icon

Ako zabezpečiť starostlivosť o deti počas PN?

26. jan 2025

Ahojte, na konci mesiaca ma čaká rozvod. Manželovi som navrhovala striedavu starostlivosť, ale on s nou nesúhlasí, pretože sa presťahoval asi 80km od miesta bydliska detí k milenke., čiže deti ostávajú mne. Avšak mne tento týždeň diagnostikovali vážne ochorenie, ktoré si vyžaduje operáciu a následnú liečbu. Chcem, aby sa postaral o deti aspoň mesiac kým sa nedám trochu dokopy po operácii. Samozrejme, to budem riešiť ešte aj s koliznou opatrovníčkou. Mam mu na súde navrhnúť, aby si deti zobral do svojej starostlivosti a potom zas požiadať o zmenu ďalším návrhom na súd?? S deťmi mi nemá kto pomôcť a ani opatrovateľka neprichádza do úvahy, finančne by som to nezvládla, keďže budem bez zárobku a mame tri malé deti. Dobrovoľne sa o ne určite nepostara. Čo mám robiť, vie mi niekto prosím poradiť? Ďakujem veľmi pekne za Vaše odpovede 🙏

zuzka1117
26. jan 2025

Ženy by si mali stokrát rozmyslieť s kým si spravia deti. Je to veľmi smutné čítať, ako sa môže takto jeden otec zachovať 🙁

liv1
26. jan 2025

@slavomira236 bolo by lepsie, keby s rozvodom nesuhlasila. On ma nielenze povinnost starat sa o deti, ale aj o nu. Autorka, pytaj si vyzivne na deti ale aj na seba. Aj za manzelstva mozes. A aj po manzelstve dokonca. Do nejakej doby, neviem kolko presne.

bosorkabb
26. jan 2025

Je tu možnosť že rozvod trochu potiahnes kým budeš fit. Na základe toho že budete stále manželia má povinnosť sa o deti postarať. Proste zbalis ich a odnesieš k otcovi keď pôjdeš do nemocnice.
Lenže aj tu môže prísť riziko toho že on sa hodí na PN a deti skončia v domove.
Prakticky nemáš ako donútiť toho druhého nech sa stará.
Ale určite by som žiadala striedavu starostlivosť na súde momentálne to súdy riešia aj keď jeden rodič nesúhlasí.
Alebo starostlivosť čisto na tebe a výživné. To že má minimálnu mzdu nie je prekážka. Pozri aké má vzdelávanie, pozri profesiu koľko by mohol zarobiť a zober aj na súd.
Ale nechce sa mi úprimne veriť že nemáš nikoho. Veď sa staráš aj o mamu ako píšeš a tam to tiež bude musieť niekto riešiť za teba. Čiže vie pomôcť aj s deťmi.
A kurátorka tiež nie je blbá.

lucylaw
26. jan 2025

V prvom rade by som riešila aj tú tvoju mamu,nemáš nejakých súrodencov? Lebo je nemysliteľné,aby si sa ty starala sama o 3 deti a ešte aj o mamu,pričom budeš musieť chodiť do práce,aby si tie deti uživila..A pokiaľ ide o tú operáciu,neviem,čo presne ti idú operovať,ale teda tvojmu mužovi určite nikto nemôže nariadiť,aby sa o deti staral,aj keď budete rozvedení,on bude mať iba právo stretávať sa s deťmi,nie povinnosť,jedinou jeho povinnosťou bude platiť výživné..Ani mu súdne nenanútiš,aby si dočasne tie deti vzal on,kým ty budeš v poriadku,žiadny súd ho k tomu nedokáže prinútiť..Takže za predpokladu,že sa o deti nepostará on,tak by som poprosila niekoho aspoň na tých pár dní,kým budeš hospitalizovaná,aby sa ti postaral o deti a akonáhle ťa prepustia,budú už proste s tebou..Ja viem,že je to na riť,ale teda ak ich nechceš dať do domova,tak ti nič iné neostane..Ja som teraz týždeň po operácii,môj ex sa ma opýtal,citujem: "A malý bude kde kým budeš v nemocnici,u vašich?" Hovorím mu nie,bude jednu noc u tvojich rodičov a druhú u našich,našťastie potom ma prepustili..Vôbec ho nenapadlo,že keď je matka v nemocnici,tak logicky by sa o dieťa počas toho času mal postarať otec..A odkedy ma prepustili,čo bolo 18.1.,s našim synom vôbec nebol,pretože teraz momentálne umiera doma na soplik a nechal sa hneď vypísať na PN..Takže odkedy ma prepustili z nemocnice,som s tým malým dennodenne len ja sama..To najstaršie dieťa už ti môže aj trochu pomôcť,aj to prostredné,to už nie sú bábätká..

