icon

Ako riešiť rozvod po smrti manžela v zahraničí?

10. feb 2025

Boli sme manzelia zobrany na slovenskuku x rokov dve deti, v zahranici rozvedeny ale na slovensku nie lebo mlady pan to nestihol pred smrtou pohodlnost.Riesil vzdy ked isiel na slovensko siel si za svojim. O rozvod som poziadala ja stym ze som si aj zaplatila ale na slovensku to neakceptuju lebo musi byt apostylovany overeny ale on to uz neriesil ja tiez nie kedze to mal na starosti on.Teraz jeho rodina riesi dedicne a ja som v tom tiez pisana lebo na slovensku som stale jeho manzelka(vdova)neberiem ziadnr peniaze ani tu ani tam na deti , dedici su iba nase dve deti a stale cakaju ze ja pojdem na matriku na slovensko a tam sa rozvediem ale skym ked je po smrti?Apostylovat to nemienim zo svojich penazi uz robili zbierku na prevoz tela na slovensko a co zostali peniaze deti nevideli a vlastne ani jeho rodina roky nevidela moje deti ziadny zaujem one nemaju.Musim sa nejako rozvadzat aj ked som na slovensku vedena ze som vdova mozem sa vydat a zmenit priezvisko stym ze by som nebola v ich dedicskom konani uz pocitana?dakujem za kazdu radu

biba_18
10. feb 2025

a nie je jedno či si vdova alebo rozvedená?

doriiis
10. feb 2025

@biba_18 ...jej skôr ide o to,aby nededila a nijak nemusela prísť do kontaktu s jeho rodinou.

Autorka vzdaj sa dedičstva v prospech detí.Oni aj tak budú dedit

pribinak
10. feb 2025

@biba_18 brutálny rozdiel z právneho hladiska

biba_18
10. feb 2025

@pribinak a v čom je brutálne nevýhodnejšie byť vdovou?

pribinak
10. feb 2025

@biba_18 dlhy?

biba_18
10. feb 2025

@pribinak môže odmietnuť dedičstvo. rovnako ako deti.

doriiis
10. feb 2025

@pribinak ....môže sa vzdať dedičstva.Nikto nemusí zdediť dlhy,ak nechce

pribinak
10. feb 2025

@biba_18 to nie je take Easy, že dnes sa rozhodnem a zajtra to je hotovo. Obzvlášť ak žije v zahraničí

biba_18
10. feb 2025

@pribinak neviem čo je ľahšie - poveriť právnika na svk alebo vybavovať rozvod na svk s mrtvym…

betulinka1
10. feb 2025

Rozvod s mŕtvym? Manželstvo sa konci smrtou jedneho z manželov, tu na Sk ta sud nebude rozvádzať s mŕtvym.

autor
10. feb 2025

@betulinka1 ved to ale ze cito ma nejaky vplyv ze som rozvedena v zahranici ci tu je niekto kto bol v podobnej situacii ako ja lebo nejsom uz ochotna na vlastne naklady vybavovat papiere ved len rozvod tu ma vysiel cez 700£a byvali ani cent nedal byvala svokra sa stale vyhraza tym ze to musim riesit v Bratislave a ze tam su uz potom pokuty ale tie nech si riesi ich rodina ved on my bol dlzny vyzivne a oni to nerirsili ci deti maju co jest a co na seba

autor
10. feb 2025

Ide oto ze stara je velmi chora a chce to vsetko ukoncit mat na papieri mala 3 deti stoho jeden zomrel takze dedici su 2 deti jej a ja a este by tam mohli byt zapksane aj moje dve deti ale ked spravi zavet moze od tial vyradit aj deti po jej synovi neviem ako dalej postupovat

doriiis
10. feb 2025

Nevymýšľaj a zded a potom to môžeš dať svojim deťom.Kym si to stara nerozmysli

betulinka1
10. feb 2025

Nerozumiem. On ma na Sk nejaky majetok? Lebo teda ste boli rozvedený v UK…mas normalne rozsudok z UK. Ak na Sk nema majetok a zomrel v UK, tak tam ste rozvedeni. Mozno tam dedí aj rozvedená manzelka, ak mali spolu deti. Tam mozu mat uplne iny zakon ako sa dedí. To si musis zistit. Tu na SK ta nik nerozvedie s nebohým, tu manželstvo konci smrtou.

