Ako prebieha zverenie detí do starostlivosti?
Ahojte, prosím viete mi povedať ako to prebieha? Mala by som ísť na upsvar a tam dať tlačivo a čo ďalej? Odchádzame od manžela, samozrejme s tým nesúhlasí a určite bude robiť problémy. Deti sú vo veku 4 a 2 roky .. muž sa rozvádzať nechce.... nejdem rozpisovať okolnosti,neni v tom žiadna tretia osoba,jednoducho prostredie je veľmi toxické.... muž byt neopustí, čiže budem musieť odísť ja s deťmi.. pôjdeme k mojej rodine, ktorá mi pomôže.. máme tam aj zázemie.. čiže podmienky sú dobré..nie ako v byte, ktorí sme si zariadili..ale je to tiež veľmi útulne... prosím môžte mi napísať ako to vyzerá, či nás budú nejak chodiť kontrolovať alebo čo? Neviem čo od toho čakať...pre záchranu manželstva som už dosť obetovala ..ale ďalej už nevládzem... ďakujem dopredu za všetky rady a odpovede
@any3108 a tlačivo kde prosím najdem?to mi dajú na súde?
Na čas do rozvodu , vydania neodkladného opratrenia vo veci starostlivosti o maloletých sa má za to , že deti sú v spoločnej starostlivosti oboch rodičov. Znamená to pre teba len toľko , že keď si tvoj manžel zaumieni , že ti ty môžeš ísť ale deti nie , nič s tým neurobíš , ani polícia , ani sociálka ani nik. Takže ak chceš odísť a nechceš mať problém , bezpodmienečne musíš najskor podať neodkladné opatrenie. Neodkladné opatrenie sa však vydáva v prípadoch o ktorom hovorí aj jeho názov. V neodkladných. Mojej ex 2x neprešlo.
Nie, je potrebný spísať návrh, tlačivo neexistuje. Ale vzorov na internete nájdete mnoho. Prípadne zájsť za advokátom, prípadne ak spĺňate podmienky (napr. Ste na RD) tak aj cez centrum právnej pomoci
Je možnosť podať aj návrh na neodkladne opatrenie, kde má súd skrátené lehoty na vydanie rozhodnutia, v prípade ak by napr. Otec deti bránil v odchode atd.

Nie na UPSVaR, je to samostatne súdne konanie, čiže je potrebné podať návrh na súd na úpravu práv a povinností rodičov k maloletým deťom na čas do rozvodu (môžete žiadať upraviť formu starostlivosti, styk, výživné). Samozrejme, súd určí kolizneho opatrovníka deťom, teda UPSVaR a v rámci šetrenia zrejme budete mať "návštevu," z UPSVaR na zistenie pomerov.