Aké je primerané výživné na novorodenca?
Ahojte.
Prosim potrebovala by som nejaku predstavu o vyske vyzivneho na novorodenca... Coskoro rodim, otec dietata chce byt v rodnom liste a predmetom nasho stretnutia bude tema vysky vyzivneho. Ak sa na nej nedohodneme, tak to podam na sud. Samozrejme nema priznane oficialne prijmy, cize potrebujem realnu predstavu o tom kolko ma financne vyjde dietatko a podelim to 2. Dakujem.
@damian85 super, vdaka za zhrnutie. Ex moze mat cisty prijem 3000, ale kedze ho nema oficialnou cestou, tak sa tvari, ze kazde euro, ktore by mi mal prispiet nahodou naviac nie je odkial vziat.... 😬
@mondolina ja viem,ale tak snáď to nebude každý mesiac upravovat,možno,ked pôjde do škôlky...
Ak pracuje v profesii , kde je bežné zarábať 3 000 eur , tak by mu vyšlo výživné na súde 300 eur . Ak však nie , a ma priznaných 1 000 eur , a nie je to pre súd " okaté " tak zo 150 eurami by si odchádzala ešte spokojná , pretože ťa presvedčia že 150 eur + 200 eur DB + prídavok na dieťa je pre novorodenca až až až. Pri zberaní pokladničných dokladov , netreba postupovať , s čím som sa už stretol - pozbieraním pokladničných dokladov po celej dedine , na súde nie su na hlavu . Matka s príjmom 800 eur v čistom , nemôže dať 300 eur na oblečenie a 500 eur na stravu pre dieťa , lebo inak by umrela od hladu 😅
No mne pride napriklad scestne pytat prilis vela, lebo ved casom sa to bude zvysovat, a to nejde do nekonecna. Urcite by som ale pytala viac, nech mas z coho zjednavat.
Autorka - hypoteka sa nezaratava do nakladov. Ale tie ostatne naklady na byt ano.
@damian85 Danovy bonus urcite neodratavaju 1. nie je to davka (len znizena dan) 2. nie je zarucene, ze kazdy mesiac a v rovnakej vyske zamestnavec bonus ziska 3. je to len casovo obmedzena vyhoda.. ale s tymi percentami mas pravdu, u nas sa riadili ceskou tabulkou na % presne (mzda otca/ vek deti/pocet deti)
Ak este nemate podpisane otcovstvo tak nehraj moc velku gerojku,ale pytaj realne peniaze. Lebo to nepodpise a mozes sa s nim sudit najskor mesiace a otcovstvo a nasledne o vyzivne.
Nezabudaj ale,ze ked ho das do RL tak z toho plynu nielen prava ale aj povinnosti-stretnutia starostlivost atd.
Vela stastia.
Ženy, pokiaľ vie dokázať aky má partner neoficiálny príjem (stačia smsky alebo správy z messengera), tak mu výživné vypočítajú z toho.
Známa mala teraz súd, exmanžel dostával na papieri minimálnu mzdu a zvyšok do obálky. Keďže to vedela dokázať, tak súd exovi výšku výživného vypočítal z celkového čiže neoficiálneho príjmu.
Zalezi aku budes mat materskú. Ak budes mat materskú 1000€ a ak ti da 350€ vyzivne, tvoje naklady su 750€ s Hypo, tak ti realne ostane 600€, to si neviem predstavit, ze do toho pride napr. náklad na zubara atd.. ale tak Ok budes musiet z toho vychadzat, predpokladam, ze aj on nieco kupi malemu alebo tak. Ty mas inak narok aj na vyzivne nevydanej matke, googli. Horšia situacia nastane, ked ostaneš na rodicovskom. Cize aj to si dohodni, ze tam proste nebudes vediet vychadzat z 350€ vyzivneho. Mozno by som este navrhla aby si danovy bonus uplatňoval na dieta on a este ten ti posielal k výživnému ak si ho neuplatňujes ty z nejakeho prijmu pocas materskej.
@betulinka1 To je hlupa rada 1. nelegalna 2. ona DB bude poberat
@betulinka1 Ak otec dieťaťa nebude zapísaný na rodnom liste , podľa tvojho prepočtu , budú obaja aj matka aj dieťa mŕtve , pretože umrú od hladu. 😅
@judit47 otcovstvo bude podpisane o par dni na matrike.