autor
10. feb 2025

@betulinka1 nie nemal ziadny majetok ani tu ani na slovensku.len jeho mama chce spravit dedicstvo po nej ked zomrie aby sa jej 3 izbovy byt delil poctivo medzi deti.Ja nechcem dedit nic stara predala chatu asi mesiac pred jeho smrtou a peniaze rozdelila a ze aj moje dve deti dostali jeho podiel na polku a jeho nepodarena sestra ze im to dala na ucet ale ako ju poznam tie peniaze uz niesu ta by bola schopna predat aj svoje ladviny to uz je ina tema na dlho ja po nich a od nich nechcem nic len pokoj ved 9 rokov snim nezijem mam noveho partnera a rozvod na slovensku mal riesit on ale nemal vzdy cas vtedy ich to nezaujimalo ci sme alebo niesme rozvedeny.Ci na slivensku nebudu brat ohlad na to ze sme v zahranici rozvedeny a nebudu nas chciet aj na slovensku rozviest ale nechapem ako kedze zmrtvych vstanie nebude

sisaka
10. feb 2025

Preboha žena, čo komplikuješ zbytočne situáciu. Oficiálne si rozvedená, daj si preložiť ten rozsudok o rozvode do slovenčiny, to nestojí taký majland, že by si musela vyhlásiť bankrot a máš svätý pokoj 🤦‍♀️
Neviem ako ambasáda v UK, u nás v Kanade akceptovali aj doklad mnou preložený a len dali úradnú pečiatku, že preložené správne, keď už rátaš každú penny, skús si zavolať na amabasadu a popýtať sa.

autor
10. feb 2025

@sisaka nie nekomikujem nic nevies celu situaciu nepoznas vsetko nepoznas hlavne tu rodinu takze pri nich budem pocitat ja vsetko

zuwa78
10. feb 2025

Noo to je zaujímavý prípad...

alison11
10. feb 2025

Tak im daj na vedomie,že odmietaš dedičstvo a nehcete dediť.

lilope
10. feb 2025

@sisaka mne nejde do hlavy ako môže byť niekto rozvedený len v určitej krajine a inde nie? Podľa tejto logiky by som bola vydatá len na Slovensku a v iných krajinách už nie. To je poriadna blbosť, autorka tu pletie.

bosorkabb
10. feb 2025

Zober papier o rozvode na ambasádu a poradia.
To čo hovorí rodina tvojho ex nerieš.
Len nedáva zmysel keď bol tiež Slovák prečo rozvod riešil súd v inom štáte.

sisaka
10. feb 2025

@zuwa78 na tom prípade je zaujímavé jedine správanie autorky.
Autorka bola platne rozvedená v zahraničí, jediné, čo potrebuje je oznámiť slovenským úradom, že je rozvedená a predložiť do slovenčiny preložený doklad.
Žiadne rozvádzanie na Slovensku nie je potrebné, či už so živým a už vonkoncom nie so zosnulým. Autorka je nasratá na bývalého partnera, lebo to mal vybaviť on a neurobil tak a teraz jej je ľúto tých pár eur za to dať.
A to je cely “komplikovaný” prípad

kitycat
10. feb 2025

Ja zase nechapem preco mas potrebu tu kydat na neho, na jeho mamu, na jeho sestru.

On asi nic nemal okrem zlata mezdi nohami jed si si s nim narobila 2 deti.

Ak sa ti nechce nic prekladat tak na to prd a na dedicstve odmietni, ci mozes aj za deti odmietat neviem.

Takisto moze pani exsvokra prepisat majetok na zijucich potomkov a tym padom ma po statostiach.

Detom by si ale mala vybavit sirotsje, tak premyslaj miesto kydania

sisaka
10. feb 2025

@lilope jasné, že splieta, keď ich rozviedli v UK, to znamená, že ich manželstvo bolo v UK uznané. Takisto na Slovensku jej uznajú rozvodové papiere z UK. Nie je prvá ani posledná, čo sa vydávala na Slovensku a rozvadzala v zahraničí, osobne poznám takéto páry.
Ju len štve, že má niečo vybavovať

sisaka
10. feb 2025

@bosorkabb zmysel to dáva, obidvaja žili v danom čase v UK

lilope
10. feb 2025

@sisaka stačí si dať overiť papier o rozvode a vôbec k tomu nepotrebuje, aby bývalý manžel ešte žil. Celý príspevok je zavádzajúci a absurdný.

bosorkabb
11. feb 2025

@sisaka v takom prípade áno.

gianna
17. feb 2025

Na Slovensku si vedená ako manželka, ak prebieha dedičské konanie, si aj dedičom svojho exmanžela. Ak nemáš, čo po ňom zdediť, nerieš. Po jeho matke dediť nebudeš. Po nej bude dediť jej manžel, ak nejakého má, a jej deti. Keď tvoj manžel zomrel, po jeho matke budú dediť vaše deti.