icon

Ako požiadať o zníženie výživného na dieťa?

majcamartinko
29. máj 2025

Ahojte, dúfam že mi poradíte, a snáď mňa neukamenujete.

Mám taký menší problém
Žijem s priateľom a dvomi nášmi deťmi. Tento rok sa ideme brať
Ale. Z predchádzajúceho vzťahu má dcérku ktorú nikdy nevidel ale platí naňu každý mesiac. Nikdy som mu nebránila sa snou stretnúť alebo niečo vedela som o nej od začiatku.
Ale momentálne si dala jej matka zvýšiť výživné na dieťa viac ako o 60% sumy ktorú dostáva. Mesačne dávame 160€ jej mama chce 400€ mesačne

Keď všetko spočítané náš rozpočet mesačný, zostáva nám minimum ani nie životné minimum.

Ale idem k veci máme sa k súdu vyjadriť ohľadom situácií v rodinnom rozpočte, ale otázka znie môžeme tam navrhnúť mi ako odporca o znížení výživného alebo to musíme spraviť individuálne.

Strana
z2
evcagabi
29. máj 2025

Sama vies, kolko financii treba na vychovu deti. Tak sa nad tym zamysli, kym zacnes handrkovat so snizenim

kavasmliekom
29. máj 2025

@majcamartinko koľko má to dieťa rokov? Súd berie do úvahy prvorodene dieťa, budem citovať sudkynu "keď nemáte na výživu jedného dieťaťa, netreba splodiť ďalšie" čiže zvýšia tak ci tak. Vy môžete namietať, aj do vyjadrenia dat návrh na zníženie, ale zo skúseností neznížia. Vekom sa náklady na život zvyšujú, nie znižujú.

abbey1
29. máj 2025

@majcamartinko Celkom by som brala, keby ma dieťa mesačne stálo len 400 eur.

kavasmliekom
29. máj 2025
@abbey1

@abbey1 a koľko ťa stojí dieťa mesačne? Hádam nie 800e.

minenkaa
29. máj 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom ano môžte tam navrhnúť zníženie

kavasmliekom
29. máj 2025
@minenkaa

@minenkaa ja viem 😀 to nie ja som sa pýtala.

abbey1
29. máj 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom Niektoré mesiace veru aj oveľa viac než 800.Ale bežný mesiac-bývanie, strava, kozmetika, oblečenie, vzdelávanie-- určite 400 vysoko prekročia. Nehovoriac o ďalších výdavkoch, ktoré sú s bývaním, pripadne strednou a vysokou školou dieťaťa, lieky, zubár, pripadne zubný strojček,.
Predpokladám, že sú má k dispozícii odôvodnený návrh matky, potvrdenie o mzde otca a na základe toho padne rozhodnutie.

patka06
29. máj 2025

160 + 60% = 256 nie 400
250 - 260 eur výživné na dieťa je primeraná suma
400 je už veľa - sumu musí zdôvodniť, preukázať reálne výdavky
Počítaj s tým, že súd zvýšenie schváli

parvinka0001
29. máj 2025
@abbey1

@kavasmliekom Niektoré mesiace veru aj oveľa viac než 800.Ale bežný mesiac-bývanie, strava, kozmetika, oblečenie, vzdelávanie-- určite 400 vysoko prekročia. Nehovoriac o ďalších výdavkoch, ktoré sú s bývaním, pripadne strednou a vysokou školou dieťaťa, lieky, zubár, pripadne zubný strojček,.
Predpokladám, že sú má k dispozícii odôvodnený návrh matky, potvrdenie o mzde otca a na základe toho padne rozhodnutie.

@abbey1 prepáč ale to čo píšeš je úplný blud . Ľudia ktorý spolu majú 2000€ dajme tomu nedá asi na jedno dieťa 800€ .

kavasmliekom
29. máj 2025
@abbey1

@abbey1 ok keď zarabate ty 3000 aj muž, tak si môžete dovoliť dat na jedno dieťa 800e. My mame dokopy 3000e a 3 deti, ja by som musela chytať holuby a piecť ich vonku na ohni, lebo by som musela šetriť aj na energii 😄

yanni
29. máj 2025
@abbey1

@abbey1 ide O to, ze tych 400 € je len polovica. Druhpu polovicou sa na podielat druha strana. Cize Dajme Tomu, matka 200 € a 200 € v inej forme, napr. Tym, Ze dieta zije u matky, ona vynalozi cas, nervy atd. O celu starostlivost. Autorka nepise, Kolko Ma Dieta rokov. Matka, ked chce zvysenie, musi zdovodnit a vydokladovat ci aj realne su naklady na dieta v tej vyske. Cize dokopy 800 €. Mna len zaraza, preco otec Dieta nikdy nevidel. A Inak, Berie sa do uvahy vyzivovacia povinnost vsetkych deti, toho ktoreho rodicia. Ziadne Dieta nesmie byt v nevyhode.

