icon

Ako spravodlivo vysporiadať majetok po rozchode?

15. sep 2025

Ahojte baby, chcela by som Vás poprosiť o Váš názor. S partnerom sme spolu bývali od roku 2021, v dome, ktorý je môj. V roku 2023 som financovala veľkú rekonštrukciu domu formou hypotéky, v sume cca 90.000 eur. Nakoľko peniaze nestačili, nakupovalo sa aj nové vybavenie domu - kuchynská linka, gauč, spálňa a pod, chcela som si vziať ďalší úver, aby sme mohli rekonštrukciu dokončiť (zateplenie domu). Partner sa však ponúkol, že tento úver zoberie on (je zamestnanec banky a má lepší úrok), keďže máme úplne novo vybavený dom, ktorý využíva aj on. Úver bol v hodnote 15.000EUR s mesačnou splátkou cca 200EUR. Na energie mi až do súčasnosti prispieval 120EUR mesačne (polovica), potraviny a pod sme platili na striedačku. Okrem toho mi od r2023 posielal peniaze na "spoločné šetrenie", dodnes je od neho suma cca 5000EUR.
Po siedmych rokoch sme sa však rozišli. Partner, vlastne teda už ex chce, aby som vyplatila celý úver (časť ktorá už bola vyplatená je cca 5.000EUR, zostatok istiny asi 12.000EUR, čiže spolu asi 17.000), plus aby som mu poslala jeho časť šetrenia, čo je ďalších 5.000EUR. Ja som s tým súhlasila. Dnes som sa o tom bavila s kamarátkou a tá ma úplne "sfúkla", či mi príde v poriadku, že tu býval viac ako 4 roky za 120EUR mesačne.
Aký je Váš pohľad?

janababana
15. sep 2025

@anonym_autor tak so 120€ si suhlasila. Mali ste sa vtedy dohodnut na vysej sume. Teraz to uz nezmenis. Tie spolocne uspory - jeho cast by som mu vratila. Ten uver, to je uz trosku zapeklitejsie. Kedze je to spotrebny uver, na spotrebnu vec, ktoru on vyuzival, to co je uz vyplatene by som mu nevracala (nepises, kto uver realne splacal). Tiez aj s prihliadnutim na to, ze platil pomerne nizke mesacne energie. Ale dohodla by som sa s nim, ze uver budes platit nadalej Ty (on si to uz musi osetrit, aby si naozaj platila). Asi nema zmysel robit v uvere zmeny, lebo pravdepodobne by si dostala vyssi urok. Ale zalezi aj co on bude chciet.

autor
15. sep 2025

Úver splácal on, nesúhlasí s tým, aby bol ďalej na neho, ja samozrejme dostanem vyšší úrok.

janababana
15. sep 2025
@anonym_autor

Úver splácal on, nesúhlasí s tým, aby bol ďalej na neho, ja samozrejme dostanem vyšší úrok.

@anonym_autor tak postupuje rozumne, je to riziko nechat si na seba uver, ktory ma splacat niekto iny. Nic ine ti teda neostava, len zvysny dlh banke vyplatit (asi refinancovat inym uverom). To co zaplatil banke na uvere od teba tiez pyta?

ukgirls
15. sep 2025

nieco malo ti at dole mohol-predsa len veci nabytok elektroniku vyuzival aj on- ale ty si suhlasila so sumou a teraz to uz menit nemozes... ze nechce mat uver na seba je normalne .. takze ho vyplat tak ako ste sa dohodli a urob ciaru za tym ...

autor
15. sep 2025
@janababana

@anonym_autor tak postupuje rozumne, je to riziko nechat si na seba uver, ktory ma splacat niekto iny. Nic ine ti teda neostava, len zvysny dlh banke vyplatit (asi refinancovat inym uverom). To co zaplatil banke na uvere od teba tiez pyta?

@janababana ano, pozaduje aj vyplatenie sumy, ktoru zaplatil doteraz (skoro 5000EUR)

autor
15. sep 2025
@ukgirls

nieco malo ti at dole mohol-predsa len veci nabytok elektroniku vyuzival aj on- ale ty si suhlasila so sumou a teraz to uz menit nemozes... ze nechce mat uver na seba je normalne .. takze ho vyplat tak ako ste sa dohodli a urob ciaru za tym ...

@ukgirls samozrejme, ja ten uver prehodim na seba, tento tyzden mam uz dohodnuty termin v banke. Planujem mu vyplatit vsetko tak ako chce, aby som s tym celym uz mala pokoj, chcem to mat co najskor za sebou (odmieta sa napr. odstahovat, kym nebudu doriesene financie). Akurat ma ta kamaratka zmiatla, z jej pohladu je to voci mne neferova dohoda.

janababana
15. sep 2025

@anonym_autor sorry ano, teraz citam posledny odsek uvodneho prispevku. Nuz dohodnuti ste vopred neboli, ze co v pripade rozchodu. On na tom dome aj fyzicky pomahal pri prerabke?

anonym_4d4e98
15. sep 2025

Uver by som mu nevyplatila cely, ale len zostatok, to, co uz zaplatil by som neriesila. Uspory - minuli ste z nich nieco alebo ste vsetko odkladali? Dala by som polovicu, co zostalo. Na ostatne nech zabudne. Kde by byval za 120€ mesacne. Ani na intraku.

zabka79
15. sep 2025

@anonym_autor tych 5000 by som mu nedala, pri dnesnych cenach najmov este dobre obisiel....vtedy to bolo takto teraz takto...daj 120 eur za hodinu pravnika a budes mudrejsia...povie ti co a ako

autor
15. sep 2025
@janababana

@anonym_autor sorry ano, teraz citam posledny odsek uvodneho prispevku. Nuz dohodnuti ste vopred neboli, ze co v pripade rozchodu. On na tom dome aj fyzicky pomahal pri prerabke?

