icon

Ako fungovať so striedavou starostlivosťou o bábätko?

11. dec 2023

Ahojte prosím o “logistickú” radu. Čoskoro ma čaká pôrod a s otcom dietata už zial netvorime pár a nežijeme spolu. Neviem si vôbec nejak predstaviť ako budeme fungovať. Všetky prebdene noci s bábätkom si mám odskákať ja? Alebo mu dat babatko k nemu domov a striedať si ho? (To je len pomyselna otazka nad ktorou som zhrozená, prosím nebrat doslova) .. chcem a aj on chce sa o dieťatko starat, rovnakým dielom. Ale zit spolu už nezvládneme, minimálne nie ja, stalo sa vela zlych veci a dost mi ublizil. Nikto iny okrem neho mi nema pomoct. Prosim, máte nejake nápady pripadne skúsenosti ako to zvladnut?

nin12345
11. dec 2023

Ak chces babatko dojcit musis s nim byt kazdu noc ty s tym nic neurobis. Striedanie by sa dalo jedine ak by bolo na umelom mlieku ale aj tak ti to velmi silno neodporucam a neviem si to predstavit. Po porode uvidis sama ako to s babom bude a potom sa mozte dohadovat na veciach tak aby to bolo hlavne v prospech babatka a nie len tvoj alebo jeho.

rebrambora
11. dec 2023

@nin12345 prve dva tyzdne ano, ale mlieko da da predsa odsat. Po par tyzdnoch som si vedela urobit zasobu aj na dva dni.

mogaa
11. dec 2023

striedavá starostlivosť sa u bábätiek nedáva....až u väčších detičiek, nie bábätiek....a ano, všetky prebdené noci si odskáčeš ty, veď si mama....aj pri fungujúcom vzťahu je pri bábätkách gro starostlivosti na mame....

bejbypd
11. dec 2023

Ahoj .chcem ta povzbudiť, materský pud je natoľko silný, že to zvládneš aj bez pomoci ...je to ťažké a veľmi, ale ..s dieťatkom treba počítať aj s prebdenymi nocami, so všetkým..neboj sa toho ,keď bude bábätko na svete ,uvidíš ako veľmi prirodzene to je ...daj si určiť starostlivosť, hoci pri babatkach a obzvlášť ak budeš kojiť, určite striedava nepripadá do úvahy, to uvidíš sama..nech ocko príde pokocikovat a podobne,nech máš chvíľu pre seba a domácnosť..A hlavne nezabudni na výživné. Držím ti palce ,dá sa to zvládnuť, viem o com hovorim

nin12345
11. dec 2023

@rebrambora no to si teda naozaj neviem predstavit ako to moze fungovat ale teda beriem ak to tebe tak fungovalo tak okej. Mne sa napriklad neda odsat od zaciatku mlieko so ziadnou odsavackou cize ja uz by som bola v zadku😄

thereisabear
11. dec 2023

Podľa mna to možno budeš mať vlastne v istom zmysle ľahšie, ako veľa žien, ktoré s otcom dieťaťa žijú. Pretože vo veľa rodinách sa o deti stará 99% času matka. Jasné, nie je to ideálne, ale tak to býva. Tebe možno otec vezme dieťa na 2-3h aj viackrát počas týždňa a ty si môžeš oddýchnuť.

beata_k
11. dec 2023

Rovnym dielom pri babatku nie je mozne. Nie je to mozne ani keby ste spolu zili. Muz by aj tak chodil do prace, takze cez den by to aj tak bolo na tebe. Budes slobodna mamicka, ale zvladli ine a isto to das aj ty.

kofa77
11. dec 2023

tak napr. ceska celebrita Hanychova ma v stredavej dceru, tusim rocnu. ale nedojci ju.

mogaa
11. dec 2023

@kofa77 ale ročné dieťa nie je bábätko.....dieťa do roka je vyslovene odkázané na mamu....tá ho kŕmi, tá ho uspáva, tá rieši všetku starostlivosť oň.....otec viac menej pomôže ak je doma a inak zarába peniaze....

amelie2017
11. dec 2023

Striedavu urcite pri novorodencovi alebo dojcati nie. Prebdene noci si odskaces, ale otecko moze pomoct tak, ze si ho kazde poobedie/ doobedie, pripadne kazde druhe zoberie na par hodin pokocikovat alebo domov a ty zatial dospis.
Uvidis, budete riesit za pochodu. Dieta este ani nie je na svete a pri malickych detoch sa tazko planuje.