suzy2508
26. jan 2025

Ja by som na tvojom mieste napísala do nejakej mestskej skupiny. Určite sa nájde v okolí nejaká ešte čiperná pani na dôchodku, ktorá by ti pomohla na pol dňa s jedným malým za nejakú odmenu a nejakú ďalšiu pani na poobedie. Predpokladám, že peniaze sú problém pri 3 deťoch, ale veľmi teda na výber nemáš, pokiaľ by ti ešte širšia rodina nepomohla, opäť by som ponúkla nejaké peniažky a aspoň by si vedela, u koho deti sú. Ja som z okolia Žiliny a mestských skupín je tu habadej, prípadne nájsť nejakú pani, ktorá je momentálne na úrade práce a nejaké peniaze navyše by sa jej hodili. Dobrých ľudí je všade veľa..

caramellka
26. jan 2025

Ženy, ktoré autorke píšete, že si nemala robiť deti s debilom... Tiež by som nikdy neverila, kym som to sama nezažila. S exmanželom som bola 8 rokov pred svadbou, úžasný starostlivý muž, 2 roky po svadbe sa narodila dcéra, boli super parťáci, vedel sa o ňu postarať, rád s ňou trávil čas, atď. Keď mala 6 rokov, tak sa zrazu otočil o 180 stupňov, v práci sa dal dokopy so slobodnou mamičkou a venoval sa jej dieťaťu namiesto vlastnému. Svoju dcéru videl počas celého roka presne 4krat. Situácia sa zmenila až po dvoch rokoch, keď sa rozišli a on si spomenul, že má dieťa. (Pre mňa bol rozvod tým najlepším, čo sa mi stalo, ale dcéra dlho čakavala na otca a plakavala po večeroch.) A toto nie je ojedinelý prípad pri rozvodoch. (A áno, bohužiaľ, stáva sa, že sú aj ženy, ktoré opustia deti, netýka sa to len mužov.)
Tak prosím neodsudzuje autorku, že nevie s kým má deti...

sissy27
26. jan 2025

@maciatkolulu nevsimla som si, ze by autorka sedela doma na riti ako nezamestnana a planovala to tak do konca svojich dni, ale mozno vies viac 🤷‍♀️
Ak sa pan otec nemieni osobne podielat na starostlivosti o deti, tak hold bude musiet viac platit. Osobna starostlivost sa tiez zohladnuje.

letfenixa
26. jan 2025

@autorka neviem, v akom okoli Žiliny bývaš, ale ja som z PB, ak ti môžem pomôcť, ozvi sa.

maciatkolulu
26. jan 2025

@sissy27 to musia doriešiť na súde,s tým sa nedá nič robiť. Tak keď je celodenná starostlivosť o dieťa,tak sedí doma. Sama to napísala. Reálne sa zamestnať tiež bude musieť🤷.nuž a k tej otázke,opakujem,nemôže žiaden súd donútiť otca,matku sa starat

silvike
26. jan 2025

@caramellka To je fakt hrozne, ked ten otec tak zrazu otoci a zrazu nema zaujem o vlastne dieta. Luto mi je takeho dietatka, lebo ono si mysli, ze ten rodic ho miluje ( lebo sak nema dovod si mysliet nieco ine, kedze mu to dovtedy ocko dokazoval) a zrazu ten ocko uz neni ako bol :/. To dieta nechape co sa deje...strasne smutne to je, aki si niektori ti ockovia blbí.

maciatkolulu
26. jan 2025

@caramellka a teraz úprimne,kebyže ideš na operáciu,dávala by si nasilu dcéru k exmanželovi,jeho milenke a jej dieťaťu? Snažila by si sa to získať súdne? Na šesť týždňov. Ale úprimne.

