Môj muž je už tretí rok závislý na pervitíne

29. máj 2020

moj muz uz treti rok berie pervitin. je to peklo. uplne ho to zmenilo. ja nepijem ani len alkohol, drogy su mi uplne cudzie. mate niekto skusenost? neexistuje nejaka linka pomoci pre blizkych ludi fetakov? mame tazko choreho 9 rocneho syna a malu dcerku. nemam ziadnu podporu rodiny. syn na muzovi velmi lipne. neviem co mam robit. tak velmi som ho milovala. teraz je ako cudzi clovek. tyran. zazili ste niektora nieco podobne?
najhorsie je, ze si to neprizna. stale klame. vcera hulil travu. prichytila som ho tesne po. cely od nej smrdel. ale do oci mi klamal ze nie. uplne nasurovo. nasla som mu maily ako si s nejakou zenskou vypisuje ze laska sem, laska tam. do oci mi klamal ze to su stare maily. lebo som sibnuta a nevidim datum, vsak? maily som nasla nahodne, nechal si ich otvorene na obrazovke pc.
je to strasne zufalstvo. vobec neviem co mam robit. ako sa s tym vyrovnat. najradsej by som odisla. ale kam? a ako uzivit deti ked kvoli synovi nemozem pracovat? dcerka nema ani rok. ked som otehotnela, netusila som ze fetuje.
pripadam si tak strasne sama na vsetko. uplne stratena a opustena

marcelatje
29. máj 2020

V Bratislave na Hraničnej je každú stredu o 13:00 skupina pre príbuzných . Vedie ju psychiater, účasť je anonymná. Nemusíš sa registrovať ani hlásiť dopredu, jednoducho prídeš.
Tiež ti odporúčam prečítať knihu dospelé deti alkoholikov, nájdeš tam dobre rady aj pri iných závislostiach, mam ju v pdf, viem ti ju poslať.

katkabg
29. máj 2020

A to potrebujes snim ostat????? Tyran,fetat,klamar,nasiel si frajerku....sama si odpovedz

mirkava
29. máj 2020

Je to strasne... pri citani tvojho prispevku som mala oci plne slz..... je mi ta luto, je mi luto tvojich deti.... co sa ti deje v dnesnom svete? Neexistuje nejaka organizacia? Pomoc matkam s podobnym osudom? Pozri na nete..... drzim ti palce

autor
29. máj 2020

@marcelatje dakujem. ba mam strasne daleko. a bez deti sa aj tak nikam nedostanem ☹ na citanie nemam energiu. som zo vsetkeho v depresii. v decembri som nanho volala policiu, vtedy s tym prestal. verila som ze navzdy. a teraz je to spat. som z toho na dne. a on bol pritom tak uzasny clovek. tak laskavy, dobry, starostlivy, dokonaly manzel aj otec. sme spolu uz takmer 20 rokov. vobec nerozumiem preco s tym zacal a ako sa mohol tak strasne zmenit 😭
par dni je vystartovany, beha, nespi, vsetko mu vadi, kritizuje, nadava. potom ma par dni abstak a to zas len vkuse spi. a takto stale dookola. my sme sa velmi lubili. aj po tolkych rokoch. o to viac to boli. ten nezaujem, ta paranoja

marcelatje
29. máj 2020

Zavolaj do nejakej liečebne vo svojom okolí. Verím že poskytujú pomoc rodinným príslušníkom.
Verim že máš depresie, preto to rieš, máš deti, drogy zničili už veľa úžasných ľudí, je to ruleta.

autor
29. máj 2020

@mirkava dakujem. potrebujem sa asi hlavne podelit o to trapenie. lebo nikto to nevidi. navonok posobi stale charizmaticky. voci cudzim sa pretvaruje. obcas su momenty kedy vykukne jeho skutocne ja a tak velmi to boli. niekedy si zelam aby radsej zomrel nez takto. mam pocit ze na svk toto maju vsetci na haku. policia nezmohla nic. v zime som kontaktovala niekolko psycholog aj psychiatrov, vsetci odpisali ze nikoho noveho neberu. hladala som aj nejaku linku dovery pre pribuznych takychto ludi a nenasla som 😔

autor
29. máj 2020

@marcelatje akurat som pisala ze v zime, ked jeho agresia vrcholila, tak som to skusala riesit. a bezvysledne. ze pokial on sam si neprizna problem, tak nikto nic nezmoze. rozbijal tu a vyhadzoval nabytok z okna. a policajti povedali ze pokial nenapadol mna alebo deti, tak nezmozu nic. skusim este pozriet kontakty v tej liecebni. to mi nenapadlo. dakujem

marcelatje
29. máj 2020

Zo zvedavosti som do googlu hodila linky dôvery drogových závislosti, vyhodilo ich niekolko. Zavolaj tam, nasmerujú ta k pomoci.
To ze si zavolala políciu, ok. Skôr som myslela aby si sa sústredila na seba. Ty si teraz hlava rodiny. Narkomani sú ako v koši voda, nedá sa na nich spoľahnúť a je to tak ako hovorís, keď sám nechce ty sa môžeš aj na hlavu postaviť a nepomôže to.

