icon

Ako efektívne riešiť výživné a starostlivosť o dieťa?

mamasrnka1984
10. jan 2025

Ahojte, prosim vas, mate nejake realne skusenosti, respektive poradit mi, co najlepsi krok, aky urobit v mojej situacii. Mam dieta skolkara, ja sa staram 3 tyzdne o neho, otec 1 tyzden, prijem cisty ma okolo 3500 eur, berie pridavky na neho a dava mi vyzivne na neho smiesnych 320 eur, ja si hlada pracu, kedze tym ze ho mam 3 tyzdne musim pracu iba taku, aby som to casove stihala v obdobi, ked je v skolke, co mi vela pracovnych miest unika.. Rodinu tu nemam, co by mi pomohla s nim. Uz dlhsie sa s otcom dietata snazim dohodnut o zvyseni vyzivneho, ale nechce mi ho zdvihnut vobec. Dalsia vec, ked nastupim do prace, tak chcem aby ho mal viac dni, kedze starostlivost o dieta, celu domacnost a plus praca bude vela na mna, ani to sa nechce dohodnut a viac ho mat nechce, ale ja uz som vycerpana teraz. Jedinu moznost ja vidim uz iba sud, ale mozno mi niekto nieco poradi a ti co ste presli sudom, ako to cele prebieha, ake ste mali dohody, ako prebieha navsteva koliznej opatrovnicky, kolko dlho trva taka navsteva, co ona riesi.. a tak.. uz fakt som vycerpana z nekonecneho boja s nim.. Ja mam este aj choru mamu a proste je to vela na jedneho cloveka bez pomoci a ten neempaticky chudak to nedokaze pochopit. O dieta sa stara dobre, cize som v pohode s tym, ze by ho mal viac.

zuza265
11. jan 2025

@subartic ale u nich je zas vyssia starostlivost octa, nez ked si bezne otec berie dieta kazdy druhy vikend…

mira0611
11. jan 2025

Čo ma este len napadá, ze ak by dieta a autorka zili s otcom dietata, tak aj vtedy by minal na dieta len tych 320 euro alebo aj viac.
Pozrite sa ja ked som podavala navrh na vyzivne, tak som si zobrala excel rozpisala som tam vsetko
Oblecenie/stravu/skolske potreby/zubara/poistenie/sporenie/skolske vylety/letne tabory-vtedy este chodil/lieky/knihy/drogeriu

Tak to na rocnej baze nebolo malo. A to som dala len tak, ranajky 1 euro, desiata 1 euro, olovrant 1 euro, obed 3 eura, vecera si myslim, ze som dala 1,50. , drogeriu som dala na 10 euro na mesiac (sprchovy gel, zubna pasta, pracie prostriedky).vydavky na byvanie, elektrina, voda, hypo, dan za smeti .... a potom som to na konci spocitala a nebola to malicka suma!

doriiis
11. jan 2025

Na súd by som v tvojom prípade nešla.Otec môže podať proti návrh na striedavu starostlivosť týždeň/ týždeň a potom sa môže stať,že nebude platiť vôbec nič.

natalka13
11. jan 2025

@mamasrnka1984 stale nechapes ze vyzivne je na dieta nie na teba, nerataj stake ze dvom to nestaci. Na 1 dieta je 320e dost vysoke vyzivne. A ze plati hypo? To sud zaujima je to jeho vydaj na byvanie. Ty sa tvojimi 400e ohanas ze platis on sa moze rovnako.
A ak budete nat striedavku nedostanes nic.

terina25
11. jan 2025

@mamasrnka1984 ked je on 2 t v anglicku,mozno tam neminie nic.ale potom je 2 t na slovensku a tu zije zo vzduchu a byva v krabici? Takisto nema hypo,auto?Ved ma vydavky tu. Tiez niekde byva,nieco je. A pises ze vydavky tvoje na byt su 400,z toho si ratas 200 akoze dieta. Omyl. Len 100,pretoze aj ty mas vyzivovaciu povinnost .a praca. Nemoze ranne?? Akoze preco? Ved ked je prac.doba na 8.00 tak v pohode robit mozes.

chupakabra
11. jan 2025

Na súde zdokladujes mesačné výdavky na dieťa. Otec je povinný prispievať Max polovicu týchto výdavkov.co sa týka tvojich výdavkoch na teba tak to sa vôbec neráta. Takže keď máš na škôlka4a výdavky 600eur ( aj to veľa hovorím) tak Max 300 eur dostaneš. Na otcov plat by prihliadali vtedy ak by bol dajme tomu na úrade práce. Tak to by potom z tých Max. 300eur znížili cca na 50 a menej. On keď aj zarobí veľa , nemôžu mu dať viac keď je tam Max polovica výdavkov, a k tomu ho má ešte týždeň u seba. Toto ti na súde neprejde..

