icon

Zverí súd deti otcovi kvôli lepšej finančnej situácii?

11. júl 2026

Má môj bývalý partner, otec detí, šancu na súde, aby jemu súd zveril deti len kvôli tomu, že je finančne lepšie situovaný?

Prichytila som ho pri nevere a nakoniec z neho vypadlo, že to nebolo prvýkrát. Máme dve deti a teraz čakám tretie dieťa. Na to mi po novom povedal, že on dieťa nechce, že mám ísť na potrat a aj tak sa oň nebude starať.

Teraz sa mi vyhráža, že ak sa k nemu nevrátim, zoberie mi deti a že si to proste vybaví. On býva v štvorizbovom domčeku a ja aktuálne bývam u mamy. Môj otec mi ponúkol, že mi vie dať trojizbový byt a aj mi finančne pomôže. Veľmi sa však bojím, že bývalý splní svoje vyhrážky.

Ako otec sa o deti nijako extra nestaral. Aj keď bol doma, rýchlo stratil nervy, keď deti behali, kričali alebo rozhadzovali hračky.

Po pôrode a po šestonedelí by som sa chcela presťahovať do bytu. Naozaj môže súd zveriť deti jemu len kvôli tomu, že má lepšiu finančnú situáciu?

Súd máme o dva týždne.

januska12323
11. júl 2026

Nie, len ti chce ublížiť. Čo by s nimi robil?

anonym_e1d49a
11. júl 2026

Podľa mňa nie. Ty si predsa matka.🤷‍♀️ a keby aj zveril, nech si to vyskúša sa starať o 3deti, veľmi rýchlo by ti ich priniesol naspäť, nezvládal by to. Takže klud, nech sa vyhráža.😀 ja by som mu ich všetky dala na víkend, nech si to užije😂🙈 radšej by iba alimenty platil😂

slavomira236
11. júl 2026

Skor by .mal sancu uspiet pri striedavke

anonym_60b924
11. júl 2026

@anonym_autor takých hrdinov bolo čo sa vyhrážali ex, že im zoberú deti, nakoniec to dopadne tak, že si ich nebude brať ani na víkendy, len pošle alimenty a tam to končí.

anonym_605669
11. júl 2026

@anonym_autor nie neboj sa, on ich nechce..nestaci mu ze si zranitelna tehotna este ta chce takto znicit. Mas kde byvat to je zaklad. Presne ako pisu baby nebude si ich brat ani na dni stanovene sudom.

anonym_83284a
11. júl 2026

@anonym_autor Vlastná skúsenosť: Veľká huba, že mi zoberie syna.On vtedy zarábal slušne,ja som prišla o prácu.Zlakla som sa,ale neskôr mi došlo, že ta jeho obstarozna fuchtla sa nebude otravovať s dieťaťom na 1.st.ZS a ze ani otecko sa nebude obmedzovať starostlivosťou o syna.Vacsinou to sú len reči,snaha strašiť, deptat...

autor
11. júl 2026
@anonym_83284a

@anonym_autor Vlastná skúsenosť: Veľká huba, že mi zoberie syna.On vtedy zarábal slušne,ja som prišla o prácu.Zlakla som sa,ale neskôr mi došlo, že ta jeho obstarozna fuchtla sa nebude otravovať s dieťaťom na 1.st.ZS a ze ani otecko sa nebude obmedzovať starostlivosťou o syna.Vacsinou to sú len reči,snaha strašiť, deptat...

@januska12323 Ja vôbec neviem. Aby mal nakoho hučať.
@anonym_e1d49a zatiaľ len 2. Aj to sa bojím, že sa niečo stane dieťaťu za tieto nervy a stres čo mi robí nonstop.
@anonym_60b924 bola by som veľmi rada keby ho už nemusím vidieť. Ja som mu nezakázala vídať deti ale ani nezavolá, že ako sa majú či náhodou netreba niečo. Majú deti všetko len mi je ľuto, že takto sa zachoval voči nim.
@anonym_83284a Ďakujem. Obrovský kameň mi padol zo srdca 🙏

sasa1310
11. júl 2026

ja neviem, o deti sa nestaral, rýchlo stratil nervy a treba mať ďalšie dieťa. Veď si mala plno náznakov už predtým, že manžel stojí asi za veľké nič. Bože baby načo, načo máte toľko detí s takými mužmi? Keby si nemala rodičov, tak čo urobíš? Ako sa postaráš o svoje deti?

anonym_c78628
11. júl 2026
@sasa1310

ja neviem, o deti sa nestaral, rýchlo stratil nervy a treba mať ďalšie dieťa. Veď si mala plno náznakov už predtým, že manžel stojí asi za veľké nič. Bože baby načo, načo máte toľko detí s takými mužmi? Keby si nemala rodičov, tak čo urobíš? Ako sa postaráš o svoje deti?

