icon

Ako riešiť trestné stíhanie za údajné vydieranie?

16. mar 2024

Pekný večer, priateľ požičal ex kamarátovi peniaze bez nejakého papiera. Po dlhej dobe nevrátil, len stále sľuboval, klamal, zavádzal. Priateľovi praskli nervy a napísal mu zopár správ, kde použil nadávky aj vetu, že ho zbije. S dotyčným sa neskôr stretol priateľov brat, ktorý mu povedal aby mu konečne vrátil peniaze, čo sľúbil, že vyplatí do 3 mesiacov. K tomu neprišlo, pred uplynutím tej lehoty, prišli z polície, bez predvolania priateľ aj jeho brat išli na kriminalku, kde vypovedali, ten ich udal z vydierania a vyhrážania sa jemu aj jeho rodine aj z napadnutia, k čomu sa samozrejme neprišlo. Pustili ich normálne domov. To bolo 15.2. Včera prišiel papier z polície, že dňa 14.2. bolo začaté trestné stíhanie pre vydieranie. Ja neviem čo toto má vôbec byť. Nikto sa mu nevyhrážal, nežiadal peniaze navyše, len dlžná suma.

roxanna
17. mar 2024

Na mieste autorky by som nemarnila čas na internete a v skupinkách, keďže ani nevie poriadne vysvetliť, čo jej priateľ vlastne dostal z polície, ale by som našla advokáta, odborníka na trestné právo a riešila to s ním. Podľa najnovšej novely Trestného zákona má právo na obhajcu aj podozrivý. Neriskovala by som záznam v trestnom registri

natalienka12
17. mar 2024

@twinflame sme tu minimalne 2 pravnicky a ja robim s trestnym pravom 20 rokov

twinflame
17. mar 2024

@natalienka12 autorka urobi ako sama uzna za vhodne

natalienka12
17. mar 2024

Samozrejme, veď nikto jej tu nebudeme študovať písomnosti ktoré jej boli doručené. Aj ja odporúčam ísť za advokátom.

autor
17. mar 2024

@roxanna
@natalienka12 to je uznesenie, ze bol pribraty znalec, priatel odovzdal dobrovolne mobil, ze si maju pozriet co pisal, a v odovodneni je napisane, ze zacalo trestné stihanie v tej veci, o obvineni tam rec nie je. Vo stvrtok ide priatel k pravnikovi, ale myslim, ze to teraz je zbytocne, nakolko obvineny nikto nie je zatial.

natalienka12
17. mar 2024

Tak to je zatiaľ OK, znalec z odboru elektrotechnicky preskúma mobil a potom sa vyhodnotí obsah SMS a bude zvolený ďalší postup.

autor
17. mar 2024

@natalienka12 áno je tam napísaný ten znalec, jeho meno, tam je deň kedy bolo začaté trestné stíhanie, druhý deň boli vypovedať, a deň na to, že priberajú znalca a prišlo to až teraz. Ešte ak môžem poprosiť, to je uznesenie, že znalec a z akého dôvodu a potom odôvodnenie, že bolo začaté stíhanie a prečo, že co sa stalo ako sa to stalo. To je výpoveď toho "poškodeného"?

natalienka12
17. mar 2024

Nie, to je formulácia skutkovej vety.

autor
18. mar 2024

@natalienka12 vďaka, tak nakoniec bol priateľ dnes u právnika, povedal, že ak by ho zastupoval 2000€ + ďalšie úkony. Ale, že toto obvinenie zatiaľ nie je. Keď bol priateľ aj na tej kriminálke vypovedať, vyšetrovateľ povedal, že na obvinenie to je slabé, kedže dotyčný nemá priame dôkazy, proste klame. Uvidíme čo bude ďalej. Chceli by sme podať trestné oznámenie za krivé obvinenie. Priateľovi dlží sumu 1500€, on tvrdí, že mu dlží 200€, a že 700€ žiadal od neho priateľov brat.. on ich nežiadal iba mu povedal aby mu vrátil čo mu dlží, a on sa priznal, že mu dlží tú sumu a začal sa smiať, že mu dá len 200€. Toto bolo osobne, keď sa stretli na ulici, on tvrdí, že pred obchodom 2dni pred Silvestrom. Ťažko by mali asi záznam z kamery pred obchodom v tom čase kedy on tvrdí, to by sa dalo dokázať, že v tom čase tam vôbec nebol. Čo je tiež klamstvo, to sa stretli niekedy v októbri.

