icon

Ako riešiť problémy so škôlkou po rozchode?

dievca_z_vidieka
6. aug 2024

Ahojte žienky,

možno sa to tu už riešilo, ale nenašla som to. Začiatkom júla som odišla od muža, ktorý ma psychicky a fyzicky týral s deťmi. Dvomi - dcéra 5 rokov, syn 2 roky(v septembri 3). Nebudem úplne rozoberať prečo som odišla, ale je to manipulátor a iste aj narcis, ktorý ma začal nenávidieť odkedy som zistala, že si vypisuje s cudzími ženami. Eskalovalo to a tak som musela odísť. Odvtedy ma vydiera nahrávkami, ktoré si počas trvania nášho manželstva filmoval - ako plačem, aká som zúfalá, ako som podľahla jeho provokáciám. Long story short - mám chuť povedať, že je psychopat, ale tak skvelý herec, že som dlho nevedela od neho odísť.

Keď sme ešte boli spolu, pracovala som v súkromnej škôlke vo vedľajšej dedine, kde mi síce dali nižší plat, ale deti(vrátane syna, ktorý má stále 2 roky) tam mohli chodiť iba za stravu. Čiže som na školné nepriamo pracovala. Od septembra budem mať prenájom v BA(aj lepšie platenú prácu, som VŠ) a tam by som chcela zapísať deti do škôlky. Tým, že je dcéra v predškolskom roku, tak ju bez problémov umiestnia, s mladším mi vedia rodičia pomôcť. Deti si zatiaľ striedame až do rozvodu.

Manžel zostal bývať v našom dome a chce odo mňa, aby sme platili deťom pôvodnú škôlku a ja, aby som deti nosila deti každé ráno z BA do škôlky a potom späť a poobede to isté. Jedna cesta je okolo 35 minút. Dokopy je to 4x35 minút a to nevravím o zápachach. Vyhráža sa mi, že nepodpíše prihlášku do škôlky v BA, lebo nemusí a tiež, že už chodili do tej súkromnej, tak prečo ich chcem odtiaľ brať a podobne. Akože jemu by to vyhovovalo, lebo by ich ráno iba hodil do susednej dediny, lenže ja by som sa s nimi najazdila. To ale on neberie do úvahy a vraví, že keď mi na deťoch záleží, tak sa mám obetovať.

Mám na neho páky? Bojím sa, že keď požiadam súd o pomoc, tak dostanem odpoveď, že som "sebecká" a mám sa presťahovať bližšie. Lenže, doteraz som dostávala žobrácku mzdu, skoro nič nemám a potrebujem sa pripraviť na rozdvod, na možnú striedavú starostlivosť a podobne, takže peniaze potrebujem. Nie kvôli seba ale deťom.

Máte s niečím takýmto skúsenosti prípadne vedomosti ako postupovať v takomto prípade? Ďakujem

Strana
z2
nikaeli
6. aug 2024

Máte už termín pojednávania? Porieš si zverenie detí do starostlivosti. A spomeň na súde aj tento fakt. Niekedy rozhodne o škole súd. Moja dcéra šla na súkromnú strednú školu, na štátnu ju neprijali. Ex vyskakoval, že nebude platiť školné, nech ju preložím na štátnu. Dcéra si tam našla priateľov, mala dobré výsledky, naviac škola je ani nie 10min pešo od nás. Súd povedal, že nevidí dôvod meniť školu. Poraď sa s právnikom. Držím ti prsty. Aj keď neviem, či v septembri poriešiš škôlku. Zápisy boli v máji.....

dievca_z_vidieka
autor
6. aug 2024

@nikaeli Ďakujem. Nie, ešte nemáme. Všetko eskalovalo príliš rýchlo. Právnička ešte len robí na rozvodových papieroch. Prečo by mi mi mali zveriť deti? Nemám nič na neho, že by sa nestaral o deti, aj keď často vypadol z domu za kamošmi a nechal nás samých, ale to nie je úplne dôvod na zverenie do starostlivosti. Ubližoval viac-menej mne, nie deťom. Aj právnička vraví, že ak podáme neodkladko, tak aj tak pravdepodobne určia striedavú.