kavasmliekom
29. máj 2025
@yanni

@abbey1 ide O to, ze tych 400 € je len polovica. Druhpu polovicou sa na podielat druha strana. Cize Dajme Tomu, matka 200 € a 200 € v inej forme, napr. Tym, Ze dieta zije u matky, ona vynalozi cas, nervy atd. O celu starostlivost. Autorka nepise, Kolko Ma Dieta rokov. Matka, ked chce zvysenie, musi zdovodnit a vydokladovat ci aj realne su naklady na dieta v tej vyske. Cize dokopy 800 €. Mna len zaraza, preco otec Dieta nikdy nevidel. A Inak, Berie sa do uvahy vyzivovacia povinnost vsetkych deti, toho ktoreho rodicia. Ziadne Dieta nesmie byt v nevyhode.

@yanni nemá byť v nevýhode, ale veľakrát je. Hlavne tie, ktoré žijú s otvom, ktiry platí výživné. Napríklad keď ma platiť 400e na jedno dieťa a ma doma ďalšie dve, určite nezvýši 800e na nich. A ani v realite netreba toľko.

abbey1
29. máj 2025
@yanni

@yanni Toto mne písať nemusíš, mne je to úplne jasné. Aj to, že súd nie je úplne blbý a nenechá ex životné minimum.
Mňa len zaráža, ako si zrazu ženy na koni myslia, že dieťaťu stačí zaplatiť stravu a ošatenie a tam tie financie rodiča, ktorý sa stará, končia.
Ale tu často čítam, že ženy pre stravujú rodinu za 200 eur mesačne a nič im nechýba.
Áno, je rozdiel, aký je príjem v rodine. A keď sa nedá, nedá sa.
Ale ako som už písala, súd má poklady a na základe nich rozhodne.
Rozhodne rodič, u ktorého dieťa žije sa musí sakra obracať, aby to dieťa za 160 rúr výživného, čiže logiky koňa 320 komplet mesačne, to dieťa malo strechu nad hlavou, jedlo, oblečenie, vzdelávanie, krúžky, kultúru a ešte nebodaj bežné zážitky k tomu.

maranco
29. máj 2025

@majcamartinko s takým priateľom si urobiť 2 deti je fakt odvaha a riziko, ako sa môže jeho dcéra cítiť keď sa o ňu otec roky nezaujíma

januska12323
29. máj 2025

K sume sa nevyjadrím, keďže neviem aké má matka náklady, ale nechápem ako môže otec nevidieť vlastné dieťa nikdy v živote a spokojne si narobí ďalšie dve. Aspoň to povinné výživné platí.

minenkaa
29. máj 2025
@januska12323

K sume sa nevyjadrím, keďže neviem aké má matka náklady, ale nechápem ako môže otec nevidieť vlastné dieťa nikdy v živote a spokojne si narobí ďalšie dve. Aspoň to povinné výživné platí.

@januska12323 niekedy sa nedá k vlastnému dieťaťu dostať ak nechceš robiť jeho matke problémy a stres decku

yanni
29. máj 2025
@januska12323

@januska12323 no jo, dovodov je vela. A casto su aj matky na vine, nedovolia, stale vyhovorky ako je dieta chore, na nejakej narodeninovej Party atd. A to vzdy, ked Ma ist dieta k otcovi. Zaujimave. Tiez vela Matiek hucka dieta voči otcovi. To potom uz ani ten otec nema Zaujem sa s matkou dietata stale natahovat. Tiez Ma otec (aj dieta zije u matky) Menü Casa budovat si vztah. V urcitom veku uz casto ani deti nechcu takto pendlovat.

majlo1234
29. máj 2025
@yanni

@januska12323 no jo, dovodov je vela. A casto su aj matky na vine, nedovolia, stale vyhovorky ako je dieta chore, na nejakej narodeninovej Party atd. A to vzdy, ked Ma ist dieta k otcovi. Zaujimave. Tiez vela Matiek hucka dieta voči otcovi. To potom uz ani ten otec nema Zaujem sa s matkou dietata stale natahovat. Tiez Ma otec (aj dieta zije u matky) Menü Casa budovat si vztah. V urcitom veku uz casto ani deti nechcu takto pendlovat.