@sasa1310 "Ostala tehotna"🙄

biba_18
11. júl 2026

poznám 3 rodiny kde ostali deti s otcami - ale nie preto že by otcovia chceli robiť matkám zle, ale jednoducho preto že mali s deťmi lepši vzťah. a 1 rodinu kde ostalo dieťa s otcom, kde sa otec vyhrážal ako tebe ten tvoj, matka sa zľakla a “vzdala sa ho” - a ten fasinger strčil dieťa na výchovu svojej sestre 😏

lienka.7
11. júl 2026

@anonym_autor namiesto počúvania vyhrázok rieš vyzivne na deti a ma seba. Plus pokial ti neprispieva na vybavu dietata, rieš aj to. Odporúčam pravnika. Cez CPP ho mas zdarmo

luccija
11. júl 2026

@anonym_autor samozrejme, že nie.Ved nezijes na ulici.V koľkom si týždni?vybavuj si výživné a potrebné veci.Jeho vyhrážky nepočúvaj a nedaj sa zatiahnuť do jeho manipulácii.Cim menej s ním budeš písať, tým budeš kludnejsia.Akurat čo môže, tak vedieť info o deťoch.ako staré sú ostatné deti?
Bude otec, takže bude platiť na všetky.

anonym_fa886e
11. júl 2026

@anonym_autor ešte môže prísť k striedavke a nikto nikomu nič neplatí

anonym_32e6ec
11. júl 2026
@anonym_fa886e

@anonym_autor ešte môže prísť k striedavke a nikto nikomu nič neplatí

@anonym_fa886e Ale plati....

anonym_7f2ee0
11. júl 2026

Zober tú ponuku od otca a neboj sa !!!!pes ktorý steká nehryzie.Keby toto má urobiť môj muž tak by som spravila všetko čo by som len mohla aby neuspel.Nedaj sa

autor
11. júl 2026
@anonym_7f2ee0

Zober tú ponuku od otca a neboj sa !!!!pes ktorý steká nehryzie.Keby toto má urobiť môj muž tak by som spravila všetko čo by som len mohla aby neuspel.Nedaj sa

@sasa1310 chcela som tretie absolutne mi nevadilo, že mi doma nepomaha. Viem sa o svoje deti postarať. Aj keby s nim mám 10 detí, je to moja vec. Okrem toho nepoznam muža ktorý sa vie dlhodobo normálne venovať deťom. Takže si blbe komentáre nechaj pre seba keď ty máš dokonalú rodinu tak buď rada. A keby nemám mamu tak zostanem vo svojom dome na úkor toho, že by som sa na neho musela denno denne pozerať, kým sa dá dokopy byt. Nie som stratená, mám aj ja "svoje" peniaze ale nie som natom tak dobre jak môj bývalý.

@biba_18 fasinger😃 Toto náš prípad nie je.
@lienka.7 O 2 týždne máme termín na súd. A výživné na mňa? Neboli sme manželia. Zobrali sme sa asi 5 rokov dozadu v Thajsku s nejkým šamanom. A na SR sme to nikdy neriešili.
@luccija 27tt doteraz sa ani neozval. Len zrazu že keď sa nevratím tak mi zoberie deti atď. Buduci mesiac budú mať 4 roky.
@anonym_7f2ee0 Samozrejme som zobrala. Byt bol ajtak pôvodne pre mňa ale kedže sme si postavili dom tak ho nechal a mali ho potom dostať deti. Sem nepríde to viem skôr sa obávám čo bude vystrájať ked budem sama, ale snáď si nasťahuje slečnu do domu a bude spokojný. Jedine vtomto dúfám...

anonym_382f57
11. júl 2026
@anonym_autor

@sasa1310 chcela som tretie absolutne mi nevadilo, že mi doma nepomaha. Viem sa o svoje deti postarať. Aj keby s nim mám 10 detí, je to moja vec. Okrem toho nepoznam muža ktorý sa vie dlhodobo normálne venovať deťom. Takže si blbe komentáre nechaj pre seba keď ty máš dokonalú rodinu tak buď rada. A keby nemám mamu tak zostanem vo svojom dome na úkor toho, že by som sa na neho musela denno denne pozerať, kým sa dá dokopy byt. Nie som stratená, mám aj ja "svoje" peniaze ale nie som natom tak dobre jak môj bývalý.

