dňa v mesiaci). Už má nedoplatok cez 400€. Už tú výpoveď naozaj dal, od 1.4. s tým že pôjde na 3 mesiace vraj na podporu. Neplatí vraj preto lebo si šetri keďže bude vo finančnej strate keďže dal výpoveď. Extrém.
Chce dohodu u notára že počas jeho podpory bude platiť len 50+50€, a potom keď nastúpi do prace mi to doplatí a bude naďalej platievat tolko kolko mal 300.
Na neho treba iba súd, ale on to na súd nedá povedal. Neviem ci riešiť skor exekútora, alebo čakať kym mu to narastie na 700€ - od 700€ je to trestný čin. Na súde by mi pomohli ? Čo by ste odporučili? Ďakujem.

@anonym_autor Exekútor, tak sa má postupovať, choď to hneď zajtra riešiť.

cacianka
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor nebudem si dávať servítky na hubu, nešanuj tohto debila. Zatoč s ním ako s chrapúňom drbnutym. Nie preto aby si sa pomstila, ale bojuj za deti. A zato , že ťa oje.babrava.
Žiadny notár nepomôže, nečakaj na sumu 700.
Zajtra sa objednaj k exekútorovi, vyhľadaj si na nete blízko bydliska, povie ti čo máš priniesť. Rozsudok kde je určená výška výživného, asi aj rodné listy detí, prehľad platieb kedy a koľko poslal, možno aj výpisy z účtu a rieš riadne na tvrdo. Kľudne spomeň aj odobratie vodičského preukazu.
Aj tak to chvíľu potrvá, kým sa to zprocesuje. Už sme ti napísali veľa rád a postupov, tak už konečne konaj.
Bráň právo tvojich detí.
Otec musí platiť a hotovo. Aj keby nemohol, bez krokov k exekútorovi nedostaneš ani náhradné od štátu.

cacianka
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_aba9dc a ako postupuje exekútor prosim vás? On ho skontaktuje? Či cez zamestnávateľa?

@anonym_autor exekútor mu zablokuje účet, do práce alebo na úrad práce pošle exekučný príkaz a oni mu rovno strhnú €, o kus viac ako platí tebe výživné - lebo exekútor tebe prepošle presnú sumu výživného a sebe trovy konania ( honorár).
Až ten zvyšok čo zostane mu vyplatia tatkovi.

cacianka
22. mar 2026
@anonym_autor

@minenkaa na UPSVR mi odporučili ísť za exekútorom až keď 2 mesiace nepošle nič .. vychcaný je, myslí si že keď pošle aspoň “časť” že to nie je napadnuteľné

@anonym_autor odporučiť môžu, ale ty vieš že môžeš ísť hneď. Prečo by si mala čakať 2 mesiace, že nepošle celé výživné, a potom ešte ďalšie mesiace, kým zasiahne exekútor.

cacianka
22. mar 2026
@anonym_2f416e

Kontaktuj exekútora, on ho vyzve. Ty nedávaj na súd nič, súd s tým, že neplatí toľko koľko má, nemá nič spoločné. On ak príde o robotu, má si podať na súd o zníženie výživného, ale dovtedy ti musí platiť do centra podľa rozhodnutia. A potom sa bude musieť spovedať súdu, prečo nepracuje, keď je zdravý, prečo už nebýva tam, kde býval, kto ho živí, keď nepracuje, atď atď.

@anonym_2f416e exekútor nevyzve, rovno zablokuje účet v banke, ale obstavi plat, sociálne dávky.
Lebo keby vyzval, tak povinný má čas vybrať všetky € z účtu.

cacianka
22. mar 2026
@pribinak

@anonym_autor on to posle na súd a potom otcovi dieťaťa príde výzva

@pribinak najskôr mu zablokuje účet, výzva a papiere až potom, aby nestihol vybrať € z účtu

anonym_464aa4
22. mar 2026
@cacianka

@pribinak najskôr mu zablokuje účet, výzva a papiere až potom, aby nestihol vybrať € z účtu

@cacianka prosim ťa a keď napr ex nemá na účte peniaze? Ako to rieši exekútor? Naprmij ex platí výživné z partnerkinho účtu, ani jeden nepracuje, sú "na voľnej nohe". Príjem majú z predaja kávy "so sebou" v akej mini dedinke.

