icon

Ako riešiť trestné stíhanie za údajné vydieranie?

16. mar 2024

Pekný večer, priateľ požičal ex kamarátovi peniaze bez nejakého papiera. Po dlhej dobe nevrátil, len stále sľuboval, klamal, zavádzal. Priateľovi praskli nervy a napísal mu zopár správ, kde použil nadávky aj vetu, že ho zbije. S dotyčným sa neskôr stretol priateľov brat, ktorý mu povedal aby mu konečne vrátil peniaze, čo sľúbil, že vyplatí do 3 mesiacov. K tomu neprišlo, pred uplynutím tej lehoty, prišli z polície, bez predvolania priateľ aj jeho brat išli na kriminalku, kde vypovedali, ten ich udal z vydierania a vyhrážania sa jemu aj jeho rodine aj z napadnutia, k čomu sa samozrejme neprišlo. Pustili ich normálne domov. To bolo 15.2. Včera prišiel papier z polície, že dňa 14.2. bolo začaté trestné stíhanie pre vydieranie. Ja neviem čo toto má vôbec byť. Nikto sa mu nevyhrážal, nežiadal peniaze navyše, len dlžná suma.

Strana
z3
autor
19. mar 2024

@natalienka12 prečo to teda kvalifikovali ako vydieranie, keď ako píšeš to je hrubý nátlak?

natalienka12
19. mar 2024

1. Nepoznám obsah spisu, vychádzam len z tvojich nejasných útržkovitých informácií
2. Je to len začatie trestného stíhanie, právna kvalifikácia sa môže meniť

autor
19. mar 2024

@natalienka12 ten spis nepoznáme ani my, máme len to, čo nám teraz prišlo, kde vlastne je to písané, nie, že priateľ by mu písal a vyhrážal sa, ale to, že jeho brat ho stretol vtedy a vtedy pred obchodom, kde ho udrel, vyhrážal sa. Že ho žiadal o sumu 1500€, s tým že 200€ dá ako dlžnú sumu priateľovi a 700-800€ si nechá sám. No čo je toto za hlúposť? Žiada 1500€ ale podľa toho čo ďalej povedal je to dokopy 900-1000€. Škoda, že by asi nemali pred tým obchodom z toho dátumu, ktorý on tvrdí kamerový záznam, tam by bolo hneď vidno, že tam nebol.

gerrwie_girl
19. mar 2024

Ja som písala zbije a mi to telefón prepísal na zabije klasika 🙂

autor
19. mar 2024

@natalienka12 viem, že nepoznáš spis, ale píšem to ako to je, ako som napísala, neklamala by som tu a zároveň čakala rady, nejaké rady by mojím klamaním aj tak k ničomu neboli. Myslíš si, že to je na nejaké obvinenie, ak by aj áno, hrozila by nejaká väzba, či dlhé ťahanice po súde, ak by aj odsúdili, čo dúfam k tomu nepríde, hrozilo by mu väzenie, ak nemal nikdy žiadny záznam nič?

autor
19. mar 2024

@gerrwie_girl no a teraz si zober, že takto ti telefón niečo prepíše, odošleš to a hneď to je niečo iné. Potom majú mať takéto dôkazy veľkú váhu?

gerrwie_girl
19. mar 2024

Inak fakt keď si to tak vezmeš...na zamyslenie.

autor
19. mar 2024

@gerrwie_girl nepoviem pri opakovaných správach toho typu, to asi mobil nezblbne toľkokrát.

natalienka12
19. mar 2024

Autorka, ja nie som jeho advokát a bez obsahu spisu sa nevyjadrujem.

alickapusinka
19. mar 2024

skús sa poradiť tu v skupine právnici že čo TI napíšu. Treba veriť že to bude dobre. Skoda že ak požičal peniaze nepožičal na papier na zmluvu u notára všetkému by sa bolo dalo vyhnúť.

taja567
20. mar 2024

@gerrwie_girl no, policajti by sa nemali smiať z vyhrážok, majú predsa pomáhať a chrániť.

gerrwie_girl
20. mar 2024

@taja567 ano ano, samozrejme, ale ten pan je naozaj na smiech 🙂. Vyhrazal sa totiz aj im. Uz len krutia hlavou lebo maju s nim zbytocne vela prace stale. Furt s niekym riesi nejake spory.

autor
20. mar 2024

@gerrwie_girl keby to nie je realne, a vidim takyto pripad niekde v tv tak nad tym krútim hlavou, že čo za blbosť. Stalo sa to pred 5mesiacmi, a on ide týždeň predtým ako sľúbil, že vráti peniaze na políciu, lebo sa obáva o svoj život. No keby sa tak obáva, prečo neišiel hneď. To povedal aj vyšetrovateľ. Proste to sľúbil, vedel, že nemá alebo nechce dať tie peniaze, tak si povedal, že však ich udám a nemusím nič dať, zľakne sa.

autor
20. mar 2024

Ešte si aj pamätám ako si s priateľom posielal na WhatsAppe hlasovky, kde ešte normálne komunikovali, a on stále, že nemám peniaze, poslal som tomu a tomu faktúry za robotu, ešte mi ich nevyplatil, má na to ešte týždeň, volal som s ním, povedal, že mi to nevyplatí, mám nahrávky, idem ho udať na kriminálku. Po nejakej dobe, priateľ jednému dotyčnému volal, čo mu nemal vyplatiť faktúry, že ako to vlastne je, lebo nevie, už čomu veriť a že ho pozná a zdal sa mu férový, a on mu normálne poslal faktúry na email ako ich už dávno vyplatil. Čiže opäť klamal a ľudí obviňoval ako mu nezaplatili za prácu.

gerrwie_girl
20. mar 2024

hej to tu su take tupela toto. Vies ako sa mne vyhrazal ten magor? Ze ma da na sud, a ze cele slovensko sa na to bude pozerat v telke a budem sa citit trapne. Ten chudacik si mysli, ze Sudna sien su online realne pripady, no aky zlaty :D

autor
20. mar 2024

@gerrwie_girl ale aj tak to je veľmi nepríjemné, neviem čo čakať ďalej. Priateľ skončil na liekoch, ako som písala, mama chorá, otec ochorel, do toho teraz toto.

boo_boo
Odpoveď bola odstránená
boo_boo
5. okt 2025

Ostatným pre kontext...

natalienka12
6. okt 2025
@boo_boo
Odpoveď bola zmazaná

@boo_boo O zacati TS sa upovedomuje jednoduchym pripisom, ale uznesenie o zacati TS sa dorucuje len a len PROKURATOROVI. Nerozumies problematike vobec.

Strana
z3