icon

Ako postupovať pri súdnom rozhodnutí?

8. jan 2026

Dnes sme mali súdne pojednávanie ohľadom výživného. Súd vôbec nebral do úvahy výdavky na byt, kde teraz žijem s deťmi. Priznali mi sumu, z ktorej nezaplatil ani nájom. Máme skončiť na ulici?
A druhá vec - naozaj som povinná dávať deti otcovi aj keď sú choré? Aký má zmysel, že ja ich liečim, dávam do stavu aby mohli ísť do škôlky a potom keď zahlási otec, tak mu ich musím odovzdať? Styk nám nespravili lebo pracuje v zahraničí a nechodí domov pravidelne. Zaujíma ma len, aké mám možnosti odmietnuť, aby som mu nebránila, ale zároveň, aby choré deti boli s matkou. On sa o nich postarať nevie, nedodržuje liečebný režim, neuznáva antibiotiká. Dcéra nebola od 1.12. v škôlke, stále ju niečo bolelo a keď už bola v poriadku a šla k nemu, vrátila sa opäť chorá.
Moja známa, keď jej dcéra ochorie, napíše ex sms, že je dcéra chorá a presúvajú víkend. Mne dnes vraveli, že sa to považuje za bránenie a môžu mi vziať príspevky.
Aké mám možnosti?

Strana
z3
pribinak
Včera o 07:59
@sense

@pribinak ja som si to aj myslela, .... Osobné si myslím že ju z deťmi ani nevyhodil keďže sama píše že jej vadilo čo povedala jeho matka, že byt je jeho a len vďaka nemu má strechu nad hlavou. Čiže si myslím že to bola len priateľka ktorá predtým nepracovala a nasťahovala sa k frajerovi, má len nižší rodicak a zrejme šla z materskej do materskej. Preto aj tie názory aké sú, vadí že deti berú má výlety starí rodičia, aj keď takéto zážitky majú mať s rodičmi. A pod

@sense no žiaľ aj takúto vzorku obyvateľstva mame

Tu by bolo veľmi zaujímavé vidieť celu story aj z druhej strany

autor
Včera o 08:02

Ja som pracovala predtým na plný úväzok. A čo je na Tom, že mám deti hneď po sebe? Majú medzi sebou 3 ročný rozdiel, to asi nie je katastrofa

manzanillaa
Včera o 08:06
@anonym_cbfef8

@manzanillaa myslím že nevyhodil, že odišla sama

@anonym_cbfef8 hneď v druhom príspevku píše,že ich vyhodil.

pribinak
Včera o 08:09
@manzanillaa

@manzanillaa nie je to take jednoznačne lebo potom píše že vlastne nevydržala nápor od svokry

autor
Včera o 08:11
@manzanillaa

@manzanillaa áno, vyhodil. Mala som sa nechať psychicky týrať? Byt môjho syna.....od neho som počúvala, že ak sa mi nepáči, môžem ísť...svokra tam chodila kedykoľvek, lebo mala kľúče, lebo mohla, lebo byt jej syna. Nulové súkromie, nulový rešpekt

anonym_0e0087
Včera o 08:12

@anonym_autor môžeš sa odvolať čo ti určite aj právnička povedala. Ale či ti to bude niečo platné neviem. Stále môžeš ísť pracovať a 2 ročná môže ísť úplne kľudne do jaslí ako je to bežné v zahraničí.

pribinak
Včera o 08:57
@anonym_autor

@manzanillaa áno, vyhodil. Mala som sa nechať psychicky týrať? Byt môjho syna.....od neho som počúvala, že ak sa mi nepáči, môžem ísť...svokra tam chodila kedykoľvek, lebo mala kľúče, lebo mohla, lebo byt jej syna. Nulové súkromie, nulový rešpekt

@anonym_autor je tu skupina pravnikov. Skus sa poradit. Tqk ako som uz napisala, ja by som chore dieta nikam nedavala. Proste by som ponukla aspon 1-2 ine terminy