maris5
22. mar 2026
@anonym_autor

@anonym_autor ziadnu dohodu s nim nepodpisuj. Ty si nevycarujes 200€ kym on bude oddychovat na podpore. Zajtra chod k.exekutorovi, rychlo zisti kde je sever a ako sa ma starat o dieta.

anonym_72b311
22. mar 2026
@anonym_464aa4

@cacianka prosim ťa a keď napr ex nemá na účte peniaze? Ako to rieši exekútor? Naprmij ex platí výživné z partnerkinho účtu, ani jeden nepracuje, sú "na voľnej nohe". Príjem majú z predaja kávy "so sebou" v akej mini dedinke.

@anonym_464aa4 Robo Papp?

cacianka
22. mar 2026
@anonym_464aa4

@anonym_464aa4 pozabudla som doplniť - nemusíš chodiť každý mesiac, keď raz začne exekučné konanie, skončí až keď sa splatí dlh a poplatky exekútorovi. Pri výživnom sa to však trochu mení, lebo to sa platí dlhodobo , do doby kým sa dieťa pripravuje na povolanie. Takže exekútor vymáha dlhodobo, prípadne sa ta raz za čas opýta či súhlasíš s ukončením. Môžeš aj nemusíš súhlasiť, podľa povahy biootca, ak išlo o náhodné zlyhanie, ukončíte po pár mesiacoch.. ak je hajzel, necháš to dlllllho, aspoň to má ako trest a platí navyše trovy exekútorovi, čiže sa mu to predražuje. Ale jeho chyba, mal slušne platiť na dieťa

ejanjelik
22. mar 2026

Ja by som čakala potichu,nepýtala ho aby sa to uznieslo,možno niekedy nepošle nič a môžeš to riešiť. Aši sa v tom vyziva,ze ta nervuje .

anonym_38f07e
22. mar 2026

Ja mám čerstvú skúsenosť,že sudkyne (hlavne,neviem,či aj sudcovia) dosť nadržiavaju otcom My sme mali dohodu (400€)a sudkyňa sa otca 3x opýtala,či naozaj vyžije z toho,čo mu ostáva,tiež dal po návrhu na rozvod výpoveď z dobre platenej práce a zamestnal sa na dohodu,kde má priznaný príjem 200€.Keby povedal,že nie,tak som v čudu a mohla som dokazovať jeho vysokú životnú ůroveň,nič mi to nebolo platné,kolízna sa neobťažovala prísť ani na pojednávanie,ani na informatívne.stretnutie .Ja by som šla za exekútorom aj tak,aj keď posiela menej ,stále je dlžný,nech vymáha aspoň to,čo má doplatiť.Držím palec

cacianka
22. mar 2026
@anonym_464aa4

@anonym_464aa4 skúsi pohľadať nejaký majetok, byť, dom, pozemok, auto, zablokuje. A ty môžeš požiadať o náhradné výživné od štátu cez upsvar, oni teda štát si ho bude riešiť. Nie ty.
Aj preto bojuj o výživné, aj o zvýšenie , prehodnot kedy bolo stanovené, či výška postačuje, alebo sa zmenili pomery a požiadaš o zvýšenie. Všetko si prerataj, koľko kde platíš a ak sú okolností, podaj návrh na zvýšenie. Neser sa s ním

anonym_464aa4
22. mar 2026
@cacianka

@anonym_464aa4 skúsi pohľadať nejaký majetok, byť, dom, pozemok, auto, zablokuje. A ty môžeš požiadať o náhradné výživné od štátu cez upsvar, oni teda štát si ho bude riešiť. Nie ty.
Aj preto bojuj o výživné, aj o zvýšenie , prehodnot kedy bolo stanovené, či výška postačuje, alebo sa zmenili pomery a požiadaš o zvýšenie. Všetko si prerataj, koľko kde platíš a ak sú okolností, podaj návrh na zvýšenie. Neser sa s ním

@cacianka tento blbec nemá nič. Žije v mestskom byte, ak ešte vôbec, možno žije už len v nejakej drevenice po frajerkinych rodicoch. Tam majú tú kaviarničku, obaja majú dlžoby, dĺžka aj sociálke a zdravotnej, auto nejaké majú ale neviem na koho je písané...účty z ktorých posielajú výživné, často menia. Teraz najnovšie majú revolut.

cacianka
22. mar 2026
@maris5

@anonym_autor ziadnu dohodu s nim nepodpisuj. Ty si nevycarujes 200€ kym on bude oddychovat na podpore. Zajtra chod k.exekutorovi, rychlo zisti kde je sever a ako sa ma starat o dieta.

