icon

Aké výživné od otca s príjmom 3500 eur?

tommynika
10. jún 2020

Ahojte, akú výšku výživného by ste si pýtali pri príjme otca dieťaťa, živnosť ma na SVK, robí v Holandsku, čistý príjem mu ostáva 3500€.
Nie sme manželia, V rl bude zapísaný
oplatí sa to riešiť dohodou? Alebo dat návrh na súd.
Budem poberať materskú a potom rodicovsky, mam este 6dvojičky z prvého vzťahu

mirkaandrej
11. jún 2020

Známej známy ( pracujuci v zahraničí) musí na dve deti platiť skoro 800€ ( zarába 2000€), vyratal mu to súd, a podotýkam čím je dieťa staršie, vyššie je aj výživné. Tiež sa rozčuľoval, že matka učiteľka ale, ved keby ostal s nimi, všetky peniaze by išli na rodinu, alebo sa mýlim???

adriannasvk
11. jún 2020

@majkeel tak si mlady pan nemal robit dieta ked tu teraz riesime,ze by mal SVOJMU dietatu dat o 100€ viac. Tu nejde o ziadne delenie,nejde dat tie prachy hocikomu aby si ich uzival ale o matku,ktora sa bude starat o JEHO dieta. Skus si zratat kolko financii stoji male dieta a potom sa tu mozme rozpravat. To je najlepsie,spravit si dieta,nechat ho zene na krku dat jej almuznu pomaly a ty sa staraj moja o vsetko aj dve roboty si najdi len aby som ti ja nemusel nic davat🤦‍♀️moj krsny ma dceru,platil na nu uz davno 250 € a to zarabal 2500 v hrubom a to neratam,ze jej casto este musel nieco doplatit ked ali zo skoly niekam atd lebo to jednoducho nemala z coho jeho ex zaplatit🤦‍♀️na sude nesedia hlupaci aby to nevedeli vypocitat🤦‍♀️poznam chlapov,ktori zarabaju mesacne tisice ale papierovo su to chudaci a na sude sa ohanaju papiermi,ze nic nezarabaju a ze mozu dat zene max 50€... z takych by vam malo byt na tycku a nie sa ru este zastavat chlapa ktory slusne zaraba,navyse ty nevies co robi,pochybujem,ze maka 16 h denne🤦‍♀️toto nie je o chamtivosti. Precitaj si zakon,zivotna uroven rodica = zivotna uroven dietata. Takze ziadne sklbanie,zober si novorodenca dam ti 200 € a chcem vidiet ako vsetko nakupis co potrebujes. Budes hladat najlacnejsiw plienky a co ked malemu budu sposobovat zdravotne problemy? Atd? Mas predstavu kolko stoja plienky a kolko ich denne treba? Atd...samozrejme nemas. Vyzivne sa da vzdy upravit. A ako pisem vacsinou ti kadzy advokat povie,ze treba napisat viac a sud to znizi. Autorka moze pytat aj 200 a sudca uvidi prijem otca a sam zvysi mozno prave na 500....

missdiva
11. jún 2020

@tommynika 300€je pri plate 3500€ veeeelmi malo.
Pytala by som 600€. Samozrejme co neminies na dieta by slo na sporiaci pre dieta...
Ak ste obaja normalni (jemu na dietati aspon trochu zalezi a ty si z toho nebudes platit svoje vydavky) dohodnete sa. Je v zaujme dietata aby ste mu setrili, neskor mali z coho pokryt skolku, skolu, kruzky, vylety a zdrav. starostlivost.

adriannasvk
11. jún 2020

@stanulienkat nezablikala mi ziadna kontrolka....🤦‍♀️jezis chudak chlap zase len.... ako pisali na zaciatku,je to navrh🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️navyse otecko musi vydokladovat vsetko,naklady ake ma atd. Je mi jasne,ze tam asi plati najom,ktory bude dost vysoky,ze musi chodit do prace a aj zit z niecoho. A pisem to asi 5x...sud vzdy vsetko zvazi a bud nadhodenu cenu zvysi alebo znizi🤦‍♀️v 90% si napise kazdy viac lebo sud cenu znizi... ale najlepsie ist cestou dohody rodicov. Ja len dufam,ze to nie je chlap typu,ze tu mas 50€ staraj sa,ukazem sa na vianoce lebo som v zahranici🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️moj muz chodil na tyzdnovky aj dvojtyzdnovky do zahranicia,viem co vsetko to obnasa a ake to je nakladne tak aa netvar na mudru,ze to vies len ty🤦‍♀️