viestta
11. dec 2023

Ano, neostane ti nic ine ako si to odskakat sama. Budes rada ak ho pride na par hodin pokocikovat

kofa77
11. dec 2023

@mogaa narodilo sa v aprili tohto roku a otcovi ho dava uz dlhsie.
zas podmienky neviem

anavixy
11. dec 2023

Ja som sama s dietatom a s otcom sa nestykame ani nebavime a co ma na tom celom tesi je, ze si ju s nikym striedat nemusim a nikdy nebudem musiet. Nedokazem si predstavit striedat si babatko, to sa ani nerobi. Prebdene noci si odkaaces a mozno ani nebudu, nie kazde dieta v noci nespi, zbytocne dopredu riesis to ci ani nevies ako bude. Kazodpadne ist do rodicovstva s tym ze hladam sposoby ako sa od dietata odbremenit nie je prave stastny zaciatok. Rovnym dielom v rodicovstve malych babatiek moc nefunguje a obzvlast ked nie ste spolu.

makodob
11. dec 2023

Myslím, že pre bábatko, ak je vaša priorita, tak je to najhoršia možná voľba. Bábatko potrebuje pevné zázemie, prostredie ktoré pozná a okrem toho je to fakt, že v prvých mesiacoch až rokoch viac potrebuje matku. Čo je prirodzené, kedže sa z matky narodilo a pozná ju. Buď si dáte doporiadku váš vzťah s priateľom, alebo može ti chodiť pomáhať k tebe domov. Bábatko nie je hračka, že keď už nevládzeš zanesieš inde. Mnoho manželov pracuje a ženy sú s deťmi aj samé. Ťažké to je, ale je to aj o Vašej dohode a organizácii. Ale nakoľko to bábatko ešte nemáš, veľmi pochybujem, že ho budeš chcieť nosiť kade tade, keď sa narodí. Materinský pud nepustí a česť výnimkám, muži sa o novorodeniatka starať nevedia, tak ako mamky. Preto má dieťa mamku a aj otca, lebo sú iní a dopĺňajú sa. Proste bábatko patrí k mamke a okrem iného, ak chceš dojčiť, tak je to nepredstaviteľné. Veľké deti trpia striedavou statostlivosťou, lebo nikde nemajú domov, u bábatka mi to príde nepredstaviteľné a nanajvýš sebecké od rodičov.

majlo1234
11. dec 2023

Oni hlavne len jeden z vas moze ist na matersku, predpokladam ze ty. A tym padom otec bude normalne pracovat, takze aj ten cas na dieta bude obmedzeny. Uvidis, ked porodis, ako sa budes citit, niektore matky to hormonalne ovplyvni tak, ze nechcu dat dieta z ruk, nieto este mimo domov

jumama
11. dec 2023

Ked sa ti babatko narodi, budes to vnimat inak. Spustia sa ti hormony a budes instinktivne mamou. Som si naozaj ista, ze to budes vnimat inak. Budes vediet, ze toto nebola dobre polozena otazka, ze take nieco mozne nie je.

Babatko potrebuje pocit absolutneho bezpecia a stalosti a ten si vytvara predovsetkym s osobou, s ktorou je vacsinou casu, to osobou je vacsinou mama. https://eduworld.sk/cd/andrea-mikusova/7654/vzt... Zazelaj si prosim od jeziska knihu Kruh bezpecneho rodicovstva. Takze ano, bude to pre teba tazke, ak si matka, co zostala sama, ale pomoc ocka nema spocivat v tom, ze mu na polku casu das dieta. Moze ho navstivit v tvojej pritomnosti, moze ho ist pokocikat, moze kym dieta nepride do isteho veku byt predovsetkym zdrojom financneho bezpecia pre vas - aj ak budete zit osve. To je to, co moze pre dietatko spravit.

2006_1211
11. dec 2023

Najlepšie by bolo keby ty spíš v inej iné ako tvoj ex aspoň prvé 2 týždne ze by ti s ním pomohol a striedali by ste si ho a potom by sa uvidelo ze ci by si kojila a tak

rillwen
11. dec 2023

Striedavá starostlivosť u malých detí je šialenosť. Uvedomuješ si, že to dieťa sa potrebuje ukotviť, naviazať na jedného človeka? A neskôr aj na jednu domácnosť, svoju postieľku, vaničku, známe prostredie. Uvedom si, že je to živý človek s vlastnými emóciami, vlastnosťami a postojmi, len si ich nevie presadiť lebo je odkázaný na pomoc iných. Človek sa nedá presúvať ako obyčajná vec, pre blaho rodičov.
Striedavka jedine od 12 rokov vyššie, žiadne batoľatá ani predškoláci🙄Takto vznikajú akurát celoživotné traumy a psychózy

alenka58
11. dec 2023

chúdence detičky.......

autor
11. dec 2023

@rillwen veď ja tu striedavú starostlivosť samozrejme ani nechcem, pisem to v príspevku. Pýtam radu, nazor ako fungovať s otcom. Viem že je to na nas dvoch, ale rada by som si precitala nazory a skúsenosti iných ľudí.

denisah6
Autor odpoveď zmazal
katulienocka999
11. dec 2023

Ak sa rozchádzate tak,že sa viete porozprávať a nerobiť si naprieky potom skrz bábätko tak to potom napr riešiť kocikovanim. On si užije prechádzky a ty spánok alebo iné co si budeš potrebovať porobiť a zvyšok príde časom 🤷‍♀️