@maris5 presne, možno ešte aj odstupné dostal, tak môže požiadať o vyššie výživné 🤣.
Poznám prípad, na vlastné oči som videla papiere zo súdu. Dvaja sa rozvádzali , on podvádzal nechutné a doma plakal že má malý plat Súd požiadal zamestnávateľa o priemerný príjem za rok dozadu. Potom sa žena dozvedela , že on neodišiel z práce, ale dostal ukončenie prac. pomeru z organizačných dôvodov a dostal aj mastné odstupné. Tak znova súd požiadal zdokladovať komplet všetko. Pekne to vyskočilo, priemerný príjem. Bol to hajzel, ale žena sa už s ním nes.rala.

cacianka
22. mar 2026
@anonym_464aa4

@cacianka tento blbec nemá nič. Žije v mestskom byte, ak ešte vôbec, možno žije už len v nejakej drevenice po frajerkinych rodicoch. Tam majú tú kaviarničku, obaja majú dlžoby, dĺžka aj sociálke a zdravotnej, auto nejaké majú ale neviem na koho je písané...účty z ktorých posielajú výživné, často menia. Teraz najnovšie majú revolut.

@anonym_464aa4 to mi ľúto, pomôže len náhradné výživné, tak ho vydupaj čo najviac. Štát bude platiť za neho a potom nech si s ním robí čo chce. Ty budeš mať € pre dieťa

anonym_464aa4
22. mar 2026
@cacianka

@anonym_464aa4 to mi ľúto, pomôže len náhradné výživné, tak ho vydupaj čo najviac. Štát bude platiť za neho a potom nech si s ním robí čo chce. Ty budeš mať € pre dieťa

@cacianka to náhradné výživné je v minimálnej výške, však? Nie v takej, v akej má on platiť?

cacianka
22. mar 2026
@anonym_464aa4

@cacianka to náhradné výživné je v minimálnej výške, však? Nie v takej, v akej má on platiť?

@anonym_464aa4 náhradné výživné je vo výške ako stanovil súd otcovi

anonym_464aa4
22. mar 2026
@cacianka

@anonym_464aa4 náhradné výživné je vo výške ako stanovil súd otcovi

@cacianka naozaj? Ďakujem. Takže štát by platil takú výšku, ako má otec určenu súdom a už by si ho štát vzal do parády? Ja som bola doteraz v tom, že je to v minimálnej výške...

cacianka
22. mar 2026
@anonym_464aa4

@cacianka naozaj? Ďakujem. Takže štát by platil takú výšku, ako má otec určenu súdom a už by si ho štát vzal do parády? Ja som bola doteraz v tom, že je to v minimálnej výške...

@anonym_464aa4 pokiaľ viem, je to tak.. skús dať jednoduchú otázku tu na koni v skupine Právne poradenstvo ( pozor - nie poradňa). Je vedená prísne , bez možnosti mazať a pridávať blbé príspevky a zavádzajúce informácie
Systém určenia výživného povinnému sa veľmi zmenil, konečne. Konečne súdy majú iný prístup, metodiku, zákony, keďže sa už výška výživného neurčuje " aký som ja chudáčik nemajetny, bez práce ".
Berie sa do úvahy vzdelanie, profesia, prax a platy v danom odvetví.
Berie sa do úvahy aj majetok, veľa x pomohlo aj odsledovať ako povinný žije - kde chodí na výlety, dovolenky, lyžovačky, aké hodinky bicykle, motorky, auta si kupuje, v akom byte, dome býva, a ako ho získal ( hypotéka, úver).
Lebo tvrdiť že všetky výlety, dovolenky , hodinky a i. mu platí vždy niekto iný. Stačí niekedy prepatrat sociálne siete a dozvieš sa zázraky. Pozor - netvrdím že vždy. Ale môže to pomôcť

Strana
z2