@damian85 Ale nerozumies? To potvrdenie o cistej mzde - tam je ten bonus zaratany..cize ano, zohladnuju ho tak, ze zohladnuju vyssiu cistu mzdu matky..ale urcite ho neprirataju..jaj teraz citam, takto si to myslel - ano takto to zatatavaju..ale aj tak to nema vplyv na vysku vyzivneho, ak su deti u matky..ja mam o dost vyssi prijwm ako moj wx a aj tak mu vyratali vyzivne podla spominanwj ceskej tabulky..aj ked to je asi 1/3 nakladov na deti, co som mala zdokladovane (s cim som aj ratala, ze z 1200 urovej mzdy mu vyzivne 600 eur dokopy nedaju)
@dadis ja budem dufat, ze ked sa nedohodneme a pojde to cez sud, ze sud bude pozerat na mna, ze co ziadam, ak budem mat slusnu matersku (rodicak uz o nicom), do toho prijem zo zivnosti a este aj danovy bonus a pridavky, kocikovne a ze otec dietata oficialny prijem 0, neoficialny neviem preukazat... a este ma dieta o par rokov dospelaka z byvaleho vztahu, tak ze mu daju platit minimalne, to by ma teda vykotilo...
Nooo záleží aj aké dieťa sa narodí. Moja prvá mala atopicky a to slo niekedy mesačne len na maste 300€.
Druha ho nemá drogeria má vynde cca 80-90€ (plienky, vlhčené, bepanthen, podložky,…), umelé mlieka som kupovala zo začiatku 5 krabíc/mes 23€/1ks, takte niečo cez 100€. Záleží kde chceš kupovať oblečenie. Či stačí pepco alebo nejaký lindex. Malé babo rastie rýchlo. Od pól roka kvalitná zelenina, mäso na prikrmy, ovocné prikrmy…. Ja by som takých 200€ pýtala.
Urcite tak sud na teba pozerat nebude. Zrataj naklady, nemam prehlad, ale cca 200-300 by to mohlo vyjst. (este som zabudla aj na hracky, knizky, odrazadla). Hod si to do excelu a rataj. Naklady nemas ake preukazat - ale hod si do vyhladavaca nutrilon, flasky na mlieko a vodu, cumliky. nejake kase, detske vyzvy, v lekarni umyvaci gel, sudocrem, utierky, prebalovacie podlozky, vlozky do podprsenky..( samostatna suma strava, samostatna suma lekaren, sanostatna suma drogeria, samostatna suma plienky, samostatna suma byvanie, samostatna suma hracky a knizky, samostatna suma oblecenie - to si vyrataj v priemere do 1. roka potrebujes velkost: 56, 62, 68, 74, 80 - bodinka, teplacky, pyzamka na cely tyzden,jeden zimny overal, prve topanky), potom tie veci - kocik, sedacky, ale aj fusak, deky..je toho velmi vela.. nedaj sa presvedcit, ze to mas kupit z toho prispevku, to by zaratal sud len ako tvoj prijem a nie ako prostriedky na to urcene, a este sa mozete dohodnut na sume mesacne + polovica vsetkych vacsich nakladov..
A starostlivost o dieta je zahrnuta kde? Ci ona 24/7 s dietatom, obmedzena prijmovo, a to sa nerata? Tak moze ist matka do prace a k tym nakladom na dieta bude otec este platit 50% opatrovatelku, to potom bude pozerat. Alebo nech ostane s dietatom on, matka mu supne 2 stovky a je v klidku, ziadna starost a on nech skusi sa obracat. No velmi rychlo by si to rozmyslel...to co su za sudy toto, ze len naklady, by som mu vycislila moju stratu prijmu, nech mi ju laskavo dorovna.
