icon

Ako zvládajú deti striedavú starostlivosť?

20. okt 2024

Ahojte ty ktorý ste si prešli striedavkou ako to vaše deti zvládajú?
Sťahujeme sa s partnerom cca 300 km od pôvodného bydliska.
Bývalý ma súdom nariadené každé 2 víkendy. Lenže mi sme sa medzí sebou dohodli že 2 týždne u mňa a 2 u neho ...
Škôlka jedna tu druhá tam ??
Jeden deň mám iný názor a druhý deň zase iný názor.
Bojím sa neviem ako to bude znášať malý ma 3 a pol roka .
Otca má rád .
Myslíte si že som zato teraz zlá matka ?? Lebo už počúvam kadečo z rodiny a to ma práve to strašne zneisťuje.
Jednak ak majú dobrý vzťah nebránim v Tom . Ale na druhú stranu či mu nebudem chýbať či sa to na jeho psychike neodrazí že tu škôlka tam škôlka 2 týždne tu a 2 tam 🤦🤦🤦
Zmiešanejsie pocity som ešte nemala nikdy v živote.
Prosím kto si s tým prešiel ako to znášali ďetúrence? 😒
Ďakujem

zuza.m
20. okt 2024

Je tu kopu prispevkov ani nestacim citat.my mame s ex rozsireny vztah s detmi jeden tyzden ma vikend druhy ma 2noci a 3dni cez tyzden.
Deti 16 a 13 rokov. Je to pre nich velka otrava,balit sa presuvat sa a to sme v jednej dedine a chodia do rovnakej skoly a maju rovnakych spoluziakov.syn mal spoluziacku ktora chodila 2 t u nas a 2 t v bratislave.dievca to zvladalo a vsak nemalo domov zazemie kamaratov nikde.stale rozbehano kde sa konecne vzilo muselo uz odist ,nakoniec stym aj tak sekli a ostala len u jedneho rodica.ja som vseobecne neni za striedavku je to pre tie deti zatazujuce otravne nieje to na jeden rok je to dlhodobo niekolko rokov

zalka
20. okt 2024

@summer23456 hm v hladovej doline urcite

summer23456
20. okt 2024

@zalka pre dieťa to nemalo žiaden prínos. Alebo áno?

zalka
20. okt 2024

@summer23456 hm... Ze nehladovalo keď bolo pri matke, lebo ta odišla za robotou.
Áno mohla sa vzdať starostlivosti, dieťa by ostalo pri otcovi v mieste kde žilo pred rozpadom vzťahu.
Ako matka vzdala by si sa starostlivosti? Alebo ostala v meste kde si nebola schopná nájsť prácu?

summer23456
20. okt 2024

@zalka že nehladovalo? HM. Takže bolo šťastné áno? Ja sa tu nechcem hádať. Ale podľa mňa striedava starostlivosť pre deti nie je prospešná.

lucylaw
20. okt 2024

Akože nehnevaj sa,ale ja nedokážem pochopiť,ako jednu matku dokáže takáto kravina vôbec napadnúť 🤦🏻‍♀️ Ja nechápem už to,ako dokážeš byť 2 týždne vkuse bez svojho 3-ročného dieťaťa,ale tak chápem,máš nového chlapa,tak aspoň si s ním môžeš užívať,ale hlava mi to neberie,ako toto matka dá..Ale akože toto,že dieťa má chodiť do 2 škôlok a každé 2 týždne sa presúvať 300 km,tak to už mi normálne ostáva rozum stáť 🤦🏻‍♀️ Uvedomuješ si,že teraz je to len škôlka,ale o 3 roky to bude škola? Potom akože dieťa bude chodiť každé 2 týždne do inej školy? Kde budú mať možno rôzne učebnice,iné tempo,akože ja fakt nechápem..Ani sa nečudujem,že sa na teba tvoja rodina pozerá kadejako,lebo žiadna milujúca matka by toto svojmu dieťaťu urobiť nedokázala..Reálne by ma zaujímal dôvod toho sťahovania,aj keď pochybujem,že tu ešte vôbec napíšeš,keďže prakticky nikto tu s tvojim skvelým nápadom nesúhlasí 🤦🏻‍♀️

katy084
20. okt 2024

katastrofa...v prvom rade berte do úvahy psychickú a telesnú potrebu primerane veku vášho syna nie vás...tie vikendy uplne stačia pri otcovi zatiaľ...časom sa to samé bude vyvíjať...

