icon

Ako skĺbiť starostlivosť o syna a prácu?

12. mar 2024

Môj bývalý partner je po operácii. Aneurzyma aorty, následne 8-hodinová operácia. Rekonvalenscencia bude vraj dlhá. Máme tichú striedavku - to znamená, že si beriem syna ako sa dá. Vychádza mi to tak 10 pracovných dní v mesiaci. Ostatné dní je syn u starých rodičov (jeho). Momentálne som si zobrala neplatené voľno a som so synom, len žiaľ nebudem môcť takto fungovať dlho.
Bývalý partner má slušný príjem - cca 2000 eur v čistom, ja zarobím 600 v čistom, bývalý nechce prispievať, ale zvládam to aj bez neho. Teraz v tejto situácii keď je otec v nemocnici tak jeho rodičia tlačia na mňa, aby som bola so synom viac. Len neviem to skĺbiť s prácou. Fakt neviem ako to zvládnuť.

autor
13. mar 2024

Pýtate sa mnohé na detaily tak to objasním. Lebo namiesto pomoci tu len čítam hejtovačky ako som zlá mama.
Dobrovoľne som sa dohodla s bývalým partnerom, že syn pôjde k nemu. Ja žijem v 1-izbovom byte, otec má krásny veľký nový 2-generačný dom, má tam rodičov, ktorí sa o syna starajú. Tak keď sa spýtali syna s kým chce žiť, čo myslíte koho si vybral?
Mám plat 600 eur v čistom. Toto čo čítam od vás, to je ako trestný čin, že toľko zarábam? Som každý druhý piatok mimo firmy a vraciam sa do nej v stredu, 10 dní som so synom, z toho len 4 dni je víkend. Pracujem aj z domu, ale nedá sa to vždy.
A ešte k môjmu životu - mám dcéru, ktorá ma tiež potrebuje.

klip0
13. mar 2024

Srandujes ? Ty robíš za 600€ a vlastne dieťa nevidíš 20 dní v mesiaci?
V Tescu alebo Lidli zarobis o polovicu viac a normálne si to sklbis zo škôlkou/školou.
Ako sorry ale nevidieť vlastné dieťa viac ako polovicu mesiaca kvôli práci za 600€....

eva233
13. mar 2024

1.Stále nevidím, koľko má dieťa rokov....
2.Ak posielate exmanželovi 50e zo 600 je to 1/12 vášho platu a budete s nim 20 dní z mesiaca, nech aj on vám posiela 1/12 z jeho platu.
3. Píšete, že tlačia na vás jeho rodičia. Stále sú to iba starí rodičia ( hoci z toho, čo píšete je dieťa viac s nimi ako s vlastnými rodičmi) čo na to exmanžel, chce to aj on tak?
4. Ak naozaj chcete byť s dieťaťom a vy zarábate 600e a muž 2000 vzala by som dieťa do vlastnej starostlivosti a žiadala súdom výživné na dieťa aj seba.

damian85
13. mar 2024

1. Ak skutočne zarábaš 600 v čistom ozvi sa. Nabudúci rok mi končí ekonómka - pracuje 7:00 - 15 00 a ja ti dám omnoho viac. Po 2. Tie rady ako zober si syna do starostlivosti....nuž keby to bolo také ľahké - žiadne súdy by sme pri rozvodoch nepotrebovali - na MK by sa rozhodlo a bolo by. Žiaden súd ak nie je k tomu vážny dôvod ( nedodržiavanie rozhodnutia ) nepristúpi k prezvereniu dieťaťa z psychologického hľadiska. Chápem že veľa prispievateliek si myslí že keď sa rozhodnú tak bude - ale tak to nefunguje. 3. Súd totálne nezaujíma či sa o dieťa starajú starý rodičia alebo rodičia. Boli matky ktoré som ešte v školke nevidel. Ale zo života babiek viem aj to čo by som nechcel.

winki13
13. mar 2024

Nerozumiem, ak máš dcéru, ktorá ťa potrebuje o tú sa ako kto stará, keď ty musíš mať teraz neplatené kvôli synovi?

