Ako riešiť stretnutia ročného dieťaťa s bývalým partnerom?
Ahojte. Rada by som sa poradila z vasich skusenosti. Pytam sa slobodnych mam (najlepsie ak ste ostali bez ex uz pocas tehotenstva alebo hned v uvode po porode) ako ste sa dohodli s ex na stretavani s dietatom? Ako casto, ako dlho, kedy ste uz nechali dieta same s ex (nemyslim prespavanie) od akeho veku dietata? Ako to hodnotite spatne? Akoby ste to nastavili pre dobry vyvin na dieta? Dakujem krasne.
@anonym_autor ahoj, suhlasim, vztah s otcom treba budovat a kedze s mamou travi casu podstatne viac a je na nu navyknute, je vhodne, aby si navykalo na otca v pritomnosti matky abo inej blizkej osoby, ktoru dieta pozna a citi sa pri nej bezpecne.je dolezite, aby tato osoba sa k otcovi spravala slusne, pokojne atd, lebo dieta to vnima
Od roka sa so synom stretaval bez mojej prítomnosti, bral si ho každú sobotu od 8-12
@anonym_autor ono podstatne je, že či máte obaja rovnaký záujem. Pre dieta je to cudzia osoba, ktorú nepozná. Cize postupne spolu chodiť von a spoznávať sa...druhá vec je, aby sa o neho vedel aj postarát
vo veku 1,5 roka súd určil stretávanie dieťaťa s otcom raz za týždeň na 1 hod. v prítomnosti matky. matka stretávanie s otcom odmietla. Otec si bol pre syna asi 2-3 krát .
to bolo všetko.
ak rodičia vychádzajú spolu ok, stretávanie je prospešné. V opačnom prípade je to len trápenie pre všetkých zúčastnených.
ked bola dcera malinka, chodil ju kocikovat iba v ramci nasej stvrte, aby sa vedel hned vratit, ak by nieco. ale bezomna, ja som mala aspon chvilku pre seba. Bolo to cca 3x do tyzdna na max 2h. Postupne uz tak okolo roka aj na dlhsie, uz aj autom k sebe ju braval, na par hodin, to bolo okolo roka. do dvoch rokov uz obcas vedela aj na cely den. Prespatie bolo az trochu neskor.
Máte súdom upravené stretávanie sa s dieťaťom? Do 1 roka som za krátke, ale časté stretávanie, ideálne v prítomnosti teba ako matky alebo tretej dôveryhodnej osoby, napr. 2–3× týždenne na hodinku, na dve. Potom po roku, môže byť aj bez tvojej prítomnosti, ale stále krátke, napr. do 2 hodín. Postupne sa môže čas predlžovať podľa reakcie dieťaťa. Prespávanie by som ja ešte neriešila. Niekde okolo 3 rokov veku, dieťa už chápe vzťahy, môže ísť na pol dňa alebo výlet, ale stále by sa mohlo vracať k tebe. Ale, ak dieťa chce, má pekne nastavené vzťahy o ockom, vytvorené zázemie u neho doma, tak to prespávanie by tu mohlo byť ok.
@billy_jean zatial to nemame sudom nariadene, chodi za dietatom v mojej pritomnosti 1x za tyzden alebo 1x za dva tyzdne. Ako si najde cas. Ale dumam nad tym, ze by nebolo vhodne castejsie. Neviem ci je to pre dieta dostacujuce. Ja som zvyknuta ze som nz vsetko sama... ale co dieta? Dieta uz ma 1 rok. Cize skor navrhnut castejsie navstevy by bolo vhodnejsie?
@anonym_autor ahoj, suhlasim, vztah s otcom treba budovat a kedze s mamou travi casu podstatne viac a je na nu navyknute, je vhodne, aby si navykalo na otca v pritomnosti matky abo inej blizkej osoby, ktoru dieta pozna a citi sa pri nej bezpecne.je dolezite, aby tato osoba sa k otcovi spravala slusne, pokojne atd, lebo dieta to vnima
@janetinka27 dakujem za odpoved, tiez si myslim, ze je to vhodne pre dieta, uz len zistit, ci ex je toho schopny a ochotny. Alebo to ostane tak ako to je doposial nastavene.
Od roka sa so synom stretaval bez mojej prítomnosti, bral si ho každú sobotu od 8-12
@rachel36a dakujem za odpoved. A do roka zil spolu s ocom? Ide mi o to, ci ho poznalo dieta alebo nie. Nas pripad je, ze som sama od tehotenstva, cize da sa zratat kolkokrat ho dieta videla do roka pri frekvencii stretavania sa na 2 hodky raz za tyzden alebo raz za 2 tyzdne.