panelacikova
11. jún 2020

@tommynika napíšem k veci názor. ak chlap zarobí 3500 v čistom, ba dokonca po odrátaní výdavkov, tak by som požadovala aspoň 500 eur výživné. myslím, že súd to schváli. len neviem, či už mal podané daňové priznanie atď... lebo jedna vec je mať to uvedené aj na papieri, druhá vec je robiť veci mimo papiera a mať síce taký príjem, ale nikdy nikde nebude dokázaný. ak to má na papieri, na tvojom mieste nejdem ani cez dohodu, ale rovno cez súd a požadujem aspoň tých 500. ak to raz súd schváli, bude musieť platiť. problém stále ostáva, že je živnostník, a teda vie si zariadiť, aby mal ďalší rok "nižší" príjem :(

heleninamama
11. jún 2020

A ešte jedna dôležitá vec, dámy. Jedna vec je, koľko peňazí vysúdi, druhá, či chlap bude chcieť aj platiť.
A slovenský exekútor veľmi ťažko vymôže v zahraničí. A cez naše inštitúcie je to beh na veľmi veľmi dlhú trať.
Mier.

virginia
11. jún 2020

Nechapem, preco by si nemohla zaplatit z jeho penazi aj svoje výdavky. Vsak ostava doma, bude sa 100% svojho casu sama starat aj o jeho dieta, kedy si tak asi ma zarobit nejake vlastne peniaze? Moze ostat s dietatom on, ona bude pracovat, chodit si za dietatom, ked sa jej to hodi a posle mu 300 EUR. Aky pohodlny zivot by ju cakal. Neskor, ked bude spat v praci, sa to moze vsetko prehodnotit, vtedy je fer, ked sa obaja podielaju 50% na starostlivosti o dieta. Autorka, ja by som si zaziadala min. 600 EUR, nic mu nedaruj, je rovnako rodic ako aj ty.

panelacikova
11. jún 2020

@virginia presne tak, keby žili spolu, platil by bývanie a všetky poplatky, lebo ona bude na MD, veľmi výstižný názor..

extempore
11. jún 2020

@virginia ved to, že je rodič a nie len chodiaca peňaženka! Tu by si podaktoré “matky” predstavovali, že budú sedieť doma na zadkoch, huliť nad kočíkmi, ex im pošle mesacne tisícku a este ho budú vydierať dieťaťom. Ale tak to v živote mechodí, milé dámy.

panelacikova
11. jún 2020

@extempore Samozrejme, tebe decko zrejme rovno od ........ odtrhli a dali do jaslí a ty si šla pracovať, aby úbohý muž nemusel toľko makať. môj ty boh..... 🙄

kristiii
11. jún 2020

@tommynika ahoj, 300 je podľa mňa z tej sumy v pohode, on asi bude mať vyššie náklady na bývanie a tak, keď robí v Holandsku, tak to netreba preháňať, aby nezačal naschvál robiť načierno a znižovať si príjem na papieri. Inak ty by si mala mať nárok na ten vyšší rodičovský, keď píšeš že budeš na MD, to je tuším okolo 370 teraz, nie 200

sense
11. jún 2020

V zahranici je bezne vyzivne na jedno.dieta 15-17% z cisteho platu...

Spis si vydavky kt mas a predloz sudu... dieta ma narok na zivot.uroven oboch rodicov...

Sud vezme do uvahy potreby dietata a nielen prijem otca ale aj jeho vydavky...

tommynika
autor
11. jún 2020

@kristiii 3500 mu ostáva po odratani všetkých nákladov

tommynika
autor
11. jún 2020

@extempore milá múdra pani, mam 2 práce, teraz 3 deti, nefajčím, nepijem, neflakam sa...

kristiii
11. jún 2020

@tommynika tak ak je to po odrátaní naozaj všetkých nákladov (napr.aj odvodov a daní) a chceš viac, išla by som maximálne do nejakej formy sporenia, neviem ako presne to funguje, ale viem, že baby spomínali, že v prípade naozaj nadštandardného príjmu, posiela otec nejaké peniaze (časť alimentov) dieťaťu na sporenie.

tommynika
autor
11. jún 2020

@kristiii to som za na to som aj ja myslela že ja by som mu odkladala a jeho ucet € minut na blbosti netreba radsje odloziť na inokedy

dagmara17
12. jún 2020

Ty potrebuješ ale asi aj preukázať aké sú reálne náklady na dieťa, že čo potrebuje za ten mesiac nie?

