Ako riešiť majetkové vysporiadanie po rozvode?
Dobrý deň,
poraďte mi prosím, ako riešiť vysporiadanie po rozvode, keď manžel nechce a nič s ním nepohne. Máme na súde podanú žiadosť o rozvod, s rozvodom súhlasí, deti máme dospelé.
ALE, máme rodinný dom s tým, že 2/3 som ja zdedila po mojej mame a 1/3 vlastníme na polovicu my dvaja a túto časť máme v bsm. Chcela som manželovi jeho diel vyplatiť a dom si nechať, dospelé deti s nami ešte bývajú, sú obidve na strednej škole, ale s týmto nesúhlasí, lebo sa nechce odsťahovať. Tak som mu navrhla, aby vyplatil on mňa a to by aj chcel, ale nemá na to a hypotéku v potrebnej výške nedostane. Navrhla som aj predaj domu s tým, že mu vyplatím jeho diel, ale nie, nechce. On dom predať nechce a odsťahovať sa tiež nie.
Nemám žiadneho nového partnera, ale nechcem ani, aby sa toto ťahalo roky. Mám na manžela neskutočnú averziu, celé roky to je jeden arogantný manipulátor a s rozvodom som čakala do dospelosti detí, lebo by sa mne mstil cez ne.
@anonym_autor Súdne vysporiadanie manželov. Keď sa nechce dohodnúť, určí sud.
@anonym_3ff1f4 tak
@anonym_3ff1f4 Áno toto viem, len to bude trvať roky a na to ja už fakt psychicky nemám 😔
@anonym_autor súd mu v podstate nariadi odchod, keďže ty si väčšinový vlastník. Pri troche šťastia vám to vyriešia už pri rozvode, len to treba prízvukovať.
@anonym_3ff1f4 Áno toto viem, len to bude trvať roky a na to ja už fakt psychicky nemám 😔
@anonym_76a920 pri rozvode sa bsm nerieši.
@anonym_autor podať na súd, nevzdávať to a vydržať
@anonym_autor súd mu v podstate nariadi odchod, keďže ty si väčšinový vlastník. Pri troche šťastia vám to vyriešia už pri rozvode, len to treba prízvukovať.
@anonym_76a920 Pri rozvode sa rieši len rozvod samotný, zverenie deti a výživné. Majetkové vysporiadanie je až keď je právoplatný rozsudok o rozvode a malo by prebehnúť do 3.rokov od rozvodu.
Autorka, ak sa exmanžel nechce nijako dohodnúť, potom to riesit súdne, no on vie, že to nebude lacné? Platia sa tam isté percenta z hodnoty majetku...
Chápem, že ak máš na neho averziu nebude to ľahké spolužitie. Ak to dovoľuje dispozícia domu, nech máte každý vlastný priestor, tvrdý ignor jeho osoby. A prajem mu aj tebe, nech si nájde rýchlo frajerku.
Chápem, že ak máš na neho averziu nebude to ľahké spolužitie. Ak to dovoľuje dispozícia domu, nech máte každý vlastný priestor, tvrdý ignor jeho osoby. A prajem mu aj tebe, nech si nájde rýchlo frajerku.
@janettdamian Máme každý vlastnú izbu už 13 rokov a 13 rokov som ja preňho NIČ.
No bodaj by si mala pravdu a niekoho by si našiel 🙏
@anonym_autor no tak to máš potom fakt blbé, ak ste takto už 13 rokov. No tak nech súd čo najrýchlejšie rozhodne, aj keď to tiež asi nie je záruka, že si zbalí veci a odíde...
Poradiť ti neviem, ale držím ti palce nech je to čím skôr vyriešené.
Chlap je očividne .... , a mala si neskutočnú trpezlivosť, a dlho.
@anonym_76a920 Pri rozvode sa rieši len rozvod samotný, zverenie deti a výživné. Majetkové vysporiadanie je až keď je právoplatný rozsudok o rozvode a malo by prebehnúť do 3.rokov od rozvodu.