maciatkolulu
26. jan 2025

@caramellka podotýkam malinkú trojročnú,čo anibfo škôlky nechodí.... Ja zaručene nie,urobila by som prvé a aj posledné,aby som bola s deťmi. Cisarak je tiež vážna brušná operácia a ja osobne som na 4den bola doma a starala sa o malé trojročné a novorodenca. Nikto mi nepomáhal. Takže pokiaľ nejde o život. Ja nie.

caramellka
26. jan 2025

@maciatkolulu Vyjadrila som sa k tomu, že autorku tu zhejtovali kvôli tomu, že je jej chyba, si s debilom robila deti.
Pravdupovediac, neviem sa relevantne vyjadriť k jej operácii a diagnóze, lebo o nej nič neviem.
Ja som pred dvomi týždňami bola tiež na operácii, nič extremne závažné, moja dcéra sa o mňa neskutočne bála, že sa nevratim, nechala som si ju doma od prvého dňa, ako ma prepustili, aj keď mi ju chcela vziať k sebe moja mama. Časom sa ukázalo, že až taká bezproblémová operácia to nebola a stále riešim komplikácie. No ja mam jedno dieťa a má už 10 r., nie 3 mensie ako autorka a naozaj netušíme, akú má diagnózu a čo to všetko obnáša.
Áno ja osobne by som exmanželovi dieťa nenutila, ale vravím, mám len jedno a nebudem tu teraz bohorovne tvrdiť, čo je správne a čo nie. Predpokladám, že autorka ma obavy z toho, ako to presne bude po operácii a počas liečby a boji sa, že o deti sa nedokáže postarať. Áno, ja by som hľadala v takomto prípade možnosti asi u kamosiek a známych, ak nemá blízku rodinu, ale nepoznám jej situáciu.

liv1
26. jan 2025

@caramellka suhlasim s tebou uplne

autor
26. jan 2025

@maciatkolulu ver tomu, že keby som nebola v situácií akej som, tak určite takúto možnosť neriešim. Otec deti sa o ne dokáže postarať, deti ho majú radi, len on ma teraz iné priority. To ale podľa mňa nie je dôvod na to, aby sa o deti v takejto kritickej situácii nepostaral. Príde mi naozaj nelogické, aby som zhanala cudzích ludi k deťom, keď ich otec ma možnosti sa o ne postarať. V prvom rade sú predsa na starostlivosť o deti rodičia. A navyše, naopak nemám na to, aby som im platila opatrovateľku.

weronika171717
26. jan 2025

To je neskutočný haj*el. 🤮🤮🤮 Skúsim ti zistiť, či je to možné, aby mu odklepli, že je povinný sa starať.

maciatkolulu
26. jan 2025

Ale keď nechce,nedonutis,rozumieš? Na to neexistuju exekúcie a ani TO. Proste nechce. O charaktere nepíšem. Ale úprimne si neviem predstaviť,čo také vážne,že 6 týždňov bez detí a plánovane. Nehovoriac i Tom,že pre deti táto situácia nie je ok,mojim dievčatám psychológ doslova nariadil,teda,ich otcovi,absolútne žiadne stretávanie s jeho novou partnerkou. A nie,malé deti supnut na sest týždňov. Pri super vzťahoch samozrejme. Ale toto asi nie je to pravé orechové,však? Dávať deti niekde,kde ich nechcú,len preto,že je tam rodič,ktorý sa o ne vie postarať,ale proste nechce a "macocha" ,ktorá vôbec nechce. A stále točiť o Tom,že je to rodič. Ja osobne by som zaručene malé,trojročné dieťa,čo ani len na škôlku nie je zvyknuté nedávala do takého prostredia. Rovnako ako ostatné.

palicka
26. jan 2025

@maciatkolulu pane môj… Ty si empatia na dvoch nohách! Neisté, ženy, to kde sa vo Vás toľko zla berie? Čo sa Tvojej otázky týka- áno, pokiaľ by som bola v situácii, že potrebujem riešiť akútne zdravie ( keď ju idú operovať, tak asi si nedáva z rozmaru robiť korekcie nosa), by som bola určite spokojnejšia, , kebyže deti zostanú s otcom, ktorého poznaniu, ako u nejakej testy v CDR, ktorú uvidia prvý raz v živote….a prepáč, ale deti neprišli nepoškvrneným počatím- boli tam dvaja. Tak aj starostlivosť je na dvoch

autor
26. jan 2025

@weronika171717 ďakujem ti veľmi pekne 🙏aj keď niektoré mamy tu píšu, že súdnou cestou to nepôjde, aspoň to rozhodne na rozvode spomeniem, že nie je ochotný sa postarať o deti ani na nevyhnutný čas...