derdia
20. okt 2024

Ľutujem to malé dieťa..

dankanka
20. okt 2024

Ak hovoris o psikovi pochopim.. dufam, ze nemyslis dieta.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
michelle567
Autor odpoveď zmazal
zalka
20. okt 2024

@lonely66 ja nehovorím, že súhlasím. Ja hovorím, že súdy také striedavký schvaľujú.
A len poukazujem na to, ze aj ten otec ma pravo na dieťa. Je jedno ci je dieta 50 alebo 300km...stale pendluje.
A akosi sa stále predpokladá, že otec sa ma vzdať práv, tak sa len pýtam matiek tu ci by kvôli dieťaťu, jeho pohodliu ustúpili otcovi, a prenechali mu starostlivosť?
Kdesi tu som čítala nechut deti stále pendlovat. Súdy schvaľujú otcom každý druhý víkend a jeden deň v týždni noc... Kamarátka tak mala... Vždy sa sťažovala, že deti v strede týždňa museli nosiť učebnice na 2 dní lebo súd určil, že každý týždeň noc zo stredy na štvrtok majú byť u otca. Skončilo to tak, že pri poslednom súde kedy tieto stredy chcela zrušiť, súd chcel tento styk ešte rozšíriť, čiže nenosila by kníh, na dva dni ale na tri. Tak dala ona matka návrh na striedavku cca menia sa po pol mesiaci. Deti spokojne, knihy ucebnice si raz za 15 dní prenesú v kufri. Majú radi oboch rodičov ale ten systém rozšíreného styku s otcom im nerobil dobre.

ivik4
20. okt 2024

@zalka necitam tvoje komenty ,len ten tvoj posledny tak Ti odpoviem za seba, keby uz neviem neviem neeeeviem co bolo tak nevyhnutne a musela by som ist byvat kamsi do kelu takto daleko ,bud by som pendlovala ja a vyzrala si to lebo som to tak chcela ( a moje dieta by malo jeden domov), alebo v pripade ze by mi ex robil peklo zo zivota a chcel by dieta stoj co stoj, tak pre klud a trvali domov mojho dietata by som ho otcovi nechala. V pripade ze viem ako sa on dokaze plnohodnotne postarat . No skoda ze toto dieta je este strasne male. Väcsie dieta si uz aj povedat vie kde chce, co chce a ziadny uz tak moc sebecky rodic by to nemal ignorovat.
Chudak deti

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zalka
20. okt 2024

@ivik4 vidíš ty by si sa vzdala dieťaťa... A okolie by ta odsudzovalo. A dieťaťu by chýbala mama.
Vždy sa na to dá pozrieť z rôznych strán.

Áno 3r dieťa je maličké, spolužiacke v takom veku chodilo samé od babky, kde bývalo busom do druhej dediny do skolky. A spolužiačka ešte študovala, čiže bola na výške a odchádzala skôr ako dieťa a prichádzala neskôr a keď nasla po vyske robotu, tak stále dieťa bolo u babky, kým spolužiačka nepripravila zázemie. A otec zajem nemal. Človek stále zvažuje, co je lepšie pre dieta alebo to menšie zlo.

zalka
20. okt 2024

@lonely66 to o kom viem ja není vzdialenosť 300 km je menšia ale nič to nemení na tom, že dieťa malo 2x škôlku, 2x školu a pendluje medzi rodičmi, lebo tak to rozhodol súd.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zalka
20. okt 2024

@lonely66 no asi hej alebo ide domov k rodičom kde ma zazemie a frajer je bonus. Mne je jedno ako autorka to poriesi, ja som hlavne reagovala na komenty, že súd také neschváli... Schvali.
Aj iné hlúposti súd schváli kde tie deti trpia viac.

