icon

Ako vypočítať stravné kvôli výživnému?

positivvibe
18. jan 2023

Prosím Vás o radu.. Spisujem veci ohľadom výživného a netuším ako vyrátať stravu. Dcéra ma vysokokalorickú stravu zo zdravotných dôvodov. Pozrela som na účet a za december som v potravinách nechala 416€ to bolo len čo som platila kartou v hotovosti netuším. A cez sviatky sme boli u našich. Otázka ako to uviesť dať cca 500€ napoli? Je 250€ veľa či málo? Na jedného človeka na stravu. Za odpoveď ďakujem.

mogaa
18. jan 2023

veľa...záleží od veku dcéry a či sú tam doplnky typu nutridrinky či vysokonutričné kaše....

positivvibe
autor
Autor odpoveď zmazal
positivvibe
autor
18. jan 2023

@mogaa dcéra má 17 máme predpísané 2800kalórií nerátať do toho ovocie, zeleninu. Okrem toho výživové doplnky ako vláknina, ryby olej, B12, niekedy šaratica alebo laxativa kôli zapche. A mame histaminovu intoleranciu. Nutridrinky odmieta..

zafir01
18. jan 2023

@positivvibe podľa uvedeného tých 250 na stravu by mohlo stačiť..
Ja si dôkladne už 1,5 zaznamenáva nákupy. 2 dosp. 11 ročný a 5 ročný syn a 1 ročna dcéra. Tu teraz rátať nebudem, lebo mlieko, plienky, a výživu rátam zvlášť.
Mesačne minieme na nákupy aj s bežnou drogériu bez dcéry 600 - 700 eur s tým, že mám doma ešte svoje mäso niektoré, a pestujem si zeleninu, zavaram.. Keby nie aj na 800 eur sa dostanem.
A to nemáme žiadne špeciálnu stravu.
Oj názor. 250 eur je primeraná suma na výživu a vitamíny

positivvibe
autor
18. jan 2023

@zafir01 ďakujem za odpoveď. Musím si začať aj ja riadne zapisovať aby som mala väčší prehľad. Ja v byte toho moc nevypestujem v tomto ti v dobrom závidím 🙂..

zafir01
18. jan 2023

@positivvibe no ja som taky diárov tabuľkový človek. Vidím, ako nám stúpajú náklady, syn sa zmenil na šrotovnik, ja som na MD, chcem mať prehľad vo všetkom 🙈.
A áno sad, záhrada, ovocné kríky, všetko je k dobru. Keď sme stavali dom na 2500 m2v,som vedela, že chcem malu farmu a záhradu, až nám svoje

horty99
19. jan 2023

@positivvibe všetko záleží aj od príjmu toho od koho výživné žiadaš. Ak aj narátaš 500 eur a on zarába na TPP 1000 eur výživné toľko nedostaneš. Ak však zarába 5 násobok viac ako výživné a je to odôvodniteľné ( diétna strava ) tak áno.

positivvibe
autor
19. jan 2023

@horty99 už mám po súde doteraz platil 100€ nič navyše žiadne vianoce narodeniny nič žiadala som zvýšiť na 200€ nakoľko sa mi rapídne zmenila situácia som na úrade práce... On je SZČO.. No zdvihli na 170€ keď neprší aspoň kvapká

positivvibe
autor
19. jan 2023

@horty99 nehovoriac o tom, že len lieky nás stoja 104€ mesačne.. Mimo výživových doplnkov.. Je to zúfalstvo

horty99
19. jan 2023

@positivvibe presne preto som to písala. Je jedno koľko si napočitaš - pokiaľ on nemá dostatočný príjem - nedostaneš toľko. Preto treba vychádzať z jeho príjmov ( szčo je to zložitejšie ).