majkeel
12. jún 2020

@adriannasvk No ziram, ake sumy tu padaju. Uvedomujete si, ze 300 eur je priemerny starobny dochodok a 600 eur su dva starobne dochodky? Dochodcovi, ci dvom to ma/musi stacit (vratane najmu, jedla, oblecenia, liekov), na 1 dieta ako prispevok z JEDNEJ strany to "nestaci". A este z toho chcete aj sporit. :D
Ved ak je praca v Holandsku za 3500 eur taka lukrativna, preco nedate dieta muzovi, nejdete do Holandska, nespite tam pod mostom a neposielate velkoryso DIETATU polku platu a naspat este dostanete ako bonus nadavky, Ty sv.na, malo posielas, mas tam urcite s tym platom ako prasa v zite.
No dostavat 500 eur na dieta, ci 600 na dve (nech nezeriem) zaplatim byt, stravu, troska sa popri tom prebavim mensim obchodovanim na forexe, burze, v praci ma dalsich 20 rokov nikto neuvidi a vsetci mi mozu fukat. Rano vychystat dieta/deti, navarit na 3 dni, nech sa nes..em s jedlom kazdy den, upratovanie rozdelit medzi vsetkych, internet, konik, pokecat s detmi poobede, ulohy, ist von sportovat, vikend vylet niekam na hrad... Dream job. Uz len najst taku muuu, co zarobi 3500 eur, vzda sa deti kvoli praci a bude posielat tych 500-600 eur, ci v uplne super pripade nech posle rovno tu polovicu platu.
Problem je, ze toto je jednosmerka. Co je dovolene bohovi (zene), nie je dovolene volovi (ex).
Quod licet Iovi, non licet bovi.
Takze pokecame, pobavime sa, posnivame a nakoniec to bude za 200 eur.
Najlepsie je, ze neschopak, co zarobi 800 eur a posle 150 eur je "dobry tatko". Ten co sa snazi, zaraba viac, je taka "svina", hovorim o takych co na svoje peniaze naozaj dru.
Tu na konikovi sa rozdeluju muzi na 3 druhy zvieratiek. Neschopny somar (malo zaraba, nezaujimavy) 2.Dobrotivy vol (co zarobi, da, nakoniec dostane v 50% kopanec do r..i, skonci bez deti aj bez byvania) 3.Lakoma sv.na. ;)

cacianka
12. jún 2020

Zase sa tema zvrhla. Neskutocne komenty.útočiť a závidieť ze otec ma vysoky prijem.ze matka ma šancu ziskat vyssie alimenty ako je priemerny dochodok....
No hnus !
Seniori si pocas zivota uz zabezpecili svoj standard, male dieta zacina s holou ritou a je povinnost rodicov o neho sa primerane postarat.
PS. Otázka bola zadana, nerieste prečo zaco

lucilaines
12. jún 2020

@majkeel ty si frustrovany z alimentov co musis platit ci co? Si uvedom, ze tu nejde o to, aby ten otec pokryl vydavky na dieta presne do centu a bodka. Dieta nie je auto ani najom, ze mam fixnu sumu, ktoru mesacne to dieta stoji a mam pokoj. Dieta ma plne pravo zdielat zivotnu uroven svojich rodicov, cize keby zarabal milion mesacne, tak tiez by ho akoze vybavil 300€? Ak by otec zostal zit s nimi, tak by tiez zaplatil 300€ a zvysok si nechal pre seba ci ako? Ta zena je doma a nepracuje, nemam prijem, kvoli JEHO dietatu, takisto ma neskor obmedzene moznosti sa zamestnat, kedze musi byt s chorym dietatom doma a podobne. Ak tak zavidis single mamickam ich pohodlny zivot a fajcenie nad kocikom s vylozenymi nohami, tak do toho. Chod a zostan doma s dietatom na full time, plat si najom, stravu, oblecenie, plienky, cely svoj zivot aj cely zivot dietata z rodicaku a 300€ vyzivneho, pricom oteckovi samemu na seba zostavaju tisice. Zakladna matematika, skus si to vyratat ako ti to bude vychadzat a potom tu sir tieto svoje komplexy.

majkeel
12. jún 2020

@lucilaines To je pekne. Ale potom nechapem, ze je to tak tazke a financne narocne, ... preco ked pride normalny slusny otec a navrhne striedavu plus bude aj doplacat nejake vyzivne, ona si moze ist privyrobit, tak dostane odpoved, chod do pi.. so striedavou, nesuhlasim s nou, deti su iba moje, posli mi polku z tvojho multitisicoveho platu. 🙂

lucilaines
12. jún 2020

@majkeel mozno preto, ze konkretne v tomto pripade ako aj v mnohych inych, pri novorodencovi je striedava starostlivost absolutne nerealna.