Autorka, ak sa exmanžel nechce nijako dohodnúť, potom to riesit súdne, no on vie, že to nebude lacné? Platia sa tam isté percenta z hodnoty majetku...
@anonym_d3d143 Či to vie on to neviem, ale ja to viem a platiť sa mi to nechce ☹
Poradiť ti neviem, ale držím ti palce nech je to čím skôr vyriešené.
Chlap je očividne .... , a mala si neskutočnú trpezlivosť, a dlho.
@anonym_313ae5 Máš pravdu, znášala som to celé roky kvôli deťom a doplatila som na to zdravotne 😔 A ďakujem ❤
@anonym_313ae5 Máš pravdu, znášala som to celé roky kvôli deťom a doplatila som na to zdravotne 😔 A ďakujem ❤
@anonym_autor drž sa 💜
možno sa mýliš.
tiež som si to myslela že vyrovnanie po rozvode bude trvať roky. na moje veľké prekvapenie sa to skončilo veľmi rýchlo. asi inú možnosť nemáš ako súd.
@anonym_autor keď si to vydržala 13 rokov prečo máš problém to vydržať pár rokov teraz? Mohla si to rieišť pred 10 rokmi a mala by si už dávno pokoj
@anonym_autor keď si to vydržala 13 rokov prečo máš problém to vydržať pár rokov teraz? Mohla si to rieišť pred 10 rokmi a mala by si už dávno pokoj
@anonym_ffc3f4 Ja som mala dôvod, prečo som čakala s rozvodom do dospelosti našich detí a bolo to správne rozhodnutie. Len som žiaľ nečakala, že začne robiť toto, aj keď... asi som to mala predpokladať ☹
@anonym_ffc3f4 Ja som mala dôvod, prečo som čakala s rozvodom do dospelosti našich detí a bolo to správne rozhodnutie. Len som žiaľ nečakala, že začne robiť toto, aj keď... asi som to mala predpokladať ☹
@anonym_autor teraz je to už úplne jedno, ale čakať do dospelosti detí a toto tak dlho trpieť 🤔 A tvrdiť, ze to bolo správne rozhodnutie, píšeš že zdravotne si na to doplatila. Ak to nie je tajné, prečo si tak dlho čakala? Nerýpem, ale zaujíma ma to. Sama som sa rozviedla, keď dcéra mala 9.
@anonym_autor súd mu to vysvetli. To, ze on nechce nikoho nezaujíma.
Odporúčam dobrého pravnika, keď je také ho....do. drzim palce
No bohužiaľ,sú len 2 možnosti - buď sa dohodnete alebo rozhodne súd,iná možnosť nie je..Teda je,môžeš sa ty odsťahovať a darovať mu ten dom,ale predpokladám,že máš rozum a takú blbosť by si neurobila..
No bohužiaľ,sú len 2 možnosti - buď sa dohodnete alebo rozhodne súd,iná možnosť nie je..Teda je,môžeš sa ty odsťahovať a darovať mu ten dom,ale predpokladám,že máš rozum a takú blbosť by si neurobila..
@lucylaw prečo by mu ho mala darovať??? Keď jej v podstate patrí 3/4 domu? Blbosť urobila, ze to neriešila už dávno predtým.
@lucylaw prečo by mu ho mala darovať??? Keď jej v podstate patrí 3/4 domu? Blbosť urobila, ze to neriešila už dávno predtým.
@lienka.7 To som myslela ironicky,veď nikto normálny by takto dom svojmu ex nedaroval..Len mám pocit,že autorka si myslí,že sa to nejako vyrieši samo,lebo na súd ísť nechce,lebo to bude dlho trvať,jej ešte manžel sa dohodnúť nechce,tak ako si myslí,že sa to inak bude dať vyriešiť? No nijako..Dohoda alebo súd,iná možnosť nie je a čím dlhšie to bude odkladať,tým dlhšie to bude trvať..