@yanni presne ako u nas, a vyzivne na dve deti 800 euro

majcamartinko
autor
29. máj 2025

Keď sa jeho dcérka narodila dnes sa dcéra 17rokov . Partner ani nevedel že bývalá je tehotná a že čaká dieťa. Dozvedel sa to až zo súdu keď mu došlo aby sa dostavil a platil výživné. Od tej doby matka dieťaťa neustále bráni návšteve dokonca sa kvôli tomu i odsťahovali na druhu koniec republiku.
A to neznamená že už dieťa mal s druhou že nemôže mať dôvod alebo právo si založiť rodinu. Jeho dcéra keď bude dospelá a bude moc z jej strany navštíviť alebo kontaktovať otca z našej strany nieje problém.

majcamartinko
autor
29. máj 2025
@minenkaa

@minenkaa ďakujem

kavasmliekom
29. máj 2025
@majcamartinko

Keď sa jeho dcérka narodila dnes sa dcéra 17rokov . Partner ani nevedel že bývalá je tehotná a že čaká dieťa. Dozvedel sa to až zo súdu keď mu došlo aby sa dostavil a platil výživné. Od tej doby matka dieťaťa neustále bráni návšteve dokonca sa kvôli tomu i odsťahovali na druhu koniec republiku.
A to neznamená že už dieťa mal s druhou že nemôže mať dôvod alebo právo si založiť rodinu. Jeho dcéra keď bude dospelá a bude moc z jej strany navštíviť alebo kontaktovať otca z našej strany nieje problém.

@majcamartinko ale ved otec ma pravo podľa súdneho rozhodnutia sa s dieťaťom stretávať, to ze matka sa odsťahovala s dieťaťom, nie je jeho problém, trebalo hľadať riešenia. Zjavne to vyhovovalo všetkým zúčastneným. A keď dcéra pôjde na výšku, to ešte len bude výživné. Záleží aj kedy bolo určené výživné ktoré platí a ci bolo vôbec odvtedy zvysovane. Predsa 17 rokov jedno výživné, životná úroveň úplne inde...ved sama vieš, koľko vám treba na živobytie

luccija
29. máj 2025

@majcamartinko 160 eur na 17 r je nízke výživné.Ale to zistíš až, keď tvoje deti budú na strednej škole.Kolko rokov nebolo zvýšené?Ved sa vyjadrite a súd rozhodne.Ona tiež nedala z brucha tú sumu...okrem výživného sú rodičia čo doplácajú na okuliare, lyžiarsky, doučovanie, dovolenku, školské výlety, vodičák, baba asi pôjde na VS...clovek, až potom zistí, že deti sú sakra drahé🤣ty opis vašu situáciu a nájdete nejakú stred

majcamartinko
autor
29. máj 2025

Presne som vedela že mňa tu ukamenujete
Ale opíšem vám situáciu. Ja som sa s partnerom zoznámila kratko po novom roku začali sme sa stretávať už vtedy bol slobodný. Po nejako čase sme sa dali dokopy randili sme a o dva roky na to došiel list zo súdu mal predvolanie zisťovanie otcovstva a určenie výživného. Povedala som si ok vysvetlíme si to
Vtedy dcérka mala dve roky nikto nič nevedel súd vtedy určil výživné ktoré chcela 477€ partner stým súhlasil keďže mal vtedy dobre platenú prácu. Všetko i doplatil od narodenia malej .Stále jej vyvolával, chodil k nej že chce byť s malou v kontakte, ex mala stále nejaké výhovorky. Zas po čase si ex zamyslela že chce viac peňazí a aby to nebolo málo tak chcela na seba 150€ a to sme už stopli. Vtedy sa nám narodil syn, zobrali sme hypotéku, úver aby sme si postavili dom. Vtedy ex pravdepodobne spravila chybu keďže jej súd znížil výživné na 160€ mi sme iba doložili všetky potrebné papiere medzi tým sa na narodila dcérka momentálne syn má 12 a dcérka 6 rokov. A teraz chce znovu zvýšiť
Ale naša situácia je finančne zlá, partner musel svoju prácu opustí a najist si inú horšie platenú prácu zo zdravotných dôvodov autohavári
Ja zarobím ako predavačka 700€ a partner ako Informátor 700
Mesačne výdavky inkaso 130€, hypotéka 390€, úver 110€ výživné pre ex 160, plyn 70€ strava 200€ a to tam nie sú všetky ostatné drobné výdavky započítané lieky, drogéria.
Partner sa snažil pokiaľ bývalá vo vedľajšom meste stále u nej zvonil pred dverami a občas mu otvorila ale malú mu nikde neukázala. Keď sa odsťahovali, jazdil zanou 600km tam i späť raz mesačne a neúspešne.
A popravde už toho čo robí mám plné zuby prečo veď dostávala stále svoje. My sme nikdy nežiadali v zníženie až teraz chceme keď zasa podala návrh.