@lienka.7 O 2 týždne máme termín na súd. A výživné na mňa? Neboli sme manželia. Zobrali sme sa asi 5 rokov dozadu v Thajsku s nejkým šamanom. A na SR sme to nikdy neriešili.
@luccija 27tt doteraz sa ani neozval. Len zrazu že keď sa nevratím tak mi zoberie deti atď. Buduci mesiac budú mať 4 roky.
@anonym_7f2ee0 Samozrejme som zobrala. Byt bol ajtak pôvodne pre mňa ale kedže sme si postavili dom tak ho nechal a mali ho potom dostať deti. Sem nepríde to viem skôr sa obávám čo bude vystrájať ked budem sama, ale snáď si nasťahuje slečnu do domu a bude spokojný. Jedine vtomto dúfám...

@anonym_autor ty si stratený prípad. Ach, no co ti poviem 🙄

anonym_7f2ee0
11. júl 2026
@anonym_autor

Chápem tvoje obavy ale hlavne mu neukaz strach . Musíš vystupovať sebavedomo aby vedel že sa nedáš zastrašiť a tieto jeho kecy mu nevyjdú.Drzim ti silno palce aby si to mala čím skôr za sebou a aby ste dobre dopadli.

anonym_58a462
12. júl 2026

@anonym_autor nie, len v priapde ak by si bola alkoholicka alebo zavisla na drogach 😃 inak deticky pridelia k tebe a bude im platit pekne výživné, ak je na tom tak dobre

mogaa
12. júl 2026

Máš príjem? Vyživovaciu povinnosť majú obaja rodičia a výživné sa odvíja od reálnych nákladov na deti 50:50....Takže to že je viac zabezpečený, nie je dôvod na zverenie detí jemu ak si plníš vyživovaciu povinnosť aj ty...ale striedavka samozrejme prejsť môže a je to dosť reálne v dnešnej dobe....na tvojom mieste si tretie dieťa naozaj rozmyslím, lebo z čoho budeš žiť ak ostaneš na rodičovskom s 3deťmi?

anonym_60b924
12. júl 2026
@mogaa

Máš príjem? Vyživovaciu povinnosť majú obaja rodičia a výživné sa odvíja od reálnych nákladov na deti 50:50....Takže to že je viac zabezpečený, nie je dôvod na zverenie detí jemu ak si plníš vyživovaciu povinnosť aj ty...ale striedavka samozrejme prejsť môže a je to dosť reálne v dnešnej dobe....na tvojom mieste si tretie dieťa naozaj rozmyslím, lebo z čoho budeš žiť ak ostaneš na rodičovskom s 3deťmi?

@mogaa okrem detí, bude musieť podľa zákona ex platiť vyživovaciu povinnosť matke, ak je na materskej... preto ju núti ísť na UPT, aby sa vyhol tejto povinnosti.

autor
12. júl 2026
@anonym_60b924

@mogaa okrem detí, bude musieť podľa zákona ex platiť vyživovaciu povinnosť matke, ak je na materskej... preto ju núti ísť na UPT, aby sa vyhol tejto povinnosti.

@mogaa Mam "svoje" peniaze, za bývanie nebudem platiť len energie. Okrem toho nemam žiadne výdavky a keby náhodou sa stane niečo že by som potrebovala peniaze tak mám rodinu ktorá pomôže bez problému. Keby som natom tak zle bez bývalého že by som nevedela dať deťom ani najesť tak by som zahodila hrdosť a vrátila by som sa. Našťastie toto je nie moja situácia začo som veľmi rada. Jedna vec že domácnosť mal u riti aj deťom sa venoval relatívne málo, ale to je už zas niečo iné že si do nášho domu zobral nejakú štetku a ešte sa on vyhráža. Po novom je z neho už aj zabijak 😃
@anonym_60b924 ja som si myslela, že to platí len vtedy keď sme manželia. Už vidím ako bude po mne vrieskať po súde.

mogaa
12. júl 2026
@anonym_autor

@mogaa Mam "svoje" peniaze, za bývanie nebudem platiť len energie. Okrem toho nemam žiadne výdavky a keby náhodou sa stane niečo že by som potrebovala peniaze tak mám rodinu ktorá pomôže bez problému. Keby som natom tak zle bez bývalého že by som nevedela dať deťom ani najesť tak by som zahodila hrdosť a vrátila by som sa. Našťastie toto je nie moja situácia začo som veľmi rada. Jedna vec že domácnosť mal u riti aj deťom sa venoval relatívne málo, ale to je už zas niečo iné že si do nášho domu zobral nejakú štetku a ešte sa on vyhráža. Po novom je z neho už aj zabijak 😃
@anonym_60b924 ja som si myslela, že to platí len vtedy keď sme manželia. Už vidím ako bude po mne vrieskať po súde.

