icon

Ako požiadať o zníženie výživného na dieťa?

majcamartinko
29. máj 2025

Ahojte, dúfam že mi poradíte, a snáď mňa neukamenujete.

Mám taký menší problém
Žijem s priateľom a dvomi nášmi deťmi. Tento rok sa ideme brať
Ale. Z predchádzajúceho vzťahu má dcérku ktorú nikdy nevidel ale platí naňu každý mesiac. Nikdy som mu nebránila sa snou stretnúť alebo niečo vedela som o nej od začiatku.
Ale momentálne si dala jej matka zvýšiť výživné na dieťa viac ako o 60% sumy ktorú dostáva. Mesačne dávame 160€ jej mama chce 400€ mesačne

Keď všetko spočítané náš rozpočet mesačný, zostáva nám minimum ani nie životné minimum.

Ale idem k veci máme sa k súdu vyjadriť ohľadom situácií v rodinnom rozpočte, ale otázka znie môžeme tam navrhnúť mi ako odporca o znížení výživného alebo to musíme spraviť individuálne.

Strana
z2
caramellka
1. jún 2025

@majcamartinko Autorka, prepáč, nerýpem, len ak vy obidvaja s manželom máte minimálnu mzdu, čo je cca 660 € v čistom, plus 2x 100 € daňový bonus a prídavky, už len kvôli vašim deťom by som sa asi snažila o inú prácu....🙏 Áno, viem, že v niektorych regiónoch je to extremne náročné, neodsudzujem a držím palce...

jaass
1. jún 2025

@majcamartinko mesacne davate 160€? To si snad robis srandu 🤦‍♀️

kassandra25
1. jún 2025

@majcamartinko počuj, a to sa on hra na blbca alebo je taký blbý, podľa toho, čo si ty opísala. V tom je nejaký háčik, keď ju ani vidieť nejako nemohol, platiť môže, ale byt s nou nemôže. To by nikto normálny, ani polonormalny nezobral. Iba blb, čo platí a bojí sa. Možno dieťa ani nie je jeho. Spať dotyčná kľudne mohla s viacerými a na zodpovedného a platiaceho to hodila. A teba to musí dobre stvat, akého mlantraka máš.

cacianka
1. jún 2025
@ukgirls

@cacianka nemusi..matka moze dat dieta otcovi na vychovu a platit mu vyzivne- potom si aj ona moze uzivat zivot-ale uprimne ktora z nas by to spravila?

@ukgirls veď ja viem. Matka je ako Batman, Spiderman, a Chuck Norris dohromady. Zvládne viac ako chlap, postarať sa o svoju krv, sú len výnimky keď je to naopak....

martina8843
1. jún 2025
@januska12323

K sume sa nevyjadrím, keďže neviem aké má matka náklady, ale nechápem ako môže otec nevidieť vlastné dieťa nikdy v živote a spokojne si narobí ďalšie dve. Aspoň to povinné výživné platí.

@januska12323 To povinne vyzivne sa este trosku navysi, ked bude mala potrebovat psychologa. A ozaj riesit za takehoto chruna znizenie vyzivneho a este si s nim urobit deti.. O par rokov to bude autorka, s dvomi detmi, bez pomoci..

blondie333
1. jún 2025
@ukgirls

@cacianka nemusi..matka moze dat dieta otcovi na vychovu a platit mu vyzivne- potom si aj ona moze uzivat zivot-ale uprimne ktora z nas by to spravila?

@ukgirls no, napriklad moja 😂👌🏻 bol to ale rok 1999 a vyzivne vtedy platila na mna ocinovi tisic korun. Nijako inak sa nepodielala. Su matky a “matky” zial.

augustinka1
2. jún 2025

@majcamartinko skôr súhlasiť s navýšením na 200€. So snížením neprejdete, iba ak dokážete zdokladovať, že nemáte naozaj nič, ale aj to je diskutabilné a závisí na sudcovi ako sa rozhodne. Z nedávnej skúsenosti, tiež zdokladoval otec ako je v mínuse a že ho živia terajšej priateľky rodičia a súd zdvihol sumu zo 100 na 180 plus doplatok. Závisí, čo matka všetko zdokladuje a keďže 17r. je už celkom vysoký vek budú aj vyššie výdavky. Bohužiaľ

Strana
z2