@anonym_autor ono podstatne je, že či máte obaja rovnaký záujem. Pre dieta je to cudzia osoba, ktorú nepozná. Cize postupne spolu chodiť von a spoznávať sa...druhá vec je, aby sa o neho vedel aj postarát
@lienka.7 dakujem za odpoved. Rovnaky zaujem mame skor teoreticky, prakticky sa na dieta mimo navstevy raz a tyzden alebo raz za dva tyzdne neopyta, nenapise, nic dietatu nedal od kedy je na svete, cize neviem, ci mozem brat vazne jeho slova o tom; ze si chce s dietatom budovat vztah. V praxi to vyzera tak, ze pride s prazdnymi rukamu za dietatom, pokocikuje ho, vezmem ho na ihrisko, ex sa na dieta akurat tak usmieva a len ho pozoruje co vsetko nove dokaze. Neopytal sa ma nikdy ako sa dieta ma (to sme uz boli 2x v nemocnici), nevie co potrebuje, aky ma rezim. Skratka aj sa mi to zle pise, netusi o nom nic. Len pride, za hodinu odchadza nabity energiou od dietata.
ked bola dcera malinka, chodil ju kocikovat iba v ramci nasej stvrte, aby sa vedel hned vratit, ak by nieco. ale bezomna, ja som mala aspon chvilku pre seba. Bolo to cca 3x do tyzdna na max 2h. Postupne uz tak okolo roka aj na dlhsie, uz aj autom k sebe ju braval, na par hodin, to bolo okolo roka. do dvoch rokov uz obcas vedela aj na cely den. Prespatie bolo az trochu neskor.
@tarvika dakujem za odpoved. Aky vplyv to malo na vase dieta, uz je starsie predpokladam. Kocikovat si jo nechala teda sameho s malou? Nebala sa ho? Neviem, ci je dobre mu dat dieta na hodku; dve same, ci sa nezblazni zo separacky, ktoru ma hrozne posledne tyzdne :/
@rachel36a dakujem za odpoved. A do roka zil spolu s ocom? Ide mi o to, ci ho poznalo dieta alebo nie. Nas pripad je, ze som sama od tehotenstva, cize da sa zratat kolkokrat ho dieta videla do roka pri frekvencii stretavania sa na 2 hodky raz za tyzden alebo raz za 2 tyzdne.
@anonym_autor nie, nikdy sme spolu nežili....rozišli sme sa a až potom som zistila ze som tehotná...maleho prvý krát videl keď mal 8 mesiacov...strasne sa chcel stretávať...prestalo ho to baviť, keď mal malý 5 rokov a už bol na neho naviazany...
@tarvika dakujem za odpoved. Aky vplyv to malo na vase dieta, uz je starsie predpokladam. Kocikovat si jo nechala teda sameho s malou? Nebala sa ho? Neviem, ci je dobre mu dat dieta na hodku; dve same, ci sa nezblazni zo separacky, ktoru ma hrozne posledne tyzdne :/
@anonym_autor sameho ano, bola som rada ze mam chvilku na seba, lebo inu pomoc som prakticky nemala. dcera je v pohode, urcite boli momenty aj ked mu plakala, ale nejako to musel zvladnut. chodieval naozaj konzistentne, cize nikdy nebol pre nu ako cudzi clovek. nemyslim ze to malo negativny vplyv. potom neskor uz to bolo tazsie, ked chcel aby u neho spala a ona nechcela. ale napokon aj to zvladla, aj ked velakrat to bolo pre nu aj vsetkych zucastnenych tazke.

Máte súdom upravené stretávanie sa s dieťaťom? Do 1 roka som za krátke, ale časté stretávanie, ideálne v prítomnosti teba ako matky alebo tretej dôveryhodnej osoby, napr. 2–3× týždenne na hodinku, na dve. Potom po roku, môže byť aj bez tvojej prítomnosti, ale stále krátke, napr. do 2 hodín. Postupne sa môže čas predlžovať podľa reakcie dieťaťa. Prespávanie by som ja ešte neriešila. Niekde okolo 3 rokov veku, dieťa už chápe vzťahy, môže ísť na pol dňa alebo výlet, ale stále by sa mohlo vracať k tebe. Ale, ak dieťa chce, má pekne nastavené vzťahy o ockom, vytvorené zázemie u neho doma, tak to prespávanie by tu mohlo byť ok.