dollyzv
29. máj 2020

Môžeš odísť aj s deťmi,môžeš sa aj rozkrajat..pokiaľ sám nebude chcieť ,neprestane...ale pre tvoje vlastné dobro a dobro deti by si odísť mala..nieje to dobrý život,ani dobry príklad pre deti.. takto to v rodine vyzerať nema..otec závisly a matka na nervy..

lienocka2808
29. máj 2020

Z tazkych drog, ako je metamfetamin (pervitin) sa clovek sam nedostane. Prepac, ale divim sa tcojej naivite, ze si si myslela, ze s tym prestal nastalo. Otcor si konecne oci, cim skor tym lepsie a hovorim ti to natvrdo, sam s tym neprestane, lebo to nedokaze. Potrebuje odbornu pomoc a potom dozivotnu abstinenciu. Ak odmietne pomoc a liecenie, myslym, ze zivot s takymto clovekom si nezasluzia hlavne tvoje deti.

dollyzv
29. máj 2020

@lienocka2808 nesúhlasím..poznám niekoľko mne veľmi blízkych ľudí,ktorí sú dlhodobo abstinujuci narkomani,vedu normálny život(práca,rodina,priatelia) a dostali sa z toho bez akejkolvej odbornej pomoci. Ale museli to sami chcieť. a to je to najdolezitejsie. Žiadny odborník na svete mu nepomôže,pokiaľ s tým nebude chcieť prestat. Áno,nikdy nie je isté že s tým nezačnú znovu,ale nikdy nie je isté ani to že s tým začne niekto kto to pred tým nebral a bol vzorný otec a manžel (viď autorkin prípad)

sense
29. máj 2020

@lienocka2808 dostane sa pokial sam chce a chce to pre seba nie pretp ze na neho okolie tlaci

janeninka
29. máj 2020

Musi tobyt neuveritelne vycerapavajuce. A este s takou neistotou. Skus sa poradiť (nejaké organizacie, nemocnica) za seba- čo máš robiť, ako ho konfrontovať aby porozumel že dôjde k zmene.- bud sa pôjde liečiť (aspoň ambulantne) alebo odchadza. Vieš si predstaviť že by v tom mohli byť nápomocnI aj blízki - všetci mu dajú najavo že takto nie. Z toho čo píšeš mi príde že si na všetko tak sama, že druhí ani netušia. Myslíš že by si sa mohla začať zdôverovať niekomu v okolí? Mám obavu že ak je to tabu tak je to pre neho výhodné a pre teba hrozne ta živé. Niektorých treba proste pritlačiť, budeš môcť žiadať výživné, aj tak je otázne ako takto vydrží v práci čiže existenčné otázky budeš musiet riešiť tak či tak.určite sa snaž čo I len trošku odkladať, hľadaj moznosti na pomoc - materialnu, psychologicku pre seba..

denden77
29. máj 2020

uz davno by nebol moj muz

jaass
29. máj 2020

Bolo by asi najlepšie odísť od neho. Trpiš ty a ešte viac trpia deti. Nečakaj, kým ťa udrie, potom už bude neskoro.

oslo1
29. máj 2020

V prvom rade si daj par dni na nadych a vydych.
Potom sa rozhodni, co chces.
Chces s nim byt a pomoct mu?
Alebo uz toho mas plne zuby a chces sa s nim rozist? Rozvodom sa jeho rodicovske prava nerusia.
Zacala by som rozmyslat, co s majetkom, ked je na drogach, tak aby ti nepredsl strechu nad hlavou. Zrusenie bezpodieloveho vlastnictva?

marca12
29. máj 2020

Zavolaj na linku pomoci pre drogovo zavislych. Policia je na nic. Pokial ta nezabije,nemozu nic a ked uz budes mrtva,tebe to uz bude nanic,ze si to konecne niekto vsimne. Boze moj a to nemate rodinu? Ktora by ta podrzala,pomohla ti obvolat,vybavit nieco prenho? Posledna moznost je,ak vies,ze ma davku pri sebe,zavolat nanho policiu. Mozno to ho nejako nastartuje sa dat liecit.

dollyzv
29. máj 2020

@oslo1 môže požiadať o zákaz styku s deťmi nakoľko je závislý...

ssegra
29. máj 2020

@marcelatje ahoj prosím vedela by si mi poslať tu knihu na email? Ďakujem

oktoberbaby2020
29. máj 2020

Ja by som sa pobrala prec. Ty si myslis ze co budes sama atd lenze hentaky muz ta len pod zem taha aj deti. Ty si silna zena, to das. Pokial si on nic neprizna, nechaj ho padnut na hubu.