matkahelka
13. mar 2024

@damian85 ty si v kazdej diskusii o striedavke pichnuty a vzdy vsetko aplikujes na seba. to, ze ty si si vybral fakt zlu matku pre svoje dieta, neznamena, ze vsetky matky take su. len ty potrebujes sam seba presviedcat, ze to tak je.

damian85
13. mar 2024

@matkahelka som rád že ma takto sleduješ a že si takto zhodnotila situáciu. Lichoti mi to. Každopádne otázku som nepoložil ja. Len som napísal z praxe - nie len mojej - odpoveď autorke. A k tvojmu že sa 5 ročného nepýtaju s kým chce žit - ti znova z praxe poviem. Nehovoríš pravdu.

matkahelka
13. mar 2024

ked sa spytali syna, s kym chce zit? to uz dieta muselo mat nad 10 rokov, lebo 5 rocnych deti sa nepytaju, s kym chce zit. a to pri tak starom dietati si nevies najst normalnu pracu s normalnym platom? nezartuj. to ti skutocne ako matke staci vidiet vlastne dieta 10 dni v mesiaci a sbokrovci na teba maju tlacit, aby si s nim bola viac? dcera ta potrebuje? a syn ta nepotrebuje? dcera je o co lepsie dieta ako syn, ze ma to privilegium zit s tebou.

matkahelka
13. mar 2024

@damian85 ano samozrejme, z praxe. zijes v akejsi pracudesnej bubline, kde sa o deti zaujimaju len otcovia a matky su tie zle. esteze si staci pozriet ne nete verejne dostupne info zverenia starostlivosti o deti v akomkolvek kraji.
Pytat sa 5 rocneho mozu- urcite to nie je pre sud smerodatne. Take male dieta je ovplyvnitelne.

damian85
13. mar 2024

@matkahelka milé že si to takto vydedukovala. Síce nič o tom nikde nepíšem - úplne to nemá nič spoločné s témou ale ak si takto mysliš nech tak je. Nežijem v žiadnej bubline - stači žiť úplne s otvorenými očami. Po 1. Pýtajú sa aj 5 ročných s kým chce žiť ( každý jeden súdny znalec to má ako povinnú otázku ) po 2. K prezvereniu skutočne bežne nedochádza ( ak si to dieťa 12+ nepraje ) resp.nie sú vážne dôvody po 3. Súd nezaujíma či do školky chodia rodičia či starý rodičia a kto varí.....rodičovstvo nie je súťaž pohlavia - ktorému percentuálne viac sú deti prisúdené.

hedviga2
13. mar 2024

Preco nežiadaš normalne vyživne. V rodine platil otec výzivne aj pri striedavej starostlivosti. Na to máš ty s vašimi platmi nárok

matkahelka
13. mar 2024

@damian85 este raz a pomaly, ziaden sud neprihliada na nazor tak maleho dietata. pytat sa a brat to do uvahy je sakra rozdiel. o prezvereni a vyberani deti zo skolok som ja nikde nepisala, ani autorka diskusie nie. to ty si dal svoju vsuvku, lebo urcite sa ti kazda babka v skolke zveruje s rodinnou situaciou. v nasej skolke by si si nemal s kym pokecat, lebo tu mladi starkych maju daleko a v skolke vidiet babku je taky maly -par krat rocny - zazrak.

lenkasarka
13. mar 2024

@zuzanka.zuzu že práve ty nadavas ostatným že sú hyeny, keď ty v každej druhej diskusii, urážaš, ponizujes atd..

luciaaaaa
13. mar 2024

V uvodnom prispevku pises, ze si so synom 10 pracovnych dni v mesiaci, v tom poslednom pises, ze si so synom od piatku do utorka 2krat mesacne, to je 6 pracovnych dni. Tak kolko s nim teda si? Preco nemate normalnu striedavku, tu zrejme sud schvalil. Zeny aj samozivitelky uplne normalne pracuju aj ked maju deti zverene do starostlivosti, aj ked maju striedavku. Ako nevies sklbit pracu so starostlibostou o syna? A ako vies sklbit pracu so starostlivostou o dceru? Dcera ma ineho otca? Inak neviem ake rady tu cakas, lebo nie je bezne, aby matky videli svoje deti len 10 dni v mesiaci a nepovysuju jedno dieta nad ine, tak z osobnych skusenosti ti asi nikto neporadi.

