Ako stanoviť výšku výživného pre dieťa?
Ahojte syn ma 1,5 roka, s muzom sa rozvadzame. Aku vysku vyzivneho by ste pytali? Zaratava sa aj prijem mojej mamky, ktora so mnou byva? Mama mi financne pomaha, respektive plati polku stravy a bytu. Prestahovala sa ku mne, svoj byt dala do najmu, aby mi pomohla. Byt je na moje meno. Nemam dlhy ani pozicky.
Mam len rodicak a pridavky cca 540€.
Vydavky cca- 250€ platim byt, 15€ internet, 40€ plienky, 20€ oblecenie, jedlo cca 250-300€, sem tam nejake vyssie vydavky ako babybalance, lekar, nove hracky, topanky, autosedacka.
Muz ma firmu a cisty prijem cca 3700€
Momentalne nema zaujem mi pomahat financne, kedze si nasiel mladsiu, ktora ho vyciciava.
Dakujem za rady.
Byt, energie len 250 eur? Čiže bez hypotéky, však? Tak skus porozmýšľať, aké máš na malého ďalšie náklady. Dieťa má právo zdieľať životnú úroveň rodičov, čiže aj otca podnikateľa, nielen matky na rodicaku. Ide leto, určite potrebuje nové sezónne oblečenie, možno nejaké plávanie, možno aj dovolenku atď. Výživné sa odvíja od príjmu rodičov, aj od nákladov na dieťa, preto porozmýšľaj. A ešte, dobré je žiadať aj výživné na úspory. V prípade ak je otec tak dobre zabezpeceny
A pri jeho príjme by som pýtala výživné aj na seba
Ak nepracuješ a staráš sa o dieťa máš na to právo
Pytaj 20% z muzoveho cisteho prijmu, podla dokladovania vyplatnych padok.../ak zarobi 3700 ale podla papierov 1000 tak bohizial/......sudca to pravdepodobne schvali...mne to schvalila sudkyna bez otazok...
Pytaj 20% z muzoveho cisteho prijmu, podla dokladovania vyplatnych padok.../ak zarobi 3700 ale podla papierov 1000 tak bohizial/......sudca to pravdepodobne schvali...mne to schvalila sudkyna bez otazok...
@zabka79 a potom sa ako bude zvyšovať to vyzivne ako bude dieta rast ,už sa nie je kde moc posunúť
Byt, energie len 250 eur? Čiže bez hypotéky, však? Tak skus porozmýšľať, aké máš na malého ďalšie náklady. Dieťa má právo zdieľať životnú úroveň rodičov, čiže aj otca podnikateľa, nielen matky na rodicaku. Ide leto, určite potrebuje nové sezónne oblečenie, možno nejaké plávanie, možno aj dovolenku atď. Výživné sa odvíja od príjmu rodičov, aj od nákladov na dieťa, preto porozmýšľaj. A ešte, dobré je žiadať aj výživné na úspory. V prípade ak je otec tak dobre zabezpeceny
@pribinak zvacsa dostavam oblecenie od sestry po jej synoch, takze ho kupujem malo, casto aj cez bazar. Ale navysim to napriklad na 50€.
@bambulkaaskatulka Ano bez hypoteky, v tych 250 je zahrnute inkaso, elektrina aj plyn.
Muz ma aj vyssi plat, niekedy ma 3700€, inokedy aj cez 5000. len som si postahovala jeho predosle vyplaty, aby som mala nieco v rukach. Ten cap si ani nepomení hesla😀
Ale ty nemusíš nikomu vesat na nos že sestra ti dáva oblečenie
A keď sestra povie že stačilo tak čo? Budeš mat rozpočet na oblečenie 20 eur? Alebo budeš pýtať od tvojej mamky? Veď rozmýšľaj trochu. Dieťa má otca, ten má voči nemu povinnosti
Ty sa nevyhovaraj na mladú. Ona nie je na vine, tvoj muž sa vykašľal na svoje vlastne dieťa
Ten je na vine
A manzel musi ptedlozit sudcovi prijem za poslednehy rok a vypocita priemer a z toho 20%, pozor muz moze daco zatajit fot si to.priebezne pre istotu
Omg autorka, a prečo by si mala toto robiť? Nerieš čo ti dáva sestra. Nemusíš šetriť na vlastnom dieťati ak jeho otec je nadštandardne zabezpečený. Rozumieš tomu, že čím vyššie výdavky, tým vyššie výživné?
