icon

Zníženie výživného z dôvodu dobrovoľnej výpovede

1. mar 2026

Čo robiť s otcom, ktorý si riadne neplatí výživné na dieťa? Každý mesiac má meškanie 3-4 dni, tento mesiac neposlal nič, až včera 50€ (má určené 200€).
Ďalej čo v prípade že dá výpoveď, tak ako hovorí, účelovo aby neplatil? To je dokázateľne ťažko, viem to z jeho slov..
ako súd postupuje? Zníži výživné keď bude plakať na súde že je bez roboty a nemá z čoho platiť?

Strana
z3
969noname
9. júl 2026

@anonym_autor omg kolko nezmyslov tu ludia vyprodokuju ......K otázke, či mu súd automaticky zníži výživné len preto, že prestane pracovať: automaticky by som to takto nebral. Pri výživnom sa nepozerá iba na jednu vetu „nemám prácu“, ale na schopnosti, možnosti a majetkové pomery rodiča.

Dôležité však je neostať len pri pocite, že to robí naschvál. Pocit môže byť oprávnený, ale v spore alebo na úrade zvyčajne rozhoduje to, čo sa dá ukázať. Kedy malo byť zaplatené. Koľko prišlo. Koľkokrát meškal. Či doplatil. Čo je v rozhodnutí. Aká bola komunikácia. Či sú k tomu výpisy z účtu alebo správy.

Ja by som si najprv urobil úplne suchý prehľad: mesiac, splatnosť, zaplatené, dátum platby, rozdiel, poznámka. Žiadne emócie, len fakty. Práve takýto prehľad vie často ukázať viac než desať nahnevaných správ.urad potrebuje fakty,fakty,fakty

Súd ani úrad nečíta chaos ako detektívku. A nie je ani Sherlock Holmes . Keď sú podklady rozhádzané, chaoticke , chýbajú, aj dobrý argument vyzerá slabšie, než v skutočnosti je.

Strana
z3