@dadis vysvetlím to inak - z praxe súdov u nás ( Ke + Po kraj ). Otec zarába 1000 v čistom matka 1000 v čistom. Matka žiada 250 eur výživné. Ma narátané 500 eur výdavok na dieťa. Mužovi odklepnú 150 eur a pripomenú - že matka poberá daňový bonus a prídavok na dieťa t.j 200 eur. Takže ( 500 - 200 ) : 2 je 150 . Matematicky vec sedí. Je to tak u nás - je to tak aj inde - spomínali ženy hore. Samotná výška čistej mzdy matky - má len informatívny charakter pri výpočte výšky výživného pre otca. Ak má matka 4 000 otec 1000 - tak či inak otcovi dajú výživné medzi 150 - 200 eur. Ak má otec 4 000 matka 1000 - výživné sa na čísle 200 bude len začínať - a končiť môže na 600 eur ( pri 1 dieťati vo veku do 6 rokov )
@damian85 Lenze ona zaraba 1000 v cistom uz s danovym bonusom. Inak by mala 900. Chapes?? A nie, u nas vydavky nikoho hlbsie nezsujimali, i ked otec sa chytal kazdej polozky..zbezne to pozrel sydca, ci tam nie su premrstene polozky a aj v rozsudku sa uvadza odovodnenie. , ze o to a to percento podla ceskej tabulky. Citujem: 5. Vzhľadom na uvedené príjmy rodičov a výdavky maloletých detí, súd ustálil výšku
mesačného výživného na sumu 200,- € pre každé z maloletých detí. Súd pri určení výšky
výživného vychádzal zo zaužívanej súdnej praxe a dopomohol si aj rozhodovacou praxou
súdov Českej republiky v otázkach určovania výživného, a to vzhľadom na podobnosť
právneho prostredia. Pri určovaní výšky výživného tak zobral do úvahy materiál Ministerstva
spravodlivosti ČR z roku 2022 pod názvom „Doporučující tabulka pro určování výživného“.
Súd tak určil výživné na každé z maloletých detí vo výške približne 16 % čistého príjmu otca
pri dvoch vyživovacích povinnostiach (II. stupeň ZŠ, kategória 11-15 rokov, pri dvoch
vyživovacích povinnostiach 16 % čistého príjmu). Súd vychádzal z čistého mesačného príjmu
otca ku dňu rozhodnutia, t.j. 1.225,- €, pričom zo súdneho spisu mal preukázanú relatívnu
stálosť tohto príjmu počas celého konania.
@damian85 Si normalny? 😂 To je pred rokom a pol. Presne takto argumentoval moj ex, ked sa odvolaval proti vyske rozsudku, ze ja mam cisty prijem 2800 eur (po zaratani vyzivneho a bonusu) a jemu ostane 800 eur. Rozhodnutie Krajskeho sudu potvrdilo rozhodnutie Okresneho. Pred 2 tyzdnami, btw, takze to je vysoko aktualne.
Tak pri slovenskych súdoch nečakaj zázraky. Ak nemá žiadny ofiko príjem a ty ten neoficiálny nevieš preukázať, tak radšej ani nedufaj, že výživné budeš mať vyššie než 50e ak ti on sám nenavrhne koľko bude ochotný platiť.
Ja by som na tvojom mieste veľmi zvazila, či ho do rodného listu vôbec uvediem. Aj keď...ak ho uvedies a on prestane, respektíve nebude platiť, môžeš žiadať o náhradné výživné.
No len poväčšina chlapov (česť výnimkám) má problém platiť aj to málo ak s matkou dieťaťa nemajú korektné vzťahy.
Poznám ženu, ktorá má syna z uznávaným architektom, politikom a ten sa o syna vôbec nezaujíma a nič na neho neprispieva.
Z okolia a rodiny muži platia na deti od 100 do 150 (určené súdom). Otcovia s nadštandardným príjmom (nad 1200e) majú odklepnutych 250 na dieťa (ale teda tie scény čo tým ženám za tie peniaze každy mesiac robia sú hodne na psychiatra).
Ja by som si na tvojom mieste spisala veci, kt potrebujes kupit jednorazovo ako kocik, postielka, prve oblecko, autosedacka a proste co chces z vybavicky kupit a z toho nech ti da polovicu.
Dalej zalezi od toho ci budes kojit alebo budes musiet kupovat umele mlieko, lebo to je tiez polozka, plienky…tazko to vycislit, lebo medzi najlacnejsou vecou pre dieta a najdrahsiou vie byt fakt velky rozdiel.
Mne príde napr zvláštne každé 3 roky riešiť zmenu vyzivneho... ja by som si pýtala tých 200-300eur. Aj s ohľadom na náklady na 2r , 3r, 5r dieťa nie len prvý rok. Ono.to ze ty si veci zoženieš, dá ti.rodina, je pekné ale inak by to.bolo treba kúpiť. A paušálne sa výživné dohaduje dopredu a nie dozadu. Čiže ak bude babo potrebovať každé 3 mes výmenu šatníka, o mesiac viac um, o pol.roka k um príde aj strava... neda sa to dohodnut na základe dnešných blokov.

@chvostik1 dakujem krasne za zhrnutie. Otca dietata praveze zaujimaju realne naklady, chce vidiet bloky. Cize veci darom znamenaju pre neho nula eur.