Ako si uplatniť výživné bez zmeny priezviska dieťaťa?
Ahojte dievcata. Chcem sa spytat. Cakam babo. Som v 25tt. Otecko sa hned na zaciatku vyjadril ze dieta nechce.. po case sa akoze zaujima a to tak ze sa raz messvne spyta ako sa mam. 🙄 ja som sa rozhodla babo so nechat aj bez neho. No ale… kedze som sama pomaly si zaobstaravam vecicky a odkladam blocky. Najradsej by som bola kebyze porodim a dietatko ostane na mojom mene. Ale z druhej strany som s tym tak ze nenecham ho bez platenia alimentov. Da sa to nejak spojit? Ja mu otvovstvo pripominat nebudem a dufam ze porodim tak ze babo bude mat moje priezvisko. Ale ked sa to bude riesit sudne to vyzivne tak sa prepisuje aj priezvisko dietatka?
Ak neudas otca v pôrodnici, dieťa má meno automatický po tebe alebo pôjdete spolu na matriku pred pôrodom kde podpíšete a vypisete papiere kde bude priezvisko dieťaťa a otec,otcovstvo sa dá priznať kedy kolvek po pôrode na matrike
Dieťa môže mat tvoje meno aj keď bude otec zapísaný v rodnom liste. To sa nevylučuje
Nie. Priezvisko dieťata nie je rozhodujuce. Ak chceš alimenty, musí byť v RL uvedený otec a ten musí otcovstvo podpisat dopredu na matrike. Takže budes potrebovat viac než len "pripomínat sa".
Vlastne by som to chcela riesit po porode… on sa zaujima mesacne s otazkou ako sa mam. Ja odpoviem ze fajn a napise ze tak super 👍🏻
takze pri narodeni babo bude s mojim priezviskom a sudne sa mu urci otcovstvo po porode kedze dovtedy bude v rodnom liste ze otec neuvedeny. Spravne som to pochopila?
Súdne bude len ak neprizná sám dobrovoľne
Mozete spolu zajst na matriku a nechat ho zapsat pred porodom. Lepšie než natahovat sa na sudoch.
Máš dve možnosti: neuviesť otca v RL a potom nebudeš dostávať alimenty a nebude mať ani žiadne požiadavky na dieťa v budúcnosti- súhlas na vycestovanie, starať sa do výchovy, a pod. alebo ho dáš do RL a on ti podpíše súhlas otcovstva a bude možno sem tam platiť minim. alimenty a keď nebude vôbec tak ti bude štát platiť, ale musíš mať rozhodnutie súdu o určení výšky alimentov. Treba si to dobre zvážiť, či tých pár eur stojí za to mať celý život s ním ťahanice o dieťa.
Jednoduchšie je podpísať otcovstvo pred pôrodom. Potom poriešiť už len výživné.
Ak chces dietat vychovavat sama, tak by som zvazila ci ti to vyzivne stoji za to-akonahle prizna otcovsto ma nielen povinnost tebe platit vyzivne ale aj otcovske prava, cize stretavat sa s nim, bravat si ho, podielat sa na vychove atd..
Inak ešte sa môže časom stať,že on sa začne domáhať toho otcovstva ,či matka bude chcieť alebo nie .V tomto moc nerozhoduje ani jeden
Si tehotná a budeš mama. Takže načase začať sa správať zodpovedne a svojprávne. Napíšeš dotyčnému správu, že chceš, aby bol v rodnom liste uvedený ako otec a preto navrhuješ stretnutie na matrike, aby podpísal otcovstvo. Navrhni mu dva termíny a napíš presné miesto. Prídete na matriku, vypíšete papier, kde on sa zapíše, že je otec dieťaťa, meno dieťaťa uvediete s tvojim priezviskom (za žiadnych okolností, ani pod nátlakom nesúhlas s tým, aby sa dieťa volalo inak ako ty - dieťa má mať meno ako matka a ak ho má mať po otcovi, tak až potom, čo aj matka bude mať otcovo meno, nie skôr). Ak súhlasiť nebude, požiadaš ho o toto isté po prepustení z pôrodnice. Ak nebude súhlasiť ani vtedy, budeš to riešiť súdom.
Chcem upozorniť na fakt, že ak bude zapísaný ako otec, bude mať nielen povinnosti (výživné), ale aj rodičovské práva. Budeš musieť po pôrode súd zažiadať o zverenie dieťaťa do tvojej starostlivosti, otec bude mať nárok na stretávanie sa s dieťaťom. Bude zákonným zástupcom dieťaťa ako ty. Ak dieťaťu neskôr založíš sporenie či účet, môže sa sám doplniť ako disponent, keďže bude zákonným zástupcom. Ak budeš vyberať škôlku, základnú školu, strednú školu, budeš potrebovať súhlas otca.
Otcovstvo môže priznať cez internet na stránke
https://portal.minv.sk/wps/wcm/connect/sk/site/...
Dakujem vam za informacie. Vela som sa dozvedela. 🥰
Ty môžeš nechať dieťaťu svoje priezvisko...Ale ak ho zapíšeš do rodného listu, máš síce nárok na výživné ale on ako otec má zároveň svoje práva, teda stretávať sa s dieťaťom a brať si ho v čase kedy mu to súd určí, teda obvykle každý druhý víkend, neskôr polovicu času počas prázdnin aj sviatky ako Vianoce sa rozdeľujú kedy je s matkou a kedy s otcom...samozrejme on môže neskôr požiadať ako otec aj o striedavú starostlivosť.....
poradím ti jednoducho - roluj tu v skupine, je tu popísaných mrte príspevkov na túto tému, veľmi ti to pomôže zorientovať sa . Naozaj v dobrom to myslím. Ty potrebuješ vedieť základné právne veci okolo tohto problému. a časom nové a nové veci okolo zverenia, zvýšenia výživného, je toho viac.
Ahojte.prepacte som tu nový.mam problém s názvom alimenty.partnerka má syna ktorý jej bol odobratý a zverený jej mame.prislo jej predvolanie na zvýšenie alimentov.ona je čiastočný dôchodca s príjmom 230€mesacne.nie sme manželia ale i tak jej chcú zvýšiť alimenty nakoľko vďaka tomu že sa o všetko starám ja vidia možnosť.lenze ja mám hrozný strach či to stiahnem.uz takto je to dosť vypäté nakoľko spolu máme naše spoločné dieťa.je vôbec možné že je to zvýšia?lebo takto nielen že živím svoju ale i druhu rodinu 😓
@01kimilo Skús napísať do skupiny "Právne poradenstvo". https://www.modrykonik.sk/group/1900/
@caramellka ďakujem za info.

Nie, priezvisko bude mať dieťa tvoje, on bude musí byť zapísaný ako otec v RL , aby si mohla žiadať výživné . To s priezviskom nemá nič spoločné