Dcéra je v predškolkom veku, v BA mi ju vezmú niekde. O to sa nebojím. Ale nemám na to jeho podpis a nechce ho dať. Jemu môže byť jedno, ale mne robí naprieky

lilitela
6. aug 2024

@dievca_z_vidieka Zavolala by som do nejakej organizacie, kde sa venuju takejto problematike pre tyrane zeny, tam sa taketo scenare urcite opakuju, a taktiez na urade soc. veci bud viedet poradit, si myslim.

damian85
6. aug 2024

@dievca_z_vidieka Počas trvanie rozvodu , ak si deti striedate a všetko nasvedčuje striedavej starostlivosti máš možnosti obmedzené. Pretože áno , tak ako on tvrdí pre deti je najlepšie zachovanie status quo aj v oblasti škôlky , školy. Zažil som si to na vlastnej koži a nebolo možné dieťa jednoducho prehlásiť bez súhlasu oboch a ak ten súhlas oboch nie je pokračuje stav , ktorý bol doteraz t.j tá škôlka ktorá bola doteraz , keďže potvrdenie nepotrebuješ obnovovať každý rok.
K samotnej úprave styku - ak prekážka , zmena vznikla na tvojej strane v rozhodnutí súdu navyše môže stáť že si po deti budeš chodiť ty , keďže si sa odsťahovala ty.

lujza123
6. aug 2024

@dievca_z_vidieka byt tebou idem sa poradiť na socialku. Určite by bolo pre teba výhodnejšie urýchlene sa presťahovať do BA, sebe aj deťom zmeniť trvale bydlisko na novú adresu. Požiadať o predčasne zverenie do starostlivosti, aj ked chcete striedavku.
S trvalým bydliskom a zverenými detmi ich vieš prihlásiť do nových škôlok aj bez súhlasu otca, viem lebo kamoska presne takúto situáciu riesila.

Nesnaž sa takémuto chlapovi ist v ústrety, aspoň nie zo začiatku. Nerob mu ani napriek, no sprav všetko preto aby si mala co najväčšie právomoci co sa týka deti. Ked striedavku tak aspoň taku ze 60% u teba a 40% u neho.

Tento typ človeka ako je tvoj ex môže robit naprieky veľmi dlho, nedávaj mu do ruky ziadne páky.
Manipulátor nerozlišuje koho bude ovládať a koho nie, komu svojim správaním ublíži. Deti môže mať rad, pekne sa starať ale bude ich huckat proti tebe. Skratka bude
Pred úradníkmi tak isto bude hrať chrumkaveho, nesľubuje aj nemožné, no jeho skutky budú presne opačne

mogaa
6. aug 2024

@dievca_z_vidieka deti si striedate....takže ak ich zapíšeš do škôlky v BA, bude on v situácii ako ty teraz....úprimne, bol by hlupák keby išiel sám proti sebe a súhlasil by že kedže si ich striedate musel by ich voziť do BA aj on...páky nemáš na neh žiadne, on s tým jednoducho súhlasiť nemusí,,,,na čomkolvek sa aj po rozvode nedohodnete, bude musieť o všetkom rozhdovať súd.....

dievca_z_vidieka
autor
6. aug 2024

@mogaa Vôbec nie, mali by dve škôlky, tú súčasnú a novú v Bratislave. V súčasnosti, ak tomu správne chápem, by to nemal byť problém

barka1
6. aug 2024

@dievca_z_vidieka dve školky? To by si tým detom urobila?

dievca_z_vidieka
autor
7. aug 2024

@barka1 Mám ich radšej každý deň hodinu a pol rozvážať do škôlky? Alebo ich nechať tomu tyranovi? Alebo najlepšie sa k nemu vrátiť, že nech zažívajú to, čo doteraz?

rusalinka
7. aug 2024

@dievca_z_vidieka Alebo ich nechať tomu tyranovi? Alebo najlepšie sa k nemu vrátiť, že nech zažívajú to, čo doteraz? // veď si písala, že na deti bol dobrý... neviem prečo teda váhaš s tým zverením detí tebe, ak teraz píšeš, že bol tyran a deti "zažívali to, čo doteraz". A prečo teda súhlasíš so striedavkou...

letfenixa
7. aug 2024

@dievca_z_vidieka áno, radšej ich máš 1,5 hodiny denne rozvážať, ako by mali byť v 2 škôlkach na striedačku. A keďže máš predskolacku, tak o rok bude chodiť do 2 škôl?