katkati
29. máj 2020

Keď takto vystrájal, tak by ho mali policajti podľa mňa odviesť na najbližšiu psychiatriu a tam by sa rozhodlo, čo ďalej s ním. Aj keby ho tam nenechali, tak by tam bola pre neho hrozba, že to vystrájanie mu len tak ľahko neprejde. A to rozbíjanie nábytku, nie je ohrozovanie? Tak psychické určite, hlavne pre deti.

juliet86
29. máj 2020

zachytka.sk
pomocobetiam.sk
linke pre zeny
barbora kucharova (psychologicka co pracuje so zavislymi)

merkelica
29. máj 2020

a nejake tie azylove domy pre matky s detmi?

carduelis
29. máj 2020

Velmi ti odporucam precitat si tento rozhovor, pravnicka, ktora sa venuje ludom, ktori su tyrani v domacnosti, mozno ta povzbudi k nejakym krokom
https://www.slovoplus.sk/pravnicka-silvia-misko...

cacianka
29. máj 2020

Aj ja poznam komunitu závislých, viac ich je na alkohol, ale aj gembleri, drogy, lieky aj zošivaní.
Vyhladaj si na nete najbližšiu liečebnu, Predná hora, v B.Bystrici Nabělek a pod. Hlavne psychiater so zameranim na závislosti.
V 1. rade teraz potrebujes ty "preliečit" seba aby si sa vedela zorientovať v probleme a potom sa rozhodnúť ako dalej.potrebujes zosilniet psychicky.
V tejto tazkej dobe kym sa dostaneš k odborníkom by možno pomohli aspon na zaciatok podporne skupiny liecenych zavislakov. Je ich po SK veľa, navzajom si pomáhajú v interakcii zavislak/rodina, robia si stretnutia a chodia medzi nich aj odborníci aki odborní garanti a kouči.
Ak chces - ss

amelia000
29. máj 2020

Len tak pre objasnenie, on berie pervitin ci huli alebo fetuje? Lebo tam mas spomenute vsetko.

dazdovka
29. máj 2020

Ahoj, aj moj exmanzel bol na tom rovnako (pervitin, trava, obcas aj nieco ine), my sme sa uz davno rozviedli, ale dcera v puberte sa s oteckom dohodla, ze bude zit u neho, lebo ja som priserna osoba. Normalne fungoval, pracoval, mal byt, priatelku, predstavovala mi to dcera, ze je uz uplne iny clovek ako si ho ja pamatam, ale z otecka sa po 1,5 roku vyklul zavislak na pervitine, nakoniec to vrcholilo tym, ze mi dcera volala, ze je to s nim strasne, ma presne tieto aktivne a hyperpasivne dni, abstaky ako ty pises atd... Par tyzdnov mi trvalo pripravit plan, zmena skoly, riesit urady, pripravit zvysok rodiny na presun, dcera odvtedy zije uz so mnou (teraz teda uz sama, alebo s priatelom) a ich vztah sa nikdy nenapravili, lebo otecko v tom lieta doteraz. Mne moj manzel za to nestal, aby som mu este chcela pomoct. Ale. Tvoj muz ma sancu, lebo ma teba a ak si nechce zruinovat vztahy, rodinu, zdravie, buducnost, bude musiet s tym prestat. Uplne treba zmenit lokalitu, zamestnanie, okruh znamych, treba si najst novu sebarealizaciu (idealne vasu spolocnu), alebo nech sa viac venuje vam, ale ak sa to neda a on sam nechce, tak s tym uz nic nespravis a bude lepsie (kvoli tvojmu psychickemu zdraviu) ked ho pobalis a podas ziadost o rozvod.

marcelatje
29. máj 2020

@ssegra áno napíš mi tvoj mail 👍

dadka36
29. máj 2020

3 roky je dost, ak doteraz neprejavil zaujem nieco s tym robit, zrejme mu to vyhovuje takto. pises, ze by si chcela odist, ale nemas kam, co tak pobalit jeho? Toto nie je zdrave prostredie ani pre teba a uz vobec nie pre deti. Nech pakuje k novej znamosti.

dazdovka
29. máj 2020

A co na to jeho rodicia, je mozne, ze by si ich do toho zasvatila a poziadala o pomoc? Ak teda maju zaujem, aby s tym prestal a zachranil si rodinu, postras ich policiou, jasne ze je to nebezpecne, ked ma drogy doma, ale nebezpecnejsie je, ked je pod vyplyvom a ked ich berie dlhodobo, ja teda s pervitinom skusenosti nemam ziadne, ale co mi dcera hovorila, tak ma dost vystrasila...