majkeel
12. jún 2020

@lucilaines od 3 rokov by uz realna mohla byt, napriek tomu stanovisko vacsiny zien je absolutne negativne

adriannasvk
12. jún 2020

@majkeel dobre trepes,nebudem ani reagovat na tieto somariny. Lebo podla teba si chlap zarobi a ma si uzivat ved on zaraba,dietatu ma podla teba poslat tolko aby si to ani nevsimol kolko mu chyba...
Na toto ti napisem iba jedno cim sa riadi sud,dieta ma zit na urovni rodica! Cize ak on zarobi 3500 v cistom! Odrata si svoje naklady na zivot a ostane mu 2000 na rozhadzovanie tak on si ma uzivat a zena na materskej ma teraz co podla teba robit. Supne dieta do jasli aby zarobila tolko co on? Si uvedom,ze zeny boli vzdy slabsie platene a za tu istu pracu!!! Chlap pride z prace a vala gule,zena pride z prace a musi sa venovat detom,varit,prat,nakupit,ucit sa s nimi atd. Tak ked si to zratame,dieta by malo byt v jasliach lebo zena musi vsetko aj poriadne zarobit podla teba, aby ten chudak co zarobi iba 3500 v cistom mohol uzivat prachy a na dieta poslat 200,musi dat dieta do jasli,ktore stoja v priemere 300 az 500€zalezi kde, a pojdr makat aby on chudak nemusel poslat viac...tych 200 nepokryje ani len jasle...dalej snad nemusim pokracovat...tebe odporucam sa dat sterilizovat a uzivat si prachy aby si bozechran nemusel svojmu dietatu niekedy prispiet na dostojny zivot....k tym tvojim dochodkom...chod sa pozriet ako ziju ti ludia z tej almuzny....ps: chalan urcite spava pod mostom a zaraba 3500 v cistom🤦‍♀️

adriannasvk
12. jún 2020

@majkeel striedava starostlivost pre dieta nie je vhodna do urciteho veku,to snad chapes ....potom mas v tom pravdu,staraju sa spolocne vtedy by sa naozaj doplatilo len ked je potrebny nejaky necakany vydavok. Su zeny take,ze to nedovolia ale su take,ktore by neboli proti..individualne....ale zase len sa vratime k tomu,ze aspon prve napr 4 roky striedava nie je vhodna a musi muz platit ako sa mu to urci,ked su dvaja normalni,nepotrebuju sud k tomu aby sa casom dohodli inak,niekedy je blby bud chlap alebo zena a treba to riesit sudom,ci uz vyzivne a jeho vysku alebo ako a kedy a kde bude mat ktory rodic dieta

majkeel
Odpoveď bola odstránená
kubkovamama
12. jún 2020

@tommynika mimo komentov ti dam tip presne k veci.Tiez som to riesila,vyzivne vtedy na 2r dceru,ex s nadštandardnym prijmom.Rok neplatil nic,sumu som dala co najvyssiu,bola som na rodicaku v podnájme,robila som roboty ake sa len dali,rodicia strazili a pomahali.Sud dlllho nekonal a on neplatil.Podsunula som mu dohodu,moj ty div suhlasil,sud potvrdil,dal mu doplatit rocny dlh a bol pokoj.Pytala som mozno dost,niektore mamicky na rovnako stare deti maju o dost menej,ale realne sa tie peniaze minuli,podnajom 500€,skolka daleko,robila som do 19,takze x penazi na naftu vozit 5x denne skolka,rodicia,praca,skolka,k nasim,večer pre nu,potom zariaďovala izbu atd,to vsetko a podobné uved v ziadosti alebo dohode a sud nebude mat dovod ti pytanu sumu okresavat.V dohode tiez uved preco tolko pozadujes,myslim nie su prekazky z jeho strany atd-ze nema dalsiu vyzivovaciu povinnost,neplati hypo,uver..Sud berie do úvahy iba jeho nevyhnutné výdavky.Skus najprv dohodu,daj mu cas nech si to premysli a možno sa v pohode dohodnete