alenka58
Včera o 10:08
@anonym_autor

@anonym_autor to čo hovorila svokra si mala riešiť s manželom a hneď na začiatku

motylik2559
Včera o 12:23

@anonym_autor Ahoj, sud vymeria muzovi take vyzivne na deti, na zaklade zdokladovania jeho prijmu, jeho vydavkov, ci nema vydavky este na dalsie dieta (nie vase spolocne), tak aby aj on to po financnej stranke zvladal a nebol na doraz. To,ze ty chces 500eur lebo najom..Najom sa zahrna do vyzivneho, avsak nie cela cast najmu...len alikvotna, takze nemozes ocakavat,ze ti vyzivne vyjde na cely najom. Co sa tyka choroby, prioritne je to o dohode rodicov, ale kedze vy mate komunikaciu nulovu, tak v tom pripade sa berie ohlad na to, ako je dieta chore- ak ma vysoke horucky, je odkazane na lozko, je malatne atd.v tom pripade vypytaj potvrdenie od lekarky a tym nezmaris ziadne sudne nariadenie, pretoze otec dietata si nemoze vziat dieta tak chore, ktore by jeho presun mohol este zhorsit. Taktiez sa neodporuca dat chore dieta rodicovi, ktory mu nezabezpeci uzdravovanie, ake je nariadene mudr. Ak ma dieta len sopliky a pokasliava, ale je bez teplot, v tom pripade sud nevidi dovod na to, aby sa dieta s otcom stretnut nemohlo. Este sa vratim k plateniu, nie je ziadne 50:50 co sa tyka vyzivocej povinnosti matky a otca. Ide sa podla moznosti ake ma rodic individualne, nakolko kazdy ma inu zivotnu uroven. Kazdopadne by som ti odporucila, skusit aspon tie jasle pokial nemas nikoho, kto by malu postrazil a ty sa zamestnaj aspon na skrateny uväzok, dnes takto robi uz vela matiek, snazia sa poradit si ako to ide a zvazit a vyuzit vsetky dostupne moznosti. Este by nebolo odveci, keby si poziadala o striedavu starostlivost (to som nejak nevycitala, ci si ziadala), aby ste mali presne rovzrhnute kedy ktory rodic bude mat deti, kedze je vo vasej komunikacii dost dusno ako som pochopila.

autor
Včera o 14:49
@motylik2559

@anonym_autor Ahoj, sud vymeria muzovi take vyzivne na deti, na zaklade zdokladovania jeho prijmu, jeho vydavkov, ci nema vydavky este na dalsie dieta (nie vase spolocne), tak aby aj on to po financnej stranke zvladal a nebol na doraz. To,ze ty chces 500eur lebo najom..Najom sa zahrna do vyzivneho, avsak nie cela cast najmu...len alikvotna, takze nemozes ocakavat,ze ti vyzivne vyjde na cely najom. Co sa tyka choroby, prioritne je to o dohode rodicov, ale kedze vy mate komunikaciu nulovu, tak v tom pripade sa berie ohlad na to, ako je dieta chore- ak ma vysoke horucky, je odkazane na lozko, je malatne atd.v tom pripade vypytaj potvrdenie od lekarky a tym nezmaris ziadne sudne nariadenie, pretoze otec dietata si nemoze vziat dieta tak chore, ktore by jeho presun mohol este zhorsit. Taktiez sa neodporuca dat chore dieta rodicovi, ktory mu nezabezpeci uzdravovanie, ake je nariadene mudr. Ak ma dieta len sopliky a pokasliava, ale je bez teplot, v tom pripade sud nevidi dovod na to, aby sa dieta s otcom stretnut nemohlo. Este sa vratim k plateniu, nie je ziadne 50:50 co sa tyka vyzivocej povinnosti matky a otca. Ide sa podla moznosti ake ma rodic individualne, nakolko kazdy ma inu zivotnu uroven. Kazdopadne by som ti odporucila, skusit aspon tie jasle pokial nemas nikoho, kto by malu postrazil a ty sa zamestnaj aspon na skrateny uväzok, dnes takto robi uz vela matiek, snazia sa poradit si ako to ide a zvazit a vyuzit vsetky dostupne moznosti. Este by nebolo odveci, keby si poziadala o striedavu starostlivost (to som nejak nevycitala, ci si ziadala), aby ste mali presne rovzrhnute kedy ktory rodic bude mat deti, kedze je vo vasej komunikacii dost dusno ako som pochopila.