@anonym_autor nehenvaj sa, ale nepoznám jeden jediný rozumný dôvod, prečo by mala žena žiť 13 rokov s človekom, ktorý ju nemá za nič. Ak si chcela deťom zachovať rodinu, tak ste rodina tak či tak v pravom slova zmysle neboli, lebo deti všetko vnímajú, Je to koncov tvoja vec, ale teraz ti iné ako súd neostáva
@anonym_autor Ahoj, netrvá to roky. Čím skôr si podáš návrh na vyporiadanie, tým skôr sa to ukončí.
Takto to bude tiež trvať roky, ak sa nedohodnete.
@lucylaw Určite mu dom nedarujem, v žiadnom prípade
No, reálne mu patrí necelých 17% hodnoty domu.
Chlapec to má dobre prepočítané, nechce sa mu odísť z dobrého.
Čím skôr to ries.
Kamarátke trvalo 4 roky, kým ex dostala z jej vlastného bytu (cely ho zdedila po starkých), odmietal sa vysťahovať.
@lienka.7 To som myslela ironicky,veď nikto normálny by takto dom svojmu ex nedaroval..Len mám pocit,že autorka si myslí,že sa to nejako vyrieši samo,lebo na súd ísť nechce,lebo to bude dlho trvať,jej ešte manžel sa dohodnúť nechce,tak ako si myslí,že sa to inak bude dať vyriešiť? No nijako..Dohoda alebo súd,iná možnosť nie je a čím dlhšie to bude odkladať,tým dlhšie to bude trvať..
@lucylaw aha, tak potom prepáč 😊
No chlap v podstate nemá k ísť. Tak bude robiť zle. Ale všetko sa dá riešiť. Len netreba pchať hlavu do piesku a čakať, že to za mna vyriešia ini
No, reálne mu patrí necelých 17% hodnoty domu.
Chlapec to má dobre prepočítané, nechce sa mu odísť z dobrého.
Čím skôr to ries.
Kamarátke trvalo 4 roky, kým ex dostala z jej vlastného bytu (cely ho zdedila po starkých), odmietal sa vysťahovať.
@trnavacka Tohoto sa bojím 😢
Ja ti poviem toľko, je čas začať bojovať za seba! 13rokov si to tolerovala, sama píšeš ze si doplatila svojim zdravím. bojuj za seba apson teraz
@anonym_autor pointa BSM sudu je, ze sa musite dohodnut.ak sa VY nedohodnete, bude sa to tahat roky, budete platit pravnikov, sudne trovy. ziaden sud tvojho muza z domu nedostane.ani ho policajti nepridu delozovat. to tak nefunguje. ma podiel v dome, aj ked mensi ako ty. skus si pozriet podobne pripady v roznych pravnych poradniach, najdi si urcite dobreho pravnika. pri BSM, ak nie je snaha z oboch stran, nie je nic vynimocne, ze sa delenie majetku natahuje dlhe roky. mojej kolegyni to trvalo 8 rokov a nakoniec ustupila, pokial by neustupila, mozno by sa natahovali dalsich 8 rokov. aj tu som zachytila par podobnych komentov, kde pisali zeny vlastne skusenosti a trvalo to fakt velmi dlho.
@anonym_autor pointa BSM sudu je, ze sa musite dohodnut.ak sa VY nedohodnete, bude sa to tahat roky, budete platit pravnikov, sudne trovy. ziaden sud tvojho muza z domu nedostane.ani ho policajti nepridu delozovat. to tak nefunguje. ma podiel v dome, aj ked mensi ako ty. skus si pozriet podobne pripady v roznych pravnych poradniach, najdi si urcite dobreho pravnika. pri BSM, ak nie je snaha z oboch stran, nie je nic vynimocne, ze sa delenie majetku natahuje dlhe roky. mojej kolegyni to trvalo 8 rokov a nakoniec ustupila, pokial by neustupila, mozno by sa natahovali dalsich 8 rokov. aj tu som zachytila par podobnych komentov, kde pisali zeny vlastne skusenosti a trvalo to fakt velmi dlho.
@matkahelka Tento scenár je moja nočná mora 😢