autor
26. jan 2025

@palicka presne tak. Teraz sa potrebujem dat zdratovne do kopy, aby som dokázala potom fungovať s detmi aj mamou sama. Ďakujem, že veľa z vás je empatickych🙏

momo00
26. jan 2025

@maciatkolulu neviem prečo sa takto chováš. Ja som bola v októbri na operácii a až potom mi povedali, že tri mesiace nesmiem nič robiť. A poviem ti, keby som sa mala starať o malé deti nemám šancu. Ani na ruky by som ich nemohla zobrať. Ešteže dcéra má 19. Prišla v piatok a varila nám. V nedeľu navarila viac aby sme mali do štvrka. A ja iba v piatok niečo rýchle a aj to som si musela stále sadnúť aby som to zvládla. Tak sa nad sebou zamysli.

maciatkolulu
26. jan 2025

Asi ste nepochopili,že nie,otec sa nemusí starať,tzn,musí sa starať mama a je zaujímavé,že by ste radšej dali nasilu,pod nejakým pseudo zákonom k cudzej žene,absolútne cudzej,ktorá tie deti nechce a k otcovi,ktorý nemá záujem,ako radšej doma s pomocou a vidieť si deti,že čo a ako,to je super. A tobôž také male,čo nemá ešte ani tri roky👍treba písať rovnako aj podobných témach,kde ale žena nechce dávať 3+deti k otcovi na prespatie. K takému ,ktorý deti chce a nemôže ich mat. Tam sú tie deti ešte malinké,to proste nejde.... A túto, ajhla,šup rovno k milenke na skoro dva mesiace. A keďže sa to rieši dopredu,až také akútne to nevyzerá byť.

maciatkolulu
26. jan 2025

@momo00 ja sa vážne zamýšľam,najmä nad deťmi ....a nad tým,ako to zvládajú iní.... Ale naozaj len toľko k tomu,že logicky donútiť nemôže nikto nikoho. Rozumieme si? Naozaj dať na 6tyzdnov preč dieťa,ktoré nemá tri,v takomto stresujúcim období,akým je rozvod a milenka,je proste niečo nemysliteľné. Ale každý ako uzná. 🤷Otec,pokiaľ nebude chcieť,ho nič nedonúti. To je snáď každému jasné .

michelle567
26. jan 2025

A keby si na súde povedala že s rozvodom nesúhlasíš? Že ti zistili tieto zdravotné problémy a deti potrebujú momentálne otca a ty oporu a pomoc od neho....? Neviem

palicka
26. jan 2025

@maciatkolulu a matka ma zomrieť? Čo bude deťom z mamy, ktorá bude nevládna… nevieš, o čo ide… a nikto deti k cudzej žene nedáva. Odporúčame k ich otcovi!

bosorkabb
26. jan 2025

Už si to aspoň riešila s kuratorkou detí? Lebo isto majú nejakú pridelenú.
A v niečom súhlasím aj s
@maciatkolulu
Pre deti to bude emocionálna katastrofa. A to mám 3 deti a keď som bola v nemocnici každý deň sa báli, musela som im volať. Uistiť ich že o chvíľu prídem domov.

autor
26. jan 2025

@maciatkolulu ich otec ma možnosť sa o ne postarať úplne mimo milenky, o tú vôbec nejde. Dokonca by jemu možno aj svokra pomohla. A asi som teda podľa trvá divná, ale áno, pre mňa je prijateľnejšie, aby sa o deti staral ich otec, na ktorého sú zvyknutí ako niekto cudzí koho v živote nevideli... A k tej operácii... Každá operácia sa plánuje ak to nie je niečo neočakávané 🤦🏼‍♀️

autor
26. jan 2025

@michelle567 áno, určite to tam budem riešiť

weronika171717
26. jan 2025

Nemáš za čo. Kamarátka, ktorá pracuje ako kurátorka povedala, že najskôr by sa slušne s ním dohodla (čo asi nepôjde), potom spomenula neodkladne opatrenie a aj ten súd. Zajtra cez ňu zistím aký by mal byť presný postup.

autor
26. jan 2025

@bosorkabb zajtra jej budem volať. Ešte som nestihla, je to čerstvé