Ako je to s úpravou styku dieťaťa do zahraničia?

bublina83
18. aug 2012

Dobry den,

chcem Vas poziadat o radu pokial mate niekto skusenost s nasledovnou situaciou. Moj manzel ma 4 rocnu dceru z predosleho vztahu, ktora zije s jeho byvalou priatelkou. Manzel pracoval uz rok a pol v Rakusku tak sme sa sem prestahovali aj s nasimi detmi. Byvala mu ale nechce malu davat ku nam cez prazdniny aspon 2-3 krat do roka, chce aby chodil kazdy mesiac za dcerou na Slovensko alebo ako casto sa mu bude dat. Pred prestahovanim sme byvali v jednom meste, takze ked manzel prisiel domov cez vikend tak nebol problem kde bude s dcerou travit cas. Teraz si ale neviem predstavit kde by s nou bol a hlavne byvame 500 km od Slovenska a caste cestovanie je financne narocne a aj vycerpavajuce. Zvazujeme podat na sud upravu styku, ale neviem do akej miery by manzelovi sud vyhovel.

anjelicek26
18. aug 2012

@bublina83 - skuste ten navrh podat, pokial tam nema kde byvat (ani u rodicov by to neslo?), tak je to tazke aj pre dieta, ved ona ho u seba asi byvat nenecha. Ako si to predstavuje jej mama? Ma s malou ist do hotela, ci? Zasa budme realisti.

Moj drahy chodieval - zili sme teraz dva roky v anglicku - za dcerami domov do nemecka (kazde 3 tyzdne cca. - a ano je to financne vycerpavajuce), oni byvaju este 200km odkial byvame my, mama ich poslala na striedacku vlakom alebo doviezla. On platil benzin, resp. listky na vlak. Bol to taky kompromis, oni sa vdaka bohu uz vedia dohodnut. Aj u nas v anglicku tri razy boli pozriet, vzdy to bolo dlhsie cez prazdniny.

meshell
4. mar 2013

Má právo vzít si céru i k vám. Otázka je však to, že ji musí zajistit dovoz k vám. Což matka vám ji na vlastné náklady vozit nebude a 4 ročná si sama na vlak nesedne a nepojede k vám. Musí to však mít i podložené papírem o povolení, která mu matak podepíše. POkud nepodepíše dobrovolně, musí to jít přes soud, který vám malou určitě povolí vzít i k vám, ale bude si pro ni muset asi manžel dojet a zavést tam a zpět na své náklady. Ona je povinná dítěti vyřídit povinné doklady a vy zajistit pojištění zdrav. starostivosti.