@anonym_autor pokiaľ nie ste manželia, tak nárok na výživné pre teba nemáš - len na deti...aké staré deti máš? platí čím staršie dieťa, tým vyššie výdavky....150-200eur na dieťa ti nepokryje chýbajúci druhý príjem...ty ak ostaneš na rodičovskej, tak ostaneš aj bez toho jedného príjmu....výživné ti poslať môže, nemusí(alebo ho pošle neskôr) ale deti musia jesť a obliecť sa, treba hradiť obedy v škole, poplatky do školy, oblečenie do školy, tam sú stále nejaké výdavky , výlety zo školy, družina.....to len z výživného neutiahneš nijako.....ja ťa nenahováram aby si si odchod rozmyslela, len si to dobre premysli, lebo matka samoživiteľka s 3 deťmi to má ťažké....a naveky nebudeš chcieť zostať žiť u rodičov a oni sami budú potrebovať pomoc, nie aby ešte dotovali dcéru a jej deti....klobúk dolu pred všetkými matkami samoživiteľkami ktoré to sami utiahnu....to sú roky odriekania...nielen sebe ale aj deťom....

anonym_83f72b
12. júl 2026

Kľud, určite mu súd deti nezverí. Sú prípady kedy áno ale to sú v 99% situácie kedy matka nie je schopná postarať sa o dieťa, staršie dieťa si povie že chce byť s otcom alebo sa rodičia dohodnú.

Reálna je striedavka ale to tiež nie je také jednoduché ak ty nebudeš súhlasiť. Moja kamarátka nedávno riešila súd. Chlap chcel striedavku, ona nechcela, súd ich tlačil aby sa dohodli. Keď sa nedohodli dal otcovi rozšírený styk a uzavrel to tak že pri striedavke musia rodičia vedieť komunikovať aby fungovala.

anonym_60b924
12. júl 2026
@mogaa

@anonym_autor pokiaľ nie ste manželia, tak nárok na výživné pre teba nemáš - len na deti...aké staré deti máš? platí čím staršie dieťa, tým vyššie výdavky....150-200eur na dieťa ti nepokryje chýbajúci druhý príjem...ty ak ostaneš na rodičovskej, tak ostaneš aj bez toho jedného príjmu....výživné ti poslať môže, nemusí(alebo ho pošle neskôr) ale deti musia jesť a obliecť sa, treba hradiť obedy v škole, poplatky do školy, oblečenie do školy, tam sú stále nejaké výdavky , výlety zo školy, družina.....to len z výživného neutiahneš nijako.....ja ťa nenahováram aby si si odchod rozmyslela, len si to dobre premysli, lebo matka samoživiteľka s 3 deťmi to má ťažké....a naveky nebudeš chcieť zostať žiť u rodičov a oni sami budú potrebovať pomoc, nie aby ešte dotovali dcéru a jej deti....klobúk dolu pred všetkými matkami samoživiteľkami ktoré to sami utiahnu....to sú roky odriekania...nielen sebe ale aj deťom....

@mogaa nepíš hlúposti, samozrejme, že má nárok na výživné aj keď neboli manželia. Otec musí platiť výživné matke svojho dieťaťa minimálne do dvoch rokov jeho života.

minenkaa
12. júl 2026

Byt tebou trvám praveze na striedavke ,ta už by mala byt povinná
Myslím,že nebude chcieť deti keď na to príde .

anonym_b35bbd
12. júl 2026
@sasa1310

@sasa1310 my sme tak skončili presne a ďalšie s ním nehrozí a už ani s iným. Narobíť deti to áno ale byť otcom a ísť im príkladom v správaní, ani náhodou.

autor
12. júl 2026
@mogaa

@mogaa opakujem mám svoje financie nie som finančné závislá od nikoho...mám byt...nemám žiadne iné výdavky..okrem toho výživné platit viem, že bude. Ani teraz sa nezaujíma o deti len peniaze pošlem a tam to skončilo. Ja chcem súd kvôli tomu keby si ich náhodou zoberie aby sa nestalo to že ich nebudechcieť vrátiť. Firmu máme spoločnú tiež. Dom je spoločný. Ja ho určite nechcem takže ma skôr či neskôr bude musieť vyplatiť alebo predáme a rozdelíme sa.