Dobre, inak. Ma otec dieťaťa príjem normálne účtovaný alebo vykazuje pár stoviek a zvyšok ide na ruku? Raz hovoríš o firme, raz o výplate ( čiže zrejme zamestnanec?) ono sa to rozdielne dokazuje totiž
@minenkaa prehodnotit sa da vzdy...napr.za 5 rokov, ale ak bude zarabat rovnako zmena vo vyzivnom smerom hore nebude...to je moja skusenost...samozrejme kazdy sudca je iny
@zabka79 navyše to u chlapovi môže pridnut ďalšia vyživovacia povinnosť možno aj dve a vtedy dá bude ťažko dvíhať výška výživného
250 € na dieta plus 150 sporenie
Ja by som bola chamtiva a pytala co najviac. Samozrejme aj na seba
Základ je či teda má príjem oficiálne alebo nie. Kým sa toto nedozvieme, nevieme nič...
Ma oficialny, brali sme nedavno hypoteku.
Tak potom 300 bežné výživné, 300 úspory. Len treba nájsť dostatok výdavkov ( aspoň 400 e , lebo aj ty si povinná vyzivovat). Nie je začo ;)
Nájdi si právnicku, pri jeho prijme minimálne 500-600 treba pýtať. Bez problémov dostaneš. Treba zarátať stravu, nájomné, skolku/opatrovatelku, oblecenie, krúžky, elektroniku, hračky, dovolenky, poistenie... a plus sporenie.
Boze zenske, strielate tu hausnumera len tak odboku ako nejake kovbojky.
Spoj sa s pravnikom, budes ho potrebovat, kedze dobrovolne sa s nim nedohodnes.
Pravnik ti povie ako sa dopocitat k vyzivnemu. Je to vacsinou pocitane ako percento voci cistej mzde muza za poslednych 12 mesiacov. Zaroven si mozes pytat aj vyrovnavajuce vyzivne pre seba ako pre jeho buducu exmanzelku na dorovnanie standardu / zarabas vyrazne menej ako on, tak ti bude prispievat na zivot.
Vyska vyzivneho sa odvija aj od veku dietata, ale na vsetko su tabulky.
Priprav sa vsak, ze spravi vsetko, aby ti dal co najmenej.
Pravnik ta tiez bude nieco stat. Drzim palce.
Boze zenske, strielate tu hausnumera len tak odboku ako nejake kovbojky.
Spoj sa s pravnikom, budes ho potrebovat, kedze dobrovolne sa s nim nedohodnes.
Pravnik ti povie ako sa dopocitat k vyzivnemu. Je to vacsinou pocitane ako percento voci cistej mzde muza za poslednych 12 mesiacov. Zaroven si mozes pytat aj vyrovnavajuce vyzivne pre seba ako pre jeho buducu exmanzelku na dorovnanie standardu / zarabas vyrazne menej ako on, tak ti bude prispievat na zivot.
Vyska vyzivneho sa odvija aj od veku dietata, ale na vsetko su tabulky.
Priprav sa vsak, ze spravi vsetko, aby ti dal co najmenej.
Pravnik ta tiez bude nieco stat. Drzim palce.
@milaaanko omg milaanko, zato že ty vidíš konkrétne číslo, neznamená, že je to hausnumero od boka ;) autorka tu pomerne presne opísala svoje/manželove príjmové pomery a zároveň náklady na maloleté dieťa, aj jeho vek. Z toho už sa čo to povedať dá. Lebo áno, pri určovaní výšky výživného sú rozhodujúce uvedené kritéria ( zo zákona) a sú na to ( ako pomôcka) aj tabuľky ministerstva spravodlivosti (% z čistej mzdy). Ale autorka sa pýtala na to, koľko má pýtať, preto som jej " omáčky" okolo toho nespominala. A inak v nekomplikovanom prípade výživného ( oficiálny príjem) práve advokát je zbytočný, lebo na všetko majú súdy postupy a tie tabuľky. Len by ju pomerne dosť stál...
Riadne ho ošlkb 🤔
Z mojej osobnej skúsenosti šla sudkyňa presne podľa tabuľky, čiže 1,5 ročné dieťa má nárok na 18% z jeho príjmu čo vychádza 666 eur. Toľko by si mala dostať. Plus si myslím, že máš nárok aj na výživné pre seba keďže si ešte na materskej. Držím päste 🙂
Kľudne môžeš vypýtať výživné aj na seba. Záleží od príjmu tvojho ex

Nie príjem tvojej matky sa nepočíta
Kľudne by som si vypytala napr 250 eur a 100 eur sporenie prw dieťa
Trosku tie sumy úprav, plienky vieš kúpiť aj drahšie ako za 40 eur mesačne a rozpis krúžky a napr lieky a vitamíny
20 eur oblečenie? Však ako kúpiš cez zimu bundu topanky oteplovacky čiapky
Teraz cez leto chápem že dieťaťu stačia svoje kraťasov a 3 trička
Ale musíš počítať cely rok