natalka13
11. jan 2025

@chupakabra presne tak a uz bovec nie vyzivne na nu. Neboli ani manzelia a vyzivne matke prislucha pocas tehu ....nie pri 6r lebo nepracuje,

doriiis
11. jan 2025

@natalka13 ....výživné na nevydatu matku má právo matka žiadať na dobu dvoch rokov od pôrodu.Pre autorku je to pase samozrejme.

maciatkolulu
11. jan 2025

@mamasrnka1984 podľa mňa téma na rozprudenie. Žena nerobí a je vyčerpaná a to ma týždeň decko z domu fuč😂😂😂,chlap zaraba 3500 a dáva 320a berie prídavky,neriešili ste nič súdne...dobré,buď troll,alebo si blba,iné mi z toho nevychádza. Ale základ,kebyže si teda to druhé,tak bacha,nájdi si prácu,súd nebude zaujímať,že si unavená. Ver mi😉.

lenkakravcova
11. jan 2025

@mamasrnka1984 čo z toho vyplýva?
Mala si si toho muža udržať a mala by si pokoj a neriešila by si pár desiatok eur navyše. Aj bývanie by si mala asi podstatne lepšie..

mira0611
11. jan 2025

Ked sa daju do striedavky, tak aj v tom pripade bude otec platit vyzivne lebo je velky platovy rozdiel medzi rodicmi a dieta ma narok na zivotmu uroven rodicov.
Ano, sud sa bude vratat v tom preco ona nepracuje, ale nie je to lahke pri malom dietati pracovat. Mnoho zamestnavetelov ked uvidi, ze ma dieta, tak ju automaticky nezoberu. Aj u nas je to tak, dlhy cas sa u nas hladal clovek na fakturaciu, videla som zivotopis mojej byvalej spoluziacky, hovorim manazerke HR ona je velmi sikovna pozvite ju na pohovor, uvidite. Mala aj prax. Nie lebo ma male dieta a to bude casto chore.
Popritom je to fakturacia, cize v pohode sa da zvladat z domu.
A to ani nemala zapisanu matersku dovolenku v zivotopise, ale pozreli si to na FB.
Ja citam na mnohych forach, ze kolko platia otcovia pracujuci v zahranici a prekvapuje ma, ze platia 500-600euro.

mira0611
11. jan 2025

@lenkakravcova ano, mala zostat v nefungujucom vztahu, hlavne aby peniaze boli.

damian85
11. jan 2025

@maminkadeticiek A prečo by otec nemal mať prídavky , resp.daňový bonus ? Rád si to vypočujem , pretože tiež aj jedno aj druhé poberám. Ďakujem

lenkakravcova
11. jan 2025

@mira0611 tak teraz má nefungujúci vzťah, komplikácie a čo vlastne má? Doťahovanie sa o pár eur. Výhra nezávislosti. Úplne sa jej to vyplatilo. 🙄 Ako polovici žien, čo sa rozvedú pre hlúposti a potom im to dôjde časom..

lenkakravcova
11. jan 2025

@damian85 hlavne nechápem aký má mať ona daňový bonus ak nepracuje. Z čoho?
Však daňový bonus závisí od zárobku. Takže keby bol na ňu, bol by 0,00€.

Prídavky keď má on vyššie, tak nech ich má, ale mal by ich dávať na dieťa. Lebo na to prídavky sú. Nie pre neho alebo pre ňu. Hoc aj keby dieťaťu za ne každý mesiac nakúpil všetky potreby mimo jedla a bývania (na čo platí výživné). Napr oblečenie, hračky, neskôr školské potreby.

mira0611
11. jan 2025

@damian85 ak je dieta v osobnej starostlivosti matky, tak ona ma narok, podla prava, a predpisov na danovy bonus a pridavky.

Ak napr.mas partnerku, ktora ma z predchadzajuceho vztahu dieta, kedze zijete v jednej domacnosti mas narok na danovy bonus aj pridavku aj toho dietata, napr.ak je mamicka na materskej a ona DB nemoze odoberat.
Ale ked dieta je s matkou a ty bravas dieta len na vikendy, tak mas peniaze odovzdavat matke, ktore poberas na dieta. Lebo nezijete v spolocnej domacnosti.

damian85
11. jan 2025

@mira0611 Kde je napísané , že ma dieťa v osobnej starostlivosti ? Nečítal som celú diskusiu . Ďakujem

Predstav si že si celý daňový bonus a prídavky na dieťa nechávam JA.....som strašne lakomec..

sense
11. jan 2025

@mira0611 ona nepracuje tak nemá mať aký bonus a ani nikde nepíšem že dieťa má v osobnej starostlivosti

mira0611
11. jan 2025

@damian85 ty si sa pytal:

A prečo by otec nemal mať prídavky , resp.daňový bonus ? Rád si to vypočujem , pretože tiež aj jedno aj druhé

Ja som odpovedala na otazku.