luciaaaaa
13. mar 2024

@eva233 vyzivne na matku, pokial nie je ZTP je mozne do 2 rokov dietata, tu dieta uz ma urcite viac rokov. Chlap nema dovod platit vyzivne, ked je ona so synom 10 dni v mesiaci, aj ked ma vyssi prijem. A uz vobec nema dovod platit vyzivne zene len preto, ze ona nie je schopna najst si lepsie platenu pracu. Za 600 eur netto v sucasnosti pracuju ludia bez vzdelania, kvalifikacie, praxe.

luciaaaaa
13. mar 2024

Aha, teraz citam, ze si sa dohodla s partnerom dobrovolne, ze syn pojde k nemu. To znamena, ze sud ste ani nemali?

tramtada31
13. mar 2024

Koľko má syn rokov? Nechodi do skolky, skoly? Podľa mna je normálne, že stari rodičia chcú, aby si bola s vlastným dietatom, oni sú len stari rodičia. Ešte jedna vec, prečo sa neprestahujes do mesta otca dietata, aby ste spolu mohli bxt viac?

nelka93
13. mar 2024

@matkahelka tu vyzerá, že na súde ani neboli. Keď je to tichá striedavka. Zrejme sa len rodicia spýtali kam chce syn ísť a on so vybral otca, čo je logické, keďže dieťa vidí dom s dvorom a nie jednoizbak.

matkahelka
13. mar 2024

@nelka93 ano, ona pise, ze DOBROVOLNE sa dohodla s partnerom, ze syn ostane s nim, sud asi nebol.cele cudne. a pre mna chore, ze jedno dieta ma vysadu zit s matkou a tomu druhemu musi stacit 10 dni v mesiaci. matka roka.

nelka93
13. mar 2024

@matkahelka hej je to cele zle, ale nejak neverím, že je to reálna tema. Lebo robiť za 600 eur ekonomku, keď bezne zarábajú dvojnásobok a viac. Takisto ze nebojovala o syna, a hlavne ten chlapec by mal už chodiť do škôlky alebo školy, takže ako to ze si to nevie zariadit.

lenkasarka
13. mar 2024

Nemôžeš ai syna vziať na čas kým bude otec v poriadku? Možno by si mohla pracovať cely týždeň,zarobiť viac a otec by ti posielal výživné?

autor
13. mar 2024

@damian85 Ja nechápem čo všetci máte s tým mojim príjmom. Zarábam tak, ale 6 pracovných dní mám voľno každý mesiac, kebyže pracujem na 100% mám viac. Keď idem na dlhšie za synom, tak je to aj 10 dní. Môj syn mal 8 rokov keď sa ho na sociálke spýtali kde chce bývať. Povedal, že s otcom. Pritom máme fajn vzťah, je u mňa spokojný a vždy sa teší.

tamitamitami
13. mar 2024

Keď je takáto situácia a otec sa o dieťa starať nemôže tak dieťa normálne zober k tebe, vyriešiť škôlku čím skôr (zavolaj aj do škôlok ktoré máš ďalej). Ty budeš normálne chodiť do roboty a syn do škôlky. Partnerovi oznámiť že keďže je teraz syn u teba nech ti posiela adekvátnu čiastku (ak nie daj to normálne na súd). Ak syn chodí do školy to sa dá tiež riešiť. Nevidím jediný dôvod aby si sa o syna nemohla postarať ty a museli starý rodičia.

matkahelka
13. mar 2024

a to dieta je na domacom vzdelavani? pisala si, ze ak si so synom, neurobis pri nom ani tuk do pocitaca, lebo sa mu venujes. dieta dni, kedy je s tebou nechodi do skoly?

matkahelka
13. mar 2024

@nelka93 autorke zrejme situacia vyhovuje a so synom viac byt nechce/nepotrebuje.

ivanabat
13. mar 2024

Z diskusie som pochopila, že bývaš v inom meste? Tak to asi inak, než dočasným zverením dieťaťa do tvojej starostlivosti nevybavíš, akurát, že má už 10, školu v inom meste? Nerozumiem úplne ako funguješ, keď si s ním tých 10 dní, to vtedy dochádza on každý deň do školy? Taká zmätočná je táto diskusia, ani neviem akú radu vlastne pýtaš. Mohla by si to celé trocha objasniť?
Plus nechápem ako s 10ročným chalanom neurobíš do práce ani ťuk, ja som sama s dvomi (8 a 5 rokov) a síce to nie je ľahké, ale prácu si na homeoffice (ak ho dostanem), spravím.