nikaeli
7. aug 2024

@dievca_z_vidieka tvoje reakcie ma prekvapujú aj ako rozvedenú matku, aj ako učiteľku 🤷🏻‍♀️ naozaj ti ide o dobro pre tvoje deti alebo skôr o tvoje pohodlie? navrhla som ti zverenie detí do opatery, čo si odmietla, že k deťom bol fajn. A neskôr je už otec tyran, s ktorým deti zažívali hrôzy 🤷🏻‍♀️ Dve škôlky/školy sú absolútne nevhodný nápad. Stačí, že pôjdu iným tempom, nebudú pracovať s rovnakým šlabikárom a už máš problém. Ani s tou škôlkou v BA by som si nebola taká istá. To, že je dcéra predškoláčka neznamená, že ju niekam vezmú začiatkom septembra. Ak má škôlka naplnenú kapacitu, tak ti ju nevezme. MŠ, v ktorej pôsobím ja, bola už v júni plná. Snáď nevyhodíme mladšie dieťa kvôli predškolákovi? zvlášť ak tam nemáte trvalý pobyt. Rieš to čo najskôr. Právnička robí na papieroch? návrh som si spísala sama večer a ráno ho osobne odniesla na podateľňu. To nie je žiadna veda. Ak nepožiadaš o neodkladné, termín pojednávania dostanete ktovie kedy (ja som na východe a čakala som tri mesiace - a to sme boli dohodnutí v otázke starostlivosti o dieťa, nie ako vy - čím sa to celé môže ešte viac natiahnuť).

letfenixa
7. aug 2024

@dievca_z_vidieka je si manžel vedomý, že tú sukr.skolku už budete musieť hradiť v plnej výške, keďže v nej už nebudeš pracovať?

tramtada31
7. aug 2024

@nikaeli ja sa jej musím zastat, je nemysliteľné deti ráno a poobede voziť a nielen z časového hľadiska, ale aj z finančného hľadiska (pri toľkých najazdených kilometrov jej bude vypadávať aj auto kvôli častejším servisom, veď mesačne najazdí vyše 1500 alebo 3000km, čo su tak 150-300 eur náklady len na pohonne hmoty, podľa toho, ako si budú deti striedať, potom ako ich bude dopravovať do škôlky, hlavne to nebude stihat popri práci, tu nejde len o jej pohodlie. Súhlasím však, že by bolo vhodné vybrať len jednu školku, že aj samotné skolky s tým môžu mat problem. A miesto v škôlke sa vzdy najde, napr v našej si drzia 1 miesto pre surne prípady, aj na to myslim myslí legislatíva, kde je možné počet miest v jednej triede navysit až na 23. U nás slobodnej mamicke prijali aj dieťa, ktoré nemalo 3 roky, lebo sa jednalo o núdzový pripad. Všetko je od ústretovosti riaditeľky

letfenixa
7. aug 2024

@tramtada31 odkedy je max 22? Syn bol predskolak predvlani a bolo ich 25.

nikaeli
7. aug 2024

@tramtada31 áno, s tým vozením súhlasím. Je o držku takto fungovať každý deň. Bohužiaľ tu už nejde o pohodlie rodičov. V popredí záujmu je dieťa.

@dievca_z_vidieka rozmýšľaj aj nad situáciou, že bude mladšie choré a staršie musíš odviezť do škôlky/ do školy. Čaká ťa neľahké rozhodnutie.

Ja len.. prešla som si súdmi, som rozvedená 10 rokov. A nie vždy šlo všetko podľa mojich predstáv.. a to ma ex ani netýral, ani nechcel dcéru do striedavky..

