Ako prebieha súd o zverení dieťaťa, keď nie sme manželia?

26. jan 2023

Ahojte. Ak mozem niekoho poprosit strucne realne v zopar bodoch, ako prebieha sud o zvereni opateri dietata.
Nie sme manzelia, zijeme spolu 5rokov, v jeho dome a mame 10m dceru. Nas vztah sa nevyvíja dobre, nerozumieme si a su neustale hadky atd.
Vyhraza sa ze mi zoberie dceru.
Moja otazka znie, je potreba naozaj advokat?
Mozem byvat s malou u rodicov. Pracu mam, som momentalne na rd. Nie som ani alkoholicka ani zavisla na nicom, som zdrava 27rocna,dieta sa krasne vyvija a ma vsetko co potrebuje..

gianna
26. jan 2023

keď budeš od neho odchádzať k mame, najlepšie hneď ten deň podaj na príslušný súd návrh na zverenie maloletej do tvojej starostlivosti + určenie výživného a styku otca s maloletou + návrh na neodkladne opatrenie. Že ti zoberie dcéru, to je klasická vyhrážka. Ale povedzme si na rovinu, čo by asi tak robil sám s 10 mesačným dieťaťom. Takže pokiaľ máš kde bývať a si schopná sa o dcéru postarať, t.j. nie sú tam žiadne závislosti, závažná choroba, trestná činnosť a pod., nie je dôvod, aby súd dieťa nezveril tebe. Pri takom malom dieťati ani striedavku nedajú. Ak si zvládneš napísať návrh sama a komunikovať pred sudom, ani advokáta nepotrebuješ.

tosomja
26. jan 2023

Podaj na súd predbežné opatrenie do tvojej starostlivosti, plus výživné na dieťa.
Následne potom návrh na výživné a určenie dieťaťa do tvojej starostlivosti.
Spiš si všetky príjmy, výdavky na dieťa, koľko budeš prispievať na bývanie, keď potrebuje nejaké lieky tiež, atď.
Napíš ako ste sa spoznali, kedy ste začali spolu bývať a všetky okolností čo predchádzalo tomu, že sa rozchadzate.
A netreba ti právnika, myslím, že každý jeden muž sa vyhráža, že dieťa matke vezme, myslíš si, že majú na vrch, keď robia. Lenže pri 10m robiť nebude, alebo ho strčí starým rodičom, čo tiež nie je výhra. 😁 A ty zrejme aj kojiš. Kým si normálna a aj keď bývaš u rodičov, nič to nemení na Tom, že tam môžete mať vlastný priestor. A dieťa aj svoj kútik na rozvoj. 🙂
Držím prsty.

autor
26. jan 2023

Este k tomu by som dodala co som tam nenapisala. Niekolko mesiacov potrebujem platit pozicku co je cca 70eu mesacne. To moze byt problem? Poberam max. rodicovsky a pridavok

tosomja
26. jan 2023

Nie, nie je to problém.

autor
26. jan 2023

Žienky, ďakujem za odpovede. Aspoň trošku som sa ukludnila 🙂

waity888
26. jan 2023

Ahoj,ja ťa nechcem žiadno vystrašiť ale... prečítala som si to tu a keďže sa mi stalo niečo podobné,vždy radšej varujem. To,že sa vyhráža že ti dcérku vezme by som brala vážne. Je síce veľa chlapov ktorí len struhali hrdinov a citovo vydierali ALE. Mne sa to stalo, mne ho aj naozaj zobral. Trvalo mi osem mesiacov kým som ho dostala naspäť a aj to nie súdnou cestou. Syn mal v Tom čase rok a pol. Vôbec ho nezaujímalo čo mu spôsobil, zavrel ho v dome jeho rodičov a bolo. Na Slovensku bohužiaľ je toto nedomyslene. Pokiaľ ste obidvaja rodičia,právo máte 50 na 50. To znamená,že dcérku ti môže vziať a nemusí ti ju odovzdať až do ukončenia súdu. Sociálka, polícia a ani nikto ti nepomôže. Ja som dala niekoľko návrhov na neodkladné opatrenie,ktoré mi bolo zamietnuté z dôvodu toho,že dieťa nie je v ohrození života. Všade mi povedali len čakajte a srali na mňa. Takže sa prosím priprav poriadne ešte pred tým než odídeš. Všetky papiere ako žiadosť o neodkladné opatrenie ( to je do času kedy právoplatne rozhodnú). Zbal sa a odíď najlepšie v jeho neprítomnosti, na dcérku dávaj veľký pozor. Nedávaj mu ju dokedy nebudeš mať to rozhodnutie. Pretože oni určia aj rozsah styku s ňou pre neho. Samozrejme je to logické,aj on je otec a má právo sa podieľať na výchove. Len problém je ak je psychopat,ktorý sa bude chcieť akurát tak pomstiť. Je to veľmi zložité tu písať,ak by si chcela, napíš mi kľudne do správy. Vždy reagujem na takéto príspevky pretože nechcem aby ešte nejaká matka a dieťa museli prežiť to čo my.