A učebnice, zošity domáce úlohy... Zadania, tam aj o to šlo.

lonely66
Odpoveď bola odstránená
ibajaanikiny
20. okt 2024

Tak toto by som urcite neurobila,sama som v situacii,kedy ma moje dieta vek ako ma tvoje a s otcom dietata behame po sudoch,ale nikdy,nikdy by som dieta neodtrhla od otca,pokial je otcom dobrym. Co mu/im to chces urobit?dieta ma rezim,system,ktory zjavne funguje a ty ho chces vytrhnut z toho 300km dalej,s dvomi skolkami? Nie,vzdy bude u mna prvorade dieta a potom dlho dlho nic a potom vsetko ostatne. V tomto a asi v ziadnom veku to nepovazujem za vhodne riesenie. Co ta tak tlaci odstahovat sa? A co vtedy,ked zacne so skolou? Dve skoly sud nedovoli,skolky este ako tak,ale skoly v sudnej praxi nedovolia. Za mna urcite nie,ak v tom nie je nieco mega bomba super vazne…a to neviem,co by sa muselo diat

zalka
20. okt 2024

@lonely66 áno súdy divne rozhodujú...
1) ak chce striedavku otec a matka nie... Súd schvali
2) ak chce striedavku matka a otec nie... Súd neschvali
I nad ty sa pozastavuje mi rozum.

@ivik4 ináč ešte ma napadlo, píšeš, že by si vzdala dieťaťa, len aby nemuselo pendlovat ... Mam kamaráta 50tka na krku, matka v citlivom veku keď mal cca 9-10 rokov odišla od rodiny. Vôbec sa nekontaktovala, nemala záujem o svoje deti. Kamarát jej dodnes nevie prísť na meno a s duše ju nenavidi. A nie skrz otca, žeby ho ockoval ako to robia mnohé matky to nie. Proste to, ze odišla to jej neodpustil. Otec v kontakte s ex je, deti nie...

damian85
20. okt 2024

Nech sa to zdá akokoľvek trafené aj pre mňa ktorý tú striedavku má 4 rok , keď tak nad tým uvažujem v podstate ani naše dieťa nemá ani len 1 kamaráta pri sebe odomňa , keď je pri ex , ani jedného člena rodiny a platí to aj opačne. Takže tie komentáre 2 partie , 2 kamaráti atď , to platí aj ked ste od seba 10 km. Dristy o tom ako sa striedať v jednom byte rodičia , sú úplne scestné. Myslim si , že počas škôlky sa to zvládať dá , počas školy nie. Zvačša ten čo dieťa berie z prostredia , by mal byť ten , čo znáša bremeno presťahovania , hoc aj v absolútnom ponímaní.

amadea3
20. okt 2024

Mame nieco podobne v rodine. Matka dietata zostala zit v povodnom bydlisku, otec dietata sa prestahoval do vedlajsej krajiny, vzdialenost cca 400km. Striedavku maju po 2 tyzdnoch. Kym bolo dieta v skolkarskom veku, nejako to "lepili" tak ze v tej druhej krajine dieta chodilo do sukromnej skolky. Ale bolo to narocne, hlavne pre to dieta. Aktualne uz chodi do skoly, otec dietata to uz davnejsie vyriesil tak, ze si prenajima tu na SK byt, v ktorom v case svojej striedavky travi s dietatom cas. Priklanam sa k vacsine v tejto diskusii- navrh autorky je sice "pohodlny kompromis" pre obe dospele strany, ale pre dieta bude utrpenim :/