positivvibe
autor
19. jan 2023

@horty99 vieš smutné je to že ja som popri svojej hlavnej práci mala dve dohody aby nám nič nechýbalo a on si to odôvodnil tým že cez zimu nemá robotu tak cez leto si zarába aj na zimu.. Nechápem že ten sudca nezobral do úvahy môj argument že keď cez zimu nemá toľko roboty nech si nájde niečo pomimo kde zarobí tych 100€

positivvibe
autor
Autor odpoveď zmazal
positivvibe
autor
19. jan 2023

@horty99 a to cez tie slabe mesiace cize cez zimu povedal že ma cca 1000€ v čistom

simca06022011
19. jan 2023

Nabudúce skus argument, že keď v lete zarobi viac nech si odloží pre dcéru. Teba to zaujimat nemusí. Práve pri szco som sa ja stretla.s tým ze nebrali do úvahy "zisk", pozreli obraty a nech si pán podnikateľ skresa iné výdavky. Ale teda to bol jeden prípad. Tiež neviem dôvod prečo v zime nemá pracovat. Ty si to.nemozes dovoliť, nech si nájde aj inú prácu.
Co.sa týka stravy Ak varis doma, tak 250eur, 500 na polovicu je ok. Otázne je ci 17rocna potrebuje toľko prídavných vitamínov keď väčšinu ma v strave ale to je teda už na vašom zvážení. Inak je to iba strava, čiže neviem presne výpočty na čo by si potrebovala (skôr ako dôkaz možno reálne bloky odkladať, jedálniček napísať k tomu), od neho budeš rada keď niečo dostaneš.. aj 200-300eur bude veľa...A to by bolo podľa mňa optimálne tých 300eur aspoň. A to kde sú ešte nejaké záujmy 17rocnej baby.

positivvibe
autor
19. jan 2023

@simca06022011 lieky nás stoja 104€ psychiatrické+imunologické +oči (chronická blefaritida) dcera má stredne ťažký kombinovaný deficit imunity tie vitamínové doplnky nás ako tak držia v zdraví.. Máme histaminovu intoleranciu a dcéra má mentálnu anorexiu. Máme predpísanú vysokokalorickú stravu 2800kalórií nerátať do príjmu ovocie a zeleninu. Keď dám stravu a lieky sme na 354€ tam sú není započitané všetky terapie ktoré nas mesačne stoja 120€. A to som ju neobliekla, záujmy, cestovné, hygiena, bývanie... atd. Vôbec neoverovali príjem sice sudca podotkol že to môže spraviť, ale súd by musel odročiť a zasa by sa to predĺžilo. Celkovo ten sudca bol dosť zvláštny. Ale jeho skutočný príjem sa nedozviem nikdy. Pred 6 rokmi tiež mali súd ohľadom výživného a vtedy tam doniesol daňové priznania s minimalkou a v tej dobe pracoval v nemecku zrejme načierno nemala som mu to ako dokázať. Som znechutená lebo viem že tie peniaze má. Nevadí ja dúfam že dcéra sa dá doporiadku a ja sa budem môcť vrátiť do práce, lebo takto to dlho neutiahneme.

horty99
19. jan 2023

@positivvibe no chápem ale ak takto sudca rozhodol nič ti neostáva iba sa s tým zmieriť a zariadiť sa tak.

simca06022011
19. jan 2023

@positivvibe je to hrozné naozaj. Smutne ze je to otec, ja nikdy nepochopím tieto natahivacky. Niekedy majú problém chlapi dat peniaze ex, ale dokážu proste.proamo uhradiť veci deťom. Úplne je to nepochopitelne. Keby aspoň konkrétne veci uhradil. Napr vybral lieky, kúpil jej co potrebuje... :( no musíte to nejak zvladnut

korylan
24. jan 2023

@positivvibe požiadaj jej otca,aby išiel s dcerou do lekárne vybrať jej lieky.

julish
24. jan 2023

@positivvibe skus to este raz, mozno sa dostanes k inemu sudcovi/sudkyni - vraj teraz uz velmi neveria tym akoze minimalnym mzdam