maria1678
18. mar 2024

Bude to riešené ako priestupok...

maciatkolulu
18. mar 2024

Si si istá,že mu pozical peniaze len tak,že nechcel nejaký trošku nafúknutý úrok? Že nenapísal viac,že sa na stretnutí nič nestalo? Ja by som si taká istá nebola....

autor
18. mar 2024

@maciatkolulu môj priateľ za ním ani nebol, to sa s jeho bratom náhodne stretli na ulici. A žiadny nafúknutý úrok, koľkokrát s ním volal priamo predo mnou a vravel, že mu má vrátiť čo je jeho, že viac nechce ani cent, že pokojne mu to môže aj splácať.

alickapusinka
18. mar 2024

No nič moc požičal mu koľko a teraz koľko mu treba dať na právnika pochybujem že to uzatvoria ako priestupok. Podľa mňa ked už mu treba na právnika vzala mu polícia mobil tak už to asi priestupok nebude.

alickapusinka
18. mar 2024

však píšeš že už bol u právnika tak asi len tak to nebude. Papiere veľa eur teraz právne zastúpenie dalšie peniaze tak to asi dá viac ako požičal. Skús sa opýtať v právnej skupine tam sú sami právnici poradia TI.

natalienka12
18. mar 2024

Autorka napis mi IP pokusim sa ti pomoct

autor
18. mar 2024

@alickapusinka bol iba u právnika sa spýtať, ten povedal, že to nie je obvinenie, nikto obvinený doteraz nebol, ak by sa to zmenilo, žeby ho zastupoval.

autor
18. mar 2024

@alickapusinka policajti mu nevzali mobil, odovzdal ho dobrovoľne, že si majú preskúmať celú jeho konverzáciu s ním, aj im povedal od ktorého dátumu, kedy mu to požičal, a v tom uznesení je presne ten dátum napísaný, že od toho dátumu má znalec pozrieť komunikáciu. Dostal hneď aj papier od nich, že vydal dobrovoľne mobil, nebol na ta príkaz od sudcu, prokurátora.

nisia
18. mar 2024

Keby ho nevydal dobrovolne vezmu mu ten telefon na zaklade prikazu. Vytiahnu z mobilu tie sms spravy a ak v nich bude slovko zabijem ta, ak nedas peniaze tak to uz je vydieranie. (Kto pod hrozbou nasilia .... ) Aj ked ziada svoje peniaze.
Priatel sa mal obratit na civilny sud, podat zalobu a potom poziadat exekutora o vykonanie exekucie.

taja567
Autor odpoveď zmazal
natalienka12
19. mar 2024

Ja este dodam, ze znalec dostane z mobilu aj vymazanu komunikaciu. Toto nebol dobry advokat, ak ho vopred nepoucil co sa moze stat. Kedze v tom fachu pracujem, tak samozrejme viem, co asi este bude nasledovat. Skusila by som ineho advokata.

gerrwie_girl
19. mar 2024

Neboj sa. Mate komunikáciu uloženú nie? Takže sa neboj hlavne. Mala som skúsenosť s podobným psychopatom, ale našťastie aj policajti sa na ňom len smiali a krútili hlavou. Ak je v komunikacii všetko podstatné kde vám sľubuje že ich brati a pod, tak je jasné každému že nejde o vydieranie. A to ze napísal že ho zabije...hold ušli mu nervy, ja to dokážem pochopiť.