ivik4
20. okt 2024

@zalka ja narazam na situaciu kde matka odide daleko a ex robi stoj co stoj naprieky ze dieta chce len aby ho nemala ona. To su tahanice aj na roky .
A nevidim dovod precoby dieta malo trpiet to ze sa jedna sebecka mater odtrepe bohvie kam. Bud nech pendluje ona alebo v pripade ze ex robi peklo zo zivota, nech je dieta tam, kde ma domov ale hlavne stastne.
Kazdopadne v takychto pripadoch si vela tatkov nevie ani predstavit co je to realne sa starat o dieta a ,,vratia" ho matke behom chvile.
Nemusis riesit co som napisala,ja si za tym stojim, ked uz sa ona rozhodne uprednostnit seba pred dietatom, nech si to odpyka ona sama a nenici zivot dietatu dvojitym zivotom.
Dieta ma byt v prvom rade stastne.
Inak k tomu co pises, ak chcelo byt dieta s mamou, otec jej ho mal pekne dat, ved to je velke dieta, vie s kym chce byt.
Tu sa ale matka nezaujimala. Hruza

arasidka123
20. okt 2024

Vieš si predstaviť ten chaos...jedna škôlka...druhá škôlka...potom to isté skola...jedna tam, druhá tam...učitelia...žiaci...chudák dieťa...

lonely66
Odpoveď bola odstránená
zalka
20. okt 2024

@ivik4 za väčšiu hrúzu som považovala, ak sa matka rozhodla vzdať sa dieťaťa dojčaťa. Otec sa o tom dozvedel po pár mesiacoch, že dieťa je v ústave, a musel dokazovať súdu, že dieťa je jeho a chce sa o neho starať. A za dieťaťom chodil do dojčenského ústavu na návštevy, kým súdy rozhodli. To som považovala za hrúzu. Ale to je už úplne mimo tému.

Ale v podstate mi šlo o to, poukázať že rozhodnutia súdu môžu byť hocijaké, a aj divotvorné stretávania alebo striedavky súd schváliť vie.

medea2003
20. okt 2024

@betulinka1 inak ma to, ze mame striedavku... to sme si to pekne spotvorili, len aby to vyhovovalo dospelym, ved co tam dieta, budeme ho vlacit ako šteňa. Povodna myslienka prisla tusim zo Svedska ale ma to byt uplne naopak. Dieta ma jeden domov, jednu skolu a striedaju sa pri nom rodicia. Tam to stale tak funguje, kedy sa to spotvorilo, ze k nam tato verzia ani nedosla a hnef sa zacala pohadzovanim dietata, to fakt netusim...

gleep1
20. okt 2024

@medea2003 mne príde striedavá starostlivosť strašne nefér voči ženám, voči dieťaťu a vyhrá len muž. Lebo žena, matka je 3 roky na materskej, piple dieťa, obetuje kariéru a osobnostný rast, v noci nespí, no veď proste vieme čo to je byt na materskej a potom príde kokotko a ide vravieť že on je rovnaký rodič a ma rovnaké právo. Keď s tým žena súhlasí tak ok, ja by som dobrovoľne dieťa na striedavú starostlivosť nedala, lebo viem aká som ja a viem že mne by to strašne ako dieťaťu vadilo, ja som hypersenzitivna na rôzne veci a mňa by niečo také zničilo. Ja potrebujem pokoj, pohodu, ak nie je pokoj a pohoda mám od malička úzkosti. Ja si myslím že je veľa deti čo to zvládnu ok a tiež si myslím že je strašne veľa deti ktoré to zničí. Mne to príde táto striedavka ako odpoved na feminizmus kedy ženy začali vykrikovať ako su také iste ako muži a spolu s mužskou materskou a neochotou žien podstúpiť obetu prišla striedavka. Proste keď chceme byt rovnocenne tak vo všetkom. Ženy chceli zvíťaziť a nakoniec prehrajú spolu s ich deťmi. A keďže som sama dieťa niekoho, nech mi niekto nevraví že matka a otec je to iste. Sorry jako, matka je viac pre drvivú väčšinu deti.

letfenixa
20. okt 2024

Nedávno sme sa o tom v škole rozprávali, ja dokonca ani v paralelkach neucim úplne rovnako, prispôsobujem sa triede.