kavasmliekom
29. máj 2025
@majcamartinko

Presne som vedela že mňa tu ukamenujete
Ale opíšem vám situáciu. Ja som sa s partnerom zoznámila kratko po novom roku začali sme sa stretávať už vtedy bol slobodný. Po nejako čase sme sa dali dokopy randili sme a o dva roky na to došiel list zo súdu mal predvolanie zisťovanie otcovstva a určenie výživného. Povedala som si ok vysvetlíme si to
Vtedy dcérka mala dve roky nikto nič nevedel súd vtedy určil výživné ktoré chcela 477€ partner stým súhlasil keďže mal vtedy dobre platenú prácu. Všetko i doplatil od narodenia malej .Stále jej vyvolával, chodil k nej že chce byť s malou v kontakte, ex mala stále nejaké výhovorky. Zas po čase si ex zamyslela že chce viac peňazí a aby to nebolo málo tak chcela na seba 150€ a to sme už stopli. Vtedy sa nám narodil syn, zobrali sme hypotéku, úver aby sme si postavili dom. Vtedy ex pravdepodobne spravila chybu keďže jej súd znížil výživné na 160€ mi sme iba doložili všetky potrebné papiere medzi tým sa na narodila dcérka momentálne syn má 12 a dcérka 6 rokov. A teraz chce znovu zvýšiť
Ale naša situácia je finančne zlá, partner musel svoju prácu opustí a najist si inú horšie platenú prácu zo zdravotných dôvodov autohavári
Ja zarobím ako predavačka 700€ a partner ako Informátor 700
Mesačne výdavky inkaso 130€, hypotéka 390€, úver 110€ výživné pre ex 160, plyn 70€ strava 200€ a to tam nie sú všetky ostatné drobné výdavky započítané lieky, drogéria.
Partner sa snažil pokiaľ bývalá vo vedľajšom meste stále u nej zvonil pred dverami a občas mu otvorila ale malú mu nikde neukázala. Keď sa odsťahovali, jazdil zanou 600km tam i späť raz mesačne a neúspešne.
A popravde už toho čo robí mám plné zuby prečo veď dostávala stále svoje. My sme nikdy nežiadali v zníženie až teraz chceme keď zasa podala návrh.

@majcamartinko ale nikde nepíšeš, čo robil pre to, aby dcéru videl, podieľal sa na výchove. Len sem ta išiel zazvoniť? Súdne rozhodnutie mal o styku s maloletou? To sú také výhovorky, že ona nedovolila. On keď chcel, mal dať na súd úpravu styku.
Pravdepodobne nedal.
Vy mate 12r dieťa, čiže minimálne 3 roky predtým vedel, že ma dieťa a ze to nedávate finančne.
Keď nemôže vykonávať inú prácu, kvôli zdr.problemom, súd to musí akceptovať.

luccija
29. máj 2025

Nikto ťa nekamenuje tak ako ty potrebuješ peniaze aj ona.Ked má muž zdravotné problémy tak to dolozite, vaše príjmy, vaše výdavky ..jednoducho jej tých 170 eur nestačí a ja ju chápem.Ked mu bránila v stretávani mal sa súdiť to je už teraz jedno.