Autorka nema dieta v osobnej starostlivosti, prave preto by mala ist na sud!
A ked spatne preukaze, ze dieta zije s nou a nie s otcom. Napr. Najomna zmluva, tak jej na to dane obdobie musi vratit DB aj pridavky, lebo to poberal nepravom.

mira0611
11. jan 2025

@sense odpovedala som na otazku damiana.

sense
11. jan 2025

@mira0611 no daňový bonus jedine daňovému úradu ,plus dieťa síce nie je v striedavke 50/50 ale má ho celý týždeň .... Čiže mi môžme polemizovať či má alebo nemá právo keď oni nemajú poriesenu starostlivosť o dieťa pravne.

damian85
11. jan 2025

@mira0611 Nie , nehovoríš pravdu. Nik z daňového nikde nikdy nechodí aby zisťoval kto s kým kde a kedy žije. Zisťuje sa to iba v prípade že si podajú o DB obaja rodičia. Vtedy sa žiada rozhodnutie súdu ( ktoré autorka nemá ). Ak sa rodičia dohodnú v takomto prípade ako má autorka , kľudne DB môže poberať aj otec. To že v inom prípade to neplatí , okej. Tu riešime tento prípad.

mira0611
11. jan 2025

@sense precitala si si link, ktory som tam dala? Ten z financnej spravy, ohladne danoveho bonusu?
Ja ti hovorim, ako je to predpisane.

mira0611
11. jan 2025

@damian85 ja som odpovedala na otazku, ktoru si polozil ty a nie na autorkinu situaciu. Ja neviem vy to ako mate riesene, aka je dohoda medzi tebou a manzelkou...ja som ti len pisala, ake su predpisy.
Ne vymyslela som to ja!

damian85
11. jan 2025

@mira0611 Tak ešte raz , moja otázka bola k užíveteľke @maminkadeticiek , ktorá sa pýtala prečo v tomto prípade otec príadavky a pýtala sa na DB. Ja som sa opýtal prečo by nemohol , pretože ho poberám aj ja. Takže na otázku , prečo by nemohol v tomto prípade on poberať ( resp.ja ) som nedostal odpoveď. Dostal som síce odpoveď na iné prípady , na to by som sa sám nepýtal keďže podmienky DB poznám veľmi dobre , ale nie na tento. Takže ešte raz , prečo by nemohol poberať v tomto prípade OTEC DB a prídavky ? Ďakujem.

maciatkolulu
11. jan 2025

@mira0611 Úprimne by ma zaujímalo,ako to robia podľa teba v zahraničí. Keď odchádzajú, nie od pomaly šesťročných deti ,ale od ročných. A je veľa samozivoteliek. Alebo ako to zvládajú samoživiteľka viacerých deti,kde po chlapovi a záujmu ani stopy. Akože napísať,že je doma s deckom a týždeň ho ani nemá,je dosť cez čiaru. To jej na súde neprejde ani náhodou,ešte k tomu s VS. To ma hold smolu. Jedine, co dosiahne ,je,že chlap začne vymýšľať,čo a jeho príjmom bude celkom ľahké,právnikov si zaplatí,poradia mi a na SK to pôjde. Takže hor sa do toho. Mk poradil. Ale aj tak neverím,že je niekto až tak blbý

maciatkolulu
11. jan 2025

@damian85 pretože nežije s dieťaťom,tie peniaze sú primárne určené na výživu decka. Ak žijú partneri spolu,je ok,ak dostáva všetko muž,alebo žena. Úplne jednoduché. Pokiaľ poberá chlap ,čo nežije s dieťaťom,musí odovzdávať matke.

doriiis
11. jan 2025

@damian85 ....žiješ s dieťaťom v jednej domácnosti?

kavasmliekom
11. jan 2025

@damian85 DB, ani rodinné prídavky nepatria rodičovi, ktory nežije v jednej domácnosti s dieťaťom. Výnimka je vtedy, ak majú určenú striedavu, vtedy si aj toto mozu podeliť.
Aj keď rodič, ktiry ma dieťa v starostlivosti na db nárok nemá, nemá zo zákona nárok ani druhý rodič, ktiry s dieťaťom nežije, ak nemajú striedavu.
Čiže tam žiadna dohoda medzi rodičmi neexistuje, ten rodič, ktiry nemá nárok a napriek tomu ho poberá, pri zistení ho bude musieť vrátiť za celé obdobie. Nemusí chodiť žiadna kontrola, stačí, ak ho nahlási druhý rodič, alebo budú mať v práci kontrolu. Jedine, ak podvádzate a mate stále rovnaký trvalý pobyt aj tvoja ex s dieťaťom, aj ty. Vtedy je to ťažko dokázať aj zisťovať.