autor
19. mar 2024

@gerrwie_girl nenapísal, že ho zabije, že mu rozbije hubu, alebo niečo také

autor
19. mar 2024

@taja567 možno niekto sa počas pn aj slní pri mori, aj keby to neuznajú ako dôkaz, aj tak to nebolo v tom dátume, v ktorom on tvrdí, nemôže mať na to žiadny dôkaz, a on ešte tvrdí, že tam bol priateľ aj jeho brat, ale to pritom sa stretol s ním len ten brat, ešte viem ako volal priateľovi po tom, že hádaj koho som pred chvíľou stretol. Snáď ma niekto nemôže niekto bez dôkazu obviniť na konkrétny čas a dátum. Jeho brat aj povedal polícii, že áno stretol som ho, ale bol som sám, ale mesiac až dva predtým ako tvrdí.

natalienka12
19. mar 2024

este raz - napisal alebo povedal tvoj priateľ ze ak XY nevráti peniaze tak mu rozbije hubu?

autor
19. mar 2024

@natalienka12 nevymazával aj tak nič, čo myslíš, že bude nasledovať? Aj tak on vo veľa veciach klame, sám aj polícii priznal, že mu dlží peniaze, ale len 200€, klame o mieste, čase kedy za ním vraj boli, on tam ani nebol, čo potvrdil aj jeho brat, že on bol sám. Klame, že sa mu vraj vyhrážal niečo s rodinou, to určite nie je pravda, nie sme kriminálnici preboha, a aj keby to povedal, tak myslím, že to je slovo proti slovu.

autor
19. mar 2024

@natalienka12 nejakú nadávku použil v tej správe, a že prečo mu nedvíha a neodpisuje a že keď ho stretne nech chodí po kanáloch. Alebo sa mu vyhýba niečo v tomto zmysle.

autor
19. mar 2024

@natalienka12 asi ani nie priamo, že hubu rozbije. Nepamätám si to presne ani ja, to mu vtedy rupli nervy, bolo to ešte niekedy v maji, v júni, dával mi vždy ich komunikáciu čítať aj keď tu sám bol som bola pri tom ako to sľubuje, že vráti.

natalienka12
19. mar 2024

Pokiaľ si násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy vynucoval splnenie záväzku, na ktorého splnenie má nárok (čo je presne tento prípad - vrátenie pôžičky) ide o prečin hrubý nátlak podľa § 191 ods. 1 Trestného zákona, nie zločin vydieranie. Ak mu niekto dlží peniaze, tak má postupovať zákonnými spôsobmi, žaloba na súd a nie mu vypisovať že mu rozbije hubu alebo keď ho stretne nech chodí po kanáloch. Bohužiaľ, toto je trestný čin.

autor
19. mar 2024

@natalienka12 to mi je jasné, že to takto riešiť nemal, bolo to raz, do tej doby v dobrom, len vtedy mal ťažké obdobie, auto pokazené, kotol odišiel, jeho mama ťažko chorá roky, zrazu ochorel aj jeho otec, finančne im pomáha stále. Bolo to napísané v amoku. Neospravedlňuje ho to, ale na druhú stranu on tam uviedol nepravdivé informácie, na ktoré nemá ani dôkaz. A stačí si zadať jeho meno do vyhľadávača a zp SP dlžoby, banka dlžoby, vyhlásený bankrot, zamestnáva ľudí načierno. Ešte si pamätám ako priateľ mal napísané na papieri, ktoré dni mu aké sumy požičal, nebola celá suma naraz, to nakonci bolo zrátané koľko je to spolu a to mu odfotil a poslal, on na to napísal, že dobre, že či je to všetko.

autor
19. mar 2024

Aj tvrdí, že mu poslal asi 20 smsiek kde od neho žiada peniaze, ale on mu smsky nepísal, buď mu volal, alebo písal cez WhatsApp, čo aj polícii povedal a keď prišlo to uznesenie, tam bolo písané, že sa má znalec zamerať na tú komunikáciu cez ten WhatsApp.