nin12345
30. máj 2025

@majcamartinko a to ako ste mohli o tom dieťati nevedieť? Však to nemali žiadnych spoločných známych, rodiny sa nepoznali ani nikto nepoznal ich obidvoch naraz čo by mu to povedal? Partner keď chcel vídať dcéru mal dať žiadosť na súd keď je bývalá krava tak darmo chodil na dvere klopkat. Slečna ochvilku pôjde na VŠ tam náklady jej matke veľmi nárastu. Ale neboj sa súd určite zdokladuje aké máte príjmy a opodstatnené výdavky a neosklbe vás do kosti. Pokiaľ to nebude relevantné tak mu to súd nedá platiť

cacianka
1. jún 2025
@kavasmliekom

@kavasmliekom nechápem prečo to takto ratas. Ak by aj otec platil dajme tomu 400, to neznamená že aj matka musí toľko. Ty si neuvedomuješ, že drvivá väčšina otcov zaplatí smiešne výživné, ale celá logistika okolo dieťaťa/ deti potom zostava na matke ?! Vychystat ráno do škôlky,školy, utekať do práce, z práce pre deti, nakúpiť, upratať, niečo uvariť, oprať, ozehlit, učiť sa s deťmi, poriešiť večernú hygienu, uspať. ...etc.
Riešiť sople, virózy, očkovania, odreniny, zrps, edupage, koníčky a program pre deti, očr, dovolenky, , lebo geroj otec si zaplatí a má voľno. Pri očr má znížený prijem , zatiaľ si otecko môže oddychovať po práci, chodiť na pivo, ryby, futbal, výlety, obhanat frajerky a krcmy, môže si nájsť brigády nadčasy, fušky. A ešte exke vykrikuje, že za jeho € si ona kupuje kabelky a topánky. Že on má frajerky je ok, míňať na ne € ok, ale ak si nájde priateľa žena, tak je curva a nestará sa o deti.
Tam je tých tvojich 400€

ukgirls
1. jún 2025
@cacianka

@kavasmliekom nechápem prečo to takto ratas. Ak by aj otec platil dajme tomu 400, to neznamená že aj matka musí toľko. Ty si neuvedomuješ, že drvivá väčšina otcov zaplatí smiešne výživné, ale celá logistika okolo dieťaťa/ deti potom zostava na matke ?! Vychystat ráno do škôlky,školy, utekať do práce, z práce pre deti, nakúpiť, upratať, niečo uvariť, oprať, ozehlit, učiť sa s deťmi, poriešiť večernú hygienu, uspať. ...etc.
Riešiť sople, virózy, očkovania, odreniny, zrps, edupage, koníčky a program pre deti, očr, dovolenky, , lebo geroj otec si zaplatí a má voľno. Pri očr má znížený prijem , zatiaľ si otecko môže oddychovať po práci, chodiť na pivo, ryby, futbal, výlety, obhanat frajerky a krcmy, môže si nájsť brigády nadčasy, fušky. A ešte exke vykrikuje, že za jeho € si ona kupuje kabelky a topánky. Že on má frajerky je ok, míňať na ne € ok, ale ak si nájde priateľa žena, tak je curva a nestará sa o deti.
Tam je tých tvojich 400€

@cacianka nemusi..matka moze dat dieta otcovi na vychovu a platit mu vyzivne- potom si aj ona moze uzivat zivot-ale uprimne ktora z nas by to spravila?

zuzikak
1. jún 2025

mozte o znizenie poziadat ale neviem, ci uspejete. Je jedno, ci sa s nou stretava alebo nie a ci maju vobec nejaky vztah. Ma 17 a teda matka moze vydokladovat zvysene naklady na studium (mozno plati skolne, povinne vydavky do skoly - podla toho co studuje) prip. ak sa chysta niekde v ramci erasmu aj tam su prvotne naklady, moze mat zvysene naklady na kruzky, ktore napr. podporuju vzdelanie (nevravim o nejakom kresleni ale napr. jazykovy kurz), ak sa otec nestretava tak nevie v akom zdravotnom stave slecna je. Je mozne, ze zvysene naklady moze mat hoci aj na nutnu fyzioterapiu a pod. Podla mojho nazoru s tym nic nespravite a tatik bude musiet este par rokov pockat, kym bud bude mat 18 alebo ukonci VS.

lienka.7
1. jún 2025

@majcamartinko ja ta chápem, ale aj ty chap situáciu, že tvoj muz raz to dieta ma a bodka. Zvyšok nie je až tak podstatne. Zvýšenie výživného musi jeho ex odôvodniť a pochybujem, že jej ho aj schvália. Na druhej strane aj ty sama uznaj, ze 160€ je v súčasnosti nič. Zníženie vám neprejde na 100%, mali by ste podľa mňa dat opis vašej situácie s tým, ze napriek tomu chápete situáciu a "ponukate" 200€. Snáď vám advokát poradí co a ako. Druhá vec je snaha o zvýšenie prijmu, lebo 700€ je žalostne malo, prepáč.

Strana
z2