icon

Ako napísať list matke maturanta?

16. máj 2024

Bez odcudzovania. Mám syna decembri bude mať 20. Teraz maturuje , nikdy sme neboli v kontakte nepozname sa nevideli sme sa . Ako napísať jeho matke list ako to sformulovať aby som vedel čo ďalej plánuje po mature? Ďakujem za odpoveď.

Strana
z2
sense
16. máj 2024

Matku kontaktovať nemusíš, stačí napísať na súd o zrušenie vyzivneho a dostaneš odpoveď ci ešte musíš alebo nie

domka222
16. máj 2024

Však normálne zaplať ešte aj júl, august a v septembri môžeš zistiť, či matka poberá naďalej prídavky

sissy27
16. máj 2024

Zakladna otazka - vyzivne platis na zaklade sudneho rozhodnutia alebo len na zaklade ustnej dohody s jeho matkou?
Mas dve moznosti
1. Napisat jeho matke strucnu spravu - ahoj, rad by som sa opytal, ci Peter bude po maturite pokracovat v priprave na buduce povolanie dennou formou studia. Ak ano, posli mi prosim povrdenie, dakujem.
2. Ak sa odpovede nedockas, tak sa obratit na sud so ziadostou o preverenie situacie a pripadne zrusenie vyzivneho.

Inak da sa to aj online zistit, ale nie je to uplne spolahliva stranka, dceru mi to pocas strednej skoly neevidovalo ako studenta
https://www.potvrdeniaonavsteveskoly.sk/

Ak je vyzivne urcene sudom, tak sud tuto povinnost musi aj zrusit. Ak ste sa len nejako medzi sebou dohodli, tak v podstate mozes prestat platit a exka sa ozve (alebo aj nie, neviem ake mate vztahy).
Do konca augusta bude syn oficialne vedeny ako student ak sa nieco nezmenilo, takze byt tebou este do konca augusta s tym vyzivnym vydrzim a riesim to od septembra.

A pre tie, ktore sa tu pohorsujete, ze si syna 20r nevidel a ani on a ocividne ani jeho ex na tom nechcu nic menit - niekedy je to takto lepsie, aspon im dal volnost a moznost zariadit si vlastny zivot. Ona mozno partnera ma, syn ma mozno skveleho otca (aj ked nie biologickeho) a bez kecov si 20r plnil aspon tu financnu povinnost. Za mna ovela lepsie riesenie, ako keby si vynucoval syna kazdy druhy vikend, z toho vzdy 3x neprisiel len aby im spravil na truc a vyzivne z neho musel tahat exekutor. Oni dvaja vedia preco sa takto dohodli.

katarinaba
16. máj 2024

@sissy27 👏👏👏

ibrunova
16. máj 2024

Skontaktuj jeho matku, ale stačí až neskôr, do konca augusta určite treba platiť. Možno sa aj ona sama ozve, ak bude pokračovať v štúdiu, veď aj jej bude záležať na tom, aby si platil.

cacianka
16. máj 2024

Keď už, tak odCudzuješ sa sám, teda si sa odCudzil od svojho syna, vlastnej krvi.
Že ťa tu na ženskom fóre budú zeny- matky odSudzovať, si mohol čakať, lebo si "otec roka", ktorý iba posiela výživné a neprejavuje ani základný záujem o syna, už vyše 19 rokov. Keby si totiž prejavoval, tak vieš akú školu, odbor študuje, aké plány má TVOJ syn.
Keďže tvoj syn má už 18+, jeho matka už nemá s výživným nič spoločné, mal si ho posielať na synov účet hneď po dovŕšení 18r, takže máš 2 možnosti.
Napísať synovi, spýtať sa na jeho plány. Avšak v období maturít, v čase keď má iné starosti a prebiehajú veľké zmeny v jeho životnom období, by bol tvoj list chrapunsky. Stačí v septembri ho poslať, a požiadať o potvrdenie o návšteve školy pre potreby napr.tvojho zamestnávateľa a úhrad v banke.
Alebo podať návrh na súd vo veci zrušenie výživného, tiež až v septembri, pretože sa aj zmaturovaný študent považuje za študenta až do 31.8.

slavka1988
16. máj 2024

Teba nikdy nezaujmalo ako tvoj syn vyzera? Čo ho baví? Či mu ide škola? Či ma priateľku? Proste nič? Chudák syn mat takehoto ,,otca,, a ty nesmierne spokojný zo sebou hoc si platil výživné aj to ai musel ako chcel je mi zle z takýchto ,,otcov,,

domka222
16. máj 2024

@slavka1988 nechápem, čo vysvetľuješ. Je to jeho vec. Ja mám tiež takého "otca". Videl ma jeden krát. A tak ako som mu ja ukradnutá, tak mi on v živote nechýbal a je mi jedno ako sa má a či vôbec žije.

januska12323
16. máj 2024

Jednoducho do augusta plať, potom si podaj žiadosť o zrušenie výživného a ak študuje nezastavia ti to.

janicast
16. máj 2024

Vyzivne nekoncí maturitou

janicast
16. máj 2024

@kvietok173 vyzvaný?a kým?Pretoze syn je dospelý iba on musí poziadat o.vyzivné .Matka s tým už nic nemá!

janicast
16. máj 2024

@cacianka presne

luccija
16. máj 2024

Je dospelý napíš synovi prečo matke?

cookie29
16. máj 2024

Zeny ste hnusne... nevieme co je za tym, preco atd... ale jedno treba dotycnemu uznat, minimalne vyzivne platil. Kolko je tatinkov roka, ktori sa tvaria ako neviem co a na dieta neprispievaju? Respektive sa nahlasia ako nesolventi aby platit nemuseli.

@autor, dostal si zopar rad. Idealne pockat do augusta a poziadat matku/dieta o potvrdenie o navsteve skoly. Prepokladam, ze nejake info vies, ked vies ze teraz maturuje, ak ma 20 a bezne sa maturuje skor v 18, odniekial tu informaciu mas. Nemozes rovnako zistit viac?

cacianka
16. máj 2024

@cacianka ešte doplním - súd vyzve obe strany, aby predložili relevantné dôkazy.
Od chalana výšku požadovaného výživného, rozpis nákladov a potvrdenie o návšteve školy, alebo vyjadrenie že výživné nepožaduje, nakoľko je zamestnaný a má príjem.
Od otca potvrdenie od zamestnávateľa aký má príjem za posledný rok( mesačný priemer) a náklady na svoj život. Súd vyhodnotí všetky dôkazy, prípadne vypočuje obe strany a rozhodne, predtým sa pokúša o zmier a dohodu.

dadis
16. máj 2024

@kvietok173 To je dobra blbost, ze prestat platit 🙈. Musi platit, kym mu povinnost sud nezrusi. O to musi sud poziadat on sam.

dupinka
16. máj 2024

Ak ide o otázku výživného, tak jedine cestou návrhu na zrušenie výživného súdom. A tam ti preukáže či je schopný sám sa živiť.

Strana
z2