luccija
7. aug 2024

@dievca_z_vidieka už som pracovala v škôlke kde bolo dieťa z rozvedenej rodiny,mali striedavku a mala súkromnú škôlku, ktorú platili otec pri Ba a v Trnave štátnu kde chodila u matky.Ale sám otec povedal, že vie, že to je dočasný stav, pokým pôjde do školy.Zvladala to výborne.
Kľudne sa môže stať, že súd ohľadom veku detí a iných veci nepodporí striedavku.Bude to ťažké rozhodnúť ja si myslím, že sa dosť prihliada na to, kde bude mať matka zázemie, prácu atď...veď sú milióny žien, ktoré odídu od otca do iného mesta.
Rad sa s právnickou čo sudca to iné rozhodnutie.
Ja som zažila, že striedavku neodporučili nebol žiadny záväzný dôvod a deti chodili k otcovi na víkend a deti išli s mamou, nova skolka, škola
Len rataj s tým, že v novom meste ti trvalý pobyt nedajú a kľudne sa môže stať, že bude problém aj s predskolackou a synovi škôlkou či on bude s rodičmi?rodičia bývajú v meste, kde ideš ty?budeš mať TP u nich?
Muž možno tiež nezostane kde bol nie?pravdepodobne sa dom preda a budete sa musieť vysporiadať či to je len jeho?
Nahrávky ako plačeš sú mu k ničomu toho sa neboj a komunikuj a hádaj sa s ním čo najmenej iba nutné.Ty potrebuješ teraz dobrý psychiku a energiu.Sud rozhodne on nie je ten, kto určí ako to bude.

dievca_z_vidieka
autor
7. aug 2024

@rusalinka Neodkladko na zverenie do svojej starostlivosti som podala, ale už dva týždne neprišla odpoveď. Behali sociálny pracovníci a manžel zahral dokonalého otca ako som čítala z vyjadrenia sociálky, čo je v spise, preto si myslím, že určia do rozvodu striedavú starostlivost. Bodaj by som sa mýlila, ale on vie hrať hocičo, keď chce.

dievca_z_vidieka
autor
7. aug 2024

@nikaeli Nejde o moje predstavy, ale prečo by aj deti museli zbytočne každý deň behať hore dole 80km. Ja vravím o dočasnom riešení, že by boli dve škôlky. On sa odmieta vysťahovať z nášho spoločného domu a preto som musela odísť ja, aby som s ním nemusela žiť. Našla som si prácu v Bratislave, aby som bola finančne nezávislá a vedela to preukázať aj pred súdom, keď budem pri samotnom rozvede žiadať výhradnú starostlivosť.

Som pripravená na všetko aj odhodlaná, ale má v rukách všetky tromfy 😔

dievca_z_vidieka
autor
7. aug 2024

@luccija Striedavá starostlivosť je nočná mora pre mňa. Už teraz vidím ako ich hucká a všetko im dovolí. On chce striedavku len preto, lebo mi chce ublížiť, ale bohužiaľ, pokiaľ bude hrať divadlo pred všetkými a ja nebudem vedieť preukázať nič, lebo neviem, tak mám smolu.

On bude iste chcieť zostať v dome až do nutného predaja, lebo ušetrí na nájme. BSM sa môže vysporadúvať ešte roky a tak nemám na neho žiadne páky ako ho odtiaľ vyhnať. On povie, že nie a nepomôžem si. Jedine, že by sme sa tam striedali, ale potom môže hocikedy prísť a robiť bordel. Tomu by som sa rada vyhla. Plus po jeho pobytoch by som musela všetko upratovať a luxovať, lebo už len kvôli tomu ako ma neznáša by tam robil neporiadok a špinil by tam celý čas.

Trvalý pobyt by som mala vedieť vybaviť. Obvolala som mestskú časť. AJ škôlky mám už obvolané, že predškoláčku mi niekde v mestskej časti umiestnia. Mladší syn, pokiaľ by sme nenašli škôlku, by mal stráženie. Moji rodičia nie sú z BA, ale otec/starý otec je už dôchodca a mohol by strážiť dočasne malého. To by bolo ale naozaj iba dočasné riešenie, lebo by som stále pre neho hľadala miesto.

Ja mám pocit, že nemám proti nemu šancu. Všetko hrá v jeho prospech už len preto, lebo ja som odišla. Inak sa ale nedalo. Bože, veď by som sa z toho psychického teroru zbláznila a potom by som už naozaj deti nikdy nevidela.

dievca_z_vidieka
autor
7. aug 2024

@letfenixa Platenia su je vedomý, ale tým, že bude mať súkromnú škôlku hneď vo vedľajšej dedine, tak je mu to pohodlné. Z domu ho nedostanem. Lebo mu je pohodlné neplatiť nájom ako musím ja. A je mu jedno, že my budeme musieť každé ráno cestovať hore-dole 80km.