@motylik2559 striedava starostlivosť neprichádza do úvahy. On pracuje v zahraničí na nepravidelných turnusoch. A ak by to aj šlo, nikdy by som na to nepristúpila skrz jeho rodiny.
Teraz bola dcéra u neho počas sviatkov dva dni, vrátila sa s horúčkou, ja som ju vyliečila, ale kašeľ jej ostal, a opäť ju chce. Je nedoliečená. A zdravé dieťa mu dávať nemienim, mali by s ním tráviť čas rovnako.

motylik2559
Včera o 14:59
@anonym_autor

@motylik2559 striedava starostlivosť neprichádza do úvahy. On pracuje v zahraničí na nepravidelných turnusoch. A ak by to aj šlo, nikdy by som na to nepristúpila skrz jeho rodiny.
Teraz bola dcéra u neho počas sviatkov dva dni, vrátila sa s horúčkou, ja som ju vyliečila, ale kašeľ jej ostal, a opäť ju chce. Je nedoliečená. A zdravé dieťa mu dávať nemienim, mali by s ním tráviť čas rovnako.

@anonym_autor Napisala som ti ake su moznosti ohladom choroby dietata, co sa ako berie a co mozes v tom smere robit.
Ty sa len opakujes dokola, tak si skus precitat este raz a pomaly co som ti napisala, mas tam vsetko🤷‍♀️🙂

anonym_7bf854
Včera o 15:06

Ak si myslíš, že 400€ na dve malé deti je málo a ty vieš dokázať, že sú výdavky na ne vyššie, odvolaj sa hneď ako ti príde domov rozhodnutie. Avšak podstatný je aj jeho príjem a výdavky, tiež starostlivosť o deti. Pre porovnanie, moja dcéra mala 16, chodila na súkromnú strednú školu a otec jej posielal 130€. Tým sa jeho starostlivosť skončila. Žiadala som zvýšenie na 250€, odklepli mi 200€, hoc som zdokladovala mesačné výdavky za celý rok. On (!) sa odvolal, zdalo sa mu to veľa. Naťahovalo sa to rok, nasledovalo ďalšie pojednávanie, kde bola suma zvýšená na 240€. Dnes má dcéra 18, stále študuje, otec za ňou nechodí. Ten tvoj o deti zrejme záujem má, keď sa pýtaš, či mu ich musíš dať. Keď bola dcéra menšia a bola chorá, nechodila k nemu, ale nasledujúci víkend si ju vzal na výmenu. Ak mu navrhneš náhradný termín, reálne mu v styku nebrániš, a teda by to malo byť ok. Odporúčam poslať mu info cez sms, nech máš dôkaz, že si mala snahu situáciu vyriešiť.

parvinka0001
Včera o 15:15
@anonym_autor

@anonym_autor ty mu vlastne ani zdravé ani choré deti nechceš dať len prachy čakáš . GRATULEJEM MATKA ROKA

sense
Včera o 15:52
@anonym_autor

@anonym_autor čiže ty v podať nechceš vôbec aby deti mal , stačí že bude platiť tak aby ti to pokrylo všetky výdavky na život, choré dieťa nie a zdravé tiež nie
Keby je tvoj ex ozaj taký chuj, tak sa vráti na SVK , žiada striedačku a výživné by si nemala alebo len minimálne. A áno súd dáva striedavku aj pri deťoch v skolkarskom veku, možno nie týždeň týždeň ale iný pomer

anonym_7bf854
Včera o 16:06
@anonym_autor

Ex deti chce, ale neberie ohľad na náš program. A on ich supne k rodičom, veď oni sa postarajú. To je o čom? Jeho mama neuznáva lekárov, ATB, nerešpektuje moje názory. Celé leto deti ťahala po výletoch, aby mi robila naprieky. Lebo vedela že ja si to dovoliť nemôžem. A to som ešte bývala s exom. A mňa nechávali doma, oddychovať, upratovať. Moje deti majú mať zážitky s rodičmi, nie všetko s babkou a dedom.

@anonym_autor "Celé leto deti ťahala po výletoch, aby mi robila naprieky. Lebo vedela že ja si to dovoliť nemôžem." To nemôžeš myslieť vážne! robila ti prieky, že vzala deti na výlet? moja ex.svokra v živote nevzala svoju jedinú vnučku nikam. Ani na výlet, ani víkend, ani na prázdniny. Vlastne ani na zmrzlinu. Roky jej posiela k narodeninám iba sms. Čo by som ja dala za to, aby ju aspoň raz niekam vzala, nech už je aká je. A ty sa sťažuješ, že ti robí prieky, lebo ty na to nemáš. Práve preto by si jej mala poďakovať. Tvoje deti majú zážitok a ty chvíľu pre seba. Ako tak čítam tvoje reakcie, zdá sa mi, že tvojou snahou je odstrihnúť deti od otca a jeho rodiny. Stačí, že cinknú prachy. Ak sa mýlim, prepáč.

Strana
z3