adriannasvk
12. jún 2020

@majkeel neboj sa,mam dost rozumu na to,aby som vedela kolko deti si mozme dovolit mat. Urcite nepatrim do tej skupiny,ze treba mat 5 deti a potom nevediet co s nimi a ako ich uzivit. Mame dve deti a uz to je pre nas akurat,aby sme mali na ne aj dost casu aj aby sme sa vedeli o ne postarat. Musis ale uznat,ze zeny tu tahaju za kratsi koniec,hlavne ked maju dieta nechcu ich velmi zamestnat,su ako zamestnanci neatraktivne nech su aj sikovne lebo kazdy zamestnavatel vie,ze ked ma male dieta,byva chore,treba sa on postarat,flexibilita tam velmi neexistuje....zena je na materskej s dietatom,ktore jej ex urobil a je tisicky kilometrov prec,takze sa velmi nepostara a casovo nepomoze tej zene. Ta musi byt na materskej,resp rodicovskej,ktora predpokladam,ze vies,ze je nic moc...povedz mi co ma ta zena podla teba robit. Ak ma ist zarabat lebo inak mi to nevychadza podla teba ako pises tak musi platit jasle atd....nikto tu nehovori o celej vyplate,neprehanaj,netusis ci chalan v tom Holandsku nema napr ubytko dotovane zamestnavatelom atd...ja som napisala hned,ze si musi vypocitat svojw naklady na zivot a nie len tie nutne ale samozrejme aj na svoju socializaciu nejaku....nikde som nepisala o celej vyplate,teba sa zda,ze ked zaraba chlap 3500 v cistom a ma poslat zene 400 tak je to cela vyplata??? Vies,ked je zena na materskej reap rodicaku nemozes cakat,ze ked muz da napr 300 na dieta tak aj ona moze dat tych 300....musi zapaltit najom,ucty,atd...to sa jednoducho neda kym nepracuje. Takze iba tolko....nikde nie je napisane,ze suma sa neda upravovat podla potreby ci uz dietata alebo ako to ex jeho financie dovolia.....asi si potrebujes vyskusat dostat rodicak a 200€ od ex a mat doma novorodenca,ktory zakaka min 10 plienok denne,pije nebodaj UM,potrebuje krem na ritku,oblecenie,ktore kazdy den zagrcka,zakaka a vyrastie z neho za mesiac,potrebuje kocik,postielku,nebodaj ma koliky a musis ho nosit 20h denne lebo ho boli brusko a reve a ty sa s prepacenim nemas ani kedy vycurat nie to este najest.....a to neratame,ze si nezaplatil ucty a nejedol.... mi netvrd,ze ked by si zarobil 3500 v cistom,zaplatis ucty,najom,auto,no ked prezeniem ostane ti 2000 v cistom,ze by si z toho sam nevedel vyzit.... a zena ma dostat 200 € ktore v lepsej nalade prepijes niekde v bare za jeden vecer pomaly???

moravanka
12. jún 2020

Muj byvaly ma v Rakousku prijem 3500 mesicne, soud na dceru vypocital 840 Euro. On muze pracovat i o vikendech, prescasy atd. Ja nemam hlidani, takze musim vzit praci abych letela ve ctyri pro dceru do druziny, psala s ni ulohy, vozila na krouzky, kdyz je nemocna brat si v praci volno a trepat se abych o ni neprisla. Nemuzu nikam jit, nemam hlidani, chodim je kolem dcery. Byvaly chodi na hokej, do fitka, s kamosema travi volny cas, v praci muze byt jak potrebuje. Takze 20% z platu urcite.

kristiii
12. jún 2020

@majkeel nehnevaj sa, ale už tvoj názor, že chlap čo zarobí 800 eur je neschopák, hovorí za všetko. Predstav si, že áno, ak taký chlap platí tých 150+sa o dieťa zaujíma, bráva si ho atď. je naozaj podľa mňa dobrý tatko. Určite lepší ako nejaký, čo zarobí 2-3 tisíc a na svoje decko je lakomý. Neviem ako si na tom ty si svojimi deťmi, či si si niekedy skúsil byť na ne nejaký dlhšiu dobu sám, ale zrejme ťažko, keď čítam tvoje názory. A ťahať sem naše dôchodky, keď otec dieťaťa zarába v Holandsku, je riadne odveci, keďže všetci (asi okrem teba) vieme, že dieťa má nárok na životnú úroveň oboch rodičov. A k tým stiedavkam, fakt by ma zaujímalo, koľkí chlapi o ňu reálne stoja z lásky k deťom a koľkí len preto, aby nemuseli platiť alimenty. Keďže v skutočnosti sa veľa chlapov po rozvode na deti vykasle a je im zatazko si ich vziať vôbec v súdom určené dni.