A to nehovorím ani o tom, že ma núti jazdiť na starom aute a nové SUV, ktoré sme si kúpili(a na ktoré dali peniaze viac-menej moji rodičia) a je v BSM, mi nechce dať hoci som už navrhla dohodu, že ho bude mať ten, kto bude mať deti a bude ich nosievať. Lebo jednoducho on povedal, že on na ňom bude jazdiť a ja mám na starom.

Nepomôžem si

damian85
7. aug 2024

@dievca_z_vidieka Nechcem ti brať ilúzie , ale je veľmi malá pravdepodobnosť ak v dobe trvania rozvodu budete mať striedavku , rozvod bude trvať ak sú tam tak malé deti , doooosť dlho ( poradenstvo , nesúlad v spôsobe starostlivosti , možno súdny znalec ) aby niekto menil formu starostlivosti ak na to nebudú veľmi vážne dôvody. Každý sudca ti povie , rok , dva , 3 ste takto fungovali , pre deti je najlepšie nemenné prostredie. Neodkladné opatrenie je od slova - neodkladné - a u vás sa nezdá žeby malo prejsť. Nie je na to dôvod.

nikaeli
7. aug 2024

@dievca_z_vidieka fajn. Nezúfaj, hlavu hore. Všetko to, čo si tu teraz napísala, si spisuj. Všetko, čo ti kedykoľvek napadne, si znač. Dom, auto, nahrávanie. Zbieraj dôkazy. Odkladaj si bločky, čo deťom kupuješ, všetko dôležité, čo platíš. Je tvojou úlohou obrániť sa a dokázať súdu, ako sa k tebe správa, ako manipuluje a čo robí s vašim spoločným majetkom. Pofoť si, čo máte doma (keby chcel niečo hodnotné predať a tváriť sa, že ste to nikdy nemali), urob kópie dôležitých dokumentov. Na pojednávaní budeš vypovedať, aj on. Potom budeš mať priestor vyjadriť sa k jeho slovám. Neboj sa. Neukáž mu, že sa bojíš. A neplač. Na súde neplač, radšej si vezmi minútu, predýchaj, napi sa. Zvládneš to.

lujza123
7. aug 2024

@dievca_z_vidieka neboj, to zvládneš. Nedaj sa zastrašiť.
Takéto divadielko robí každý tretí, presne jak cez kopirak. Aj môj sa ostal rozvalovat v byte, moje auto si nechal, k svojej technike som sa už nedostala (pc, tlačiareň, hi fi), peniaze spolocne zhrabol všetky, skratka čakal ze ked nebudem mat nic tak ma prinúti vrátiť sa spat

Ako som to písala, pories si trvalý pobyt pre seba aj deti v BA, to je úplný základ.
S tou striedavkou to sprav tak aby boli deti vzdy u teba dlhšie. Kľudne aj tie dve skolky ak s tvojim ex nepohnes
Kým pride k súdu už budete všetci zabehnutí a nikto vám to meniť nebude. Zo striedavky bude osobná starostlivosť s veľmi rozšíreným stykom s otcom. Ja som zato aby sa rodičia po rozvode starali o deti obidvaja, ale striedavka presne pol na pol je strašná kravina. Obzvlášť ked takto musí jeden dochádzať.
Na 90% robí chlap teraz ramená, ale v realite sa mu nebude chciet starať sa o dve malé deti 2 týždne v mesiaci.

nikaeli
7. aug 2024

@lujza123 súhlasím. My sme sa rozvádzali, keď mala dcéra 7. Hral divadielko, ako ho strašne bolí, že bude len so mnou, no čo má robiť, keď nemá prácu? navrhla som, že môže prísť kedykoľvek po dohode, nie iba v určené víkendy. A vieš ako to dopadlo? chodil za ňou každú druhú nedeľu, od čias kovidu takmer vôbec. Nikdy som mu nebránila, skôr som ho naháňala, že bude predĺžený víkend, prázdniny, či ju niekam berie. Stále bola so mnou. Dcéra už má 17 a už s ním ani nechce byť. Za posledné 4 roky sa videli možno 10x na 30 minút a to je v meste denno.denne. Takých hrdinov tu už bolo 🤷🏻‍♀️ a teraz na mňa vyskakuje so syndrómom zavrhnutého rodiča......