damian85
13. mar 2024

Autorke : Ja nemám nič proti tvojmu zárobku - ale keďže ľudi na mesačne báze hľadám - viem že ani 1 200 eur hoc aj človeku bez učnovky v dnešnom čase nestačí. Cca 10 rokov do zadu - keď som dal inzerát vyberal som si - teraz ten kto mi zavolá - je vlastne už aj prijatý. Nič osobné to nie je - len sa mi to zdá čudné. A svojím príspevkom som len chcel
@matkahelka povedať že áno aj detí v predškolákov aj deti menšie ako 10 rokov sa pýtajú kde chcú bývať a ak to nie je " fantazmagória " je im vyhovené. Aj ty si jeden z príkladov kedy to tak je - v okolí všetci čo sa rozvádzajú - tak ich deti sa pýtali kde chcú byť a berie sa to na vedomie. Samotné výživné ti pri takom spôsobe starostlivosti neprisúdia - pretože to má skôr znak osobnej starostlivosti otca s rozšíreným stykom u teba. Pri striedavke súdom nariadenej - by ti možno výživné vyšlo - otázka je či tak ako pri posudzovaní akéhokoľvek výživného by súd neprihliadal na to koľko je priemerná mzda ekonómky. Tak ako prihliada na iných ktorý síce zarábajú 600 eur ( na papiery ) ale výživné majú 250 eur - pretože predpokladatelný príjem v ich profesii je napr.1 500 eur. Tak isto ak by rozhodol o tom súd a toho času je syn viac u otca - je pravdepodobné že ak by súd prisúdil dieťa jemu ( aj sám syn to takto prezentuje ) a naopak tebe by vyrúbil výživné jemu znova tak ak sa to robí bežne t.j mzda ekonómky 600 eur nie je " bežná " tak ti dá 15 až 20 % zo mzdy aka je priemerná v obore a tebe odkáže zarábať lepšie.....

matkahelka
13. mar 2024

@damian85 ach, ona je jednym z prikladov, ze detom sud vyhovie? vsak pise, ze sa DOBROVOLNE dohodla s partnerom, ze syn pojde k nemu. o rozhodnuti sudu autorka nenapisala ani makke f.

lucylaw
13. mar 2024

Naozaj chcem veriť,že táto diskusia je len vymyslená,akože toľko vecí v nej nesedí,ak by to bola náhodou pravda,tak je to čistý bizár..Prosím ťa kde akože bývaš tie dni,keď chodíš za synom,keďže je to 3 hodiny od tvojho bydliska? A kde je vtedy tvoja dcéra? Keď môžeš robiť z domu,tak z akého dôvodu žiješ v meste tak ďaleko od syna a nenájdeš si bývanie tam,kde žije on,aby ste mohli mať minimálne normálnu striedavku pol na pol? Akože vôbec ti nie je blbé,že o tvojho syna sa väčšinou starajú starí rodičia? Absolútne nepochopím takéto zmýšľanie a naozaj mi nechci nahovoriť,že sa ti za roky nepodarilo nájsť inú prácu,aj lepšie platenú,to je úplná blbosť..V prvom rade by si sa mala presťahovať do mesta,kde žije tvoj syn,nájsť si prácu tam alebo robiť z domu to,čo robíš teraz a mala by si sa viac podieľať na starostlivosti o syna..Nechápem,čo sa čuduješ tomu,že exovi rodičia chcú,aby si bola so synom viac,veď oni tiež už majú asi svoj vek a starobu si nepredstavovali tak,že sa budú starať o tvoje dieťa 🤦🏻‍♀️

aaadkaaa
13. mar 2024

@matkahelka sudy lrihliadaju na nazor tak maleho dietata, mame v rodine pripad,ze posudok od sudneho znalca-psychologa, bol iny ako to, co dieta povedalo pred kuratelou a sud rozhodol tak, ako dieta povedalo pred kuratelou a to mal 7 rokov...