@janababana nie, všetko robila firma, on nie je manuálne zručný 🙂

autor
15. sep 2025
@anonym_4d4e98

Uver by som mu nevyplatila cely, ale len zostatok, to, co uz zaplatil by som neriesila. Uspory - minuli ste z nich nieco alebo ste vsetko odkladali? Dala by som polovicu, co zostalo. Na ostatne nech zabudne. Kde by byval za 120€ mesacne. Ani na intraku.

@anonym_4d4e98 úspory som odkladala ja, on nevie šetriť. Viem koľko poslal on a koľko ja, mám to na takom šetriacom podúčte.

sissy27
15. sep 2025

Jeho cast uspor by som mu bez debaty vratila, a zvysok uveru zobrala na seba aj ked s vyssim urokom, to nemozes od nikoho ziadat aby mal na seba uver za veci, ktore zostali tebe a vyuzivas ty.
Co sa tyka uz zaplatenej casti uveru - uprimne neviem, asi by sa patrilo, keby ste sa dohodli nejako trosku ferovejsie, ved tie veci vyuzival aj on. Ale nesuhlasim s kamoskou, ze “on byval za energie” - nie je fer vymahat nieco spatne, ked ste sa dohodi len na energiach. To ste mali spolu riesit, ked sa nastahoval.
Ale take ze odmieta sa odstahovat? No moj zlaty, tam su dvere a cau, vymenila by som zamky a o prachy sa mozeme sudit, ked sa s tebou neda normalne.

muchotrafka298
15. sep 2025

Vy ste sa mali dohodnut vopred na vsetkom, ako a co bude v pripade rozchodu. Bez debaty by som mu jeho cast uspor vratila. Ked posielal na ucet, nie je problem pozriet kolko je tam jeho. Detto uver, preco ma platit on za nieco s cim uz nic nema?

anonym_f7e894
Autor odpoveď zmazal
anonym_4bbc8c
15. sep 2025
@janababana

@anonym_autor tak so 120€ si suhlasila. Mali ste sa vtedy dohodnut na vysej sume. Teraz to uz nezmenis. Tie spolocne uspory - jeho cast by som mu vratila. Ten uver, to je uz trosku zapeklitejsie. Kedze je to spotrebny uver, na spotrebnu vec, ktoru on vyuzival, to co je uz vyplatene by som mu nevracala (nepises, kto uver realne splacal). Tiez aj s prihliadnutim na to, ze platil pomerne nizke mesacne energie. Ale dohodla by som sa s nim, ze uver budes platit nadalej Ty (on si to uz musi osetrit, aby si naozaj platila). Asi nema zmysel robit v uvere zmeny, lebo pravdepodobne by si dostala vyssi urok. Ale zalezi aj co on bude chciet.

@janababana Ruku na srdce, ty by si sachcela spoliehať na dobre slovo niekoho ze to bude platit, keď je to písané na teba? Ja teda ani náhodou. Nech jeho pôžičku vyplatí navýšením svojej hypotéky- veď sama písala ze sa tie peniaze použili do jej domu, takze jej to ostane. Polku šetrenia by som mu poslala, to mi príde fér. A to ze platil 120€ energie a stravu 🤷🏽‍♀️ dohodli sa tak. A príde mi to aj fér, platil za svoju časť. Dom si platila ona ale ten jej aj ostáva.

adaam
16. sep 2025

skús mu normálne povedať, že za tých 7 rokov čo u teba býval, si prosíš nájom. porozmýšľaj o nejakej sume, s ktorou by mohol súhlasiť. Síce ste sa na začiatku dohodli na určitej sume, ale situácia sa zmenila.

bomba36
16. sep 2025

Že odmieta sa vysťahovať z tvojho domu? To čo je? Tam mu postav kufre za dvere aj s tym nábytkom čo kúpil a vymeniť zámky. A keď je mu ešte málo to, na čoma reálny nárok, o finančnom vyrovnaní nechať rozhodnúť sud.

truhlikvseved
16. sep 2025

@anonym_autor Ser nato uz. Zivot nieje len o tych peniazoch. Mali ste sa dohodnut, na zaciatku, potom to takto presne konci ze sa rozidete a nemate to domyslene.
Ked si uz suhlasila tak si stoj za slovom ... hento su najhorsie natahovacky, kamaratka povie tak zacnes spekulovat.
Zivot ide dalej, mas zrekonstruovany dom , na tvoje meno.

tramtada31
16. sep 2025

Bola taká dohoda predtým, aj evidentne teraz (keď riešiš refinanc), tie veci ti zostavaju (kuchynskú linku, gauc mozes uzivat dalších 20 rokov a zhodnotili tvoju nehnutelnost). Na Tvojom mieste sa držím tejto dohody, keď evidentne už teraz robi problemy - nechce sa odsťahovať, kým to nedate do poriadku. Píšeš, že nevie setrit, takze asi nemá žiadne prachy, strechu nad hlavou, takze by som prihliadala aj na to, že si musí zaplatit podnajom, kauciu na bývanie…