betulinka1
7. aug 2024

@dievca_z_vidieka dve skolky???? To ti ani sud nedovoli. Deti nemaju chodit pocas striedavky do dvoch zariadení. To je aj uplne nevhodne. Precitaj si zahranicne štúdie o striedavke, Dánsko, Nórsko, Kde striedavka je funkcna uz 3 generácie. Ako je to pre deti najlepsie, co treba dodrziavat a preco, ako sa maju deti citit komfortne pri striedavke. V prvom rade deti maju byt v socialne stabilnom prostredí, to znamena, nemaju menit ani kamarátov ani spolužiakov, ci su pri mame alebo ci su pri otcovi. Ty ides do BA, sťažuješ sa na 4 cesty a co bude dalej, ked zacne skola??? Ako to chces vyriesit potom?

maris5
7. aug 2024

Najprv poziadaj o zverenie deti do svojej starostlivosti kym prebehne rozvod. Tak ako ti radia. Mozes byt proti striedavke. A uvidis ako rozhodne sud. Ty sa vzdavas skor ako si nieco zacala robit. Ak deti zacnu navstevovat skolky v BA uz budu tam mat zazemie.

Ani u nas v skolke nechcel otec jedneho dievcatka podpisat skolku, lebo chcel robit prieky. Dieta bolo.riadne prijate a riaditelka povedala, ze to s nim vybavi. To nie je ojedinela situacia.

dievca_z_vidieka
autor
7. aug 2024

@betulinka1 Ja nechcem striedavku. Ako som už vyššie napísala - podala som neodkladko, aby boli mne zverené, ale právnička vraví, že najskôr bude striedavá ako chce manžel, lebo on vie očariť cudzích. Ja sa pripravujem už na tú možnosť a modlím sa ku Všemohúcemu, aby striedavka nebola.

Ja som neodišla kvôli "pohodeným ponožkám", ale kvôli manželovi, ktorý má najskôr narcistickú poruchu osobnosti, ktorý ma manipuloval a od ktorého som aj facky dostávala, čo on volal "pohladkanie" alebo ma hodil o stenu, že som ani nevedela kde som.

@maris5 O zverenie som požiadala neodkladným opatrením. Už dva týždne nerozhodli. Chodila sociálka, manžel zahral divadlo aký je úžasný tatko a bojím sa a aj sa na to pripravujem, že súd povie, že striedavka. Nevzdávam sa, ale on má všetky tromfy v rukách. On mi musí podpísať škôlku, odsúhlasiť predaj domu, podpísať zmenu trvalého bydliska pre naše deti.

Na všetko potrebujem jeho súhlas a jemu nejde o nič iné, iba o pomstu, lebo som odišla a nemá doma slúžku. Jo a ešte o to, že som pred celým svetom vyvrieskala ako behal za vydatými ženskými.

Ach jo

nikaeli
7. aug 2024

@dievca_z_vidieka právnička má stáť pri tebe a byť ti oporou, nie ťa ešte viac zložiť, že súd schváli striedavku. A čo že je herec? tak to tam povedz! povedz všetko, čo vieš. Bojuj! Ja sa s mojim ex súdim už rok a pol o zvýšenie výživného. Minulý rok platil 130, žiadala som 250. Súd schvalil 200, on sa odvolal. Minulý týždeň súd schválil 240. Som zvedavá, či sa zase odvolá. Ale prečo to píšem? on mal advokáta, ja nie a už 2x som vyhrala! lebo som do toho dala všetko a verila si. Vždy máš čo získať, tak sa snaž. Ak je ex tyran a manipulátor, bojuj za svoje deti o to viac! právnička ti má dodať odvahu, urobiť všetko preto, aby si si verila a dala to najlepšie ako vieš. Ak to tak necítiš, zmeň ju.

damian85
7. aug 2024

@maris5 Len tá riaditeľka porušuje zákon , ak by otec bol trošku právne zdatnejší , neodniesol by si to on , ale riaditeľka. Zákon hovorí jednoznačne. Kde ale niet žalobcu , tam niet " obvineného ". Jedna vec je čo je " správne " druhá čo je zákonné.

Strana
z2